Institucionalna zastita

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
_BosanaC

#1 Institucionalna zastita

Post by _BosanaC »

Jedini nacin institucionalne zastite prirode i prirodnih ljepota je proglasavanje odredjenih podrucja nacionalnim parkovima, parkovima prirode itd.
Sta dobijamo time i koja je procedura?
Potrebno je da Opcinsko vijece podnese inicijativu Kantonu kako bi se odredjeno podrucje proglasilo parkom prirode. Naravno, za to su potrebni naucni elaborati i bruka papirologije, ali kada sve to zavrsi ti papiri obicno zaglave u OVu, da bi se kasnije potpuno zagubili u Kantonu. Za vrijeme procesa proglasenja sumarstvo obicno zurno radi na sjeci sume, traktori unistavaju i ono malo humusa i sumskih puteva sto se desetinama godina obnavljalo, politicari prave ogromne betonske objekte (citaj vikendice) kako bi sve to kasnije uslo pod zastitu parka.
U Zavidovicima se vec dugo vodi bitka za proglasenje parka prirode "Tajan". Imao sam priliku obici taj kraj uzduz i poprjeko, obici kanjone, penjati se na vrhove, silaziti u veliki broj jama i pecina, "skidati im njufere" kako to speleolozi znaju reci. Fantastican je osjecaj bio kada smo pronasli tritona proljetos na podrucju za koje se smatralo da ga tamo nema, veliki je broj razne divljaci, ptica itd. Medjutim, zasto to proglasiti parkom prirode?
Zato da bi bilo kao Bukovik, cije sam podrucje zadnja dva dana obisao takodje uzduz i poprjeko, i koji dodje kao pravo osvjezenje nakon puste Bjelasnice i Igmana, gdje je sansa sresti neocekivanog namjernika skoro ravna nuli. Rendzeri su uposleni, sumari takodje, lovocuvari, ogroman broj turista, sve veci stepen cistoce, razvoj turizma...
Koliko cemo cekati na Treskavicu-Bjelasnicu-Igman i Prenj-Cvrsnicu-Cabulju? Sta se desava u lokalnim sredinama i sta mi generalno mozemo uciniti po pitanju ubrzanja tog postupka?

Ima li iko ikakvih ideja?
Post Reply