Institucija braka i današnji vakat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
zoomba

#876 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Brak kao brak svaki ima i kriznoga perioda , al ipak je brak a ne veza i treba izaci na kraj sa tim kao zrele osobe , kasnije bude jos bolje.. onda to i nije neki brak i sreca ako radi neke manje prepreke se treba razilaziti..
triconja

#877 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

Tomahawk11 wrote:
triconja wrote: Jaro bolje ti je na vrijeme ugovoriti obaveze i prava i jedne i druge strane jer ces nekad u buducnosti slusat zvocanje kako ne pridonosite jednako u bracnoj zajednici, citava moja porodica i okolina to tako, sve na isti kalup moj ti :D :D :D
To ako si Cristiano Ronaldo, doneseš ugovor, potpiše i eto ga :mrgreen:
Jok ba, ja na brak ne gledam tako. Sve te formalnosti i prave problem.
Čak i vjenčani list doprinosi lošim odnosima. Ih, udala sam se, šta me briga sad.
Oženio sam se, sad mogu po vazdan u uflekanoj majici i sa pivom.
Ne kontam, pa mogao si i prije, znači taj ti papir služi kao izgovor.
Sutra ćeš se čuditi što ti žena hoda sa nekim krkanom iza leđa :-)
A mislis da u braku bez striktno naglasenih obaveza i prava nema hodanja sa krkanima iza tvojih ledja? Mozda ima cak i vise tih takvih stvari u tim nazovi "normalnim brakovima" nego ondje gdje postoji celicna disciplina :lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#878 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote: A mislis da u braku bez striktno naglasenih obaveza i prava nema hodanja sa krkanima iza tvojih ledja? Mozda ima cak i vise tih takvih stvari u tim nazovi "normalnim brakovima" nego ondje gdje nema celicne discipline :lol: :lol: :lol:
Mislim.
Nema te sila koja će zadržati nevjernu ženu ili pak muškarca.
Čelične discipline? Pa najzajebaniji likovi su ujedno i najveće rogonje :mrgreen:
zoomba

#879 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Idealno bi bilo da je sve ok u braku kao iz bajke al nije , ima dosta prepreka, trzavica zivotnih al zato se razlikuje od veze , sto kazu podize se na neki veci nivo..
triconja

#880 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

Tomahawk11 wrote:
triconja wrote: A mislis da u braku bez striktno naglasenih obaveza i prava nema hodanja sa krkanima iza tvojih ledja? Mozda ima cak i vise tih takvih stvari u tim nazovi "normalnim brakovima" nego ondje gdje nema celicne discipline :lol: :lol: :lol:
Mislim.
Nema te sila koja će zadržati nevjernu ženu ili pak muškarca.
Čelične discipline? Pa najzajebaniji likovi su ujedno i najveće rogonje :mrgreen:
Imas li ti kakav dokaz za to ili znas jedan slucaj dje jedan zajebant ozenio neku niskog morala pa ti je to referenca?
superiska

#881 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by superiska »

triconja wrote:
superiska wrote:
triconja wrote: Superiska se samo tjesi, evo jos jednom od ezopa vidimo da je lisica i grozdje odbrambeni mehanizam ljudi koji se tjese da nije sve tako crno kao sto izgleda :mrgreen:
Za šta se, trico, tješim?
Tjesis se isto ko sto se ja tjesim da nije tako lose sto nisam nikad formiro nikakve romanticne odnose koji su trajali duze od 5 minuta i govorim sebi, dobro je to sve, imam vise vremena da radim sta hocu.

Jebiga, gorko je to grozdje :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Pa vidi trico, bila bih hajvan da kažem jaoooo super, imam razvod iza sebe, yeeees to mi je bio cilj. Naravno da ne! E čuj romantične odnose :lol:
Ja sam dosta toga završila, brak, potomstvo, egzistencija.... Desilo se šta se desilo, Bože moj, idemo dalje.
Nije se meni ništa drastično promijenilo u smislu obaveza, porodičnih odnosa i ostalog.
Izbor je na meni, svakako. Hajde Boga ti, tek sam na sredini tridesetih 8-)
triconja

#882 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

superiska wrote:
triconja wrote: Tjesis se isto ko sto se ja tjesim da nije tako lose sto nisam nikad formiro nikakve romanticne odnose koji su trajali duze od 5 minuta i govorim sebi, dobro je to sve, imam vise vremena da radim sta hocu.

Jebiga, gorko je to grozdje :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Pa vidi trico, bila bih hajvan da kažem jaoooo super, imam razvod iza sebe, yeeees to mi je bio cilj. Naravno da ne! E čuj romantične odnose :lol:
Ja sam dosta toga završila, brak, potomstvo, egzistencija.... Desilo se šta se desilo, Bože moj, idemo dalje.
Nije se meni ništa drastično promijenilo u smislu obaveza, porodičnih odnosa i ostalog.
Izbor je na meni, svakako. Hajde Boga ti, tek sam na sredini tridesetih 8-)
Na to sam i mislio, desilo se nesto sto nisi ocekivala i eto, moras sebi nekako olaksat. Imas ti jos dosta godina ako ti je tries :D :thumbup:
zoomba

#883 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

A imami sebicnih koji cekaju sve na gotovo kao da su jos kod mame i tate :-D razmazene osobe .. il jednostavno ima koji nece , nikakve odgovornosti, prija im njihov mir i sigurnost, zive jos sa roditeljima, cekaju na gotovo da im mama napravi klopu, opere, popegla.. al ce pametovati kako zivot trebaju drugi imati i kakav je idealan zivot..
Tomahawk11
Globalni moderator

#884 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote: Imas li ti kakav dokaz za to ili znas jedan slucaj dje jedan zajebant ozenio neku niskog morala pa ti je to referenca?
Dokaz? Treba li i pečat :mrgreen: To ti mene malo, a 8-)
Čekaj, to si ti konstatovao, da treba čelična disciplina. Ja ti kažem da je česta situacija da su čelični najveće rogonje.
Da, evo ti situacija, tip zajeban do pm, dakle ubio bi je da zna da nekog i pogleda iza njegovih leđa, ali nema pomoći, nju tu još više loži i ipak ga vara.
Niskog morala....nije, bolan, to poenta. Sila je ko kubik vode na betonu. Prije ili kasnije, beton pukne i voda nađe put.
Mislim, hoću ti reći da na pogrešnim temeljima zasnivaš bračne pretpostavke.
A pričaš sa čovjekom koji je 10 godina u braku i koji ima određeno bračno iskustvo.
moonca

#885 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by moonca »

zoomba wrote:Dana ima dosta zena koje zele samo dijete i ne mare toliko za muzevima..
To sam i ja cula, i imam ih nekoliko koje su to i ostvarile, sto u zakonodavnom braku od par mjeseci sto van istog.
Nije mi jasan taj 'sklop u glavi' kod zena.

Kada su djeca odrasla, panicno traze muza, ne partnra vec muza-hoce vjencanje. :-) :?
triconja

#886 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

Tomahawk11 wrote:
triconja wrote: Imas li ti kakav dokaz za to ili znas jedan slucaj dje jedan zajebant ozenio neku niskog morala pa ti je to referenca?
Dokaz? Treba li i pečat :mrgreen: To ti mene malo, a 8-)
Čekaj, to si ti konstatovao, da treba čelična disciplina. Ja ti kažem da je česta situacija da su čelični najveće rogonje.
Da, evo ti situacija, tip zajeban do pm, dakle ubio bi je da zna da nekog i pogleda iza njegovih leđa, ali nema pomoći, nju tu još više loži i ipak ga vara.
Niskog morala....nije, bolan, to poenta. Sila je ko kubik vode na betonu. Prije ili kasnije, beton pukne i voda nađe put.
Mislim, hoću ti reći da na pogrešnim temeljima zasnivaš bračne pretpostavke.
A pričaš sa čovjekom koji je 10 godina u braku i koji ima određeno bračno iskustvo.
Ode ti na ekstreme, ovdje sam mislio na prosjecnog muhameda ili sulju koji se dogovore sa zenom kako ce sta raditi oko kuce, kako ce izlazit na kafe (ono da se sprijeci ona ozenjen sam a ko momak zivim) i tako te "sitnice" da bi se sprijecio eventualni buduci sukob (koji se u 99% slucajeva i desi ako se ne definise sta je pozeljno a sta nije). Naravno kad obje strane prihvate i nekako se kompromisom nadju da im odgovara e na to sam mislio. I ako se to postuje onda nema bespotrebnih svadja oko gluposti i tako tog. I ti si sam vjerovatno nekad imao razgovor sa zenom o nekim "nebitnim" stvarima i vjerovatno si prihvatio kao obavezu da to vise neces raditi.

Kakvi ba tiranija, kakvi bakraci. Ko misli da nekim moze upravljat strahovladom on je dobrano ogranicen u predjelu mozga :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#887 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote: Ode ti na ekstreme, ovdje sam mislio na prosjecnog muhameda ili sulju koji se dogovore sa zenom kako ce sta raditi oko kuce, kako ce izlazit na kafe (ono da se sprijeci ona ozenjen sam a ko momak zivim) i tako te "sitnice" da bi se sprijecio eventualni buduci sukob (koji se u 99% slucajeva i desi ako se ne definise sta je pozeljno a sta nije). Naravno kad obje strane prihvate i nekako se kompromisom nadju da im odgovara e na to sam mislio. I ako se to postuje onda nema bespotrebnih svadja oko gluposti i tako tog. I ti si sam vjerovatno nekad imao razgovor sa zenom o nekim "nebitnim" stvarima i vjerovatno si prihvatio kao obavezu da to vise neces raditi.

Kakvi ba tiranija, kakvi bakraci. Ko misli da nekim moze upravljat strahovladom on je dobrano ogranicen u predjelu mozga :D
Dobro, hoće li se dogovoriti ili će tu biti nekih uslova? Sad si u kontri sam sebi.
Al dobro, ovo je sad već stvarni život :thumbup: ono si me zezao jasno :D

Pa to ti kažem, što je veći pritisak, veća je i mogućnost pucanja.
Muž kojem žena zvoca, sve joj smeta, non stop mu tupi mozak, ode on naći neku koja to neće raditi.
Žena kojoj muž prosipa silu, ono on je u kafani dokle hoće i kad hoće, kod kuće je njegova fotelja, de dohvati tu pivu i ne pitaj ništa, ma pukne i njoj film.
anchor85

#888 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

Tomahawk11 wrote:
anchor85 wrote: Sve nabrojano i nisu i jesu problemi. Nije problem ako
"ti njemu donijeti pivu ako mu je mrsko ustati, a bogme i on tebi otići kupiti čokoladu.
I on tebi napraviti sendvič, a i ti njemu ručak.
I on oprati suđe i ti baciti njegove prljave čarape s poda u korpu za veš"
Problem nastaje kada samo jedna strana to radi, konstantno (bilo ženska bilo muška). Konkretno ja želim da dobijem koliko dajem. Samo sam se nadovezala na ono tvoje ZAJEDNO. Ne vamo ja, vamo ti, pa ko preživi, pričat će. Ne mislim ja sad striktno mora biti 50-50, negdje će neko dati više, neko manje, ali da se balansiramo. Kontaš? Bila sam u dužoj vezi gdje sam ja davala puuuuuno, on skoro ništa, i zato znam da to ne želim.
Ne želim da budem rob, ali ni hanuma. Mjera.
Nikad nećeš dobiti koliko daješ. Ne može se to izmjeriti. Nekad ćeš dobiti više, nekad manje.
Eto i sama konstatuješ tako u nastavku.
Naravno, to negativno iskustvo stvara otpor kod tebe. Sutra kad nekom kažeš da mu nećeš biti ni rob ni hanuma, i njemu će se stvoriti otpor.
Otpor kod tebe, otpor kod njega....nema tu nikakve zajednice.
Treba da budeš i on da bude legitimni član te zajednice koji jedno drugom bezuslovno čine.
Mislim, to treba da bude spontano, da proizlazi iz želje za partnerom.
Pod ovim hanuma sam mislila na tzv. minderpuze, one što su navikle da neko drugi radi sve za njih i koje smatraju da je samo njihovo postojanje dovoljno.
I svo vrijeme pokušavam da kažem da oboje trebaju biti legitimni članovi zajednice, partneri, a ne da bude one man/woman show. To je sve. Po meni je to recept za uspješan brak. Sve drugo vodi u raspad.
anchor85

#889 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

superiska wrote:
anchor85 wrote:
Veza u kojoj imamo samo vodanje za rukice, kafa, pa svak svojoj kući, eventualno 10 dana na moru jednom godišnje zajedno, se svakako ne može porediti sa brakom, i to niko ne spori.
Veza gdje dvije osobe žive zajedno, rentaju/kupe zajedno stan, zajednički plaćaju račune, imaju zajednički budžet, itd, jeste brak. Pa i djecu imaju. Samo neće ljudi papir jer im ne treba. Ne kontam koja je tu razlika? Jedino što se kod rastajanja ne mora ići na sud.
Sve ovo što se pripisuje isključivo braku, se može ostvariti i na druge načine, bez papira. Ukoliko se radi o ozbiljnim i zrelim osobama. Ako nema toga, sve drugo pada u vodu.
Istina, ovo jeste brak ali, eto, bez papira.
Ovaj način bih, svakako, svima preporučila ko je imalo u dilemi da li papirom ozvaničiti.
Jasno je meni da papir donosi samo komplikacije ali ja ne bih mogla tako.
A k'o da gledam sve ovo što nabrajam da ne bih snaći će me :lol:
Naravno, ko ne može živjeti u takvoj zajednici bez papira, potpisat će se. Na ovim prostorima je to velika većina.
A klasika, sve nas u životu snađe što smo rekli da nećemo :D
superiska

#890 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by superiska »

Za dobar i uspješan brak je potrebna samo puka sreća. Nema tu recepta, smjernica, sigurnosti...
triconja

#891 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

Tomahawk11 wrote:
triconja wrote: Ode ti na ekstreme, ovdje sam mislio na prosjecnog muhameda ili sulju koji se dogovore sa zenom kako ce sta raditi oko kuce, kako ce izlazit na kafe (ono da se sprijeci ona ozenjen sam a ko momak zivim) i tako te "sitnice" da bi se sprijecio eventualni buduci sukob (koji se u 99% slucajeva i desi ako se ne definise sta je pozeljno a sta nije). Naravno kad obje strane prihvate i nekako se kompromisom nadju da im odgovara e na to sam mislio. I ako se to postuje onda nema bespotrebnih svadja oko gluposti i tako tog. I ti si sam vjerovatno nekad imao razgovor sa zenom o nekim "nebitnim" stvarima i vjerovatno si prihvatio kao obavezu da to vise neces raditi.

Dobro, hoće li se dogovoriti ili će tu biti nekih uslova? Sad si u kontri sam sebi.
Al dobro, ovo je sad već stvarni život :thumbup: ono si me zezao jasno :D

Pa to ti kažem, što je veći pritisak, veća je i mogućnost pucanja.
Muž kojem žena zvoca, sve joj smeta, non stop mu tupi mozak, ode on naći neku koja to neće raditi.
Žena kojoj muž prosipa silu, ono on je u kafani dokle hoće i kad hoće, kod kuće je njegova fotelja, de dohvati tu pivu i ne pitaj ništa, ma pukne i njoj film.
To ti je strahovlada, il zena previse furseta uzme jer misli da je muz zeljan njenih mudrosti ili lola uzme previse furseta i misli da je ufatio boga za muda pa moze radit kako hoce. Misljenja sam da onaj ko to trpi ako se desi vise od tri puta nije normalan nikako. Eventualno neki dobar preduslov za brak bi bio da se pokusaju ograniciti negativnosti od obje strane da taj brak mozda i uspije jer i budala zna da je nesto tako (kad se previse slobode da i jednoj i drugoj strani) odrzivo ko grcka ekonomija.

Na ovo dogovor i uslove mislim skupite se vas dvoje, i odete na kafu nedje u priguseno osvijetljen cosak i ti poneses (ili ona) papir i pisete (uz svijecu) kako bi trebalo da se obje strane ponasaju i sta bi trebala jedna strana da prekine za uspjeh te neke veze. Kazes fino ako se to negativno ponasanje ne ispravi nakon 10 puta ja sam horan da mi tu zajednicu razjebemo i tako to. Fin uslov pravo (naravno moze i ona rec ako se budes vraco pijan iz provoda do kasnih sati idi svojoj materi pa nek te ona trpi). :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#892 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

anchor85 wrote: Pod ovim hanuma sam mislila na tzv. minderpuze, one što su navikle da neko drugi radi sve za njih i koje smatraju da je samo njihovo postojanje dovoljno.
I svo vrijeme pokušavam da kažem da oboje trebaju biti legitimni članovi zajednice, partneri, a ne da bude one man/woman show. To je sve. Po meni je to recept za uspješan brak. Sve drugo vodi u raspad.
Naravno da pokušavaš. Međutim, rekla si i da si bila u vezi gdje si ti puno davala, a ništa dobila.
Otud i malo gorak pogled, ali vjerujem da prava osoba u tvom životu to briše :thumbup:
superiska wrote:Za dobar i uspješan brak je potrebna samo puka sreća. Nema tu recepta, smjernica, sigurnosti...
Sreća u smislu da se poklope ljudi, da su se ono našli. Da, svakako.
superiska

#893 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by superiska »

Joj trice legende :pisnula:
superiska

#894 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by superiska »

Tomahawk11 wrote:
superiska wrote:Za dobar i uspješan brak je potrebna samo puka sreća. Nema tu recepta, smjernica, sigurnosti...
...i da tako ostane i potraje.
Čudan vakat, nešto se jako čudno dešava s ljudima...
Tomahawk11
Globalni moderator

#895 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote: To ti je strahovlada, il zena previse furseta uzme jer misli da je muz zeljan njenih mudrosti ili lola uzme previse furseta i misli da je ufatio boga za muda pa moze radit kako hoce. Misljenja sam da onaj ko to trpi ako se desi vise od tri puta nije normalan nikako. Eventualno neki dobar preduslov za brak bi bio da se pokusaju ograniciti negativnosti od obje strane da taj brak mozda i uspije jer i budala zna da je nesto tako (kad se previse slobode da i jednoj i drugoj strani) odrzivo ko grcka ekonomija.

Na ovo dogovor i uslove mislim skupite se vas dvoje, i odete na kafu nedje u priguseno osvijetljen cosak i ti poneses (ili ona) papir i pisete (uz svijecu) kako bi trebalo da se obje strane ponasaju i sta bi trebala jedna strana da prekine za uspjeh te neke veze. Kazes fino ako se to negativno ponasanje ne ispravi nakon 10 puta ja sam horan da mi tu zajednicu razjebemo i tako to. Fin uslov pravo (naravno moze i ona rec ako se budes vraco pijan iz provoda do kasnih sati idi svojoj materi pa nek te ona trpi). :thumbup:
Trico, pisana pravila niko ne voli. Puno su bolja i efikasnija ona usmena.
Ako si ti napravio belaj, pa ti to partner izložio, a ti onda, vizavi partnera, njegove ljubavi, toga da ti je stalo do njega, odlučiš da to nećeš više raditi, da ćeš poštovati to pravilo, onda su oboje dobili.
Tomahawk11
Globalni moderator

#896 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

superiska wrote:
Tomahawk11 wrote:
...i da tako ostane i potraje.
Čudan vakat, nešto se jako čudno dešava s ljudima...
Zato sam ja i otvorio ovu temu :|
Znam da nisam usamljen u mišljenju da institucija braka pleše po oštroj ivici.
triconja

#897 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

superiska wrote:Joj trice legende :pisnula:
To ti je bona od osobe koja nema mogucnost vezivanja i koja tezi aseksualizmu, vidjenje braka kao obaveze, znaci isto ko sto je voznja i postovanje pravila saobracaja za tebe, tako je isto i brak za mene. :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#898 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote:
To ti je bona od osobe koja nema mogucnost vezivanja i koja tezi aseksualizmu, vidjenje braka kao obaveze, znaci isto ko sto je voznja i postovanje pravila saobracaja za tebe, tako je isto i brak za mene. :thumbup:
Dakle, ti ćeš tražiti aseksualnu partnerku za eventualni brak sutra?
triconja

#899 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by triconja »

Tomahawk11 wrote:
triconja wrote:
Dakle, ti ćeš tražiti aseksualnu partnerku za eventualni brak sutra?
Naravno. Ne vidim smisao u tome da ja nekog zavlacim citav zivot i kao da mu dam iluziju da ima mogucnost da me mijenja onako kako on hoce i tako to. :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#900 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Tomahawk11 »

triconja wrote: Naravno. Ne vidim smisao u tome da ja nekog zavlacim citav zivot i kao da mu dam iluziju da ima mogucnost da me mijenja onako kako on hoce i tako to. :thumbup:
:thumbup:
Locked