Da se složim s Insomniom.insomnia78 wrote:Vi zaboravljate kalve su to zene. Zene od malena naucene ko kosi ako vodu nosi inace radi misvak
Institucija braka i današnji vakat
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Euridika
- Globalna šefica
#501 Re: Institucija braka i današnji vakat
-
zoomba
#502 Re: Institucija braka i današnji vakat
Demagogija 
-
sekerbay
#503 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pretpostavljam da si pogrešno citirala tj htjela citirat onaj svoj upis na kojem biti pozavidio i sam ebu dzehlEuridika wrote:Fuj
- Euridika
- Globalna šefica
#504 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ne. Dobro sam citirala. Prestani mi imputirati riječi i misli u postove!sekerbay wrote:Pretpostavljam da si pogrešno citirala tj htjela citirat onaj svoj upis na kojem biti pozavidio i sam ebu dzehlEuridika wrote:Fuj
- S4mpion
#505 Re: Institucija braka i današnji vakat
Zapravo, poligamija je samo društveno neprihvatljiva, ali nije protuprirodna-za razliku od braka, koji jeste protuprirodan.Euridika wrote:Kako i na ovoj temi dođosmo do religije i poligamije u braku?Tačno ću se roknuti.
![]()
Ne podržavam poligamiju, smatram da je protuprirodna. Ne postoji način da ijedan muškarac može biti pravedan prema svim ženama, osim eventualno u čisto finansijsko-materijalnom smislu (što je po islamu u suštini i dovoljno). Ali u svim drugim segmentima je to nemoguće, i takav brak je ženama patnja. To što mnoge ne smiju to javno reći, ne znači da tako ne misle ili govore u anonimnosti i povjerljivosti.
I btw, nema tih potreba koje jednom muškarcu ne može ispuniti jedna žena, nijedan nije toliko "moćan" da može svaku noć zaredom zadovoljiti četiri žene (naravno, kad bi nešto takvo i bilo moguće organizirati i kad bi one na to pristale; ovo samo navodim kao hipotetski primjer). O emotivnim potrebama da ne govorim. Ne može se voljeti, stvarno voljeti više od jedne osobe. Osoba koja to za sebe kaže (da voli više partnera), zapravo ne voli nikog, odnosno voli samo sebe i ugađa svojim ćejfovima.
O poligamnim brakovima kao vidu milosrđa prema udovicama (posebno ratnim) neću ovdje pričati, već se dugo o tom raspravljalo na pdf Religija. Osim toga, u današnje vrijeme postoje i drugi načini kako nekome finansijski pomoći. Baška to što ovaj vid brakova nije dio bosanske baštine, osim u iznimno rijetkim slučajevima.
- Bloo
- Globalna šefica
#506 Re: Institucija braka i današnji vakat
Zavisi od drustva.S4mpion wrote: Zapravo, poligamija je samo društveno neprihvatljiva, ali nije protuprirodna-za razliku od braka, koji jeste protuprirodan.
Takoder i u zivotinjskom svijetu imas monogamije.
Ne.budimo iskljucivi.
- arzuhal
- anchor85
#508 Re: Institucija braka i današnji vakat
Da potpisem Euridikino, i dost i od mene.Euridika wrote:Fuj!sekerbay wrote:
-
zoomba
#509 Re: Institucija braka i današnji vakat
Zasto navodite kao primjer zivotinje koje se vode samo instiktom urodjenim 
- S4mpion
#510 Re: Institucija braka i današnji vakat
Naravno da zavisi od društva, ali, u ovom kontekstu, sigurno je da ne govorim o Arapima.Bloo wrote:Zavisi od drustva.S4mpion wrote: Zapravo, poligamija je samo društveno neprihvatljiva, ali nije protuprirodna-za razliku od braka, koji jeste protuprirodan.
Takoder i u zivotinjskom svijetu imas monogamije.
Ne.budimo iskljucivi.
Što se tiče isključivosti-nema ih. To što je poligamija prirodna ne znači da monogamija nije.
-
zoomba
#512 Re: Institucija braka i današnji vakat
Budalas, ovaj milan je i sam sebi tezak ko covjek 
- Nastasia
#513 Re: Institucija braka i današnji vakat
Šećer opasno prijeti da ugrozi Zumbinu poziciju 
-
sekerbay
#514 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ako je tako, uzimam si za slobodno da revidiram mišljenje i kažem da se radi o klasičnoj feministkinji.Euridika wrote:Dobro sam citirala.
Niš ja ne imputiram, nego citiram ono što si napisala i što je krajnje jasno.Euridika wrote:Prestani mi imputirati riječi i misli u postove!
A taj Ton sačuvaj za neke druge. Ako ne znaš kako se vodi diskusija, imaš puno pravo da se povučeš iz iste.
-
zoomba
#515 Re: Institucija braka i današnji vakat
Jel to nesto na vjerskoj osnovi il sto sam taman?Nastasia wrote:Šećer opasno prijeti da ugrozi Zumbinu poziciju
- Nastasia
#516 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ma jok, nisi mi više najmrži forumašzoomba wrote:Jel to nesto na vjerskoj osnovi il sto sam taman?Nastasia wrote:Šećer opasno prijeti da ugrozi Zumbinu poziciju
-
zoomba
#517 Re: Institucija braka i današnji vakat
Jos da me bolje upoznas bio bi ti najdraziNastasia wrote:Ma jok, nisi mi više najmrži forumašzoomba wrote:Jel to nesto na vjerskoj osnovi il sto sam taman?Nastasia wrote:Šećer opasno prijeti da ugrozi Zumbinu poziciju
- Bloo
- Globalna šefica
#518 Re: Institucija braka i današnji vakat
Pa eto ocito muskarci se ne mogu kontrolisati kad im prahne, onako istinktivno, primordijalno, a zena ima menstruaciju (mada ne vidim razloga sto bi menstruacija bila prepreka za seksualni odnos ako obje strane zele).zoomba wrote:Zasto navodite kao primjer zivotinje koje se vode samo instiktom urodjenim
-
zoomba
#519 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ma gluposti valjaju, naravno da moze sve , jedino na forumu se ne mozeBloo wrote:Pa eto ocito muskarci se ne mogu kontrolisati kad im prahne, onako istinktivno, primordijalno, a zena ima menstruaciju (mada ne vidim razloga sto bi menstruacija bila prepreka za seksualni odnos ako obje strane zele).zoomba wrote:Zasto navodite kao primjer zivotinje koje se vode samo instiktom urodjenim
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#520 Re: Institucija braka i današnji vakat
naravno da ti neću to spominjati, ja to samo papcima spominjem , a inače mislim da se vjerovatno to nije ni desilo.Euridika wrote:Nije svaki brak Muhammeda a.s. bio zasnovan na ljubavnim odnosima, niti je svaki od njih bio konzumiran. A ti to sigurno znaš.Nurudin wrote:misliš na Muhameda "alejhiselatu ve selamu , najljepšem uzoru svih svijetova koji nas je toliko volio" ?Euridika wrote:
I btw, nema tih potreba koje jednom muškarcu ne može ispuniti jedna žena, nijedan nije toliko "moćan" da može svaku noć zaredom zadovoljiti četiri žene (naravno, kad bi nešto takvo i bilo moguće organizirati i kad bi one na to pristale; ovo samo navodim kao hipotetski primjer). O emotivnim potrebama da ne govorim. Ne može se voljeti, stvarno voljeti više od jedne osobe. Osoba koja to za sebe kaže (da voli više partnera), zapravo ne voli nikog, odnosno voli samo sebe i ugađa svojim ćejfovima.
Zato i jesam rekla da je u finansijskom smislu brak bio ispoštovan (vjerovatno). A u emotivnom ne. Naravno, ovdje treba napraviti odmak i reći da ni sve te žene nisu htjele brak s ljubavnim elementima. A sad da li je bilo onih koje su htjele ljubav, a nisu je dobile, ja o tom ne znam dovoljno da bih govorila (u smislu - nisam im se zavirivala u spavaću sobu). Pliz samo nemoj sad izvući Aišu r.a. i hadise. To je prežvakana priča i nije joj ovdje mjesto.
ovo ostalo jest, Muki je volio da ih mijenja nakon Hatidže
- cendlerbing
#521 Re: Institucija braka i današnji vakat
Ja sam se poželjela udati za sekerbeja, ako nije razgrabljen dok sam spavala 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#522 Re: Institucija braka i današnji vakat
brak je protuprirodan, a ne poligamija 
- cendlerbing
#523 Re: Institucija braka i današnji vakat
Šuti...ti baš hoćeš da ostanem neudata. 
- irac300
#524 Re: Institucija braka i današnji vakat

Može se i bez braka uživati u haremu, samo trebaš biti dobro potkožen. E sada što Bošnjo rinta po Njemačkoj, izigrava šejha, a da mu je umočit', pa makar i mrtvog četnika napenalio, i sve to proturiti kroz vjersku prizmu o 4 legalne žene je druga strana medalje.
-
sekerbay
#525 Re: Institucija braka i današnji vakat
E, ovo mi je drago. Svečano izjavljujem da sam posto najomrazeniji forumaš
Dobroj, barem me neće izvarat da se oženim
Šalu po strani.
Uglavnom, po hiljaditi put, raja preozbiljno shvata forum.
95% mojih upisa je šala.
Da, znam da često pretjeram.
Onda sam dolazio u situaciju da mi se javljaju i savjetuju kako da se postavim kako bih sredio tu kafu
Kad objasniš da se šališ, naljute se. Haj da kažemo opravdano.
Ali ovo vjersko, tu nema ni šale ni kompromisa.
Ako ti godi, onda uzmi. A ako ne paše, onda ostavi.
Račun je svakako kod Allaha.
Kao što ovaj reče, poligamija je prirodna baš ko i monogamija, pa nek bira ko šta hoće.
Ako nekome smeta poligamija, naći će istomišljenika i udati/oženiti se.
Sve je to jednostavno.