Instalacija rutera!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
marchelina
Posts: 46
Joined: 30/03/2007 10:42
Location: Sarajevo

Instalacija rutera!

Post by marchelina » 26/04/2007 21:17

Pomoc ljudi!!!
:D
Zelim povezati dva racunara (desktop i laptop) preko routera, tj. omoguciti internet konekciju, pa sam zapela! Ovako imam ADSL (Speedtouch Modem preko usb-a, i splitter speedtouch Gdje imaju tri porta (line, modem, pots). To su mi sve spojili ljudi iz telecoma, i sve fino fercera.
Kupila sam router TrendNET 108 Mbs...pratim korake, al nikako!!!
:(
Vjerovatno sam totalno konfuzno objasnila, ali eto, ako iko zna, pls help!!!!!


marchelina
Posts: 46
Joined: 30/03/2007 10:42
Location: Sarajevo

Post by marchelina » 26/04/2007 21:48

Ovako,
na oba racunara je windows xp. Router je: 108 Mbps Wireless router TrendNet TEW-452BRP.
Interner fercera na desktop racunaru. Kako mislis spojila na laptop? Pa zar ne bi treblo biti wireless:)
Hvala ti puno na pomoci, pomozi mi jooossss:)
LP

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 26/04/2007 23:05

ev da i ja konacno stosta pojasnim :)
Prvi problem ti je sto je dsl modem spojen preko USB-a. To znaci da pc na koji je modem prikopcan MORA biti upaljen u slucaju da zelis koristiti internet preko drugog racunara.
Idealno rjesenje bi ti bilo kad bi taj modem zamjenila za ethernet modem, gdje bi ga direktno mogla kopcati na router. Router bi kontrolisao konekciju izmedju modema i telekoma, a svi racunari prikopcani na router /wireless bi radili neovisno o drugim. Znaci spajalo bi se iz splittera (modem izlaz) u mode, iz modema u WAN port na routeru, i onda iz routera/switcha posebno do racunara, ili umjesto kabla mozes koristiti wireless vezu izmedju laptopa i routera.
Sad trenutno ti je jedina mogucnost da modem imas spojen na desktop, a desktop prikljucen na router (ne u WAN port). desktop lan port, router i laptop moraju imaati konfigurirane ip adrese na istom subnetu, a desktop mora imati ukljucen ICS kao sto je digital predlozio :)

revolutia
Posts: 246
Joined: 11/09/2006 20:07

Post by revolutia » 26/04/2007 23:05

pa moras spojiti ih kablom, a ako je wireless, moras imati onda odasiljace...imas li sta od toga?

marchelina
Posts: 46
Joined: 30/03/2007 10:42
Location: Sarajevo

Post by marchelina » 26/04/2007 23:13

neko iz mase: ja sam totalni debil za mreze!!! nista ne kontam fakat.
ako ti nije pegla, daj mi neki step to step:)
znaci, mogu biti oba na netu, ali je uvjet da bude desktop upaljen?
revolutia: imam wireless na lap-u

velaxsa
Posts: 234
Joined: 12/04/2005 06:53
Location: Sarajevo
Contact:

Post by velaxsa » 26/04/2007 23:19

marchelina wrote:neko iz mase: ja sam totalni debil za mreze!!! nista ne kontam fakat.
ako ti nije pegla, daj mi neki step to step:)
znaci, mogu biti oba na netu, ali je uvjet da bude desktop upaljen?
revolutia: imam wireless na lap-u

Prikljucis ovim redoslijedom : telefonski kabal ide direktno u modem, iz modema kabal u router(uplink port),i nakon toga ukljucis PC ethernet kablom u router a laptop preko wireless-a takodje konektujes na router.

forUMASH
Posts: 2181
Joined: 24/01/2006 04:12
Location: Razjedinjene Drzave BIH

Post by forUMASH » 26/04/2007 23:55

.....samo ti Shiljak pomoci moze..... :D

Vozdra_123
Posts: 2219
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

Post by Vozdra_123 » 27/04/2007 00:12

nadji nekog komsiju
ili nek ti neki forumas dodje kuci
inace ce ova diskusija biti jedno 20 stranica :D

User avatar
chinese_water
Posts: 1688
Joined: 26/06/2006 01:02

Post by chinese_water » 27/04/2007 00:32

Ma vec je neko rekao kako se to radi... "kupis router, ukljucis ga u struju i eto"
hahhaha
Nego fino nadi kakvog momcica i daj mu 30 markica da ti to uradi...
Ja predlazem Shiljka... :-)

hitman05
Posts: 206
Joined: 12/12/2004 23:58
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Instalacija rutera!

Post by hitman05 » 27/04/2007 01:12

marchelina wrote:Pomoc ljudi!!!
:D
Zelim povezati dva racunara (desktop i laptop) preko routera, tj. omoguciti internet konekciju, pa sam zapela! Ovako imam ADSL (Speedtouch Modem preko usb-a, i splitter speedtouch Gdje imaju tri porta (line, modem, pots). To su mi sve spojili ljudi iz telecoma, i sve fino fercera.
Kupila sam router TrendNET 108 Mbs...pratim korake, al nikako!!!
:(
Vjerovatno sam totalno konfuzno objasnila, ali eto, ako iko zna, pls help!!!!!


U tvom slucaju router ce igrati ulogu switcha, pored toga moras ukljuciti ICS. Najgora moguca kombinacija, ali sta se moze, evo kako trebas konfigurisati mrezu. Vec imas instaliranu adsl konekciju, trebas samo omoguciti intetnet connection sharing, ta opcija se nalazi negdje u opcijama adsl konekcije. Na istom racunaru na kojem je instaliran adsl modem, mora biti instalirana i mrezna kartica, ta mrezna kartica mora imati ip adresu 192.168.0.1 i masku 255.255.255.0. Router mora raditi kao switch, znaci treba iskljuciti dhcp u routeru. Na rugom racunaru, ip adresa mrezne kartice "mora" biti automatska, znaci nista ne mijenjas. Na oba racunara pokrenes network wizarde i odaberes odgovarajucu konfiguraciju, imas slike tako da ne mozes pogrijesiti. I to je to, klasicni ICS, koji se za dva racunara moze napraviti i sa krosover kablom, ili switchem za vise racunara. Trazi usb to ethernet adapter :) nema nista gore od icsa. Imao sam prije ics, a sad router, razlika drasticna :)

marchelina
Posts: 46
Joined: 30/03/2007 10:42
Location: Sarajevo

Post by marchelina » 27/04/2007 01:22

joj hvala ljudi. ova opcija za kabl mi se cini najbolja. ako vec imam ruter, da iskoristim sve njegove prednosti:)
hvala vam puno!!!!

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

Post by neko iz mase » 27/04/2007 16:05

evo ja se predlazem da dodjem kuci da ti to srecim :)~

malizeleni
Posts: 1198
Joined: 23/04/2007 11:55
Location: U nas u Sveckoj

Post by malizeleni » 28/04/2007 01:19

Joj Z jarane dobro te vishe na forumu :)

Marchelina jarane, vidider da nemas ethernet port na tom modemu, obicno je kombinacija ethernet i USB. Uticnica je malo veca i kockastija od usb :) Ako ne, najjednostavnije ti je traziti novi modem, sa ethernet izlazom, ne usb.

Speedtouch 510i, Speedtouch 546 su neke od alternativa.

Dead Man Walking
Posts: 4541
Joined: 28/05/2004 21:49

Post by Dead Man Walking » 28/04/2007 01:35

Uopste nema veze koristis li USB il ethernet jer modem uopste nije direktno prikljucen ni na jedan od racunara ako vec imas router! Dakle, kao sto je velaxa objasnio, telefonski kabal u modem, modem u router i router na racunar (USB il ethernet kablom). Ja licno sam probao oboje i radi bez problema.
(Sve ovo pod uslovom da imas wireless card na laptopu, posto vidim to nigdje nije spomenuto) :D

hitman05
Posts: 206
Joined: 12/12/2004 23:58
Location: Sarajevo
Contact:

Post by hitman05 » 28/04/2007 02:00

Dead Man Walking wrote:Uopste nema veze koristis li USB il ethernet jer modem uopste nije direktno prikljucen ni na jedan od racunara ako vec imas router! Dakle, kao sto je velaxa objasnio, telefonski kabal u modem, modem u router i router na racunar (USB il ethernet kablom). Ja licno sam probao oboje i radi bez problema.
(Sve ovo pod uslovom da imas wireless card na laptopu, posto vidim to nigdje nije spomenuto) :D


"modem u router" - u ovome je i problem, jer to ne moze sa navedenim modemom i routerom. Rjesenje je neki adapter ili novi modem.

malizeleni
Posts: 1198
Joined: 23/04/2007 11:55
Location: U nas u Sveckoj

Post by malizeleni » 28/04/2007 02:01

Imas samo jednu gresku u toj teoriji, kako povezati usb modem i ethernet router :) S obzirom da jos uvijek ne znamo da li taj speedtouch modem ima usb i eth izlaz :)

marchelina
Posts: 46
Joined: 30/03/2007 10:42
Location: Sarajevo

Post by marchelina » 04/05/2007 12:39

neko iz mase: hvala ti na ponudi da mi to skopcas, ali sam skontala da cu se mijenjati za modem, tako da cu moci to prikljuciti bez problema:)
ostali, hvala na savjetima.
cim dobijem taj modem, javljam se ako gdje zapnem ;)

User avatar
The Nightwatchman
Posts: 2380
Joined: 16/10/2006 15:31
Location: izmedju krajnosti

Post by The Nightwatchman » 04/05/2007 12:52

a kako raspoloviti kablovsku vezu preko motorolinog klasicnog kablovskog modema na dvoje? :D

ozbiljno pitam...

isti slucaj...desktop i laptop.... :?

hitman05
Posts: 206
Joined: 12/12/2004 23:58
Location: Sarajevo
Contact:

Post by hitman05 » 04/05/2007 13:24

geronimove mudrolije wrote:a kako raspoloviti kablovsku vezu preko motorolinog klasicnog kablovskog modema na dvoje? :D

ozbiljno pitam...

isti slucaj...desktop i laptop.... :?


Router.

User avatar
The Nightwatchman
Posts: 2380
Joined: 16/10/2006 15:31
Location: izmedju krajnosti

Post by The Nightwatchman » 04/05/2007 13:27

hitman05 wrote:
geronimove mudrolije wrote:a kako raspoloviti kablovsku vezu preko motorolinog klasicnog kablovskog modema na dvoje? :D

ozbiljno pitam...

isti slucaj...desktop i laptop.... :?


Router.


koliko je to krvnih zrnaca?

hitman05
Posts: 206
Joined: 12/12/2004 23:58
Location: Sarajevo
Contact:

Post by hitman05 » 04/05/2007 13:37

geronimove mudrolije wrote:koliko je to krvnih zrnaca?


Od 50KM do 80KM.

Post Reply