Instalacija ISDN carda u linux okruzenju??

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

#1 Re: Instalacija ISDN carda u linux okruzenju??

Post by ztluhcs »

zmijaIzmaj wrote:?? recimo da imam neko osnovno znanje iz linux administracije, tarballovi i fazoni...trebam dodati karticu...prvi korak bi bio dowload tarballa? kojeg, odakle itd.

pomozite :D
hvala!
http://linux.maruhn.com/sec/isdn4linux.html
http://www.isdn4linux.de/

Lak¹e bi ti bilo da skonta¹ koja je kartica i koja distribucija pa onda krene¹ dalje... :)

Jesi li sigurna da nema¹ sve potrebno na DVDu ili CDovima koje ima¹, mo¾da ne bude¹ trebala download bilo ¹ta :P
ztluhcs

Post by ztluhcs »

zmijaIzmaj wrote:proizvodjas billion electric co. distribucija redhat9...i sve je to na virtualnoj masini, a karticu nisam instalirala jos ni na pravoj :D ...mislis da ako isntaliram regularno na pravoj u windowsu, da ce je ovaj iz virtuele u liuxu prepoznati? hajde da probam

eh da, i tebi :P
:D
Ne¹to sam skeptièan da æe to raditi tako kako si ti zamislila... :lol: :lol: :lol:
Nego smije li se znati primjena toj "divljini" :)
ztluhcs

Post by ztluhcs »

zmijaIzmaj wrote:cuj divljini :D ...imam neki program, koji moze samo na linuxu, a trebaju mi oba OS-a, a imam samo jednu masinu, zapravo jednu dostupnu :D...zasto je to divlje :D ...i treba mi izlaz na IP mrezu i na PSTN, odjednom (za taj program :D )...ako to proradi, bice dobro za dzep :D ..imas li naznaku o cemu se radi :D
Da. Jedini problem tu mo¾e biti virtualizacija stvarnih fizièkih ureðaja koju radi (host) software... Virtuelni OS nema pravog (direktnog) pristupa ureðaju nego ima nekoliko "generièkih" komada hardvera... (Koliko se ja sjeæam kako to radi slièan soft. Taj tvoj mo¾da radi drugaèije :))...
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Sta koristis za virtualizaciju? Ja sam do sad koristio VMWare,i imao sam opciju direktnog pristupa hardveru.
Inace moras rekonfigurirati i rekompilirati kernel za ISDN drivere ako uopste postoje za tvoju karticu
neko iz mase

Post by neko iz mase »

puno srece:)
Kao prvo, kad dodas novi hardver, startaj linux i u konzoli ukucaj
dmesg | more
prodji kroz sve poruke i pokusaj vidjeti da li ti je ISDN kartica prepoznata (u slucaju da kernel vec podrzava tvoju karticu). Ako podrzava, siguran sam da KDE ili GNOME imaju aplikaciju za spajanje preko ISDN-a na net. Ako ne podrzava onda ti rekompilacija kernela ne gine.
Kao prvo bi na tvom mjestu skinuo KNOPPIX i startao citav sistem sa Live CD-a. Kad startas, opet predji preko logova sa dmesg komandom da vidis da li je kartica prepoznata. Ako nije, onda je malo sanse da drajver za tu karticu postoji. Ako jeste, zapisi verziju kartice i drajvera, koje ces kasnije ukljuciti u konfiguraciji kernela

Na internetu imas milion takozvanih HOW-TO's kako rekompilirati kernel, najbolje ti je slijediti uputstva naseg udruzenja na http://start.linux.org.ba/Kernel
Posto koristis svoj kernel, podji od konfiguracije kernela i pokusaj ukljuciti drivere.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Osim toga, VMWare ima emulaciju ethernet mreze u windowsu, tako da ISDN mozes pokrenuti preko windowsa, a preko emuliranog etherneta se spojiti na internet. Nisam siguran kako funkcionise u slucaju da RH zelis koristiti kao server, ali sigurno i za to ima rijesenje. Mozda je ovaj nacin laksi nego da se zezas sa kernelom
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Mo¾e¹ probati iz konzole konfigurisati X server sa:

XF86Configure

ili

XF86Setup

ili

Xconfigurator

ne znam ¹ta ti je instalirano od paketa...

OT

ili ruèno :)
/etc/XF86Config

Baj d vej jel taj paket (za koji ti ka¾e da dir ne postoji, font server i sl) instaliran?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ma mora ici. Mislim da VMWare ima externu aplikaciju za podesavanje networka, zbog tog i instalira dva servisa u WIN-u koji emuliraju citav slucaj. Kad podesis network kako treba (imas one tri pocije, da ima svoju ip adresu na mrezi, da ima svoju mrezu i NAT interfejs, i neznam sta je treca opcija. Ako nemas potrebe da koristis servise sa tog box-a, onda ti je NAAT opcija najbolja jer se ip adresa nece mijenjati, a nebi ni sam bio siguran da isdn podrzava tako nesto.
U slucaju da zelis ici sa rekompilacijom kernela, ovdje ima par uputstava za gentoo, ali sto se tice konfiguracije kernela i nekih daemona, sigurno bi ti moglo pomoci
http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=29991

Za ovaj problem dole startaj XF86Configure ili jedan od programa sto ti ztl.... preporuci i podesi sve modes. Vjerovatno ti monitor ne podrzava frekvencije, a ni svi paketi nisu instalirani (i pored full installation package). Na tvom mjestu bi krenuo sa 800x600 rezolucijom @50Hz i polako povecavao do maksimuma sto monitor i kartica mogu podrzati (ili max kvalitet) Iskljuci TT Fonts na pocetku, sve mi se cini da nisu instalirani
Post Reply