INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
CLIO

#1 INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by CLIO »

Obzirom da sam ovih dana imao neugodno iskustvo sa inspekcijom a vlasnik sam jedne vrlo male trgovine tekstilom, htio bih ako neko ima slicna iskustva da mi kaze ima li nacina da se to kaze nekome iz vlade sljedece: Trudim se da radnju vodim po propisima i po zakonu. Neke greske postoje i ja bi ih naravno ispravio naime radi se o sitnim detaljima pogresno upisan naziv artikla i sl. Inspektoru sam objasnjavao da nisam znao i da cu gresku ispraviti medjutim on mi je citao neke zakone iz sluzbenog lista i rekao da ce mi napisati prekrsajnu prijavu i da se kazne krecu od 200 - 2000 KM. Ja mislim da se za takve stvari tj. sitnice izricu opomene i ukoliko se greska ponovi onda se izrice novcana kazna. medjujtim kod nas se i samo opominjanje naplacuje najmanje 200 KM. Ne bi ni to bio problem ali radi se o radnji koja jedva podmiri osnovne troskove i minimalnu platu. Mislim da je dovoljan podatak da je posl. prostor oko 12 kvadrata a trguje se tekstilom a ne zlatom ili mobitelima. Mnogi su mi govorili da sam trebao ponuditi mito medjutim to mi ne pada napamet jer bih osjecao griznju savjesti i apsolutni sam protivnik toga. Da imam bilo kuju drugu mogucnost istog bih momenta zatvorio radnju. Ogorcen sam !!!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by Truba »

žao mi je... zbog takvih sranja ne bih nikad pokretao biznis... neko može sve (recimo upast u tuđu kuću i tu pokrenuti pilanu a vlasnike otjerat... slučaj na stupu znam imena i prezimena)
a neko ne može svoja osnovna prava ostvariti

u našoj ti je zemlji

što veći zločin to je manja kazna

a što manji prekršaj to veća gnjavaža
Kneesaa

#3 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by Kneesaa »

zar nemas pravo zalbe?
CLIO

#4 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by CLIO »

Jedan poznanik trgovac mi je ispricao kako je njemu dosla kazna od 1000 KM da uplati u roku od 8 dana ili da se zali ali tada ide na sud i tada postoji mogucnost povecanja kazne i do 3.500 KM i naravno uz to jos i sudski troskovi.
*mima*

#5 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by *mima* »

CLIO wrote:Jedan poznanik trgovac mi je ispricao kako je njemu dosla kazna od 1000 KM da uplati u roku od 8 dana ili da se zali ali tada ide na sud i tada postoji mogucnost povecanja kazne i do 3.500 KM i naravno uz to jos i sudski troskovi.

Pa napisi za sta su konkretno dosle kazne?
CLIO

#6 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by CLIO »

mima wrote:
CLIO wrote:Jedan poznanik trgovac mi je ispricao kako je njemu dosla kazna od 1000 KM da uplati u roku od 8 dana ili da se zali ali tada ide na sud i tada postoji mogucnost povecanja kazne i do 3.500 KM i naravno uz to jos i sudski troskovi.

Ne znam tacno kod njega sta je ali kod mene je recimo na etiketama sa cijenom napisao sam hlace a ne muske ili zenske hlace ili napisao sam jakna a inspektor smatra da je to trenerka.
*mima*

#7 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by *mima* »

CLIO wrote:
mima wrote:

Ne znam tacno kod njega sta je ali kod mene je recimo na etiketama sa cijenom napisao sam hlace a ne muske ili zenske hlace ili napisao sam jakna a inspektor smatra da je to trenerka.
Nemoj da mislis da branim ispektora.........ali je ocito u pravu. Nije te bezveze kaznio........Raja otvaraju sve i svasta i prodaju sve i svasta. Napises na kadu za kupanje......da je solja za wc....lupam....ali neke stvari ne idu. Ja sam se zadesila u parfimeriji.....Babic i uzela mlijeko za suncanje na kojem pise....losion za lice........nidje veze..........Hajmo malo logicno.
CLIO

#8 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by CLIO »

Halo mima nelogicna si bas kao i inspektor. Pa ne prodajem ja lijekove pa da nekoga otrujem. Pogresno napisao hlace a ne zenske hlace i uredno su zavedene u trgovackim knjiga zar me za to treba kazniti sa 200 do 2000 KM. Uz to sam jos rekao da nije problem to cu popraviti . Nisam nista ukrao a iz aviona se vidi da su to zenske hlace roza boje, zensko kopcanje a moze da ih obuce i muskarac ako to zeli...
CLIO

#9 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by CLIO »

Sustina je u stvari da inspektori "ne smiju velikim ribama na oci" pa tamane male i traze sitnice a ko zna mozda su cak od velikih riba i placeni da "tamane male ribe".
*mima*

#10 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by *mima* »

[quote="CLIO"]Sustina je u stvari da inspektori "ne smiju velikim ribama na oci" pa tamane male i traze sitnice a ko zna mozda su cak od velikih riba i placeni da "tamane male ribe".[/quote

Znam ja da oni ne smiju velikim ribama na oci.......i mene to boli.......
CLIO

#11 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by CLIO »

komi wrote:žao mi je... zbog takvih sranja ne bih nikad pokretao biznis... neko može sve (recimo upast u tuđu kuću i tu pokrenuti pilanu a vlasnike otjerat... slučaj na stupu znam imena i prezimena)
a neko ne može svoja osnovna prava ostvariti

u našoj ti je zemlji

što veći zločin to je manja kazna

a što manji prekršaj to veća gnjavaža
Slazem se toliko nepravde u nasoj zemlji a mi obicni ljudi kao zacarani ni rijeci ne progovaramo samo nesto cekamo... a sta je to sto cekamo ni sami ne znamo... :!: :?: :!: :?: i niko nema nikakvu :idea: sta da ucinimo da bismo stanje promijenili... a volimo zemlju vise nego oni koji su na njenom kormilu . Nema veze ja volim svoju avliju :bih:
Begovica

#12 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by Begovica »

Dragi Clio,

svakako napisi zalbu prije nego platis. Bar imas sanse napisati sve to i dati neko obrazlozenje, te naravno umanjiti kaznu koju ti odrezu. Ljudi uglavnom ne reaguju, odmah plate da se sto manje peglaju, pa nekad plate i ono sto ne treba (ovo znam iz licnog iskustva).
Amazonka27

#13 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by Amazonka27 »

Moze li se taj "inspekcijski prirucnik sa cjenovnikom" gdje na netu naci?

Clio, ko ti je knjigovodja? Pretpostavljam da je kod tebe obrtnicka djelatnost i da tvoj knjigovodja ne treba da bude "sa dozvolom", ali moras imati osobu koja cete obavjestavati o takvim sitnicama da bi izbjegao ovakve situacije. Nepravedno jeste, ali pravo i pravdenost netreba nikad ali nikad stavljati u isti kosh. To je osnovno na sta te je trebao upozoriti.
Druga moja sumnja je da te je neko namjerno prijavio inspekciji. Nije bas da oni nisu znali koga ce da kazne, pa slucajno usli u tvoju radnjicu. Pogotovo imajuci u vidu (ovo sto i mima kaze) da se u trgovinama pod nazivom jednog artikla prodaje drugi, da u trgovinama ostanete 3 puta duze jer ne mozete da nadjete cijenu medju svim tim silnim cijenama, za izabrani artikal. U kaficima se pod coca cola, prodaje pepsi,pod fantom mirinda, a kisela voda je koja god ti dodje. Sva instant kahva je po njihovim cjenovnicima Nescafe. :cry:
vjesticanametli

#14 Re: INSPEKCIJSKI RAD I NERAD???

Post by vjesticanametli »

eh da obavijestim narod forumaski da je imamex izlozio u radnji u nedzaricima mobitele pored kojih pise MPC 300 KM i kad uzmes i podes prema kasi teta kaze a jojjjjj nisam vam rekla da je cijena bez poreza :-) ziiiik ostavim i napolje :lol:
Post Reply