Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Moderator: _BataZiv_0809
-
bosanka hercegovic
#1 Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
. Na poslu imamo situaciju da smo u trgovini za dalju prodaju nabavili pelet po cijeni od 480KM bez PDV-a, i dodali 10 % marze prilikom formiranja cijene, i promaklo nam je da se odluka o vlade kojom se ogranicava cijena peleta donosi do 01.12.2025. odnosno zakazala je komunikacija izmedju pravne sluzbe tako u smislu da smo shvatili da ogranicenje vazi od 01.12.2025. U inspekcijskoj kontroli smo saznali bolnu istinu za nas, i to da je odluka o ogranicavanju cijene pelete stupila na snagu danom donosenja 24.10.25., a mi nabavili pelet za preprodaju 27.10.25. gdje se vidi propust neinformisanosti, jer niko normalan ne bi radio s gubitkom, a pogotovo jer zakon o trgovini, pdvu, porezu na dobit nalaze da se radi za marzom. Odmah pred inskecijom smo uradili nivelaciju cijene. Kazna za ovaj prekrsaj samo za firmu je dakonska u rasponu od 6000 do 60.000KM. Priznajem da smo mi kao radnici tu zakazali, nema opravdanja i sve ostalo vam je jasno. Da li je imao neko slicnih iskustava? Da li inspekcije imaju razumijevanja kad utvrde da je do propusta doslo zbog dokazive neiformisanosti, gdje se nije desio nikakav profit ....i gdje cse nivelacijom cijene na ogranicenu raditi sa gubitkom? Da li je neko trazio sudsko odlucivanje i kako se prodje na sudu?
- dr_Evil
#2 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
U garazu pa prodajte dogodine 
-
HelaS
#3 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
bosanka hercegovic wrote: ↑16/11/2025 08:42 . Na poslu imamo situaciju da smo u trgovini za dalju prodaju nabavili pelet po cijeni od 480KM bez PDV-a, i dodali 10 % marze prilikom formiranja cijene, i promaklo nam je da se odluka o vlade kojom se ogranicava cijena peleta donosi do 01.12.2025. odnosno zakazala je komunikacija izmedju pravne sluzbe tako u smislu da smo shvatili da ogranicenje vazi od 01.12.2025. U inspekcijskoj kontroli smo saznali bolnu istinu za nas, i to da je odluka o ogranicavanju cijene pelete stupila na snagu danom donosenja 24.10.25., a mi nabavili pelet za preprodaju 27.10.25. gdje se vidi propust neinformisanosti, jer niko normalan ne bi radio s gubitkom, a pogotovo jer zakon o trgovini, pdvu, porezu na dobit nalaze da se radi za marzom. Odmah pred inskecijom smo uradili nivelaciju cijene. Kazna za ovaj prekrsaj samo za firmu je dakonska u rasponu od 6000 do 60.000KM. Priznajem da smo mi kao radnici tu zakazali, nema opravdanja i sve ostalo vam je jasno. Da li je imao neko slicnih iskustava? Da li inspekcije imaju razumijevanja kad utvrde da je do propusta doslo zbog dokazive neiformisanosti, gdje se nije desio nikakav profit ....i gdje cse nivelacijom cijene na ogranicenu raditi sa gubitkom? Da li je neko trazio sudsko odlucivanje i kako se prodje na sudu?
https://www.fmt.gov.ba/preuzimanja-down ... /file.html
Inače, neko već treba ustati sa tužbom kod Suda za utvrđivanje ispravnosti ovakvih odluka Vlada u BiH, ne samo za pelet i industrijsku robu, već i za prehrambene proizvode. Ministar Hasičević i ova "Trojkina" Vlada tačno se ponačaju kao da je neka pred90-ta godina Jugoslavije i socijalizma pa imaju pravo na državne intervencije i dirigovanje uslova u privredi itd. Ne smeta meni taj period, naprotiv, ali ne možemo sa stpla uzimati ono šta nam u tom trenutku odgovara, a zanemarivati ostalo. Nije nam država u takvom trenutku, nije nam ekonomski sistem takav, nije nam državno uređenje takvo. Neko ljudi u BiH upravo su u zaostatku sa vremenom u kojem žive. To je nazadak, a mi trebamo naprijed. Država nam je svakako surogat svega i svačega, ali doslovno surogat svega i svačega, i treba to sve čistiti i postavljati na prave osnove. Ili ćemo biti država socijalizma i državnog vlasništva, ili država kapitalističkih odnosa, vrijednosti novca bez prava države na intervencije, na tržište slobodnog protoka kapitala.
Zakon o kontroli cijena u Federaciji BiH donesen je i na snazi je od 2. mjeseca 1995. godine, dakle i prije Daytona. Do danas je imao samo dvije izmjene i dopune, i obje su bile više kozmetičke nego suštinske, i nijedna nije razmatrala opravdanost ovakvog prava države.
-
kuli1961
#4 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Uradili ste sve što ne treba, ali poslije bitke je lako biti general.HelaS wrote: ↑16/11/2025 12:17bosanka hercegovic wrote: ↑16/11/2025 08:42 . Na poslu imamo situaciju da smo u trgovini za dalju prodaju nabavili pelet po cijeni od 480KM bez PDV-a, i dodali 10 % marze prilikom formiranja cijene, i promaklo nam je da se odluka o vlade kojom se ogranicava cijena peleta donosi do 01.12.2025. odnosno zakazala je komunikacija izmedju pravne sluzbe tako u smislu da smo shvatili da ogranicenje vazi od 01.12.2025. U inspekcijskoj kontroli smo saznali bolnu istinu za nas, i to da je odluka o ogranicavanju cijene pelete stupila na snagu danom donosenja 24.10.25., a mi nabavili pelet za preprodaju 27.10.25. gdje se vidi propust neinformisanosti, jer niko normalan ne bi radio s gubitkom, a pogotovo jer zakon o trgovini, pdvu, porezu na dobit nalaze da se radi za marzom. Odmah pred inskecijom smo uradili nivelaciju cijene. Kazna za ovaj prekrsaj samo za firmu je dakonska u rasponu od 6000 do 60.000KM. Priznajem da smo mi kao radnici tu zakazali, nema opravdanja i sve ostalo vam je jasno. Da li je imao neko slicnih iskustava? Da li inspekcije imaju razumijevanja kad utvrde da je do propusta doslo zbog dokazive neiformisanosti, gdje se nije desio nikakav profit ....i gdje cse nivelacijom cijene na ogranicenu raditi sa gubitkom? Da li je neko trazio sudsko odlucivanje i kako se prodje na sudu?
https://www.fmt.gov.ba/preuzimanja-down ... /file.html
Inače, neko već treba ustati sa tužbom kod Suda za utvrđivanje ispravnosti ovakvih odluka Vlada u BiH, ne samo za pelet i industrijsku robu, već i za prehrambene proizvode. Ministar Hasičević i ova "Trojkina" Vlada tačno se ponačaju kao da je neka pred90-ta godina Jugoslavije i socijalizma pa imaju pravo na državne intervencije i dirigovanje uslova u privredi itd. Ne smeta meni taj period, naprotiv, ali ne možemo sa stpla uzimati ono šta nam u tom trenutku odgovara, a zanemarivati ostalo. Nije nam država u takvom trenutku, nije nam ekonomski sistem takav, nije nam državno uređenje takvo. Neko ljudi u BiH upravo su u zaostatku sa vremenom u kojem žive. To je nazadak, a mi trebamo naprijed. Država nam je svakako surogat svega i svačega, ali doslovno surogat svega i svačega, i treba to sve čistiti i postavljati na prave osnove. Ili ćemo biti država socijalizma i državnog vlasništva, ili država kapitalističkih odnosa, vrijednosti novca bez prava države na intervencije, na tržište slobodnog protoka kapitala.
Zakon o kontroli cijena u Federaciji BiH donesen je i na snazi je od 2. mjeseca 1995. godine, dakle i prije Daytona. Do danas je imao samo dvije izmjene i dopune, i obje su bile više kozmetičke nego suštinske, i nijedna nije razmatrala opravdanost ovakvog prava države.
Ne poznajem tržište peleta, ali vaša konačna maloprodajna cijena bi bila oko 617 KM/tona. Je li to cijena po kojoj ste kurentni na tržištu?
Odluka Vlade je sasvim legitimna u materijalnopravnom sadržaju, a ima osnov u Zakonu o kontroli cijena. Upravo u pogledu tog zakona, ne mogu se saglasiti sa forumašem @HelaS-ovakav zakon se ukazuje potrebnim, jer privreda ne počiva na nekim zdravim ekonomskim, finansijskim parametrima, već na principu "ko koga izlevati" i naročito- ako je plaćanje u pitanju- "dodjem ti". Nema to veze sa socijalizmom. Ne vidim ni osnov da formiranje cijena bude apsolutno slobodno, jer bi nas to dovelo ispod granice siromaštva. Mada nismo daleko ni od nje.
No, sam zakon je manji problem u ovom konkretnom slučaju.
Kao krupan problem vidim to što je odluka Vlade na pravnoj snazi, što podrazumijeva istovremeno i primjenu, sa danom 24.10. -prije nego je objavljena u službenom listu-29.10.!!!. Dakle, primjenjuje se PUNIH 5 dana a da se NE ZNA njen sadržaj?????
Ovo je krupna neustavnost i to sa aspekta pravne sigurnosti kao elementa vladavine prava, a koje je jedno od temeljnih ustavnih načela.
Problem je složeniji utoliko što fizičko lice, pravno lice, ili bilo ko drugi, treći, četvrti, osim političkih figura NE MOŽE DIREKTNO tražiti ocjenu ustavnosti zakona, propisa i drugih opštih akata pred Ustavnim sudom FBiH!
Jedini put da nešto pokušate je da kada i ako dobijete rješenje o kažnjavanju, podnesete odgovarajući pravni lijek i tako dodjete do suda. Tada bi vaši argumenti bili- nabavili smo robu 27.10., NISMO ZNALI za Odluku jer je objavljena 2. dana kasnije, stupanje na snagu odluke se dešava prije nego je objavljena, tražimo da taj sud pokrene postupak ocjene ustavnosti Odluke pred US FBIH (vidjeti Ustav FBiH- Glava C/Odjeljak 3/član 10. stav 4).
-
bosanka hercegovic
#5 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Hvala Vam sto ste se javili...znate mi gledamo da posteno zaradimo svoj hljeb, pred poslodavcem....al kazna za ovaj prekrsaj je bas drakonska....
-
kuli1961
#6 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Nipošto ne sporim vaše poštene namjere. Svjestan sam teškoća u poslovanju, što u konačnici znači problem ostvariti dobit privrednog subjekta od koga se živi. Štaviše, eklatantan dokaz tih teškoća je upravo činjenica da se odluka Vlade FBiH primjenjuje i prije nego je njen sadržaj postao dostupan opštoj javnosti. To je apsolutno neprihvatljivo ponašanje javne vlasti. Rekao bih i osiono, bahato.bosanka hercegovic wrote: ↑17/11/2025 10:09 Hvala Vam sto ste se javili...znate mi gledamo da posteno zaradimo svoj hljeb, pred poslodavcem....al kazna za ovaj prekrsaj je bas drakonska....
Visina zaprijećene kazne govori u prilog teze da je alarmantna situacija oko peleta. Da li je raspon kazne od 6- 60 K KM opravdan ili nije, ne može se raspravljati, jer ta ocjena potpada pod pojam "cjelishodnosti".
U svakom slučaju, ako i dobijete odluku o kažnjavanju, probajte je osporiti na način koji sam vam opisao. Možda uspijete, ne znam. Možete samo izgubiti koju stotinu KM na stručne usluge (honorar advokata), a možete dobiti mnogo više, tj. proći bez kažnjavanja.
- LeonardoAC
#7 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Obavezno tražite sudsko odlučivanje po tom prekršajnom nalogu. Kao svjedoke predložite da se sasluša pravna služba, prodaja - priložite odluku i vrlo vjerovatno da će sud dati uslovni prekršaj ili izreći neku minimalnu cifru. Naročito ako nemate ranijih prekršaja iz privrednog poslovanja. To što ste uradili nivelaciju cijene na licu mjesta je također plus, gdje dokazuje da u konačnici nije došlo do oštećenja javnih prihoda.bosanka hercegovic wrote: ↑17/11/2025 10:09 Hvala Vam sto ste se javili...znate mi gledamo da posteno zaradimo svoj hljeb, pred poslodavcem....al kazna za ovaj prekrsaj je bas drakonska....
-
azdralovic
#8 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Pa ako vam je prvi prekrsaj izreci ce vam 6000
-
bosanka hercegovic
#9 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Hvala vam na iznimno korisim savjetima...vidi se da ste pravni vuk....srdačan pozdravkuli1961 wrote: ↑17/11/2025 10:24Nipošto ne sporim vaše poštene namjere. Svjestan sam teškoća u poslovanju, što u konačnici znači problem ostvariti dobit privrednog subjekta od koga se živi. Štaviše, eklatantan dokaz tih teškoća je upravo činjenica da se odluka Vlade FBiH primjenjuje i prije nego je njen sadržaj postao dostupan opštoj javnosti. To je apsolutno neprihvatljivo ponašanje javne vlasti. Rekao bih i osiono, bahato.bosanka hercegovic wrote: ↑17/11/2025 10:09 Hvala Vam sto ste se javili...znate mi gledamo da posteno zaradimo svoj hljeb, pred poslodavcem....al kazna za ovaj prekrsaj je bas drakonska....
Visina zaprijećene kazne govori u prilog teze da je alarmantna situacija oko peleta. Da li je raspon kazne od 6- 60 K KM opravdan ili nije, ne može se raspravljati, jer ta ocjena potpada pod pojam "cjelishodnosti".
U svakom slučaju, ako i dobijete odluku o kažnjavanju, probajte je osporiti na način koji sam vam opisao. Možda uspijete, ne znam. Možete samo izgubiti koju stotinu KM na stručne usluge (honorar advokata), a možete dobiti mnogo više, tj. proći bez kažnjavanja.
- kokuz_sa
#10 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Napisao si gore
Mi radnici smo pogrijesili
Jel to znaci da ce firma vama fakturisat kaznu?
Mi radnici smo pogrijesili
Jel to znaci da ce firma vama fakturisat kaznu?
-
bosanka hercegovic
- kokuz_sa
#12 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Malo je nezahvalno govoriti sta i kako dalje jer ne znamo ni ulogu ni poziciju u firmi ljudi koji su pogrijesili.bosanka hercegovic wrote: ↑18/11/2025 10:36ne znaci, al se lose osjecam...ipak placeni smo da radimo kako treba...ne moze direktor znati sve propise zato nas je angazovao da radimo kako treba
-
kolegione
#13 Re: Inspekcijska kontrola - ogranicenje cijena - iskustva
Sudsko odlucivanje, potrudite se da nemate druge sporove u medjuvremenu i bice okbosanka hercegovic wrote: ↑16/11/2025 08:42 . Na poslu imamo situaciju da smo u trgovini za dalju prodaju nabavili pelet po cijeni od 480KM bez PDV-a, i dodali 10 % marze prilikom formiranja cijene, i promaklo nam je da se odluka o vlade kojom se ogranicava cijena peleta donosi do 01.12.2025. odnosno zakazala je komunikacija izmedju pravne sluzbe tako u smislu da smo shvatili da ogranicenje vazi od 01.12.2025. U inspekcijskoj kontroli smo saznali bolnu istinu za nas, i to da je odluka o ogranicavanju cijene pelete stupila na snagu danom donosenja 24.10.25., a mi nabavili pelet za preprodaju 27.10.25. gdje se vidi propust neinformisanosti, jer niko normalan ne bi radio s gubitkom, a pogotovo jer zakon o trgovini, pdvu, porezu na dobit nalaze da se radi za marzom. Odmah pred inskecijom smo uradili nivelaciju cijene. Kazna za ovaj prekrsaj samo za firmu je dakonska u rasponu od 6000 do 60.000KM. Priznajem da smo mi kao radnici tu zakazali, nema opravdanja i sve ostalo vam je jasno. Da li je imao neko slicnih iskustava? Da li inspekcije imaju razumijevanja kad utvrde da je do propusta doslo zbog dokazive neiformisanosti, gdje se nije desio nikakav profit ....i gdje cse nivelacijom cijene na ogranicenu raditi sa gubitkom? Da li je neko trazio sudsko odlucivanje i kako se prodje na sudu?