Insomnia/nesanica

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

MarlboroGold

#51 Re: Insomnia/nesanica

Post by MarlboroGold »

Russki wrote:[
Meni je godinama ovako prijatelju. Obično se spava po 4-5 sati, s tim da se često probudim u sred noći i ne mogu više zaspati. Što je najgore od svega, sutra dan na poslu i sl, se osjecam tako dobro isto da sam spavao 10 sati. Vjerujem da je to loše, sigurno je loše.

Mozda jednom ili dvaput mjesecno odspavam 8 sati, ali ne znam ni ja kako. NIsam doktorima išao. Ne pijem tablete za spavanje niti nesto slično tome.
Ne sjećam se kada sam zadnji sput odspavao 8 ili više sati... kod mene je 6 sati sna već jedno 8 godina. Vikendom eventualno bude do 7.
Najbitnija je faza dubokog sna. Ako je ona kvalitetna, onda su i 3-4 sata dovoljna da osoba bude naspavana. Meni se znalo dešavati da spavam 6-7 sati ili duže i ustanem slomljen, a nakon samo 2 sata kao sa pjesmicom.
dulekrele

#52 Re: Insomnia/nesanica

Post by dulekrele »

Jeste li o ovome razmislili ? Za one oko 50 i preko 50 godina.

1. Imate li više od 50 godina?
2.Imate li u posljednjih 6 mjeseci smanjen libido (spolnu želju)?
3.Imate li teškoća sa slabijom erekcijom?
4.Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljvosti?
5.Jeste li primjetili smanjenje visine tijela?
6.Ne uživate u životu kao prije?
7.Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
8.Osjećate li opčenito nedostatak energije?
9.Više se ne bavite sportom jednako često kao prije?
10.Zaspite li često neposredno nakon večere?
11.Imate li bolove u zglobovima i mišićima?
12.Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaj vrućine?
13.Umorni ste, a teško zaspite ili se rano budite?
14.Jeste li često napeti i nervozni?
15.Lako "planete" i ne možete se obuzdati?

ako imate nesto od ovoga onda ste u muskoj menopauzi tzv. andropauzi. :D
Last edited by dulekrele on 10/05/2018 08:48, edited 1 time in total.
piupiu

#53 Re: Insomnia/nesanica

Post by piupiu »

alenthekiller wrote:Pozdrav dragi forumasi i forumasice,
imam problem. Naime, svako vece ostanem budan do pola 6 najmanje. Legem oko 12, nisam tip da voli isjedjavti do 2 ili 3, gledati filmove i ubijati vrijeme. Ovo mi se desava skoro dvije sedmice. Iako legnem premoren u krevet, nema sanse da zaspem. Vrtim se, upalim svijetlo, popijem vode ali nista. Hajde da ja neke brige imam, ono razmisljam sta bi da imam milione i tako to :D Imaju li neke tablete, nesto da me uspava, sit sam ljeganja u 6 a ustajanja oko 11, pola 12. Hvala vam svima unaprijed puno :D
Ima Sanval. Baš za spavanje. Ne za smirenje, protiv anksioznosti, itd; nego samo i isključivo za problem nesanice.

Kome zatreba. :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#54 Re: Insomnia/nesanica

Post by Truba »

ustani u šest pa nećeš imati tih problema
ustaneš u šest i cijeli dan budi van kuće

i nemoj kunjati popodne
i legni oko 23.30
Altsa

#55 Re: Insomnia/nesanica

Post by Altsa »

Black swan wrote:ustani u šest pa nećeš imati tih problema
ustaneš u šest i cijeli dan budi van kuće

i nemoj kunjati popodne
i legni oko 23.30
to nije dovoljno sna da funkcionises tokom dana kako treba. plus ako se jos koji put probudis u toku noci.
Russki

#56 Re: Insomnia/nesanica

Post by Russki »

MarlboroGold wrote:
Russki wrote:[
Meni je godinama ovako prijatelju. Obično se spava po 4-5 sati, s tim da se često probudim u sred noći i ne mogu više zaspati. Što je najgore od svega, sutra dan na poslu i sl, se osjecam tako dobro isto da sam spavao 10 sati. Vjerujem da je to loše, sigurno je loše.

Mozda jednom ili dvaput mjesecno odspavam 8 sati, ali ne znam ni ja kako. NIsam doktorima išao. Ne pijem tablete za spavanje niti nesto slično tome.
Ne sjećam se kada sam zadnji sput odspavao 8 ili više sati... kod mene je 6 sati sna već jedno 8 godina. Vikendom eventualno bude do 7.
Najbitnija je faza dubokog sna. Ako je ona kvalitetna, onda su i 3-4 sata dovoljna da osoba bude naspavana. Meni se znalo dešavati da spavam 6-7 sati ili duže i ustanem slomljen, a nakon samo 2 sata kao sa pjesmicom.
Onda je moguće da je kod mene faza dubokoga sna kvalitetna, čim se dobro osjećam sutradan.

I 6-7 sati je dobro. Ako je kvalitetno naravno.
Nastasia

#57 Re: Insomnia/nesanica

Post by Nastasia »

Osim duvanja, evo par nekih sitnih savjeta koji meni lično pomaću sa spavanjem.

Na računaru imam instaliranu aplikaciju f.lux koja reguliše toplotu svjetlosti zaslona. Naime, negdje sam čula (ne znam koliko je istinito) da vještačka svjetlost vara naš mozak misleći da je još uvijek dan, pa nam mozak i nakon gašenja računara se teško adaptira na misao da sad najednom mora spavati.

Nije toliko važno koliko ćete sati spavati, već koliko ćete ciklusa sna proći u toku jedne noći i u kojoj ćete se fazi sna probuditi. Ako navijete alarm da vas probudi u dubokoj fazi sna, osjećat ćete se umorno i nenaspavano čak iako ste spavali osam sati u komadu. Na internetu ima stranica sleepyti.me koja na osnovu toga kada morate ustati računa koje je pogodno vrijeme da odete spavati, ili obrnuto, ako sada idete spavati kada je pogodno vrijeme da se probudite (naravno morate sami uračunati vrijeme koje vam je potrebno da zaspite)

Ja sam u zadnje vrijeme počela da nosim masku za spavanje, jer sam shvatila da iako mogu i volim zaspati kada radi televizija ili je upaljena lampa, puno duže mi treba da zaspim na taj način, nego u mrklom mraku. A čudno, ako ništa ne radi osim recimo sa ulice kroz roletne dopire svjetlost rasvjete, smeta mi. Ima u dm-u ta maskica za 3-4 marke + ima neke jastučiće koji hlade i meni lično jako gode.

Eksperimentišite sa zvukovima, neko voli da spava u totalnoj tišini, neko voli da čuje neki pozadinski šum, white noise, ja lično volim da čujem brbljanje (ne volim biti sama inače :oops: ) pa puštam yt videe nekih američkih debila koji mlate o najnovijim filmovima/igricama/serijama.

Pijem neki čaj iz DM-a sa melantoninom, možda je placebo ali smanjuje mi vrijeme potrebno da zaspim.

Na jastučnicu stavim kap-dva eteričnog ulja od lavande, smiruje i opušta, plus počela sam nakon toliko vremena miris lavande povezivati sa snom, pa valjda ima tog nekog psihičkog momenta - kad spustim glavu na jastuk imam osjećaj kao da mi se sam mozak prešalta u - eh sad je vrijeme za spavanje mode -

Kako vi "rješavate" svoje probleme sa nesanicom (a da ne uključuje tablete ) ?
pizarro

#58 Re: Insomnia/nesanica

Post by pizarro »

Nastasia wrote:Naime, negdje sam čula (ne znam koliko je istinito) da vještačka svjetlost vara naš mozak misleći da je još uvijek dan, pa nam mozak i nakon gašenja računara se teško adaptira na misao da sad najednom mora spavati.
Image
Image
imas temperaturu boje koja se mjeri u kelvinima i pise na sijalici/ambalazi kolika je.
sa vjestackim svjetlom mozes tijelu signalizirati da je jos dan (cool white) ili je vec vrijeme za spavanje (warm white).
moja lampa na pisacem stolu ima 4000 K i bas mi pomaze u borbi protiv sna kad je potrebno :D
i ja sam prije mislio da je svako svjetlo isto, samo neka se vidi :D
Nastasia

#59 Re: Insomnia/nesanica

Post by Nastasia »

pizarro wrote:
Nastasia wrote:Naime, negdje sam čula (ne znam koliko je istinito) da vještačka svjetlost vara naš mozak misleći da je još uvijek dan, pa nam mozak i nakon gašenja računara se teško adaptira na misao da sad najednom mora spavati.
Image
Image
imas temperaturu boje koja se mjeri u kelvinima i pise na sijalici/ambalazi kolika je.
sa vjestackim svjetlom mozes tijelu signalizirati da je jos dan (cool white) ili je vec vrijeme za spavanje (warm white).
moja lampa na pisacem stolu ima 4000 K i bas mi pomaze u borbi protiv sna kad je potrebno :D
i ja sam prije mislio da je svako svjetlo isto, samo neka se vidi :D
Znam pizarro, zato sam to i navela. Ja koristim puno računar i teško je odmah nakon rada na računaru leći i kao: sad spavam.
Zato ova aplikacija adaptira boju zaslona računara, ispočetka mi je to jako smetalo, ali sa vremenom sam se totalno navikla.

http://prntscr.com/jlra8y

Ovako izgleda aplikacija i ona uvijek radi, u toku dana je normalno svjetlo, ali čim padne mrak, i boja se promjeni i bude dosta toplije, skoro pa narandžasto.

Ovo sad iz sjećanja pričam, ali kroz oko primamo svjetlost i u odnosu na to kakva je svjetlost naš organizam luči određene hormone.
Kada je to topla svjetlost (ili kada pada mrak) naš organizam počne da luči melantonin koji je zaslužan za san. Ako konstantno buljimo u white light ne lučimo dovoljno tog melantonina. U suštini tijelo nam je uvjereno da je još uvijek dan i ne "priprema" se za spavanje.
Ramzess Veliki

#60 Re: Insomnia/nesanica

Post by Ramzess Veliki »

Pustite aplikaciju "Sound of rain forest" ... kako te baci kad cujes kisicu, one zrikavce i baje ... ja se ukomiram u po' minute. :D
pizarro

#61 Re: Insomnia/nesanica

Post by pizarro »

ma kakve aplikacije, samo bijeli luk! 8-) :D
Nastasia

#62 Re: Insomnia/nesanica

Post by Nastasia »

Fuj, kakve baje, poludjela bih.

Ja slusam one ASMR videe :oops:
Posto inace kod frizera zaspim, najdrazi su mi ti zvuci cesljanja, makaza, itd.

Al zato svaki mjesec moram kupovat nove slusalice jer kad se probudim budu mi oko vrata omotane.
Nastasia

#63 Re: Insomnia/nesanica

Post by Nastasia »

pizarro wrote:ma kakve aplikacije, samo bijeli luk! 8-) :D
Znaci ti smrdis po tramvajima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#64 Re: Insomnia/nesanica

Post by Tomahawk11 »

Nastasia wrote:Fuj, kakve baje, poludjela bih.

Ja slusam one ASMR videe :oops:
Posto inace kod frizera zaspim, najdrazi su mi ti zvuci cesljanja, makaza, itd.

Al zato svaki mjesec moram kupovat nove slusalice jer kad se probudim budu mi oko vrata omotane.
Ja kod zubarke. :mrgreen:
dulekrele

#65 Re: Insomnia/nesanica

Post by dulekrele »

Da mi je odspavati u komadu 7-8 h debelo bi platio.
pizarro

#66 Re: Insomnia/nesanica

Post by pizarro »

Nastasia wrote:
aha, i kad bude guzva oko mene mjesta koliko hoces <333
pizarro

#67 Re: Insomnia/nesanica

Post by pizarro »

dulekrele wrote:Da mi je odspavati u komadu 7-8 h debelo bi platio.
pa trci malo vecu distancu i dugo spavanje zagarantovano :-D
Nastasia

#68 Re: Insomnia/nesanica

Post by Nastasia »

pizarro wrote:
Nastasia wrote:
aha, i kad bude guzva oko mene mjesta koliko hoces <333
Pih.
Rugafet

#69 Re: Insomnia/nesanica

Post by Rugafet »

Tako je, bijeli luk i ne boj se. Fino izregulise pritisak taman te obandaci koliko treba za spavanje, em je odlican za jos hiljadu drugih stvari. Domaci, onaj sitni crvenkasti fino nasjeckat i popit kao tabletu sa vecom casom vode, za 15 tak minuta komiranje
Russki

#70 Re: Insomnia/nesanica

Post by Russki »

Rugafet wrote:Tako je, bijeli luk i ne boj se. Fino izregulise pritisak taman te obandaci koliko treba za spavanje, em je odlican za jos hiljadu drugih stvari. Domaci, onaj sitni crvenkasti fino nasjeckat i popit kao tabletu sa vecom casom vode, za 15 tak minuta komiranje
Bez 2 glavice bjelog luka nemas sta da trazis. Koma zagarantovana narednih 10 dana.
Rugafet

#71 Re: Insomnia/nesanica

Post by Rugafet »

6 dana ko zombi :lol:
Russki

#72 Re: Insomnia/nesanica

Post by Russki »

opet 4 sata sinoć...

dokad više majku mu
moonca

#73 Re: Insomnia/nesanica

Post by moonca »

Spavas li tokom dana?
Russki

#74 Re: Insomnia/nesanica

Post by Russki »

moonca wrote:Spavas li tokom dana?
spavam al' poslije prve smjene..dakle svaki drugi tjedan

1 sat
moonca

#75 Re: Insomnia/nesanica

Post by moonca »

Russki wrote:
moonca wrote:Spavas li tokom dana?
spavam al' poslije prve smjene..dakle svaki drugi tjedan

1 sat
hm, ako dobro razumijem, ti radis i nocne smjene?
Post Reply