Osim duvanja, evo par nekih sitnih savjeta koji meni lično pomaću sa spavanjem.
Na računaru imam instaliranu aplikaciju f.lux koja reguliše toplotu svjetlosti zaslona. Naime, negdje sam čula (ne znam koliko je istinito) da vještačka svjetlost vara naš mozak misleći da je još uvijek dan, pa nam mozak i nakon gašenja računara se teško adaptira na misao da sad najednom mora spavati.
Nije toliko važno koliko ćete sati spavati, već koliko ćete ciklusa sna proći u toku jedne noći i u kojoj ćete se fazi sna probuditi. Ako navijete alarm da vas probudi u dubokoj fazi sna, osjećat ćete se umorno i nenaspavano čak iako ste spavali osam sati u komadu. Na internetu ima stranica sleepyti.me koja na osnovu toga kada morate ustati računa koje je pogodno vrijeme da odete spavati, ili obrnuto, ako sada idete spavati kada je pogodno vrijeme da se probudite (naravno morate sami uračunati vrijeme koje vam je potrebno da zaspite)
Ja sam u zadnje vrijeme počela da nosim masku za spavanje, jer sam shvatila da iako mogu i volim zaspati kada radi televizija ili je upaljena lampa, puno duže mi treba da zaspim na taj način, nego u mrklom mraku. A čudno, ako ništa ne radi osim recimo sa ulice kroz roletne dopire svjetlost rasvjete, smeta mi. Ima u dm-u ta maskica za 3-4 marke + ima neke jastučiće koji hlade i meni lično jako gode.
Eksperimentišite sa zvukovima, neko voli da spava u totalnoj tišini, neko voli da čuje neki pozadinski šum, white noise, ja lično volim da čujem brbljanje (ne volim biti sama inače

) pa puštam yt videe nekih američkih debila koji mlate o najnovijim filmovima/igricama/serijama.
Pijem neki čaj iz DM-a sa melantoninom, možda je placebo ali smanjuje mi vrijeme potrebno da zaspim.
Na jastučnicu stavim kap-dva eteričnog ulja od lavande, smiruje i opušta, plus počela sam nakon toliko vremena miris lavande povezivati sa snom, pa valjda ima tog nekog psihičkog momenta - kad spustim glavu na jastuk imam osjećaj kao da mi se sam mozak prešalta u - eh sad je vrijeme za spavanje mode -
Kako vi "rješavate" svoje probleme sa nesanicom (a da ne uključuje tablete ) ?