Eborg wrote:Postoji mogućnost da ova tema zvuči malo naivno pa se nadam da mi upućeniji forumaši u tematiku to neće uzeti za zlo.
Ovih dana nas hvata neka čudna euforija zbog otvaranja ALTA Shopping Centra, sličnu stvar smo već proživjeli sa BBI Centrom, Importanne Centrom a ubrzo će vjerovatno i Al-Shiddi ili kako se već isti zove. Pomamimo se i damo u obilazak te vjerovatno nešto i kupimo što je moguće da nam uopće nije ni trebalo no dobro - sve je to marketing.
Mene zanima sljedeće - kako otvaranje inostranih shopping centara i lanaca supermarketa u Bosni i Hercegovini utječe na ekonomiju naše zemlje kada su vlasnici istih stranci, tj. uložen je strani kapital? Nazovite me konzervativnim u tom segmentu, ali ja smatram da u uslovima kada naš deficit u izvozu koliko-toliko ublažava priliv inostranih novčanih doznaka naše dijaspore, naša ekonomija sebi ne može priuštiti toliki "odliv" novca u slovenačke, hrvatske, američke ili arapske ruke.
Svjestan sam da su u trendu globalizacije i liberalizacije tržišta ovakvi procesi neminovni te da su standard u cijelom svijetu, no da li ovo zaista ima više dobrih ili loših strana? Isplati li se zaista imati "izvoz" BH novca zarad nešto poreza (koji opet dolazi od našeg novca) i posla za nekih 70-80 ljudi? Da li takva investicija opravdava izgradnju takvih centara koji osim što prodaju stranu robu sada počinju i da guraju lance strane hrane (da se razumijemo, nemam ništa protiv McD-a ili BK-a ali imam protiv ovih nekih restorana koji su 95% isti kao naši ostali restorani).
Da ne spominjem da otvaranje shopping centra ne stvori nove poslove već samo uništi nekoliko manjih prodavnica tako da se broj zaposlenih više-manje vrati na staro.
Dakle, ne zagovaram ideju da ovdje samo nosimo odjeću napravljenu u "Borcu" i da jedemo samo "Klasove" proizvode uz sokove iz "Vitaminke", samo bih volio znati zašto mi ovo gledamo kao nešto fantastično pozitivno, nismo ni do sada bili divljaci pa da nismo mogli kupiti većinu ovih stvari?
Nemamo tu kulturu kupovine domaćeg a da ne govorim kupovine kod domaćeg...
Šta vi mislite?
P.S. Ne, nije mi niko u familiji izgubio posao zbog ovog pa da sam kivan na njih.

A je si li ti za to da npr Borac Travnik radi za Hugo Boss, pri tome is Svabije dovlace sve stofofe, konce, dugmad, etikete. I jedino sto u pricipu koriste nasu radnu snagu (kao i trzni centri) i plate nesto poreza.
I svi padaju u nesvijest jer eto Borac radi za Hugo a u principu sve je isto kao i uradu inostranih lanaca ali niko se ne buni zbog toga.
Iskreno, dosta raje voli da tersi o ekonomiji i fudbalu a pretjerano se ne razumije niti u jedno od toga.
Dosta raje jos zivi u ubjedjenju da drzava treba da otvara fabrike, halo wake up, to vrijeme je proslo. Danas, drzava stavara uslove a investitori prave sto oni smatraju da ce im donijeti profit.
E sada ti ne znas je li bi piskio ili bi kakio, kukas kada strani investiori ulazu u trgovacke centre ali ne kukas kada jedna Droga ili CIMOS investira u proizvodnju. U toj utakmici ne mozes biti selektivan, znaci ako si pustio jedne onda pusti i druge. E sada na tebi je da svojim nekim mjerama stimulises da se vise otvaraju proizvodne aktivnosti.
A kako trzni centri uticu na ekonomiju jedne zemlje, pa kao i sve ostalo, pitaj one iz gradjevinske i industrije gradjevinsikih materijala kako ta izgradnja utice npr. na njih. Ili pitaj servisne i firme koje se bave odrzavanjem kako to utice na njih. Koliko treba samo da se ti centri ugriju ili rashlade, eto posla za elektroprivredu a bogami i za rudare.
I ta kuknjava za malim granapima, koji su kao i trzni centri u principu prepuni strane i robe, ne vidjeh da se ovi nesto pretrgose u promovisanju domaceg.
NIgdje u svijetu, neovisno koliko razvijena/nerazvijena drzavna ekonomija na strane investicije se ne gleda kao na nesto lose, npr. svi bi da ih privuku sto vise. E u nasoj filozofiji to fercera malo drugacije, mi bi ko Dalmatinci da uzmemo pare a ako je moguce da gosti ostanu kod kuce.
I da vecina smatra da ovi sprcaju 100 milja eura da bi ovrhli kajmak za jedno dvije tri godine i nestali se dobro varaju. Sve i jedan trzni lanac je tu da bi ostao duze vremena.