Ino faktura za konsultantske usluge

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ps3

#1 Ino faktura za konsultantske usluge

Post by ps3 »

Pokrenuo sam vlastiti biznis odnoso otvorio d.o.o firmu registrovan kao ( konsultant )

Razlog zasto sam otvorio firmu je malo komplikovan za objasniti, ali u sustini moj poslodavac je iz HRV, obzirom da nisam mogao dobiti radnu dozvolu u HRV dosao sam na ideju da otvorim svoju firmu i njima fakturisem svoje usluge na sto su oni i pristali.

REg. firmu kao konsultant * istrazivanje trzista na teritoriji BIH...

Obzirom da se radi o fakturi prema INO kupcu / oslobodjen sam placanja PDV zar ne prema clanu 15, stav 2, tacke 4 i 5 zakona o PDV

za svaki slucaj me zanima da li ja imam kakave obaveze placanja drzavi nakon primanja mjesecnih uplata na moj devizni racun.

neko kaze imas porez 10% neko kaze nemas...

od mjesecnih uplata sam cu sebi placati platu doprinose * pio mio itd...

da li neko ima iskustva osnosno sta navesti na fakturi kako ne bi dosao u situaciju placanja nekakvih poreza
igra rijeci...

Hvala
idic

#2 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by idic »

Prvo se se trebao registrovati kao predstavništvo, jer sav tvoj priliv novca, kako sam shvatila, dolazi iz inostranstva od jedne te iste firme. Dakle ne baviš se na teritoriji BiH komercijalnom djelatnošću ne zarađuješ novac tj. ti si nerezident ( u bankarskom žargonu ). Kao takav bi bio oslobođen plaćanja poreza.
U ovom slučaju si registrovan kao domaće privredno duštvo i podliježeš plaćanju svih poreza i doprinosa, osim PDV-a.
Ricken

#3 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

Imaš sve obaveze kao i svaki drugi d.o.o. u FBiH.

Što se tiče pdv-a imaš pravo da pružaš usluge i domaćim licima i neznači da nećeš. Vjerovatno ti sad ne bi dozvolili da uđeš u sistem pdv-a ali ukoliko bi procjenio da bi mogao u zemlji ostvariti promet od 50000 KM moj bi ti savjet bio da uđeš u sistem pdv-a jer bi mogao koristiti ulazni porez, a ne bi imao izlaznog u toj mjeri. Stvar je u tome da se usluge istraživanja usluga odnosno konsultantske usluge prema članu 15 oporezuju prema mjestu primatelja usluge, što znači da se nesmatra da je promet usluga obavljen u BiH, pa po tom osnovu nemaš pravo samo na osnovu tih usluga ući u sistem pdv-a.

Što se tiče poreza na dobit tvoje je da sastavljaš finansijske izvještaje na osnovu kojih ćeš predavati porezni bilans. Međutim ukoliko bi imao prodaju u inozestvo u iznosu od 30% ukupnog prihoda, tvoj dobit bi se oporezivala po stopi od 0%.

Šo se tiče kolegice iznad, nije mogao on kao fizičko lice osnovat predstavništvo nego je to mogla firma iz Hrvatske, jer bi to ipak bilo njeno predstvaništvo. Za tu uslugu bi onda mogao dobivati platu kao uposlenik predstvaništva, ali samo predstavništvo nema pravo obavljati nikakvu privrednu djelatnost. S druge strane možda si za te poslove mogao osnovati samostalnu djelatnost što bi ti pojeftinilo poslovanje, odnosno bio bi fleksibilniji sa gotovinom, doprinosi bi bili na prosjek plaće u FBiH, ali opet nebi imao olakšicu na izvoz, pa si po mom mišljenju pametno reagovao. Iako postoje usmene najave da porezna uprava ne priznaje pružanje usluga kao izvoz isto tako postoje i najave mišljenja Ministarvatva Finansisja da jeste izvoz. Također budi oprezan da ti hrvatska firma ne odbija porez na po odbitku jer postoji ugovor između BiH i Hrvatske gdje se tvoj prihod oporezuje samo u BiH.
ps3

#4 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by ps3 »

Hvala na odgovoru, imas PM * pls odgovor

Razmisljao sam o opciji samostalnog poduzetnika/ trgovac pojedinac ali onda ne bi mogao raditi za INO kompanije.
Morao sam registrovati firmu kao d.o.o za konsalting
Sto se tice ulazka u PDV sistem podnio sam zahtjev jer cu ostvarivati promet preko dozvoljene granice.
gaius

#5 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by gaius »

po pitanju oporezivanja usluga koje se koriste u BiH ja bih obratio pažnju na čl. 21. st 7. Pravilnika:
„(7) Radi izbjegavanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja iz člana 16. Zakona, mjesto
prometa za usluge iz člana 15. stav (2) tačka 4. Zakona i usluge iznajmljivanja prijevoznih
sredstava jeste mjesto gdje se usluga faktički koristi ili uživa kada isporučilac i/ili primalac
ima sjedište poduzeća ili prebivalište izvan BiH.
(8) Ukoliko se usluga na koju se odnosi stav (7) koristi ili uživa i unutar i izvan BiH, mjesto
prometa je mjesto gdje se usluga pretežno koristi ili uživa.“
Ricken

#6 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

Tu si upravu, ali taj član pravilnika treba više vezati za član 16 Zakona, posebni slučajevi oporezivanja. Zna se dogoditi da naš obveznik vrši uslugu ino licu iz člana 15, stav 2, tačka 4, ali da ta usluga u drugoj zemlji prema lokalnim propisima nije oporeziva. Kako UIO zahtjeva dokaz od lokalnih pravnih lica da je usluga oporezovana u drugoj zemlji, u slučajevima kad to lokalni obveznik nemože dokazat, primjenjuju se principi iz člana 16 Zakona i člana 21 pravilnika, odnonso utvrđuje se mjesto uživanja. Ovdje u konkretnom slučaju pričamo okvirno jer smo limitirani informacijama.
forumaš2011

#7 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by forumaš2011 »

Ricken wrote:Imaš sve obaveze kao i svaki drugi d.o.o. u FBiH.

Što se tiče pdv-a imaš pravo da pružaš usluge i domaćim licima i neznači da nećeš. Vjerovatno ti sad ne bi dozvolili da uđeš u sistem pdv-a ali ukoliko bi procjenio da bi mogao u zemlji ostvariti promet od 50000 KM moj bi ti savjet bio da uđeš u sistem pdv-a jer bi mogao koristiti ulazni porez, a ne bi imao izlaznog u toj mjeri. Stvar je u tome da se usluge istraživanja usluga odnosno konsultantske usluge prema članu 15 oporezuju prema mjestu primatelja usluge, što znači da se nesmatra da je promet usluga obavljen u BiH, pa po tom osnovu nemaš pravo samo na osnovu tih usluga ući u sistem pdv-a.

Što se tiče poreza na dobit tvoje je da sastavljaš finansijske izvještaje na osnovu kojih ćeš predavati porezni bilans. Međutim ukoliko bi imao prodaju u inozestvo u iznosu od 30% ukupnog prihoda, tvoj dobit bi se oporezivala po stopi od 0%.

Šo se tiče kolegice iznad, nije mogao on kao fizičko lice osnovat predstavništvo nego je to mogla firma iz Hrvatske, jer bi to ipak bilo njeno predstvaništvo. Za tu uslugu bi onda mogao dobivati platu kao uposlenik predstvaništva, ali samo predstavništvo nema pravo obavljati nikakvu privrednu djelatnost. S druge strane možda si za te poslove mogao osnovati samostalnu djelatnost što bi ti pojeftinilo poslovanje, odnosno bio bi fleksibilniji sa gotovinom, doprinosi bi bili na prosjek plaće u FBiH, ali opet nebi imao olakšicu na izvoz, pa si po mom mišljenju pametno reagovao. Iako postoje usmene najave da porezna uprava ne priznaje pružanje usluga kao izvoz isto tako postoje i najave mišljenja Ministarvatva Finansisja da jeste izvoz. Također budi oprezan da ti hrvatska firma ne odbija porez na po odbitku jer postoji ugovor između BiH i Hrvatske gdje se tvoj prihod oporezuje samo u BiH.
Slažem se s navedenim samo da dodam da imaš pravo da se registruješ kao PDV obveznik bez obzira na obim prometa. A što se tiče tretiranja kao izvoznika PU će vjerovatno pokušat da progura svoj stav da usluge nisu izvoz međutim nemaju osnova.
gaius

#8 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by gaius »

Ricken wrote:Tu si upravu, ali taj član pravilnika treba više vezati za član 16 Zakona, posebni slučajevi oporezivanja. Zna se dogoditi da naš obveznik vrši uslugu ino licu iz člana 15, stav 2, tačka 4, ali da ta usluga u drugoj zemlji prema lokalnim propisima nije oporeziva. Kako UIO zahtjeva dokaz od lokalnih pravnih lica da je usluga oporezovana u drugoj zemlji, u slučajevima kad to lokalni obveznik nemože dokazat, primjenjuju se principi iz člana 16 Zakona i člana 21 pravilnika, odnonso utvrđuje se mjesto uživanja. Ovdje u konkretnom slučaju pričamo okvirno jer smo limitirani informacijama.
da ali fazon je u tome što makar prema mom iskustvu izvozne usluge nisu oporezive u zemlji primaoca usluge (da se ogradim.. nemamo pretjeran broj različitih država ino korisnika).. ja se sjećam kad su ubacili ovo u pravilnik i kad smo mi počeli ispostavljati fakture da je bilo prilično iznenađenja kod klijenata.. ali su se kasnije navikli na to... mi u zadnje vrijeme sve što radimo za ino korisnike, a da se usluga de facto koristi na tlu BiH (na ovaj ili onaj način), mi obračunavamo PDV..
Ricken

#9 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

gaius wrote:
Ricken wrote:Tu si upravu, ali taj član pravilnika treba više vezati za član 16 Zakona, posebni slučajevi oporezivanja. Zna se dogoditi da naš obveznik vrši uslugu ino licu iz člana 15, stav 2, tačka 4, ali da ta usluga u drugoj zemlji prema lokalnim propisima nije oporeziva. Kako UIO zahtjeva dokaz od lokalnih pravnih lica da je usluga oporezovana u drugoj zemlji, u slučajevima kad to lokalni obveznik nemože dokazat, primjenjuju se principi iz člana 16 Zakona i člana 21 pravilnika, odnonso utvrđuje se mjesto uživanja. Ovdje u konkretnom slučaju pričamo okvirno jer smo limitirani informacijama.
da ali fazon je u tome što makar prema mom iskustvu izvozne usluge nisu oporezive u zemlji primaoca usluge (da se ogradim.. nemamo pretjeran broj različitih država ino korisnika).. ja se sjećam kad su ubacili ovo u pravilnik i kad smo mi počeli ispostavljati fakture da je bilo prilično iznenađenja kod klijenata.. ali su se kasnije navikli na to... mi u zadnje vrijeme sve što radimo za ino korisnike, a da se usluga de facto koristi na tlu BiH (na ovaj ili onaj način), mi obračunavamo PDV..
Obratite se upravi za mišljenje, to bi vam bilo i obavezujuće za postupanje. Član 15 tačno je nabrojio usluge koje se oporezuju prema mjestu primaoca. Stvar je u tome da uprava traži da se dokaže rezidentnost priamoca usluge. Također, naš zakon o pdv-u je sličan zakonima zemalja u okruženju, međutim postoje razlike kod nekih finansijskih usluga koje se ne oporezuju kod primaoca nerezidenata. Imaš na stranici UIO kod pitanja i odgovora dio za usluge gdje baš pojašnjavaju značenje člana 21, pa pročitaj možda bude od koristi.
http://www.uino.gov.ba/b/Porezi/

Imaš onda dio pitanja korisnika. Evo ti i odgovor UIO a ti još jednom provjeri:

1.Prema odredbi člana 15. stav 2. tačka 4. podtačka b) Zakona o porezu na dodatu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, br.9/05 i 35/05), smatra se da je mjesto gdje se vrši promet usluga u Bosni i Hercegovini gdje primalac usluge obavlja djelatnost, ima stalno sjedište, ispostavu, stalnu adresu ili uobičajeno prebivalište, ako se radi o uslugama reklamiranja.

Ako usluge reklamiranja pruža obveznik koji ima sjedište ili prebivalište u Bosni i Hercegovini za primaoca usluga koji nema svoje sjedište ili prebivalište u Bosni i Hercegovini, mjestom pružanja usluga, u smislu člana 15. stav 2. tačka 5. Zakona, smatra se mjesto gdje primalac usluge ima sjedište svoje firme ili prebivalište.

Shodno navedenom, ukoliko usluge reklamiranja pruža lice sa sjedištem u Bosni i Hercegovini licu sa sjedištem u inostranstvu, mjestom pružanja usluga smatra se mjesto gdje primalac ima sjedište, odnosno inostranstvo.

U tom slučaju, poduzeće iz Bosne i Hercegovine, kao davalac usluge, u svrhu dokazivanja da se usluga vrši stranom državljaninu, a u cilju sticanja uvjeta za oslobađanje od obaveze obračunavanja PDV-a, dužan je od primaoca usluge uzeti ime i prezime, adresu i broj pasoša za fizičko lice, a za pravno lice potvrdu o registraciji poreznog obveznika, shodno članu 21. stav (9) Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, br. 93/05, 21/06, 60/06, 6/07, 100/07 i 35/08).

Također, poduzeće iz Bosne i Hercegovine je, u smislu člana 107. stav (2) Pravilnika, u obavezi da prilikom ispostavljanja fakture za izvršene usluge naznači član Zakona po kome se obračun PDV-a ne vrši.

Članom 16. Zakona propisana mogućnost da UIO, radi izbjegavanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja, može u preciziranim slučajevima odrediti mjesto pružanja usluga za usluge iz člana 15. stav 2. tačka 4. Zakona, kao i za usluge iznajmljivanja prijevoznih sredstava.

Stoga je članom 21. stav (7) naprijed navedenog pravilnika propisano da radi izbjegavanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja iz člana 16. Zakona, mjesto prometa za usluge iz člana 15. stav 2. tačka 4. Zakona i usluge iznajmljivanja prijevoznih sredstava jeste mjesto gdje se usluga faktički koristi ili uživa kada isporučilac i/ili primalac ima sjedište poduzeća ili prebivalište izvan BiH.

Ukoliko se usluga na koju se odnosi stav (7) koristi ili uživa i unutar i izvan BiH, mjesto prometa je mjesto gdje se usluga pretežno koristi ili uživa, shodno članu 21. stav (8) istog pravilnika.

Znači, odredbe člana 21. stav (7) i (8) navedenog pravilnika se primjenjuju jedino u slučaju postojanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja navedenih usluga, a u cilju njegovog izbjegavanja. Navedeno znači da bi se za usluge reklamiranja koje je poduzeće iz Bosne i Hercegovine obavilo za primaoca iz inostranstva član 21. stav (7) i (8) Pravilnika mogao primijeniti samo u slučaju kada iste ne bi podlijegale oporezivanju porezom na dodatu vrijednost u zemlji primaoca u inostranstvu, a sve u cilju da se izbjegne neoporezivanje istih.

Međutim, u slučaju kada usluge reklamiranja koje ne podliježu oporezivanju u Bosni i Hercegovini, podliježu oporezivanju porezom na dodatu vrijednost u zemlji primaoca u inostranstvu, pri čemu ne dolazi do neoporezivanja, niti do dvostrukog oporezivanja, na iste se ne primjenjuje član 21. stav (7) i (8) Pravilnika.
1.Prema odredbi člana 15. stav 2. tačka 4. podtačka b) Zakona o porezu na dodatu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, br.9/05 i 35/05), smatra se da je mjesto gdje se vrši promet usluga u Bosni i Hercegovini gdje primalac usluge obavlja djelatnost, ima stalno sjedište, ispostavu, stalnu adresu ili uobičajeno prebivalište, ako se radi o uslugama reklamiranja.

Ako usluge reklamiranja pruža obveznik koji ima sjedište ili prebivalište u Bosni i Hercegovini za primaoca usluga koji nema svoje sjedište ili prebivalište u Bosni i Hercegovini, mjestom pružanja usluga, u smislu člana 15. stav 2. tačka 5. Zakona, smatra se mjesto gdje primalac usluge ima sjedište svoje firme ili prebivalište.

Shodno navedenom, ukoliko usluge reklamiranja pruža lice sa sjedištem u Bosni i Hercegovini licu sa sjedištem u inostranstvu, mjestom pružanja usluga smatra se mjesto gdje primalac ima sjedište, odnosno inostranstvo.

U tom slučaju, poduzeće iz Bosne i Hercegovine, kao davalac usluge, u svrhu dokazivanja da se usluga vrši stranom državljaninu, a u cilju sticanja uvjeta za oslobađanje od obaveze obračunavanja PDV-a, dužan je od primaoca usluge uzeti ime i prezime, adresu i broj pasoša za fizičko lice, a za pravno lice potvrdu o registraciji poreznog obveznika, shodno članu 21. stav (9) Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost („Službeni glasnik BiH“, br. 93/05, 21/06, 60/06, 6/07, 100/07 i 35/08).

Također, poduzeće iz Bosne i Hercegovine je, u smislu člana 107. stav (2) Pravilnika, u obavezi da prilikom ispostavljanja fakture za izvršene usluge naznači član Zakona po kome se obračun PDV-a ne vrši.

Članom 16. Zakona propisana mogućnost da UIO, radi izbjegavanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja, može u preciziranim slučajevima odrediti mjesto pružanja usluga za usluge iz člana 15. stav 2. tačka 4. Zakona, kao i za usluge iznajmljivanja prijevoznih sredstava.

Stoga je članom 21. stav (7) naprijed navedenog pravilnika propisano da radi izbjegavanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja iz člana 16. Zakona, mjesto prometa za usluge iz člana 15. stav 2. tačka 4. Zakona i usluge iznajmljivanja prijevoznih sredstava jeste mjesto gdje se usluga faktički koristi ili uživa kada isporučilac i/ili primalac ima sjedište poduzeća ili prebivalište izvan BiH.

Ukoliko se usluga na koju se odnosi stav (7) koristi ili uživa i unutar i izvan BiH, mjesto prometa je mjesto gdje se usluga pretežno koristi ili uživa, shodno članu 21. stav (8) istog pravilnika.

Znači, odredbe člana 21. stav (7) i (8) navedenog pravilnika se primjenjuju jedino u slučaju postojanja duplog oporezivanja ili neoporezivanja navedenih usluga, a u cilju njegovog izbjegavanja. Navedeno znači da bi se za usluge reklamiranja koje je poduzeće iz Bosne i Hercegovine obavilo za primaoca iz inostranstva član 21. stav (7) i (8) Pravilnika mogao primijeniti samo u slučaju kada iste ne bi podlijegale oporezivanju porezom na dodatu vrijednost u zemlji primaoca u inostranstvu, a sve u cilju da se izbjegne neoporezivanje istih.

Međutim, u slučaju kada usluge reklamiranja koje ne podliježu oporezivanju u Bosni i Hercegovini, podliježu oporezivanju porezom na dodatu vrijednost u zemlji primaoca u inostranstvu, pri čemu ne dolazi do neoporezivanja, niti do dvostrukog oporezivanja, na iste se ne primjenjuje član 21. stav (7) i (8) Pravilnika.
gaius

#10 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by gaius »

skontao.. fazon je što moje usluge za ino klijente nisu oporezive u inostranstvu jer se koriste u bih... tako da su eto oporezive u bih.. mislim ono meni svejedno.. svakako naplatim taj pdv.. samo mi treba doći neki inspektor hamo koji će me handriti za to i još opaliti po ušima sa kamatama.. jest usluga malo skuplja za PDV.. ali hajde sad.. ništa spektakularno...
ado-27

#11 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by ado-27 »

ino faktura iz Srbije gdje je stopa pdv-a 22% a iznos fakture je 350 eura. Na fakturi pise da je pdv uracunat u cijeni sta uraditi sa pdv-om da li priznati i u kojem iznosu? Ako moze pomoc..
Ricken

#12 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

Nemožeš priznat ino pdv.
geamarson

#13 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by geamarson »

Dobro jutro ,

molim vas ako ste u mogucnosti da mi tacno odgovorite koliki je porez na dobit u fbih ako se radi o izvozu tj. ako preduzece 90 % robe izvozi u inostranstvo a u fbih ima samo proizvodnju ?

i st aje preduzece duzno platiit drzavi na kraju godine ?
djulba

#14 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by djulba »

geamarson wrote:Dobro jutro ,

molim vas ako ste u mogucnosti da mi tacno odgovorite koliki je porez na dobit u fbih ako se radi o izvozu tj. ako preduzece 90 % robe izvozi u inostranstvo a u fbih ima samo proizvodnju ?

NIšta.

Prema zakonu o porezu na dobit ako imaš preko 30 % izvoza u toku godine ne plaćaš porez na dobit za tu godinu.
djulba

#15 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by djulba »

ado-27 wrote:ino faktura iz Srbije gdje je stopa pdv-a 22% a iznos fakture je 350 eura. Na fakturi pise da je pdv uracunat u cijeni sta uraditi sa pdv-om da li priznati i u kojem iznosu? Ako moze pomoc..
Dvije stvari:

Ako si u sistemu PDV-a
Provozaš taj PDV prema instrukciji Uprave od člana 4 pa dalje
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... 090407.pdf
Ako je faktura u poslovne svrhe prilikom upisivanja ulaznog pdv-a priznaš ako nije u poslovne svrhe ne priznaješ i onda imaš više izlaznog za platiti.

Ako nisi u sistemu PDV-a
Platiš jednokratno PDV. a obračunaš ga tako što 350 eura pmnožiš sa 14,5299% i dobiješ 99,46 KM
na jedan od računa. versta prihoda 717214, poziv na broj 2100000000
Ricken

#16 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

djulba wrote:
ado-27 wrote:ino faktura iz Srbije gdje je stopa pdv-a 22% a iznos fakture je 350 eura. Na fakturi pise da je pdv uracunat u cijeni sta uraditi sa pdv-om da li priznati i u kojem iznosu? Ako moze pomoc..
Dvije stvari:

Ako si u sistemu PDV-a
Provozaš taj PDV prema instrukciji Uprave od člana 4 pa dalje
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... 090407.pdf
Ako je faktura u poslovne svrhe prilikom upisivanja ulaznog pdv-a priznaš ako nije u poslovne svrhe ne priznaješ i onda imaš više izlaznog za platiti.

Ako nisi u sistemu PDV-a
Platiš jednokratno PDV. a obračunaš ga tako što 350 eura pmnožiš sa 14,5299% i dobiješ 99,46 KM
na jedan od računa. versta prihoda 717214, poziv na broj 2100000000
Pitac nije rekao da li se radi o usluzi, što možemo pretposatviti. Iz pitanja se vidi da je usluga oporezovana pdv-om u Srbiji, odnosno da je tip usluge koji se oporezuje u zemlji izvršioca, a ne primatelja. Samim tim navedena usluga nije oporeziva u zemlji primatelja usluge (specificirano u članu 15 ZPDV). PDV strane države nemože biti priznat kao odbitna stavka u BiH nikako i ni pod kojim uslovima. Navedena instrukcija se odnosi na usluge koje su po članu 15 oporezive u BiH, i na slučajeve kada primatelj usluge iz BiH nije u sistemu pdv-a, a usluga je prema svojoj vrsti oporeziva u BIH. Recimo čest slučaj kod Osiguravajućih društava.
djulba

#17 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by djulba »

On ne priznaje PDV iz srbije on obračunava naš PDV .
Pošto se usluga koristi u BiH, PDV se mora platiti u BIH bio ili ne bio neko PDV obveznik. samo ako si obveznik imaš mogućnost odbitka ako je u poslovne svrhe.
duboka_misao

#18 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by duboka_misao »

da ne bi doslo do duplog oprezivanja ta firma mora poslati svoju potvrdu o rezidentnosti i pdv broj to zajedno sa fakturom u tri primjerka nosis u poreznu upravu,vracaju ti dva primjerka jedan tebi jedan toj firmi da posaljes,i na osnovu toga placas pdv ili odbijas u poslovne svrhe.
Ricken

#19 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

djulba wrote:On ne priznaje PDV iz srbije on obračunava naš PDV .
Pošto se usluga koristi u BiH, PDV se mora platiti u BIH bio ili ne bio neko PDV obveznik. samo ako si obveznik imaš mogućnost odbitka ako je u poslovne svrhe.
Imaš usluge u skladu sa članom 15 ZPDV koje su oporezive prema mjestu primaoca i one koje su oporezive prema mjestu pružaocu. Pobrojano. Pošto neznamo o čemu se radi, a pošto su lokalna europska zakonodavstva usklađena prije je pretposatvka da se radi o uslugama koje su oporezive prema mjestu pružaoca. Također neznamo niti gdje je usluga faktički korištena, možda je edukacija u Srbiji.
Ricken

#20 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

Osim zakona o porezu na dobit postoje parafiskalni nameti. Tako da ti je pitanje preširoko. Nešto ćeš morati platiti na početku a nešto na kraju godine.
Ricken

#21 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

djulba wrote:

NIšta.

Prema zakonu o porezu na dobit ako imaš preko 30 % izvoza u toku godine ne plaćaš porez na dobit za tu godinu.
S tim da pitac koliko je meni poznato ima registrovan obrt, a na obrt se ne odnose odredbe zakona o porezu na dobit, te kao obrtnik nema pravo na olakšice u ovom smislu, odnosno olakšica u smislu izvoza se odnosi samo na obveznike zakona o porezu na dobit (d.o.o., d.d., i druge oblike organizovanja društava)
djulba

#22 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by djulba »

Ricken wrote:
djulba wrote:

NIšta.

S tim da pitac koliko je meni poznato ima registrovan obrt, a na obrt se ne odnose odredbe zakona o porezu na dobit, te kao obrtnik nema pravo na olakšice u ovom smislu, odnosno olakšica u smislu izvoza se odnosi samo na obveznike zakona o porezu na dobit (d.o.o., d.d., i druge oblike organizovanja društava)

to ti legao spavat i sjetio se posta od prije 20 dan. pa lijepo je napisao preduzeće :mrgreen: Laku noć :run:
Ricken

#23 Re: Ino faktura za konsultantske usluge

Post by Ricken »

Iako sam tebe citirao nije se post odnosio na tebe, jer nisi ni mogao dati drugačiji odgovor. Nisam do maloprije povezao, preko jedne druge teme, da pitac pod preduzećem misli na obrt. A da bi dobio pravi odgovor na pitanje, mora znati postaviti pitanje. Nema razloga za malodušnost.

Laku noć i tebi
Post Reply