Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za uvođenje smrtne kazne za najsvirepije zločine?

Poll ended at 29/08/2009 10:22

DA
119
66%
NE
55
30%
Nemam definisan stav po ovom pitanju
7
4%

Total votes: 181

int21

#176 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by int21 »

Nisam ja rekao da treba nasem pokvarenom sistemu smrtna kazna. Ja samo mislim da je ona potrebna generalno.

A za te sto se "iskreno pokaju", iskreno mi se fucka. Da tvoj neko nastrada tako, da li bi ti vjerovao da se neko iskreno pokajao???

Drugo, nisam ja rekao da treba sva ubistva kazniti smrtnom kaznom, ali one sto ubise Denisa i Amara svakako da.

I da, "ista prava za sve"??? To je dno dna sto neko rece. Znaci otimaci, siledzije i ubice imaju ista prava ko i posten svijet? Ista prava kao i moje dijete koje sutra moze biti zrtva tom Sikiricu koji ce izaci iz zatvora? Ma bravo.......zdravorazumsko razmisljanje!!!
pustopoljina

#177 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by pustopoljina »

u ovoj drzavi kakva je,a sa dozvoljenom smrtnom kaznom-nakon 6 mjeseci ne bi vise bilo POSTENOG covjeka. gamad bi jedva docekala da sve koji im smetaju (kadija te tuzi,kadija ti sudi) posalju u vjecna lovista.
nokia6170

#178 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by nokia6170 »

Toliko postova na temu koja spada u domen naucne fantastike. Besmislene rasprave o uvodjenju smrtne kazne. Toga ljudi vise nema, niti ce biti. Smrtna kazna je ukinuta onog trenutka kad je Bosna potpisala Dejt. mirovni sporazum i u svoj ustav integrirala Evropsku konvenciju sa svim njenim protokolima, ukljucujuci Protokol broj 6 koji zabranjuje smrtnu kaznu. I tu se prica zavrsava.

Cudi me da ova tema vec od prvog posta nije otisla na LOCKED
Risto Kuglarić

#179 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Risto Kuglarić »

int21 wrote:Nisam ja rekao da treba nasem pokvarenom sistemu smrtna kazna. Ja samo mislim da je ona potrebna generalno.

A za te sto se "iskreno pokaju", iskreno mi se fucka. Da tvoj neko nastrada tako, da li bi ti vjerovao da se neko iskreno pokajao???

Drugo, nisam ja rekao da treba sva ubistva kazniti smrtnom kaznom, ali one sto ubise Denisa i Amara svakako da.

I da, "ista prava za sve"??? To je dno dna sto neko rece. Znaci otimaci, siledzije i ubice imaju ista prava ko i posten svijet? Ista prava kao i moje dijete koje sutra moze biti zrtva tom Sikiricu koji ce izaci iz zatvora? Ma bravo.......zdravorazumsko razmisljanje!!!
šta da to kažem, ako ti se fućka, fućka ti se, i ako misliš da si ti u stanju da odrediš koga treba kazniti smrću, misliš, ja to ne mogu promijeniti. A za to dno dna što neko reče, pogledaj pod Evropska konvencija o ljudskim pravima.
nokia6170

#180 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by nokia6170 »

micki125 wrote:
nokia6170 wrote:Toliko postova na temu koja spada u domen naucne fantastike. Besmislene rasprave o uvodjenju smrtne kazne. Toga ljudi vise nema, niti ce biti. Smrtna kazna je ukinuta onog trenutka kad je Bosna potpisala Dejt. mirovni sporazum i u svoj ustav integrirala Evropsku konvenciju sa svim njenim protokolima, ukljucujuci Protokol broj 6 koji zabranjuje smrtnu kaznu. I tu se prica zavrsava.

Cudi me da ova tema vec od prvog posta nije otisla na LOCKED
što ne znači da se taj potpis ne može povući ili na neki drugi način taj protokol staviti van snage.
Ne moze, cak stavise Bosna i Hercegovina je jos jace pojacala tu svoju obavezu kada je pristupila Vijecu Evrope 2002. godine, i jos vise pojacava svoju obavezu pristupanjem EU.

Jedna Turska kojoj je smrtna kazna bila sasvim prirodna i normalna stvar je ukinula smrtnu kaznu zbog pristupanja EU...a da jedna Bosna sada se nesto qurc...sa smrtnom kaznom.

Ova tema moze pripadati podforumu Historija jedino, a za sadasnjost i buducnost jedino pod LOCKED.
cyprus

#181 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by cyprus »

Kako sam gledo prije koju godinu prilog o zatvoru u Zenicu, ne znam jel mi se učinilo, ali oni imaju skoro sve. To je meni neshvatljivo, i zato mislim da uslove u zatvorima treba drastično pogoršati, kao i uvesti prisilni rad. Pravosuđe naravno treba biti strožije definitivno. Policiji dati veća ovlaštenja... Ali uvesti smrtnu kaznu, ipak NE.
Risto Kuglarić

#182 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Risto Kuglarić »

meni se isto sviđa taj prisilni rad, ali mislim da ni to nije u skladu sa evropskim normama. nisam 100% siguran...
atko

#183 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by atko »

Risto Kuglarić wrote:meni se isto sviđa taj prisilni rad, ali mislim da ni to nije u skladu sa evropskim normama. nisam 100% siguran...
To je apsurdno ... mi se svako jutro moramo podizat i na poso i radit ? A ako zatvorenika posaljes na rad e to je krsenje ljudskih prava ... hajmo svi drzavi na vrata pokucat i traziti dzaba platu umjeto sto radimo i krsimo svoja prava :x :-)

Ja to nebih nazvao "prisilni rad" nego "elementarno pravo svakog zatvorenika" ... i svi bi ono meni radili puno radno vrijeme ... da pokriju troskove svog boravka, da vrate ono sto su duzni drustvu ... a ako njima sta ostane ... e to na racun pa kada izadje i prije upotrebe ima za svaki dinar da da obrazlozenje kuda ce sa njim ;)
Risto Kuglarić

#184 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Risto Kuglarić »

atko wrote:
Risto Kuglarić wrote:meni se isto sviđa taj prisilni rad, ali mislim da ni to nije u skladu sa evropskim normama. nisam 100% siguran...
To je apsurdno ... mi se svako jutro moramo podizat i na poso i radit ? A ako zatvorenika posaljes na rad e to je krsenje ljudskih prava ... hajmo svi drzavi na vrata pokucat i traziti dzaba platu umjeto sto radimo i krsimo svoja prava :x :-)

Ja to nebih nazvao "prisilni rad" nego "elementarno pravo svakog zatvorenika" ... i svi bi ono meni radili puno radno vrijeme ... da pokriju troskove svog boravka, da vrate ono sto su duzni drustvu ... a ako njima sta ostane ... e to na racun pa kada izadje i prije upotrebe ima za svaki dinar da da obrazlozenje kuda ce sa njim ;)
ipak nije...: http://www.hrea.org/index.php?doc_id=430 pogledaj tabelu pa šestu stavku. Ako njemačka, francuska i austrija to rade...
zenicanin 1979

#185 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by zenicanin 1979 »

mostarac wrote:
Luke Perry wrote:Da li je iko pratio te dobrovoljce u kasnijem zivotu. Da li su skloni alkoholizmu npr ?
Ako nam ljekari spavaju mirne duse i mirnog sna, ne vidim zasto bi neki dobrovoljac koji je bio u streljackom vodu za smaknuce serijskog ili hladnokrvnog ubice imao nocne more od toga, a cak ne zna ni je li imao metak u cijevi.
Prosjecan ljekar, uz rijetke casne izuzetke, u Bosni i Hercegovini je u posljednjih 15 godina pobio vise ljudi nego prosjecan ratni zlocinac i svi mirno i lijepo spavaju i ne vidim da im je udarilo na savjest. I dalje ubijaju a i dalje traze lovu da bi uopste zapoceli bilo sta a to se u velikom broju slucajeva zavrsi pogresnom dijagnozom ili operativnim zahvatom sa fatalnim ishodom. Kad oni mirno spavaju, svak moze mirno spavat.
Ljekari se vrlo često nalaze u neistrazenom ili slabo istrazenom području jer se zna da mnoge oblasti medicine su obimne i teske.Medicinski fakultet u Sarajevu pored toga sto daje prilicno skromna znanja je postao korumpiran i sklon podmicivanju.Fakultet traje sve duze ali je kvalitet nastave sve manji. Dijagnostika je na jako niskom nivou zbog izuzetno zastarijeli aparata.Zenicka kantonalna bolnica je tek prije par sedmica dobila aparat za emr(elektromagnetsku rezonancu)Kolor ultrazvukova jos uvijek i nemamo.A inostrani seminari su vrlo rijetki.Sto se tice mita koji primaju ljekari ne podrzavam ga. Toga ima najvise u obliku iznudjujuci poklona mada je rijetko kada ideja ljekara takva. Vise je to stvar nemara.Ali samo vam zelim reci da uz izuzetno tezak fakultet i specijalizaciju prosjecna placa ljekara je daleko manja u odnosu na prosjecne place drugih visokostrucnih sprema.Neki kazu da ljekari zbog svoje prirode posla nebi trebali dopustiti nemar.Mislim da vlast, sudstvo, policija, obrazovanje i dr trebaju barem isto toliko biti odgovorni jer njihove greske su obicno dugotrajnije i teze. Osim toga ljekar u bolnici je toliko prebukiran pacjentima da nemoze biti ni govora o kvalitetnom analiziranju bolesnika sto zbog nedostatka vremena sto zbog umora.I ljekari trebaju forum. Licno mislim da bi trebalo na internetu organizovati forum ljekara jer nisam primjetio da na internetu ima icega takvoga barem u Bosni i Hercegovin.Nadam se da bi to bar malo poboljsalo kvalitet lijecenja.Takodje zelim vam naglasiti da i ljekari imaju neprospavanih noci zbog tezine dijagnoza sa kojima se suocavaju ili eventualno pogresno donjete dijagnoze narocito u pocetku svoje karijere.
Last edited by zenicanin 1979 on 19/08/2009 09:53, edited 2 times in total.
patrius

#186 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by patrius »

cyprus wrote:Kako sam gledo prije koju godinu prilog o zatvoru u Zenicu, ne znam jel mi se učinilo, ali oni imaju skoro sve. To je meni neshvatljivo, i zato mislim da uslove u zatvorima treba drastično pogoršati, kao i uvesti prisilni rad. Pravosuđe naravno treba biti strožije definitivno. Policiji dati veća ovlaštenja... Ali uvesti smrtnu kaznu, ipak NE.
Trk u Den Haag,i pojasni im :D
Zumm

#187 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Zumm »

JAO JAO GLUPOSTI PA NIJE OVO KINA ILI IRAN ! Sta je sa vama ljudima zalite se ubili onog ubili ovog a jedva bi docekali haman nekog da lincujete .... Jedino bi se mogla uvest smrtna kazna za korupciju i kriminal u vladi al onda bi ostali bez parlamenta,svih ministarstava itd :roll:
Risto Kuglarić

#188 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Risto Kuglarić »

Zumm wrote:JAO JAO GLUPOSTI PA NIJE OVO KINA ILI IRAN ! Sta je sa vama ljudima zalite se ubili onog ubili ovog a jedva bi docekali haman nekog da lincujete .... Jedino bi se mogla uvest smrtna kazna za korupciju i kriminal u vladi al onda bi ostali bez parlamenta,svih ministarstava itd :roll:
hajde bolan, vidiš da je frka prošla, više se ni zatvori ne zahtijevaju, a nekamoli smrtne kazne.

do sljedećeg puta...
aze

#189 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by aze »

Protiv. Pa valjda je bolje iskoristiti te idiote koji ubijaju,siluju,kradu po vladi itd.. za gradnju autoputeve kao besplatnu radnu snagu. Nije valjda da vecina naseg drustva se slaze sa onom "oko za oko,zub za zub" . Ubijanje itd. se ne rjesava ubijanjem sigurno....
jah_

#190 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by jah_ »

Generalno nisam za uvodjenje smrtne kazne, ali za najsvirepije zlocine,kako i samo naziv teme glasi, jesam.Definitivno bi bilo dobro rijesenje drustveno koristan rad, ili kako neki rekose prisilni rad. Cujem na tv izjave raznih ministara bezbjednosti, pravosudja i sl. kako su popunjeni zatvorski kapaciteti, pa hebemu vise, znamo svi koje su sume u bih, pusta polja,(putovao sam mnogo po bosni i hercegovini i ponekad se zapitam jeli ona i 30 posto naseljena) samo prodjite npr. od tuzle do sarajeva pa ce te vidjet koliko je nenaseljenog prostora i suma, samo na toj relaciji mozes napravit 5 zatvora jbg :x :x
tempora

#191 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by tempora »

Cekajte, jesam li ja to nesto propustila da je Bosna osvanula u novom ruhu? Je li to drzavni aparat konacno proradio? Nestalo entiteta i njihovi gradjani priznaju BiH? Jesu li to nadleznosti dosle u ruke jedne vlasti, bez hiljadu ministarstava podijljenih po nacionalnoj pripadnosti? Je li to pravosudje neovisno i jesu li to ljudi prestali prijetiti tuziteljima da ce im pobiti djecu...
Je li to vladavina Palavricke, Cerica, Dodika, cetnickog pokreta i ostalih maloumnika postala davna proslost? Je li to djeci omoguceno da "ugledaju" Djeda Mraza ili jos bolje, da im je omoguceno da idu u skolu?
Je li to uvedena kazna za velicanje genocida? I da li su tri djevojcice koje su jucer uzvikivale "Ovo je Bosna" danas samo djevojcice a ne zrtve nacionalisticke, pomahnitale kakofonije drzave koja je po svim pitanjima pala u ambis? Je li to vise ne placamo univerzitetske diplome? I da li nam zene vise ne prodaju u bijelo roblje? Je li to drzava pocela stiti manjine i majke koje zele odati pocast svojoj djeci svireno ubijenoj u ideologiji fasizma? Jesu li to gradjani prestali otimati komad asfalta od drzave, koristiti rodbinske i prijateljske veze kako bi svoje sinove upisivali u skole, djelili im poslove ili jos bolje, zastitili ih od kazne za ubistva koja su pocinili? Je li to danas djeca opet uce sta znaci sloboda, postovanje, pravda, pravednost, socijalna solidarnost ???? Je li nam to djecu opet lijece bez da gledaju u koverte ili da ih dajete i da oni koji to cine zavrsavaju u zatvoru? Jeli nam to opet djecu stite po skolama od malih kabadahija ciji roditelji zauzimaju bitne pozicije u drustvu?

Mogu shvatiti vase frustracije sa svakim novim ubistvom koje se desi ..ali da stvarno misliete da bi smrtna kazna smanjila kriminal i postedila vas ovakvih nemilih dogadjaja onda ste stvarno u goroj poziciji nego sto se uopste moze predociti. Mozda bi zelja za smrtnom kaznom ( koje je li ogavne pomisli) mogla trenutacno zadovoljiti vas mir, ali u drustvu kakvo je bosansko sumnjam da bi bilo vise zivih nego mrtvih. Nije mi samo jasno kako mozete i pomisliti nesto takvo. U drzavama koje su bilion puta uredjene od bosanske i tamo gdje postoje te vase zeljene smrtne kazne, kazu nerijetko stradaju i neduzni. Sto vama, iz takvog okruzenja naravno nista ne govori.
Svaka drzava i njeno uredjenje pravi greske ( i nerijetko katastrofalne), ali drzava koja svoje greske velica i nema apsolutno sluha za ispravljanje istih, nije drzava vec anarhijsko uredjenje gdje vlada zakon jaceg, veceg i mocnijeg. I vi bi ste iz takvog uredjenja potrazivali smrtnu kaznu?
Ocigledno da je trulost sistema i gradjanski posustali moralni sklop uslovili da vjerujete ( ili vas uce) da je batina iz raja izasla ( ucestala nostalgija za policijskom palicom) i da rigorozne mjere mogu samo da osvijeste ovo drustvo? Svijet ( ne samo bosanski) na zalost nikako da shvati da je svaki dijelic drustva dio jedne cjeline. A mi smo u bosanskom drustvu vec odavno dozovolili toliko nepravilnosti da je neminovno da je drustvo toliko bolesno i da nece isplivati dok ne dostigne apsolutno dno. To apsolutno dno, dotaknuto je 90tih ali iz mnogo razloga nikada nije lijeceno. I takvo stanje ne odgovara samo ovima na vlasti, nego i mnogima od vas, koji si mozete priustiti luksuz prednosti kroz veze, novac, moc.
I sada bi ste vi djecu da ucite kako je batina iz raja izasla a smrtna kazna nacin da se rijesite bolesnika. Problem je taj sto je bolesnih puno i previse ali sto su njihova djela ostaju neprimjecena jer se radio o sveopstim pravilima.
Evo vec jucer, danas, usmreceno jedno lice u Foci, od strane taksiste, kako javljaju mediji. Koja je razlika izmedju ove smrti i one ubijenog konobara i suvlasnika kafica? I sutra vec slijedece ubistvo....
drina_light

#192 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by drina_light »

nisam za smrtonosnu kaznu, smatram da samo Allah dz.s. ima pravo uzeti zivot (osim nekih iznimki necu o tome)
a po meni je puno bolja dozivotna kazna, citav zivot patis i guze te, smrt te bas ne ubije u pojam right?
Post Reply