Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za uvođenje smrtne kazne za najsvirepije zločine?

Poll ended at 29/08/2009 10:22

DA
119
66%
NE
55
30%
Nemam definisan stav po ovom pitanju
7
4%

Total votes: 181

Drvosjeca iz Dejcica

#1 Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Svi smo svjedoci svirepog zlocina koji se desio prije par dana u Sarajevu, ugasen je jedan mladi zivot tek tako iz objesti i "ceifa". Pitanje glasi gdje je granica? Koliko smo spremni jos trpjeti i samo nijemo posmatrati svakodnevno cinjenje zlocina pred nasim ocima? Ovom drustvu su neophodne prijeke mjere da se izvuce iz sveopste agonije i kruga zlocina, korupcije i ostalih negativnosti u koje smo duboko zaglibili. Licno smatram da je doslo vrijeme da se na par godina vrati smrtna kazna za najteze i svirepije zlocine, kao sto je zadnje ubistvo Amara Mistrica ili ubistvo Denisa Mrnjavca. Niko me ne moze ubijediti da smrtna kazna nije adekvatna mjera za pocinioce ovakvih gnusnih zlocina. Ovo nije obracun mafije, dvije kriminalne grupacije, zadnje ubistvo je proizvod ovakvog nakaradnog sistema gdje je postalo normalno da se kriminalci nazivaju biznismenima, vrlim prijateljima politickih mocnika i smatraju se uvazenim građanima ovog grada. Ne trazim niti zelim javni linc, ali uvođenje smrtne kazne ili barem dozivotne teske robije je prijeki lijek i penicilin za ovakvo razuzdano i raskalaseno drustveno uređenje. Ako politicke elite i ostali "dusebriznici" smatraju da smrtna kazna ne prilici zemlji koja zeli biti dio EU, onda bi barem bilo korektno građanima omoguciti pravo na masovno i bezuslovno posjedovanje vatrenog oruzija kako bi mogli zastiti sebe, svoje porodice i imovinu od nasilnika i hulja.:x
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/08/2009 10:26, edited 1 time in total.
karanana

#2 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by karanana »

ja sam za, ali to nikako ne ide sa nasim putom ka evropskim integracijama jer jedan od zahtjeva evrope je ukidanje smrtne kazne u zemljama, svojim clanicama. tako da nista od toga.
Train to Bombay

#3 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Train to Bombay »

Ne smrtnoj kazni, ali da strožijem pravosuđu.
Da formiranju zatvora na svakom koraku.
Da strogom ustroju tih zatvora, da iskorištavanju zatvorenika za boljitak zajednice.
Da ukidanju ''slobodnog za vikend'' i ''godišnjih odmora'' sadašnjim zatvorenicima. (Ovo je najparadoksalnije.)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#4 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Bm ti Evropu, ne trebaju oni nama nego mi trebamo njima, ali pod njihovim uslovima. U pravu su Irci 100%.
Dokaz?!
Dok je evropska privreda bila u ekspanziji i dok je trebalo širiti investicije onda je i Bugarska sa drumskim razbojništvom , korupcijom i kvazi demokratijom (sve je i dan danas tamo prisutno) mogla u EU. Da ne govorim o Rumuniji.
Sad kad je recesija i kad ne da nema investicija, nego gledaju kako spasiti guzice, recesija je i u integracijama.
Taktika - nametni svoje zakone i primi da bi mogao lakše eksploatisati... Dat će nam malo para iz fondova da uložimo u ono u što bi i ono svakako ulagali kad poklope.
A sva ta insistiranja na evropskoj legislativi - nije to da bi nama bilo bolje nego da bi se oni sigurnije osjećali kad dođu po harač...
Drvosjeca iz Dejcica

#5 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Her Flick wrote:ma mozemo mi uvesti smrtnu kaznu i za pogreso parkiranje lai kakve nam fadje kada je opet do kadije kako ce presuditi i hoce li se ta smrtna kazna uopste "koristiti"

i u ovakom nakaradnom zakonu ima "dobrih" kazni ali kakva nam korist kada sudije pucaju minimalce
Ima i ta mjesta ali kada je sudija normalan onda su i kazne adekvatne, najbolji primjer je slucaj Gasi i Pelak. Dakle nije bas sve tako crno u pravosuđu, jos uvijek ima onih kojima su pravda i zakon na prvom mjestu.

Sto se tice EU i normi koje trebamo dostici, mi prvo kao pojedinci pa onda kao drustvo moramo te norme primjeniti u svom nacinu razmisljanja, opohođenja i zivljenja. Trebamo napraviti sistem koji ce biti efikasan, pruziti minimum sigurnosti zivljenja, rada i stvaranja. Kada to postignemo EU ce sama doci.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/08/2009 11:21, edited 1 time in total.
Daphna

#6 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Daphna »

Nisam za smrtnu kaznu... Jer, ona zapravo monstrumima dođe kao nagrada... Ali zato umjesto max 20 godina za ubistvo uvesti doživotnu robiju. Pa kad ti u neka doba dođe iz guzice u glavu (ako ikada i dođe) onda crkni u ona 4 zida. Ali i od ovoga nema ništa. Nemamo ni zatvora kako treba :roll:
escobar_

#7 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by escobar_ »

Ma ko je*e više i tu Evropsku Uniju, jel' to mi zbog njih i nekakvih integracija trebamo trpiti svačija s*anja?

Nek' se gone u tri pi*ke materine i oni i EU, nismo ni do sada živjeli tamo pa ne moramo ni od sada.

Definitivno ZA smrtnu kaznu!
Bušman

#8 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Bušman »

Sa korupcijom u zemlji kakva jeste, puno neduznih ispasta tudje grijehe. Sad jos treba i da ih ubijemo. Nekad je bolje da prodje adrenalin i da se malo racionalno razmislja.
Prpa.ba

#9 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Prpa.ba »

Daphna wrote:Nisam za smrtnu kaznu... Jer, ona zapravo monstrumima dođe kao nagrada... Ali zato umjesto max 20 godina za ubistvo uvesti doživotnu robiju. Pa kad ti u neka doba dođe iz guzice u glavu (ako ikada i dođe) onda crkni u ona 4 zida. Ali i od ovoga nema ništa. Nemamo ni zatvora kako treba :roll:

Da, i poreski obveznici su duzni izdrzavati njegovu bijednu guzicu do kraja zivota. Ljudi moji, pa sada je bolje i sigurnije biti u zatvoru nego napolju. Imas jesti (a mnogi nemaju), imas krov nad glavom (za razliku od velikog broja ljudi), sta ti vise treba? Ako bismo bili u stanju napraviti zatvore takve da zatvorenici dijele malen prostor zajedno, da moraju od svoga rada placati smjestaj u zatvoru, e onda bi zatvori dobili tu crtu negativnosti potrebnu da se ljudi zatvora pocnu bojati. Kakve resocijalizacije i gluposti, za najsvirepije zlocine oprosta nema niti smije biti. Drugo su laksi prekrsaji i recimo laksi zlocini (glupa konstrukcija :roll: )
encian

#10 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by encian »

pitanje za ove koji su za: bi li vi povukli obarac/pritisli dugme i poceli izvrsenje smrtne kazne? ja ne bih mogla taman da je rijec o najgorem kriminalcu ciji je zlocin neosporan. i nesto ne mislim da je moralno covjeku odredjivati ko ce zivjeti a ko mrijeti. mada naginjem opravdati smrtnu kaznu za slucaj serijskih ubojica, i pomalo mi se svidja ideja smrtne kazne rasturacima droge. ali sta da je to moje dijete, zastranilo, ne znam ni ja kako?

dozivotni zatvor sa teskim svakodnevnim radom do penzijskih godina cini mi se kao bolja opcija. svidja mi se kako je neke stvari singapur rijesio (stopa kriminala u singapuru je "skoro 0" a stopa korupcije "bukvalno 0"). posjed pistolja bez municije nosi do 7 godina zatvora. posjed pistolja i samo jednog metka moze donijeti i dozivotni zatvor. presuda je "pokusaj ubistva" a sam posjed je dovoljan. 20-30 godina bi bilo primjereno i zlostavljacima djece, a ne pisljivih 5.
Drvosjeca iz Dejcica

#11 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Bušman wrote:Sa korupcijom u zemlji kakva jeste, puno neduznih ispasta tudje grijehe. Sad jos treba i da ih ubijemo. Nekad je bolje da prodje adrenalin i da se malo racionalno razmislja.
Rekao sam smrtna kazna za najsvirepije zlocine sa predumisljajem i prakticno iz "zabave", ne za ubistvo iz nehata i/ili slicno.
Luke Perry

#12 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Luke Perry »

encian
pitanje za ove koji su za: bi li vi povukli obarac/pritisli dugme i poceli izvrsenje smrtne kazne?
Dobro pitanje. Poslije rata nisam cuo ni za jedan pokusaj osvete nakon svakakvih mogucih zlocina. Po tome zakljucujem da je to malo komplikovanije od onog hajmo ih ubit
terra_incognita

#13 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by terra_incognita »

Ovo treba sve u kamenolom, bez mehanizacije, samo krampica za cvijeće i norma 4 šlepera na dan.
Ostrigati na ćelavo da mu mozak cvrči na suncu a zimi dobije ledenu koru.
Spavanje pod vedrim nebom.
Hrana tu i tamo.
Voda po zasluzi.

I sve LIVE prenositi da vide budući prestupnici šta ih čeka.
Haris.ba

#14 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Haris.ba »

Ponovicu sto sam napisao vec prije. Zakoni nisu losi. Smrtna kazna je nepotrebna. Problem su:
1. Sudovi sto donose male kazne
2. Politicari sto nece da finansiraju vise policajce i zatvorske ustanove
3. Drustvo sto nije spremno da prihvati nove zatvore u svom komsiluku
Train to Bombay

#15 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Train to Bombay »

terra_incognita wrote:Ovo treba sve u kamenolom, bez mehanizacije, samo krampica za cvijeće i norma 4 šlepera na dan.
Hrana tu i tamo.
Voda po zasluzi.

O tome i ja govorim. Natjerati ih da rade za zajednicu i onda će možda ''poreski obveznici'' odahnuti''.
Kamenolom ili čupanje ambrozije, svejedno je.
Drvosjeca iz Dejcica

#16 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Luke Perry wrote:encian
pitanje za ove koji su za: bi li vi povukli obarac/pritisli dugme i poceli izvrsenje smrtne kazne?
Dobro pitanje. Poslije rata nisam cuo ni za jedan pokusaj osvete nakon svakakvih mogucih zlocina. Po tome zakljucujem da je to malo komplikovanije od onog hajmo ih ubit
U proslom mrskom nam sistemu je ovo bilo rijeseno na nacin kako to dolikuje jednoj drzavi. Vod za streljanje je brojao određeni broj ljudi a pojedini su imali bojevu municiju a drugi laznu. Na ovoj nacin niko nikada nije saznao ko je tacno izvrsio tu presudu. Mislim da je ovo vise tehnicki problem nego pravni. Uvođenjem rigoroznijih zakona i smrtne kazne bi se dosta uticalo i psiholoski da pojedinac prije izvrsenja krivicnog djela razmisli deset puta prije nego sto napravi neko s*anje.
ovajonaj

#17 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by ovajonaj »

hm nije lose to za smrtnu kaznu al ima nesto jos bolje od toga.. Pomoglo bi farmaceutskim firmamama u regionu i ljudskoj vrsti uopste... Dakle svakog ko bude osudjen na smrtnu kaznu ustupiti po potrebi firmama za testiranje lijekova protiv raka side itd itd... Ja bih od tog biznis napravio... Mislim ionako su predvidjeni za smrt samo sto cemo im malo produziti agoniju i usput nadam se pronaci neki lijek za neke teske bolesti...
Luke Perry

#18 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Luke Perry »

Krasno. Znaci neko je bio spreman biti u streljackom vodu ali da bi lakse zaspao utjeha mu je bila da mozda nije njegov metak bio smrtonosan.
Alfons Kauders

#19 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Alfons Kauders »

ovajonaj wrote:hm nije lose to za smrtnu kaznu al ima nesto jos bolje od toga.. Pomoglo bi farmaceutskim firmamama u regionu i ljudskoj vrsti uopste... Dakle svakog ko bude osudjen na smrtnu kaznu ustupiti po potrebi firmama za testiranje lijekova protiv raka side itd itd... Ja bih od tog biznis napravio... Mislim ionako su predvidjeni za smrt samo sto cemo im malo produziti agoniju i usput nadam se pronaci neki lijek za neke teske bolesti...
ma jok to, sjebace im jetru i bubrege, a fali kadavera za transplantacije...
Alfons Kauders

#20 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Alfons Kauders »

Luke Perry wrote:Krasno. Znaci neko je bio spreman biti u streljackom vodu ali da bi lakse zaspao utjeha mu je bila da mozda nije njegov metak bio smrtonosan.
ja mislim da bi cak i lakse spavao kad bi znao da sam nekog ubicu ili silovatelja poslao u vjecna lovista... ko beba...
terra_incognita

#21 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Train to Bombay wrote:
terra_incognita wrote:Ovo treba sve u kamenolom, bez mehanizacije, samo krampica za cvijeće i norma 4 šlepera na dan.
Hrana tu i tamo.
Voda po zasluzi.

O tome i ja govorim. Natjerati ih da rade za zajednicu i onda će možda ''poreski obveznici'' odahnuti''.
Kamenolom ili čupanje ambrozije, svejedno je.
Ma kakva botanika, samo teški, preteški rad u najtežim uvjetima.
Kamenolom, rudnici, kopanje svake vrste.
Postali bi prvi izvoznik granulata 0-32 mm u svijetu.
I sve kao Big Brother prenositi :evil:
Last edited by terra_incognita on 14/08/2009 11:45, edited 1 time in total.
terra_incognita

#22 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Luke Perry wrote:Krasno. Znaci neko je bio spreman biti u streljackom vodu ali da bi lakse zaspao utjeha mu je bila da mozda nije njegov metak bio smrtonosan.
Zašto ne njih (osuđenike) koristit kao strijelce ?
Uvijek će dolaziti novi koji će izvršavati kazne na starijima.
Luke Perry

#23 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Luke Perry »

terra_incognita wrote:
Zašto ne njih (osuđenike) koristit kao strijelce ?
Uvijek će dolaziti novi koji će izvršavati kazne na starijima.
Ne znam. Ocigledno je da je u praksi malo drugacije. Zato se i odustalo od smrtne kazne u svijetu i kod nas. Sve su to zanimljiva pitanja jos od pamtivijeka.
Drvosjeca iz Dejcica

#24 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

U tim odjeljenjima su bili iskljucivo dobrovoljci, niko nikoga nije tjerao niti je imao obavezu ili duznost. Vjerujem da bi i za neke buduce smrtne kazne bilo dobrovoljaca koliko god to bizarno pojednicima zvucalo. Ovom drustvu je nuzan hirurski rez, odstraniti lose tkivo, kako bi zdrav dio mogao nastaviti zivjeti.
Luke Perry

#25 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?

Post by Luke Perry »

Da li je iko pratio te dobrovoljce u kasnijem zivotu. Da li su skloni alkoholizmu npr ?
Post Reply