Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za to da Ulica Koševo postane ulica Prvog korpusa ABiH ?

Da
64
31%
Ne
134
64%
Ne zanima me
11
5%

Total votes: 209

underground

#26 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by underground »

Ja tu ulicu jos uvijek zovem Kralja Tomislava :roll:
mayab

#27 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by mayab »

underground wrote:Ja tu ulicu jos uvijek zovem Kralja Tomislava :roll:
homar

#28 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by homar »

U naslovu teme treba staviti "Prvog korpusa A R BiH". Kada čitam ove komentare stičem utisak da ih pišu dezerteri ili pripadnici "13.minhenske brigade". No nemam ništa protiv da svako iznese svoje mišljenje.

Jadno je i tužno za jednu državu, koja neće prepoznati ulogu 1.korpusa A R BiH, koji je imao stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenih građana. Da nije odbranjeno Sarajevo, sada bi gospoda umjesto ulice Koševo imali ulicu Draže Mihajlovića ili možda Radovana Karadžića, jer je stanovao u blizini te ulice.

Žalosno je što se novim generacijama ne predočava novija historija, pa danas i ne znaju šta se dešavalo u BiH 92.-95.

Ja ću podići ruku (al me niko ne pita) da se glavna ulica u Sarajevu zove "Ulica Prvog korpusa A R BiH". :bih:
muha_sa

#29 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by muha_sa »

homar wrote:U naslovu teme treba staviti "Prvog korpusa A R BiH". Kada čitam ove komentare stičem utisak da ih pišu dezerteri ili pripadnici "13.minhenske brigade". No nemam ništa protiv da svako iznese svoje mišljenje.

Jadno je i tužno za jednu državu, koja neće prepoznati ulogu 1.korpusa A R BiH, koji je imao stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenih građana. Da nije odbranjeno Sarajevo, sada bi gospoda umjesto ulice Koševo imali ulicu Draže Mihajlovića ili možda Radovana Karadžića, jer je stanovao u blizini te ulice.

Žalosno je što se novim generacijama ne predočava novija historija, pa danas i ne znaju šta se dešavalo u BiH 92.-95.

Ja ću podići ruku (al me niko ne pita) da se glavna ulica u Sarajevu zove "Ulica Prvog korpusa A R BiH". :bih:
:thumbup:
Mistik_

#30 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Mistik_ »

homar wrote:U naslovu teme treba staviti "Prvog korpusa A R BiH". Kada čitam ove komentare stičem utisak da ih pišu dezerteri ili pripadnici "13.minhenske brigade". No nemam ništa protiv da svako iznese svoje mišljenje.

Pogresno si razumi niko nema nista protiv 1. korpusa. Zato ti je trol neuspio...
kameni.spavac

#31 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by kameni.spavac »

Ti si onda po toj logici i da se Titova preimenuje u ulicu Alije Izetbegovica?Niko nije ovdje rekao da je protiv da Prvi korpus dobije ulicu, ali zasto bas tu?? Zasto se Aziza ne bi mijenjala??
*zena21

#32 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by *zena21 »

mayab wrote:
underground wrote:Ja tu ulicu jos uvijek zovem Kralja Tomislava :roll:

i ja :D

protiv sam ove promjene.. a ako se i promijeni.. tesko da cu ikad u govoru reci novi naziv :D
poznanik

#33 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by poznanik »

Jadno je i tužno za jednu državu, koja neće prepoznati ulogu 1.korpusa A R BiH, koji je imao stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenih građana. Da nije odbranjeno Sarajevo, sada bi gospoda umjesto ulice Koševo imali ulicu Draže Mihajlovića ili možda Radovana Karadžića, jer je stanovao u blizini te ulice...
Zašto bismo jednoj maloj ulici davali tako značajno ime kakvo je predloženo, zašto cijela opština Centar ne bi mijenjala naziv u Opština Prvog korpusa Armije RBiH? :oops:

Mada nije tema, predlažem usput službama u Sarajevu koje brinu o porodiljama da ih savjetuju da imena svojoj djeci, naročito muškoj, daju po istaknutim pripadnicima komande 1. Korpusa, npr. Zijo, Vahid, Nedžad, itd. :oops:
MUNAFIK

#34 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by MUNAFIK »

Podrzavam incijativu da jedna od glavnih ulica u Sarajevu dobije naziv po herojskom i casnom Prvom korpusu ARBiH
Naravno dusmanima ce uvjek smetati, ali ko da je to problem, smetamo im sto smo prezivjeli njihove agresorske i zlocinacke nalete...
sinuhe

#35 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by sinuhe »

Znaci cin imenovanja pohabane ulice je najveca cast koju neka licnost ili institucija moze dobiti u BiH. Neki prestiz ili sta vec.
bach

#36 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by bach »

@poznanik Zašto bismo jednoj maloj ulici davali tako značajno ime kakvo je predloženo, zašto cijela opština Centar ne bi mijenjala naziv u Opština Prvog korpusa Armije RBiH?

Koliko znam u prošlom sistemu jedan dio grada se zvao naselje Pavla Goranina, pa ga niko živ nije tako zvao. Bio i ostalo staro dobro Švrakino :thumbup: :thumbup: :thumbup:
poznanik

#37 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by poznanik »

bach wrote:@poznanik Zašto bismo jednoj maloj ulici davali tako značajno ime kakvo je predloženo, zašto cijela opština Centar ne bi mijenjala naziv u Opština Prvog korpusa Armije RBiH?...

Nisam znao naći smajli za sarkazam, pa sam postavio ovaj " :oops: ", ali očito da sam pogriješio, jer je on prijedlogu dao sasvim drugačiji smisao :(

Naravno da ni u ludilu ne bih podržao idiotski prijedlog za promjenu naziva ulice Koševo u neki patriotski ili sličan ratni naziv.
ActionWoman

#38 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by ActionWoman »

Bolje novac koji bi spiskali na izmjenu naziva (za natpise i sve admin peripetije oko izmjene na licnim kartama, registracijama preduzeca i sl.) usmjeriti na skolovanje djece pripadnika Prvog korpusa. Ideja o izmjeni naziva je totalno bezveze. Dosta vise trosenja novca u gluposti!!! Sta me briga vise kako mi se ulica zove, ako se sve vise ljudi hrani u narodnoj kuhinji! Patriotizam se iskazuje odbranom zemlje, zajednistvom i pomoci onima kojima pomoc treba (gladnima, bolesnima, zlostavljanima), a ne nabacivanjem naziva ulicama. Mislim da imamo vecih prioriteta od izmjene naziva te ulice. Nije vrijeme za razbacivanje novcem! Svakoga ko trosi novac poreskih obveznika u gluposti ne da bih otpustila nego bih ga utukla. Umjesto da ulazemo u skolovanje i buducnost mi bi da trosimo pare na pogresan vid obiljezavanja proslosti. Pitaj ljude u ulici Kosevo kako zive, sta jedu, od cega skoluju djecu! Neki dan citam na SaX da ce se potrositi 500.000KM za podizanje spomen obiljezja za 02 05 1992. Neko fakat nenormalan mlati po parama. Skoluj djecu, usmjeri ovu zemlju naprijed. Mani mi se obiljezja od 500.000KM.
van Basten

#39 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by van Basten »

bolje da se konačno kutarišemo Azize, pa neka tamo Korpusu dadnu ulicu. Tu bi imali 90% podršku i stanara
metronom

#40 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by metronom »

Treba imenovati i ulicu i napraviti gigantski spomenik svima koji su prosli kroz pakao opsade Sarajeva i agresije na BiH!!! Sramota je da u ovom gradu nema centralnog spomenika poginulima u toku agresije!

Vidim mnogi se sprdaju s Prvim korpusom... eto kao treba ulicu Azize Sacirbegovic preimenovati u ulicu Prvog korpusa. :roll:

Mada, kad vidim od koga uglavnom dolaze ovi najzesci komentari protiv ove inicijative, uopste nisam iznenadjen. Takvima u inat treba sve raditi duplo vece. Jel vam smeta ulica s tim nazivom? E onda je jos produziti, nek ima 500 brojeva! Jel vam smeta spomenik Prvom korpusu? Napraviti ga 5 puta vecim! Nek crknu dusmani!
Mistik_

#41 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Mistik_ »

metronom wrote:Treba imenovati i ulicu i napraviti gigantski spomenik svima koji su prosli kroz pakao opsade Sarajeva i agresije na BiH!!! Sramota je da u ovom gradu nema centralnog spomenika poginulima u toku agresije!

Vidim mnogi se sprdaju s Prvim korpusom... eto kao treba ulicu Azize Sacirbegovic preimenovati u ulicu Prvog korpusa. :roll:

Mada, kad vidim od koga uglavnom dolaze ovi najzesci komentari protiv ove inicijative, uopste nisam iznenadjen. Takvima u inat treba sve raditi duplo vece. Jel vam smeta ulica s tim nazivom? E onda je jos produziti, nek ima 500 brojeva! Jel vam smeta spomenik Prvom korpusu? Napraviti ga 5 puta vecim! Nek crknu dusmani!
Ne vidim ja te sto im smeta ulica s tim nazivom? Vidim ove koji misle da kosevo treba ostati kosevo. Ne vidim nikog da mu smeta 1.korpus.
ActionWoman

#42 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by ActionWoman »

metronom wrote:Treba imenovati i ulicu i napraviti gigantski spomenik svima koji su prosli kroz pakao opsade Sarajeva i agresije na BiH!!! Sramota je da u ovom gradu nema centralnog spomenika poginulima u toku agresije!

Metronom,

ja bolujem od hronicnog patriotizma samo sto kao zensko razmisljam konstruktivo i dugorocnije tj. da treba graditi drzavu, unaprijediti kvalitet skolovanja, napraviti Njemacku od ove nase dzungle. Nije dobro vrijeme za trosenje novca na izmjenu naziva ulice. Pitaj zenu demobilisanog pripadnika Prvog korpusa sta bi htjela, posao za svog muza i hranu na stolu ili fin spomenik od 500.000KM. Treba praviti filmove, prezentacije, graditi nivo, a ne spomenik negdje i nista vise.
bach

#43 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by bach »

Nije problem neka spomenik bude veći od Trebevića, samo ga ti plati iz svog džepa. A ako je kriterij da najveća ulica nosi ime slavne jedinice, neka to bude Novopazarska. Milslim da ona ima preko 500 brojeva, njeni stanovnici za ovaj grad proolili mnogo više krvi nego oni iz Titove, Ferhadije ili ulice Koševo.
metronom

#44 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by metronom »

Mistik_ wrote:Ne vidim ja te sto im smeta ulica s tim nazivom? Vidim ove koji misle da kosevo treba ostati kosevo. Ne vidim nikog da mu smeta 1.korpus.
Kosevo je naselje, a ne samo jedna ulica. Promjenom njenog naziva naselje ne bi mijenjalo naziv. Koju ti ulicu predlazes, a u skladu sa znacajem Prvog korpusa? Predlaganjem nekim malih perifernih ulica smatram vrijedjanjem Prvog korpusa. A ima ovih kojima smeta i naziv, procitaj malo bolje.
Mistik_

#45 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Mistik_ »

metronom wrote:
Mistik_ wrote:Ne vidim ja te sto im smeta ulica s tim nazivom? Vidim ove koji misle da kosevo treba ostati kosevo. Ne vidim nikog da mu smeta 1.korpus.
Kosevo je naselje, a ne samo jedna ulica. Promjenom njenog naziva naselje ne bi mijenjalo naziv. Koju ti ulicu predlazes, a u skladu sa znacajem Prvog korpusa? Predlaganjem nekim malih perifernih ulica smatram vrijedjanjem Prvog korpusa. A ima ovih kojima smeta i naziv, procitaj malo bolje.
Ako ti znacaj prvog korpusa mjeris po velicini ulice a ne po nekim drugim stvarima onda...Ima kore iznad dobrih prijedloga kako da se na bolji nacin iskaze postovanje.

Ima ulica more u Sarajevu koji se mogu preimenovati, na kraju bolje bi bilo da se zove Trg 1.Korpusa nego Trg Alije Izetbegovica...
atko

#46 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by atko »

nema kompleksnijeg mahluka na dunjaluku :cry:
metronom

#47 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by metronom »

ActionWoman wrote:

Metronom,

ja bolujem od hronicnog patriotizma samo sto kao zensko razmisljam konstruktivo i dugorocnije tj. da treba graditi drzavu, unaprijediti kvalitet skolovanja, napraviti Njemacku od ove nase dzungle. Nije dobro vrijeme za trosenje novca na izmjenu naziva ulice. Pitaj zenu demobilisanog pripadnika Prvog korpusa sta bi htjela, posao za svog muza i hranu na stolu ili fin spomenik od 500.000KM. Treba praviti filmove, prezentacije, graditi nivo, a ne spomenik negdje i nista vise.
Ja kad vidim kako danasnja djeca malo znaju o onome sto se na nas srucilo u periodu 92-95, muka mi bude. Postalo je izgleda sramota da se kaze da si bio u A R BIH. Prosli sistem je poslije drugog sv. rata decenijama mladje generacije ucio o znacaju doprinosa kojeg su dali njihovi preci u borbi protiv okupatora. Nije se ni tad imalo puno pa su sagradjeni monumentalni spomenici koji nas i dan danas, pa cak i u centru naseg grada podsjecaju na herojsku borbu protiv okupatora. Spiskani su milioni u partizanske filmove, obiljezavanja slavnih bitaka, stampanje knjiga itd. Sve je to tad moglo, a eto danas kao ne moze.

Ti ne shvatas da se neke stvari ne mogu gledati iskljucivo kroz finansije. Svjesnost o historiji svoje zemlje, ponos onima koji su svoje zivote utkali u njene temelje, ljubav prema domovini, to nema cijenu. Ili cemo radije samo iskazati kroz finansije sve i onda za par generacija imati mlade koje boli briga za sve, koji ce kad opet cheto krene na njih samo razguliti u skandinavske zemlje, jer mu ova zemlja ne znaci nista, jer mu njegov komsija i prijatelj ne znace nista, jer mu ove sume, rijeke i planine ne znace nista, jer mu djedov i nanin mezar ne predstavljaju nista...

Danas skolama zabranjuju da se djeca uce o istini o odbrani ove zemlje, branioce ove zemlje izbacuju na ulicu, javnost ih pljuje kad jedini skupe muda da nesto kazu vladi, hapse ih i sikaniraju. Roditelji nemaju vremena da djeci ispricaju kako je sve to bilo, a cjelokupno drustvo se pravi kao da ima kolektivnu amneziju u tom periodu.
metronom

#48 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by metronom »

Mistik_ wrote:
metronom wrote:
Ako ti znacaj prvog korpusa mjeris po velicini ulice a ne po nekim drugim stvarima onda...Ima kore iznad dobrih prijedloga kako da se na bolji nacin iskaze postovanje.

Ima ulica more u Sarajevu koji se mogu preimenovati, na kraju bolje bi bilo da se zove Trg 1.Korpusa nego Trg Alije Izetbegovica...
Ne po velicini, nego po polozaju i znacaju ulice. Naravno da je tamo mjerim, jasno je da bi se vece postovanje iskazalo davanjem ulici Kosevo naziva Prvog kurpusa nego ulici Azize Sacirbegovic. Ne pravi se lud, znas dobro o cemu pricam.

A ne vidim poente u pravljenju konkurencije izmedju Alije i Korpusa... Alija svidjalo ti se to ili ne, zasluzuje svoju ulicu, odnosno trg u ovom gradu.
metronom

#49 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by metronom »

bach wrote:

Nije problem neka spomenik bude veći od Trebevića, samo ga ti plati iz svog džepa. A ako je kriterij da najveća ulica nosi ime slavne jedinice, neka to bude Novopazarska. Milslim da ona ima preko 500 brojeva, njeni stanovnici za ovaj grad proolili mnogo više krvi nego oni iz Titove, Ferhadije ili ulice Koševo.
Spomenik treba da platimo svi jer je ovaj grad i njegovi stanovnici opstao zahvaljujuci tom Prvom korpusu.

Znam ja da mnoge pobjegulje ne vide sto bi uopste trebali da odamo pocast braniocima ovog grada i onima koji su poginuli kao rezultat opsade grada i agresije na ovu drzavu, ali ima jos uvijek nas koji cuvamo sjecanje na njih. ABd ovaj i slicni projekti ce proci, a vi koji ovdje tako glasno agitujete protiv A R BiH se necete ni pojaviti na takvim javnim raspravama i sve sto imate reci ce ostati zapisano tamo negdje na nekom forumu, skriveno iza nekakvog tajnog nadimka...
kameni.spavac

#50 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by kameni.spavac »

u dzihad nasi veliki turbo folk muslimani...JURIS!!! :x
Post Reply