Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li ste za to da Ulica Koševo postane ulica Prvog korpusa ABiH ?

Da
64
31%
Ne
134
64%
Ne zanima me
11
5%

Total votes: 209

amrica

#226 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by amrica »

haos, skupilo se ljudi i po hodnicima i inicijativa - njet! :D

pise oslobodjenje

imas pp
Pitar s Kariba

#227 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Pitar s Kariba »

Na da mislim da 1. korpus treba dobiti ulicu, nego smatram da je velika sramota što je do danas nema!
Da li je Ulica Koševo pravo rješenje? Po meni, nije, jer Koševo mi se sviđa i volio bih da tako ostane.
E sad, tu ulicu i dan danas i ja po navici zovem Kralja Tomislava, ali nakon što sam preletio malo ovu temu, zaklinjem se da je više NIKAD neću tako zovnuti!! Jebo vas kralj Tomislav! :D
Banksy

#228 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Banksy »

Sad čitam,
dobro je da nije prošlo, ali ružno je ako su građani tako reagovali,
mada, Oslobođenje je sada SDA, pa možda malo i lože,

Predsjednik Patriotske lige Kantona Sarajevo Kadrija Škrijelj kaže kako jedna od centralnih sarajevskih ulica
ima da nosi ime 1. korpusa ARBiH i tačka.

Crni Kadrija, ne može u Sarajevu proći ima da i tačka , to ti kući ...

edit turbopatriotizam s kasnim paljenjem ...

predsjednik Udruženja Patriotska liga Kantona Sarajevo Kadrija Škrijelj i kandidat za predsjednika kantonalnog Odbora A-SDA u Sarajevu. «Kadrija Škrijelj je cijeli rat proveo na radnoj obavezi u bolnici Koševo na mjestu šefa pomoćnog osoblja. On nikada linije nije ni vidio, a kamoli da se borio», izjavio je svojevremeno Salim Bajramović, penzionirani major Armije BiH. Kadrija Škrijelj zvani...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=85141
homar

#229 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by homar »

Ja se opet moram uključiti, jer ne mogu dozvoliti da se o 1.korpusu piše svašta. Ako je tačno ono što piše danas u oslobođenju, a nemam razloga da ne vjerujem, onda treba da se zapitamo pod čijom palicom i u koje ciljeve se blati 1.korpus, kao slavna formacija A R BiH, koja je branila Sarajevo od najezde fašizma, od agresora čiji je cilj bio sličan onome u Srebrenici.

Većina tih boraca 1.korpusa sada nema internet da bi mogli ravnopravno sudjelovati u ovim diskusijama i predočiti svoje stavove. Zato tražin da se ovi "borci tipkatori" suzdrže od iznošenja paušalnih istorijskih činjenica. Većina onih koji ovdje kritikuju ideju da se 1.korpusu dodijeli naziv ulice u sarajevu nisu bili branioci, nego dezerteri a čak neki i pripadnici agresorskih formacija.

Zato molim sve da 1.korpus ne poistovjećuju sa "kaćom" i njima sličnima, jer korpus je brojao oko 45.000 boraca, koji su branili i odbranili državu BiH, koja je usput rečeno amnestirala sve dezertere, razne sluge agresora, pa nisam siguran da sve ovo nema i drugu pozadinu. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
muha_sa

#230 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by muha_sa »

amrica

#231 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by amrica »

homar wrote:Ja se opet moram uključiti, jer ne mogu dozvoliti da se o 1.korpusu piše svašta. Ako je tačno ono što piše danas u oslobođenju, a nemam razloga da ne vjerujem, onda treba da se zapitamo pod čijom palicom i u koje ciljeve se blati 1.korpus, kao slavna formacija A R BiH, koja je branila Sarajevo od najezde fašizma, od agresora čiji je cilj bio sličan onome u Srebrenici.

Većina tih boraca 1.korpusa sada nema internet da bi mogli ravnopravno sudjelovati u ovim diskusijama i predočiti svoje stavove. Zato tražin da se ovi "borci tipkatori" suzdrže od iznošenja paušalnih istorijskih činjenica. Većina onih koji ovdje kritikuju ideju da se 1.korpusu dodijeli naziv ulice u sarajevu nisu bili branioci, nego dezerteri a čak neki i pripadnici agresorskih formacija.

Zato molim sve da 1.korpus ne poistovjećuju sa "kaćom" i njima sličnima, jer korpus je brojao oko 45.000 boraca, koji su branili i odbranili državu BiH, koja je usput rečeno amnestirala sve dezertere, razne sluge agresora, pa nisam siguran da sve ovo nema i drugu pozadinu. :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

niko nije protiv da 1. korpus dobije ulicu, samo je vecina protiv da se "uzme" ulica kosevo za to. eto vam bujrum aziza, hadziovajonaj mladi musliman itd.... a stare sarajevske toponime ne treba dirati.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#232 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by KatarinaKosaca »

homar wrote:Ja se opet moram uključiti, jer ne mogu dozvoliti da se o 1.korpusu piše svašta. Ako je tačno ono što piše danas u oslobođenju, a nemam razloga da ne vjerujem, onda treba da se zapitamo pod čijom palicom i u koje ciljeve se blati 1.korpus, kao slavna formacija A R BiH, koja je branila Sarajevo od najezde fašizma, od agresora čiji je cilj bio sličan onome u Srebrenici.

Što imam osjećaj da se ne radi o pukoj promjeni imena, nego da se baš radi o ovome što si napisao, a što sam boldirala..
KatarinaKosaca

#233 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by KatarinaKosaca »

amrica wrote:niko nije protiv da 1. korpus dobije ulicu, samo je vecina protiv da se "uzme" ulica kosevo za to. eto vam bujrum aziza, hadziovajonaj mladi musliman itd.... a stare sarajevske toponime ne treba dirati.
Oprosti kome "vam"?
amrica

#234 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by amrica »

KatarinaKosaca wrote:
amrica wrote:niko nije protiv da 1. korpus dobije ulicu, samo je vecina protiv da se "uzme" ulica kosevo za to. eto vam bujrum aziza, hadziovajonaj mladi musliman itd.... a stare sarajevske toponime ne treba dirati.
Oprosti kome "vam"?

svima koji zele izbrisati kosevo
alphonse kauders

#235 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by alphonse kauders »

Selma Sa wrote:Uloga 1.korpusa neupitna. A ova inicijativa nesuvisla i neprihvatljiva. Dajte neka se boracke organizacije, koordinacije i institucije pocnu baviti pitanjima iz svoje nadleznosti....Novac trosite na stipendiranje boracke djece. Vrijeme je da se sve inicijative ovih institucija i organizacija prestanu mjeriti brojem spomen ploca i nazivom ulica.
Tradicija i historija ove ulice datiraju puno prije 1.korpusa....a i poslije :-)
Sramota je da se patriotizam mjeri imenima ulica i trgova. Ako smo se odbranili u ratu dajte da omogucimo normalan zivot u miru....
Sad - sa kralja Tomislava preko Koseva- pa do Armije i korpusa......dajte ljudi- kako bi bilo da se bavimo zivotnim pitanjima....ako cemo mijenati, vratimo je kralju Tomislavu.... ;-)
Ime ulice u 5 redova u svim formularima ???!!!! Vrijeme i novac na promjene dokumanata....!!!???? Registracije i preregistracije???!!!!!
Hajmo dati inicijativu da se boracke organizacije bave borcima...da napokon revidiraju spiskove , a ne da ih svake godine iznova revidiraju o nasem trosku.....Cika Jovo Divjak stipendira boracku djecu, a mi raspravljamo o inicijativama koje znace trosak postavljanja novih ploca sa imenima ???!!!!!
Svaka čast :thumbup: :bih:

Kako je našem narodu lako odvratiti pažnju od bitnih stvari, pa to je fakat nevjerovatno :roll:
Samo spomeni na bilo koji način izgradnju spomenika / promjenu naziva ulice, ma bilo šta što ima veze s ratom, eto ti krvi.

Rat je završio prije 16 godina, nije ga sigurno niko zaboravio, ali ne možeš sad čitav život živjeti od te priče. I zato, kao što reče Selma - move on, uradi nešto korisno, uloži u budućnost, promjenom naziva ulice se fakat ne daje nikakav doprinos, samo se bezveze izrodi 10 stranica rasprave.
kotace

#236 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by kotace »

Nisam ni ja za to, da se ul. Kosevo preimenuje u ul. Prvog korpusa.Ja sam vise za to ,da se od Sebilja do Masinske tehnicke ,cjela ulica nazove po "Prvom korpusu" :bih: .Moje osobno misljenje...Pljuvaci- odjebaus :x
KatarinaKosaca

#237 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by KatarinaKosaca »

Čudna mi je ova nagla nostalgija za imenom ulice "Koševo", jer sumnjam da ovdje ima itko toliko godina da je tu ulicu tako zvao. Zvali smo je svi Kralja Tomislava i bilo je općeprihvaćeno za razliku od na primjer Kulovića koja je i kao Veselina Masleše (mislim) imala stalno ime Kulovića, ili Dalmatinske koja se samo oficijelno zvala Mahmuta Bušatlije... Koševo nitko nije zvao, a sad svi suze rone da se ne dao Bog ne promijeni...
Rat prestao prije 16 godina i trebamo potisnuti, a u isto vrijeme forsirati onaj koji je prestao prije 65 godina.
Nešto mi ne štima u toj principijelnosti :?
zateznistub

#238 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by zateznistub »

amrica wrote:

.
Last edited by zateznistub on 21/12/2011 21:41, edited 1 time in total.
amrica

#239 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by amrica »

ljudi kojima u prijavi boravista pise adresa ul. KOSEVO i okolina su rekli sta misle o promjeni naziva :D

a sta ostali misle vise nije bitno, polemika zdra'o :zzzz:
zateznistub

#240 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by zateznistub »

zateznistub wrote:
amrica wrote:

Mea culpa. Pogresan citat.
zateznistub

#241 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by zateznistub »

amrica wrote: niko nije protiv da 1. korpus dobije ulicu, samo je vecina protiv da se "uzme" ulica kosevo za to. eto vam bujrum aziza, hadziovajonaj mladi musliman itd.... a stare sarajevske toponime ne treba dirati.
Džaba kad mi đavo ne da mira pa se moram javiti iako sam rekao da necu.
Toponim je naziv mjesta i nikakve veze nema sa ulicom. Nije prijedlog da se ime naselja mijenja u 1.k ARBiH radi se samo o ulici a "vama" ako smeta mozete je i dalje zvati kako hocete. I da se povela polemika o bilo kojoj ulici opet bi se nasli neki da kazu kako ne treba bas tu ulicu mijenjati.
niko nije protiv da 1. korpus dobije ulicu, samo je vecina protiv da se "uzme" ulica kosevo za to. eto vam bujrum aziza, hadziovajonaj mladi musliman itd.... a stare sarajevske toponime ne treba dirati.[/quote][/quote]
Control panel

#242 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by Control panel »

kotace wrote:Nisam ni ja za to, da se ul. Kosevo preimenuje u ul. Prvog korpusa.Ja sam vise za to ,da se od Sebilja do Masinske tehnicke ,cjela ulica nazove po "Prvom korpusu" :bih: .Moje osobno misljenje...Pljuvaci- odjebaus :x
e to za svog zivota neces docekati.
homar

#244 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by homar »

dragonz wrote:
muha_sa wrote:[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Wn-YmccruXs [/youtube]
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup:
veljaca

#245 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by veljaca »

amrica wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Oprosti kome "vam"?

svima koji zele izbrisati kosevo
Kao prvo Kosevo je naselje - dio grada Sarajeva ....

Kao drugo - zasto se nisi bunila kada je stadion Kosevo - promijenilo ime ?

Kao trece - prije Koseva ta ulica se zvala Kralja Tomislava .... Da li to znaci da zelis izbrisati Tomislava ?

Kao cetvrto - tebi i drugima - kada spominjes 1. Korpus ABIH - ustani na noge ....

Pozdrav !!!!!!

:sax:
KatarinaKosaca

#246 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by KatarinaKosaca »

amrica wrote:ljudi kojima u prijavi boravista pise adresa ul. KOSEVO i okolina su rekli sta misle o promjeni naziva :D

a sta ostali misle vise nije bitno, polemika zdra'o :zzzz:
Da li su svi "ljudi kojima u prijavi boravista" pisala ulica koja je promijenila ime bili upitani za mišljenje ili odluku o primjeni ili su samo ovi privilegirani? :roll:
vozač

#247 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by vozač »

Sarajmen wrote:Šta u stvari znači ''KOŠEVO'' , mislim na etimologiju riječi. Poznato mi je da turcizmi tipa Košava- znači puno have-vazduha.Dakle'' Koš'' bi se moglo prevesti u smislu ''Puno'' . Ali ne mogu da skontam neki konkretniji prijevod riječi, pojma, toponima Koševo. Zna li neko pls?

Kȍševo
, prostrani lokalitet, danas jedno od većih naselja. Ime je dobilo po potoku koji protječe njegovom sredinom. Prema narodnoj etimologiji,toponim je došao od turskih riječi hoš – dobar i hava – zrak. Međutim,istraživači ne prihvataju ovakvo tumačenje (up. i tur .koš – brz u košava, jak, brz vjetar)

na stadionu uvijek puše, nekad jače, nekad slabije, vjetar zvani bakijaš 8-)
vozač

#248 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by vozač »

Sarajmen wrote:Pa dobro, tu je to u pet deka...

A šta je Kralj Tomislav uradio za svog života da bi u gradu Sarajevu imao svoju ulicu. Ne šalim se, stvarno bih volio dobiti adekvatan odgovor.
1. ne zakuhavaj čovječe, :D nije bitan tomislav, bitno je na koji način se provodi sila po sarajevu,
2. al eto, kad već "kuhaš", da se i ja zapitam šta je taj škrijelj uradio za sarajevo da sebi daje za pravo da onako govori... kome on tačke udara, šta zamišlja :-)
uostalom ko je taj, kakav je on faktor u ovom gradu, siva eminencija možda, :lol: čovjek sa karizmom :lol: ,
vjerovatno na razglednici nije vidio većeg grada od sarajeva dok nije sa vunenim čarapama na nogama dovukao dupe ovdje

i onda se neko pita zašto reakcija :?:
cyprus

#249 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by cyprus »

Ja sam da ovoj mojoj ulici promjenim ime u Jukinih vukova... E sad ide nenadjebiv argument: da nije Juke, ona bi se danas zvala Draže Mihajlovića :o
KatarinaKosaca

#250 Re: Inicijativa: Ulica Koševo postaje ulica Prvog korpusa ABiH

Post by KatarinaKosaca »

cyprus wrote:Ja sam da ovoj mojoj ulici promjenim ime u Jukinih vukova... E sad ide nenadjebiv argument: da nije Juke, ona bi se danas zvala Draže Mihajlovića :o
Tendenciozan i drzak komentar. Iz kojeg se da zaključiti puno toga...
Post Reply