Kada se samo sjetim stravičnih priča roditelja sa ovih tema: o limuntosu, ručkovima sa salametinama, spavanju na prljavim itisonima, o djeci koja su se skoro pogušila u planinarskom domu kod Mulaomerovića... Ljudi su upozoravali, stalno su govorili da oni samo žele da poboljšaju uslove boravka djece, a zbog toga su proglašavani maltene neprijateljima države. Jer kako se može tako pričati o jednoj humanistici koja sve daje za dobrobit djece i usput šalje policiju na roditelje kada su oni pokušali da poboljšaju uslove.
Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
- valterbranisarajevo
#676 Re: Salmonela u obdanistu na Mojmilu?
Tužno!
Kada se samo sjetim stravičnih priča roditelja sa ovih tema: o limuntosu, ručkovima sa salametinama, spavanju na prljavim itisonima, o djeci koja su se skoro pogušila u planinarskom domu kod Mulaomerovića... Ljudi su upozoravali, stalno su govorili da oni samo žele da poboljšaju uslove boravka djece, a zbog toga su proglašavani maltene neprijateljima države. Jer kako se može tako pričati o jednoj humanistici koja sve daje za dobrobit djece i usput šalje policiju na roditelje kada su oni pokušali da poboljšaju uslove.
- Cholina_Lokica
#677 Re: Ipak salmonela u obdanistima!
bitnija je vjeronauka
chuchi i zena u chuchija, oplakativno

chuchi i zena u chuchija, oplakativno
-
Alkos
#678 Re: Salmonela u obdanistu na Mojmilu?
HAVANA wrote:Pčelica Maja
E neka si se ti odmah očitovao na Forumu, cijenjeni Chumba, supruže u mene!
Lijepo ti rekoh da je naredba za sva obdaništa koja pripadaju ustanovi "Djeca Sarajeva".
Nije ni meni milo, nemam pojma kako ću se organizovati da ih:
a.) natjeram da kake svaki dan u vrijeme koje meni odgovara,
b.) odvedem u obdanište na vrijeme,
c.) odnesem stolicu na Ilidžu 8 - 12 h, kada radim 7:30 - 16 h ....
Voljela bih da znam zbog čega su nadležni odlučili da se djeca testiraju BAŠ na salmonelu, pokušaću da to saznam, ali i ja mislim da je bolje da ih testiram kad već moram, nego da se pitam šta pokušavaju da zataškaju i da li su djeca isto fasovala.
Eto! Baš sam ti se nagovorila!
P.S. Dobro ti Duga Devetka, reče - šuti, zarađuj i ŠALJI PAREEEEEEE
VOLIM TE!!!la chuchumbamayumbe
Heh, Pcelice Majo, sta ima, nisam te prepoznao!?
Mogao sam lanuti ovdje sta, pa belaj kompletan.
Volim i ja tebe, ono, pravo...![]()
![]()
![]()
- jedna tamo
#679 Re: Ipak salmonela u obdanistima!
aj zaboli me vilica
- valterbranisarajevo
#680 Re: Ipak salmonela u obdanistima!
Zabranjuje Deda Mraza zbog H1N1, a djeca se razbolila od salmonele.Bolje bi joj bilo da se malo više bavila poslom za koji je plaćena, nego što se bavila ideologijom.. 
- Pčelica Maja
#681 Re: Ipak salmonela u obdanistima!
Haj' barem smo se svi skupa malo nasmijali, kad nam je realnost ovako tužna i jadna!
Nadam se da će dječica sa salmonelom brzo ozdraviti, bez ozbiljnijih posljedica!
Takođe se nadam da će "cijenjena" g-đa Arzija što prije svoju vladavinu prepustiti nekome ko ipak više voli djecu i manje koristi riječ JA kada priča o ustanovi čiji zaposlenici umjesto PREzaposlenih roditelja vaspitavaju našu djecu od prvih dana života! Pri tome nemam ništa protiv g-đine maHrame, da me se slučajno pogrešno ne protumači. A tete koje čuvaju Chumbinu i moju djecu ( u dvije različite starosne grupe) su predivne, valjda smo imali ludu sreću!
Odoh ja da sakupljam kakicu, nadam se negativnim rezultatima za oboje djece!
Havana hvala na ponudi, ali uletjela je moja cijenjena svekrva, tj. Chumbina mama, ona će tabanić-fijakerom do Ilidže!
Chumba tebi PUSA, pa se opet javi sa kakvom pametnom temom!
A sad adio
Nadam se da će dječica sa salmonelom brzo ozdraviti, bez ozbiljnijih posljedica!
Takođe se nadam da će "cijenjena" g-đa Arzija što prije svoju vladavinu prepustiti nekome ko ipak više voli djecu i manje koristi riječ JA kada priča o ustanovi čiji zaposlenici umjesto PREzaposlenih roditelja vaspitavaju našu djecu od prvih dana života! Pri tome nemam ništa protiv g-đine maHrame, da me se slučajno pogrešno ne protumači. A tete koje čuvaju Chumbinu i moju djecu ( u dvije različite starosne grupe) su predivne, valjda smo imali ludu sreću!
Odoh ja da sakupljam kakicu, nadam se negativnim rezultatima za oboje djece!
Havana hvala na ponudi, ali uletjela je moja cijenjena svekrva, tj. Chumbina mama, ona će tabanić-fijakerom do Ilidže!
A sad adio
- jedna tamo
#682 Re: Ipak salmonela u obdanistima!
Pčelica Maja wrote:Haj' barem smo se svi skupa malo nasmijali, kad nam je realnost ovako tužna i jadna!![]()
Takođe se nadam da će "cijenjena" g-đa Arzija što prije svoju vladavinu prepustiti nekome ko ipak više voli djecu i manje koristi riječ JA kada priča o ustanovi čiji zaposlenici umjesto PREzaposlenih roditelja vaspitavaju našu djecu od prvih dana života! Pri tome nemam ništa protiv g-đine maHrame, da me se slučajno pogrešno ne protumači. A tete koje čuvaju Chumbinu i moju djecu ( u dvije različite starosne grupe) su predivne, valjda smo imali ludu sreću!![]()
Odoh ja da sakupljam kakicu, nadam se negativnim rezultatima za oboje djece!![]()
A sad adio
legenda si
i mi držimo fige da sve bude ok
sretno
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#683 Re: Salmonela u obdanistu na Mojmilu?
Eh, .... sto si sarmir`o, .... sarmir`o si, ....chuchumbamayumbe wrote:Heh, Pcelice Majo, sta ima, nisam te prepoznao!?
Mogao sam lanuti ovdje sta, pa belaj kompletan.
Volim i ja tebe, ono, pravo...
![]()
Od sada te Maja shmeki, ...
- Control panel
#684 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
nama nisu nista rekli. ma dobro su nam djeca ikako ziva u kavim uslovima borave u vrticima. ja jedva cekam da krene u skolu. ali onda sljedece godine moram dti drugo dijete u vrticchuchumbamayumbe wrote:Upravo mi supruga javlja da je naredjeno (Arzija naredila) da sva djeca iz obdanista (ne znam da li svih Sa obdanista ili samo nase na Mojmilu) moraju da urade nalaze stolice, na SALMONELU?!?!? WTF?!?!?
Znaci, mi imamo dvoje klinaca, tri dana uzastopno se mora nositi stolica na Ilidzu radi provjere, SVA djeca!
Zna li neko nesto o ovome?!?!?!
a mozda je to ona izmislila da skrene malo pricu sa DM pa da nas malo zabavi nosanjem vanago po gradu i da nam kaze kako i ona zna malo zaje....ti.
-
maajaa
#685 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
bilo je nekoliko slucajeva trovanja salmonelom ... u nekim vrticima je vec bila sanitarna inspekcijachuchumbamayumbe wrote:Upravo mi supruga javlja da je naredjeno (Arzija naredila) da sva djeca iz obdanista (ne znam da li svih Sa obdanista ili samo nase na Mojmilu) moraju da urade nalaze stolice, na SALMONELU?!?!? WTF?!?!?
Znaci, mi imamo dvoje klinaca, tri dana uzastopno se mora nositi stolica na Ilidzu radi provjere, SVA djeca!
Zna li neko nesto o ovome?!?!?!
- chuchumbamayumbe
#686 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Pa sta to rade sa jadnom djecicom, koja su to djubrad licemjerna.
Salmonela se ne smije pojaviti u obdanistima, i tacka.
Boga pitaj kako im se to desilo, mozda nisu dobro oprali manjirke u kojima razvoze hranu, mozda su dali djeci pokvarenu salamu.
Ne znam sta bih, dali bih vristao ili bih plakao!
Ako se nakon ovoga nesto ne promijeni u obdanistima, ako Arzija i poslije januara ostane glavnokomandujuca, pa ja ne znam stvarno sta onda covjek moze ocekivati.
Boga pitaj kako im se to desilo, mozda nisu dobro oprali manjirke u kojima razvoze hranu, mozda su dali djeci pokvarenu salamu.
Ako se nakon ovoga nesto ne promijeni u obdanistima, ako Arzija i poslije januara ostane glavnokomandujuca, pa ja ne znam stvarno sta onda covjek moze ocekivati.
-
Zija
#687 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Licemjerni su oni koji preko svoje i tudje djece pokusavaju da osvoje vlast u jos jednoj JU.chuchumbamayumbe wrote:Pa sta to rade sa jadnom djecicom, koja su to djubrad licemjerna.
Zar vam nije dosta bruke sa bojovnicima pa hocete jos?
- Control panel
#688 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
@Zija kada budes imao djecu u vrticima JU Djeca sarajeva sve ce ti se kazati, i ti ces nam se onda pridruziti na ovom forumu. a do tada molim te postedi nas svojih komentara i pusti nas u nasoj muci i borbi za nasu djecu od raznih frustriranih likova.Zija wrote:Licemjerni su oni koji preko svoje i tudje djece pokusavaju da osvoje vlast u jos jednoj JU.chuchumbamayumbe wrote:Pa sta to rade sa jadnom djecicom, koja su to djubrad licemjerna.
Zar vam nije dosta bruke sa bojovnicima pa hocete jos?
- HAVANA
#689 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Zija ima djecu.Jedna mama. 
- JThomas
#690 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
znači, *ebo djecu i salmonelu, bitno je zadržati vlast u jednoj JU.
nije da to nismo i dosad znali, ali osvježavajuće je iskreno.
a zar nije zabranjeno kloniranje ranije banovanih?
nije da to nismo i dosad znali, ali osvježavajuće je iskreno.
a zar nije zabranjeno kloniranje ranije banovanih?
-
♥ Julianna ♥
#691 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
jedno je sigurno ako Arzija ostane na čelu tog obdaništa - ni ove godine neće biti Deda Mraza 
- Vragolan
#692 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
nije moja tema jer nema djece, ali reko da malo zakuham, neki dan sam negdje letimicno procitao (sad ne znam koje novine) da deda mraza nikako nece biti zbog H1N1, to je izjavio ministar Keso♥ Julianna ♥ wrote:jedno je sigurno ako Arzija ostane na čelu tog obdaništa - ni ove godine neće biti Deda Mraza
-
andrija2007
#693 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Žuta štampa: " Harzija + Handrija - nova ljubav na pomolu?" 
-
♥ Julianna ♥
#694 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Slijedeći naslov: Nevolje u raju - šta to handri Harziju i Handriju?andrija2007 wrote:Žuta štampa: " Harzija + Handrija - nova ljubav na pomolu?"
-
andrija2007
#695 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
" Deda Mraz - protivnik jedne iskrene ljubavi!"♥ Julianna ♥ wrote:Slijedeći naslov: Nevolje u raju - šta to handri Harziju i Handriju?andrija2007 wrote:Žuta štampa: " Harzija + Handrija - nova ljubav na pomolu?"
-
delightful
#696 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje ranije baniranih”
» Zija
Molim vas da se vratite na temu. Ako cete zachatavati, tema ide na BC.
» Zija
Molim vas da se vratite na temu. Ako cete zachatavati, tema ide na BC.
-
rusmir.ba
#697 Re: Ipak salmonela u obdanistima!
Jutros je bilo obavjestenje da se moraju uraditi koprokulture - danas supruga isla po kcerkicu u vrtic i tete rekle da ne treba???
Pa zna li se treba li ili ne
Pa zna li se treba li ili ne
- valterbranisarajevo
#698 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ima li salmonele u vrtićima JU "Djeca Sarajeva"
U ponedjeljak 16. novembra dječica su za ručak imala makarone sa sirom, a za užinu paštetu
Dan nakon ovog ručka, veliki broj djece iz vrtića Skenderija, Vrapčić, Leptirić i Lane je odsustvovao, a kod mnogih se pojavila veoma visoka temperatura, povraćanje, proliv i ostali simptomima stomačne infekcije. Tokom te sedmice, broj djece u vrtićima bio je, doslovno, prepolovljen.
S obzirom da su simptomi kod djece bili različitog intenziteta, izostanak se pravdao stomačnom virozom. Istovremena eskalacija nove gripe u BiH bila je još jedan od razloga da neki roditelji svoju djecu radije ostave kući, nego da ih vode u vrtić, tako da iznenadnom umanjenju broja djece u vrtićima nije pridavana pažnja.
Salmonela kod desetero djece
Međutim, nalazi kod desetero djece (od kojih je šestero iz vrtića Skenderija) potvrdili su prisustvo babkterije Salmonelle. Roditelji čija su djeca imala salmonelu o ovome su obavjestili svoje vrtiće, ali su se ovi slučajevi u upravi vrtića očito tretirali kao "sporadični". Ostali roditelji nisu upozoreni na prisustvo bakterije.
U isto vrijeme kod neke djece izoliran jeNoro-virus ili Astro-virus.
Neki od roditelja slučaj su prijavili epidemiološkoj službi. Služba je reagirala poslavši inspekcije u navedene vrtiće, a u ponedjeljak 7. decembra kantonalni Inspektorat za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove poslao je medijima saopćenje u kojem se potvrđuje sumnja trovanja hranom u JU "Djeca Sarajeva"
Izjave roditelja
Majka jedne od zaraženih djevojčica za RadioSarajevo je ispričala sljedeće: "Činilo se da još samo čekaju na naš slučaj, pa da krenu sa inspekcijama. Kada je ljekar iz Državne bolnice nazvao epidemiološku službu, oni su bez čekanja poslali inspekciju u vrtiće. Očito da su bili već uvezani, ali su čekali da se pređe kritična granica. Po meni, najveći je propust napravila uprava, jer su već na prvi slučaj morali preduzeti neke korake, a oni su tajili od drugih roditelja šta se dešava".
Druga majka nam je rekla kako je njena djevojčica imala temperaturu 40 C, te da su posljedice infekcije bile veoma teške. Čak i dvadeset dana nakon infekcije, djevojčica još uvijek ima proliv.
Inspekcija na terenu
Proteklu sedmicu inspekcije su vršile testiranja uposlenika i uzimali uzorke hrane. Inspektorat je naredio:
- "Da svi uposlenici JU "Djeca Sarajeva" moraju izvršiti pregled stolice na Salmonelle vrste, tri dana uzastopno, zaključno sa 06. decembrom"
- "Da se svi roditelji čija djeca imaju stomačne tegobe jave pedijatru i obave pregled na kliconoštvo".
Vrtićima je data preporuka da sva djeca koja pohađaju navedene vrtiće (njih preko 200) moraju obaviti trodnevno testiranje na prisustvo bakteriju (koprikultura).
U saopćenju koje je Inspektorat 7. debembra uputio medijima stoji da su 4. decembra dobijeni rezultati izvršenih mikrobioloških pretraga uzetih u centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva": brisevi radnih površina, uzorci hrane i brisebi grla i nosa za deset zatečenih u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora su bili negativni. Čekaju se rezultati pregleda stolice na Salmonelle, radi otkrivanja eventualnog kliconoštva.
RadioSarajevo je uputio pitanja kantonalnom Inspektoratu, od kojih učekujemo dodatne odgovore, kao i skore rezultate inspekcije.
radiosarajevo.ba
Peticija za smjenu Arzije Mahmutović
http://www.ipetitions.com/petition/arzija/
U ponedjeljak 16. novembra dječica su za ručak imala makarone sa sirom, a za užinu paštetu
Dan nakon ovog ručka, veliki broj djece iz vrtića Skenderija, Vrapčić, Leptirić i Lane je odsustvovao, a kod mnogih se pojavila veoma visoka temperatura, povraćanje, proliv i ostali simptomima stomačne infekcije. Tokom te sedmice, broj djece u vrtićima bio je, doslovno, prepolovljen.
S obzirom da su simptomi kod djece bili različitog intenziteta, izostanak se pravdao stomačnom virozom. Istovremena eskalacija nove gripe u BiH bila je još jedan od razloga da neki roditelji svoju djecu radije ostave kući, nego da ih vode u vrtić, tako da iznenadnom umanjenju broja djece u vrtićima nije pridavana pažnja.
Salmonela kod desetero djece
Međutim, nalazi kod desetero djece (od kojih je šestero iz vrtića Skenderija) potvrdili su prisustvo babkterije Salmonelle. Roditelji čija su djeca imala salmonelu o ovome su obavjestili svoje vrtiće, ali su se ovi slučajevi u upravi vrtića očito tretirali kao "sporadični". Ostali roditelji nisu upozoreni na prisustvo bakterije.
U isto vrijeme kod neke djece izoliran jeNoro-virus ili Astro-virus.
Neki od roditelja slučaj su prijavili epidemiološkoj službi. Služba je reagirala poslavši inspekcije u navedene vrtiće, a u ponedjeljak 7. decembra kantonalni Inspektorat za sanitarne, zdravstvene i farmaceutske poslove poslao je medijima saopćenje u kojem se potvrđuje sumnja trovanja hranom u JU "Djeca Sarajeva"
Izjave roditelja
Majka jedne od zaraženih djevojčica za RadioSarajevo je ispričala sljedeće: "Činilo se da još samo čekaju na naš slučaj, pa da krenu sa inspekcijama. Kada je ljekar iz Državne bolnice nazvao epidemiološku službu, oni su bez čekanja poslali inspekciju u vrtiće. Očito da su bili već uvezani, ali su čekali da se pređe kritična granica. Po meni, najveći je propust napravila uprava, jer su već na prvi slučaj morali preduzeti neke korake, a oni su tajili od drugih roditelja šta se dešava".
Druga majka nam je rekla kako je njena djevojčica imala temperaturu 40 C, te da su posljedice infekcije bile veoma teške. Čak i dvadeset dana nakon infekcije, djevojčica još uvijek ima proliv.
Inspekcija na terenu
Proteklu sedmicu inspekcije su vršile testiranja uposlenika i uzimali uzorke hrane. Inspektorat je naredio:
- "Da svi uposlenici JU "Djeca Sarajeva" moraju izvršiti pregled stolice na Salmonelle vrste, tri dana uzastopno, zaključno sa 06. decembrom"
- "Da se svi roditelji čija djeca imaju stomačne tegobe jave pedijatru i obave pregled na kliconoštvo".
Vrtićima je data preporuka da sva djeca koja pohađaju navedene vrtiće (njih preko 200) moraju obaviti trodnevno testiranje na prisustvo bakteriju (koprikultura).
U saopćenju koje je Inspektorat 7. debembra uputio medijima stoji da su 4. decembra dobijeni rezultati izvršenih mikrobioloških pretraga uzetih u centralnoj kuhinji JU "Djeca Sarajeva": brisevi radnih površina, uzorci hrane i brisebi grla i nosa za deset zatečenih u vrijeme vršenja inspekcijskog nadzora su bili negativni. Čekaju se rezultati pregleda stolice na Salmonelle, radi otkrivanja eventualnog kliconoštva.
RadioSarajevo je uputio pitanja kantonalnom Inspektoratu, od kojih učekujemo dodatne odgovore, kao i skore rezultate inspekcije.
radiosarajevo.ba
Peticija za smjenu Arzije Mahmutović
http://www.ipetitions.com/petition/arzija/
- chuchumbamayumbe
#699 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Kakve inspekcije i bakraci, inspekcija je preventiva, a ne kazna.
Kada se belaj desi, desio se, tu nista ne pomaze.
A nije problem rijesiti se hrane kojoj je istekao rok, pokvarenih namirnica i svega sto je sumnjivo.
Jos ce na kraju ispasti da su djeca jela sladoled negdje na Carsiji pa se zarazila/otrovala.
Ako Arzija i nakon ovog incidenta ostane poslije isteka svog mandata, to ce biti dno dna.
FUJ!
Kada se belaj desi, desio se, tu nista ne pomaze.
A nije problem rijesiti se hrane kojoj je istekao rok, pokvarenih namirnica i svega sto je sumnjivo.
Jos ce na kraju ispasti da su djeca jela sladoled negdje na Carsiji pa se zarazila/otrovala.
Ako Arzija i nakon ovog incidenta ostane poslije isteka svog mandata, to ce biti dno dna.
FUJ!
- valterbranisarajevo
#700 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Sram ih bilo, potrovali djecu pa krili. Šta da je neko dijete..ma ne mogu da pomislim...
Raja šta je to Astro virus?
Raja šta je to Astro virus?