Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
- amrica
#426 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
negdje na pocetku ove teme sam postavila intervju sa Kesom, u kojem pise: Samo se 16-17% anketiranih roditelja izjasnilo za vjeronauku...
To znaci da je tih 16% jace nego ostalih 84%?
- Better Man
#427 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Još ako uzmemo u obzir da dobar dio roditelja nije uopće anketiran, odnosno da nisu znali za anketu, onda je taj postotak jš manji i to je još jedan čvrst dokaz da roditelji ne žele vjeronauku u vrtićima i da je treba ukinuti.amrica wrote:negdje na pocetku ove teme sam postavila intervju sa Kesom, u kojem pise: Samo se 16-17% anketiranih roditelja izjasnilo za vjeronauku...
- hadzinicasa
#428 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
1. kad govorimo o upitniku, mislim da se zakonska validnost prvog upitnika ne može osporiti jer je proveden u vrijeme kada na snazi nije bio novi zakon iz augusta 2008. godine kojim se regulira materija specijaliziranih programa, a i iz razloga što je u to vrijeme vjeronauk finansirala IZ.bogumil-8 wrote: Što se tiče "bivšeg upitnika", može se (zakonski) osporiti njegova validnost (jer ni po sadržaju ni po načinu anketiranja očito je da nije proveden po propisu). Također, jednom pribavljen upitnik ( pa makar i proveden kvalitetno po svim mogućim standardima) ne bi trebao imati (ne može imati) trajnu vrijednost. Logično mi je da se za svaki "finansijski period" ponovo radi upitnik o dodatnim ("specijalizovanim") aktivnostima. Također mi je normalno da se svake godine podnosi novi zahtejev (Kantonu?) za finansiranje specijalnih i dodatnih aktivnosti. Donosilac odluke o raspodjeli budžeta u samoj odluci trebalo bi da naglasi da su to sredstva za dodatnu specijalnu aktivnost (a ne za vjeronauku).
Što se tiče uvođenja vjeronauke u vrtiće, dobro se sjećam javne izjave Arzije Mahmutović, da će se vjeronauka svakako uvesti ( to je "znala" i prije nego je anketa bila provedena). Uočite postupak: U dogovoru sa IZ uvodi vjeronauku o njihovom trošku i u njihovoj organizaciji (formalno je to ozakonila provođenjem ankete na način koji odgovara postavljenom cilju). Dalja aktivnost perema Kantonu (zahtjev za finansiranje) liči mi na čistu prevaru, dovođenje finansijera pred svršen čin. Međutim, ne mora to biti baš tako. Greške i propusti se mogu prevazići (ako postoje mogućnosti za pokretanje postupka za preispitivanje sudskih odluka, preispitivanje zakonskih i ustavnih odredbi, sigurno je da postoje i načini pokretanja postupka za preispitivanje valjanosti i cjelishodnosti uvođenja vjeronauke u vrtiće, valjanosti provedenog postupka anketiranja i obrade rezultata ankete).
U vrijeme nalaženja unutrašnjih rezervi u budžetu za finansiranja ranije preuzetih obaveza (po zakonu, recimo invalidnine) ova odluka o finansiranju dodatne specijalizirane aktivnosti (vjeronauke u vrtićima) ne bi trebala imati prioritet. Plate vjeroučiteljima nisu preče od invalidnina ( čija je isplata upitna zbog nedostatka sredstava).
2. činjenica jeste da su se okolnosti promijenile i da postoje bar tri validna razloga za raspisivanje ovakve ankete: zakon se izmijenio i u članu 28. definirao specijalizirane programe izjednačivši vjeronauk sa stranim jezicima, likovnom, muzičkom kulturom, dramskim i ostalim sadžajima; finansiranje je sa IZ prešlo na kanton Sarajevo i počela je nova školska godina.
3. u principu bi trebalo da se ovakva anketa provede na početku svake školske godine te da se dalje postupa po rezultatima.
4. Zakonski okvir jeste da JU izađe sa prijedlogom za finansiranje 1 ili 2 ili 3 specijalizirana programa ovisno od sredstava u Kantonalnom budžetu, te kantonalni ministar na osnovu toga finansira jedan od tih programa.
5. pored toga, zahtijevamo da se za svaki ovaj program izradi curriculum (plan i program) te da se uskladi s dobi u kojoj se djeca nalaze. (ja npr. mogu otići sad u bilo koju školu i tražiti plan i program matematike za 2. razred te kriterije za zapošljavanje nastavnika. to u JU NE POSTOJI.
treba li dalje pričati o ravnopravnosti i transparentnosti, jednakim pravima i sl.?????
-
dino111
#429 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Pa pročitaj šta tvoji istomišljenici pišu. Svi su za ukidanje vjeronauke.safran wrote:Zašto?dino111 wrote:
Zašto minirate finansiranje vjeronauke?
Ja vam predlažem da pokrenete inicijativu prema Ministarstvu da se finansiraju i ples i strani jezici i ne znam šta još sve ima. Ja ću biti prvi koji će podržati tu inicijativu jer ako minirate finansiranje vjeronauke ne možemo očekivati da nam finansiraju ove druge aktivnosti.
Želim napomenuti da se inicijativom roditelja ne minira vjeronauk. Roditelji žele učestvovati u izboru robe u čijem plaćanju učestuju.
Zašto ne možemo tražiti da se finansira i vjeronauka i strani jezik?
-
dino111
#430 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Pa normalno je da strani jezik pohađa više djece, jer djeca koja pohađaju vjeronauku pohađaju i strani jezik.hadzinicasa wrote:Iz tvog posta se vidi strah. Strah koji pokazuje da sve nije tako kako se predstavlja. Da pojasnim:dino111 wrote:
Zašto minirate finansiranje vjeronauke?
Ja vam predlažem da pokrenete inicijativu prema Ministarstvu da se finansiraju i ples i strani jezici i ne znam šta još sve ima. Ja ću biti prvi koji će podržati tu inicijativu jer ako minirate finansiranje vjeronauke ne možemo očekivati da nam finansiraju ove druge aktivnosti.
Ako Kanton ima novaca da finansira samo jedan program, zar to ne bi trebao biti onaj za koji od svih ovih ponudjenih glasa najvise roditelja? Ako to bude vjeronauk - mi nemamo nista protiv. Mi imamo protiv uskracivanja prava izbora koje nam je zagarantovano Zakonom. Medjutim ko god ode u BILO KOJI vrtic, vidi da bar 10x vise djece pohadja strani jezik nego sto ih pohadja vjeronauk. Iz ovoga je jasno koji bi program u slucaju transparentne ankete bio "gubitnik".
Ako ste toliko ubijedjeni da je vecina roditelja za vjeronauk i da je to pozitivno za djecu, dobro i sl, cemu onda bojazan i strah od transparentne ankete koja bi svima nama zacepila usta????
Ponavljam zašto se ne borimo da Kanton finansira 2 pa i više aktivnosti, a ne da se borimo da se jedna aktivnost prestane finansirati kako bi se druga mogla finansirati.
Pokrenimo inicijativu da se pored vjeronauke finansira i strani jezik. Svi roditelji koji su za vjeronauku podržaće ovu inicijativu, a ujedno će ta inicijativa ujediniti roditelje pa ćemo tako ujedinjeni moći mnogo jače djelovati i prema direktorici i prema Ministarstvu.
- hadzinicasa
#431 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ti očito ne razumiješ. ili ne želiš da razumiješ.dino111 wrote:
Pa normalno je da strani jezik pohađa više djece, jer djeca koja pohađaju vjeronauku pohađaju i strani jezik.
Ponavljam zašto se ne borimo da Kanton finansira 2 pa i više aktivnosti, a ne da se borimo da se jedna aktivnost prestane finansirati kako bi se druga mogla finansirati.
Pokrenimo inicijativu da se pored vjeronauke finansira i strani jezik. Svi roditelji koji su za vjeronauku podržaće ovu inicijativu, a ujedno će ta inicijativa ujediniti roditelje pa ćemo tako ujedinjeni moći mnogo jače djelovati i prema direktorici i prema Ministarstvu.
mi se ne borim PROTIV vjeronauka. Mi se samo borimo za pravo izbora. Nerealno je očekivati da se finansira više od 1 programa. Mi tražimo transparentnu anketu. Ako najviše roditelja bude za vjeronauk, neka se finansira vjeronauk. Ako bude za npr. Engleski jezik, neka se finansira Engleski jezik.
Oni koji hoće svoju djecu da šalju na vjeronauk (ukoliko taj program ne bude onaj sa najviše glasova), neka doplate 10 KM, koliko doplaćuju roditelji za neki drugi specijalizirani program koji se provodi a ne finansira ga Kanton. Nije puno, zar ne - tako nam stalno govorite?
-
dino111
#432 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ja cijelo vrijeme pokušavam naći rješenje kako roditelji da se ujedine.hadzinicasa wrote:ti očito ne razumiješ. ili ne želiš da razumiješ.dino111 wrote:
Pa normalno je da strani jezik pohađa više djece, jer djeca koja pohađaju vjeronauku pohađaju i strani jezik.
mi se ne borim PROTIV vjeronauka. Mi se samo borimo za pravo izbora. Nerealno je očekivati da se finansira više od 1 programa. Mi tražimo transparentnu anketu. Ako najviše roditelja bude za vjeronauk, neka se finansira vjeronauk. Ako bude za npr. Engleski jezik, neka se finansira Engleski jezik.
Oni koji hoće svoju djecu da šalju na vjeronauk (ukoliko taj program ne bude onaj sa najviše glasova), neka doplate 10 KM, koliko doplaćuju roditelji za neki drugi specijalizirani program koji se provodi a ne finansira ga Kanton. Nije puno, zar ne - tako nam stalno govorite?
Zašto je nerealno finansiranje 2 projekta?
Hajmo pokrenuti inicijativu da se finansiraju dva projekta, ništa nas ne košta da probamo. Vjerujte ako mi budemo složni dobićemo finansiranje dva projekta i još mnoge stvari.
Dakle, UJEDINIMO SE U BORBI.
Kroz ranije diskusije se vidi da nekima smeta vjeronauka i da žele da se ukine.
Normalno je da će više roditelja biti za Engleski jezik jer ja koji želim svome djetetu vjeronauku želim i Engleski jezik.
Još jednom ujedinimo se zbog naše djece.
- hadzinicasa
#433 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ok - a hajde da te pitam slijedeće: šta ćemo s plesom? i likovnim? i ekologijom? to su sve specijalizirani programi.dino111 wrote:
Ja cijelo vrijeme pokušavam naći rješenje kako roditelji da se ujedine.
Hajmo pokrenuti inicijativu da se finansiraju dva projekta, ništa nas ne košta da probamo. Vjerujte ako mi budemo složni dobićemo finansiranje dva projekta i još mnoge stvari.
Normalno je da će više roditelja biti za Engleski jezik jer ja koji želim svome djetetu vjeronauku želim i Engleski jezik.
Eto neka se finansiraju DVA programa. Kako misliš odabrati između programa koji su svi zakonom izjednačeni:
Engleskog jezika
Vjeronauke
Njemačkog jezika
Francuskog jezika
Likovne kulture
Lutkarstva
Plesa
Ekologije
Na koji način izabrati DVA koja će Kanton finansirati. Evo neka smo super okrenuti nauci, pa dobijemo budžet za još jedan program. Na koji način smatraš da bi trebalo odabrati koji će se programi finansirati?
-
dino111
#434 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Evo kako: Sada trenutno imamo jedan program i to je vjeronauka. Većina roditelja (skoro svi) žele i engeski. Hajmo se sada boriti da dobijemo i engleski. Pa sljedeće godine pojavi se želja za plesom, vjerujte mi ako budemo složni izborićemo se i za ples, i za lutkarstvo i za sve programe samo ako budemo složni.hadzinicasa wrote:ok - a hajde da te pitam slijedeće: šta ćemo s plesom? i likovnim? i ekologijom? to su sve specijalizirani programi.dino111 wrote:
Ja cijelo vrijeme pokušavam naći rješenje kako roditelji da se ujedine.
Eto neka se finansiraju DVA programa. Kako misliš odabrati između programa koji su svi zakonom izjednačeni:
Engleskog jezika
Vjeronauke
Njemačkog jezika
Francuskog jezika
Likovne kulture
Lutkarstva
Plesa
Ekologije
Na koji način izabrati DVA koja će Kanton finansirati. Evo neka smo super okrenuti nauci, pa dobijemo budžet za još jedan program. Na koji način smatraš da bi trebalo odabrati koji će se programi finansirati?
-
Mama dvoje djece
#435 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dragi Dino 111,
Kako da te ubijedimo?
Vjeronauka ostaje u vrtićima sviđalo se to kome ili ne, to je gotova stvar i uvedena je Zakonom. Dakle ne brini oko toga, imaće ti dijete vjeronauku ako ti želiš.
Specijalizirani programi koji se trenutno provode u JU su ples, strani jezici i vjeronauka. Ministar je rekao da ne zna hoće li imati sredstava u budžetu za išta drugo sem plaća zaposlenih, dakle trebamo tražiti makar jedan program, ne dopustiti mu da zanemari naša prava po Zakonu.
Na tvoju žalost, najrasprostranjeniji program je ples, pa strani jezici, pa tek na kraju vjeronauk (makar direktorica na sva usta viče da je jako posjećen), u našem vrtiću od 173 djece, 16 pohađa vjeronauk, a preko 100 engleski i ples.
Dakle, npr. ja želim da moje dvoje djece pohađa ples, neko drugi jezik, neko vjeronauk.
To treba biti transparentna anketa, možda čak sa rednim brojevima svih programa koji postoje da bi se uspio odrediti redoslijed mogućih finansiranih programa, pa čak mislim da treba poštovati svaki vrtić kao jedinku, i za svaki vrtić odrediti prioritetni program, jer poštujem da je možda, Dino 111, u tvom vrtiću vjeronauka najposjećenija.
Dakle, ne ljuti se bez argumenata, niko neće istjerati vjeronauku.
I još da ti kažem za ZJN, ne smije se navesti proizvođač (koji je usput bio naveden, ali ni boja za neke stvari (možeš za zavjese), kad sam to prenijela Uredu za žalbe bili su šokirani, tender je bio ponovljen, a moj profesor je i dalje primjer naših budžetskih korisnika.
Kako da te ubijedimo?
Vjeronauka ostaje u vrtićima sviđalo se to kome ili ne, to je gotova stvar i uvedena je Zakonom. Dakle ne brini oko toga, imaće ti dijete vjeronauku ako ti želiš.
Specijalizirani programi koji se trenutno provode u JU su ples, strani jezici i vjeronauka. Ministar je rekao da ne zna hoće li imati sredstava u budžetu za išta drugo sem plaća zaposlenih, dakle trebamo tražiti makar jedan program, ne dopustiti mu da zanemari naša prava po Zakonu.
Na tvoju žalost, najrasprostranjeniji program je ples, pa strani jezici, pa tek na kraju vjeronauk (makar direktorica na sva usta viče da je jako posjećen), u našem vrtiću od 173 djece, 16 pohađa vjeronauk, a preko 100 engleski i ples.
Dakle, npr. ja želim da moje dvoje djece pohađa ples, neko drugi jezik, neko vjeronauk.
To treba biti transparentna anketa, možda čak sa rednim brojevima svih programa koji postoje da bi se uspio odrediti redoslijed mogućih finansiranih programa, pa čak mislim da treba poštovati svaki vrtić kao jedinku, i za svaki vrtić odrediti prioritetni program, jer poštujem da je možda, Dino 111, u tvom vrtiću vjeronauka najposjećenija.
I još da ti kažem za ZJN, ne smije se navesti proizvođač (koji je usput bio naveden, ali ni boja za neke stvari (možeš za zavjese), kad sam to prenijela Uredu za žalbe bili su šokirani, tender je bio ponovljen, a moj profesor je i dalje primjer naših budžetskih korisnika.
-
dino111
#436 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Pa pogledaj šta prethodnici pišu.Mama dvoje djece wrote:Dragi Dino 111,
Kako da te ubijedimo?
Oni su zato da se prestane finansirati vjeronauka (koja se trenutno finansira) da bi se finansirali drugi programi.
A za ZJN nisi bila rekla da je bio naveden proizvođač, a ja često stavljam koje boje hoću da su mi računari i ostala oprema jer zamisli u sali u kojoj imam 10 crnih računara da ubacim još 5 plavih, 4 bijela i 8 crvenih
- hadzinicasa
#437 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dino111 - tvoji argumenti ne stoje i izvćeš teze.dino111 wrote:
Evo kako: Sada trenutno imamo jedan program i to je vjeronauka. Većina roditelja (skoro svi) žele i engeski. Hajmo se sada boriti da dobijemo i engleski. Pa sljedeće godine pojavi se želja za plesom, vjerujte mi ako budemo složni izborićemo se i za ples, i za lutkarstvo i za sve programe samo ako budemo složni.
Ako se nalazimo na 50, (pola puta) onda jedno kreće od nule a jedno od 100, pa se nalazimo na pola puta. Ne može jedno krenuti od 50, a drugo od 100, pa da se nađemo na 75
vjeronauk je uveden kada ga je finansirala IZ.
vjeronauk više ne finansira IZ već Kanton.
Kanton ga MOŽE i SMIJE finansirati samo kao specijalizirani program.
Specijaliziranih programa PO ZAKONU ima nekoliko.
zašto bi Kanton plaćao jedan a ne drugi ili treći program? Daj bolan sistemsko rješenje za SVE generacije. Ne samo ovu.
zašto ne bi sva djeca besplatno učila Engleski (recimo 2000 djece), a ko želi ples, vjeronauk, ekologiju neka doplati 10 KM? to su svakako manje grupe?
EKONOMIJA, dragi moj ne politika!
- hadzinicasa
#438 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
DINO!!!!dino111 wrote:
Pa pogledaj šta prethodnici pišu.
Oni su zato da se prestane finansirati vjeronauka (koja se trenutno finansira) da bi se finansirali drugi programi.
ti stvarno ne želiš da čuješ a ja sa zidovima ne pričam, u principu.
Mi nismo za to da se prestane finansirati vjeronauk da bi se finansirao neki drugi program. Mi smo za to da se provede anketa koji će se program finansirati (jer se finansira od 01.01.2009. godine iz budžeta Kantona). Ako to većinom glasova bude vjeronauk, ja ću prva to podržati.
Ali zahtijevam da mi se da pravo izbora!
-
dino111
#439 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
A ja tebi opet kažem zašto ne bi djeca imala besplatan i engleski i vjeronauku?hadzinicasa wrote:Dino111 - tvoji argumenti ne stoje i izvćeš teze.dino111 wrote:
Evo kako: Sada trenutno imamo jedan program i to je vjeronauka. Većina roditelja (skoro svi) žele i engeski. Hajmo se sada boriti da dobijemo i engleski. Pa sljedeće godine pojavi se želja za plesom, vjerujte mi ako budemo složni izborićemo se i za ples, i za lutkarstvo i za sve programe samo ako budemo složni.
Ako se nalazimo na 50, (pola puta) onda jedno kreće od nule a jedno od 100, pa se nalazimo na pola puta. Ne može jedno krenuti od 50, a drugo od 100, pa da se nađemo na 75- onda to nije pola puta već Dodikova demagogija.
vjeronauk je uveden kada ga je finansirala IZ.
vjeronauk više ne finansira IZ već Kanton.
Kanton ga MOŽE i SMIJE finansirati samo kao specijalizirani program.
Specijaliziranih programa PO ZAKONU ima nekoliko.
zašto bi Kanton plaćao jedan a ne drugi ili treći program? Daj bolan sistemsko rješenje za SVE generacije. Ne samo ovu.
zašto ne bi sva djeca besplatno učila Engleski (recimo 2000 djece), a ko želi ples, vjeronauk, ekologiju neka doplati 10 KM? to su svakako manje grupe?
EKONOMIJA, dragi moj ne politika!
Zašto tome ne težimo?
-
Mama dvoje djece
#440 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Pa Dino 111,
neka bude anketa pa ćemo vidjeti redoslijed prioriteta, npr.ako ples bude 1., a vjeronauka 2., strani jezik 3. mjesto, lutkarstvo 4. itd. neka tek onda Ministarstvo odluči koliko će programa finansirati, ako ima novca. Da li će to biti jedan, dva , tri ...
Ali dajte prvo da uradimo anketu i vidimo rezultate, pa da odlučujemo.
Ali što se tiče ZJN, vidi se da ne radiš u privatnoj firmi, čuj boja ti je bitna, jedino je bitna funkcionalnost i poznavanje rada na kompjuteru, to ti ja govorim šta se sa budžetima radi i kako se novci troše. Ali to je druga tema.
neka bude anketa pa ćemo vidjeti redoslijed prioriteta, npr.ako ples bude 1., a vjeronauka 2., strani jezik 3. mjesto, lutkarstvo 4. itd. neka tek onda Ministarstvo odluči koliko će programa finansirati, ako ima novca. Da li će to biti jedan, dva , tri ...
Ali dajte prvo da uradimo anketu i vidimo rezultate, pa da odlučujemo.
Ali što se tiče ZJN, vidi se da ne radiš u privatnoj firmi, čuj boja ti je bitna, jedino je bitna funkcionalnost i poznavanje rada na kompjuteru, to ti ja govorim šta se sa budžetima radi i kako se novci troše. Ali to je druga tema.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#441 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Fakat zasto ne tezite? Zasto ne tezite da pitaju SVE RODITELJE cija su djeca u obdanistima?dino111 wrote:A ja tebi opet kažem zašto ne bi djeca imala besplatan i engleski i vjeronauku?
Zašto tome ne težimo?
-
Mama dvoje djece
#442 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dino 111,
A kako bi tebi bilo da je izabran ples kao što je tebi vjeronauk i plaća se iz budžeta, pa da ja sad lobiram da ostane ples, a ako bude para neka bude i vjeronauk.
Ne ide to tako, svi su programi jednaki pred BUDŽETOM!!!
I shvati to kao poštovanje Zakona jer je i uvođenje vjeronauke po nekom Zakonu, pa ako to poštuješ, poštuj i ovo.
A kako bi tebi bilo da je izabran ples kao što je tebi vjeronauk i plaća se iz budžeta, pa da ja sad lobiram da ostane ples, a ako bude para neka bude i vjeronauk.
I shvati to kao poštovanje Zakona jer je i uvođenje vjeronauke po nekom Zakonu, pa ako to poštuješ, poštuj i ovo.
-
dino111
#443 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
da se finansira ples, a vjeronauka ne, ja bih težio da se finansira i vjeronauka, ali ne po cijenu da se ples prestane finansirati.Mama dvoje djece wrote:Dino 111,
-
dino111
#444 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Da vas pitam:
Kada bi Ministarstvo donijelo odluku da se finansira vjeronauka i strani jezik da li bi ste vi bili zadovoljni?
Kada bi Ministarstvo donijelo odluku da se finansira vjeronauka i strani jezik da li bi ste vi bili zadovoljni?
- hadzinicasa
#445 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
ja lično ne bih.dino111 wrote:Da vas pitam:
jer bi to značilo da je onima koji bi nešto drugo izabrali uskraćeno PRAVO izbora i to bi značilo favoriziranje dvije opcije na uštrb treće ili četvrte ili pete.
kako ne razumiješ? radi se o pravu izbora. ponudi sve moguće opcije i onda finansiraj onu ili one za koje bude najviše interesa. ma koje to bile. Koje će to biti, kada govorimo o pravu izbora i demokratskom principu ravnopravnosti UOPĆE NIJE BITNO! (u ovom kontekstu)
- valterbranisarajevo
#446 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Meni bi bilo logičnije da se, umjesto financiranja dva ili tri specijalizovana programa, od Kantona traži da poveća izdvajanja iz budžeta za poboljšanje opštih uslova boravka djece u vrtićima. Ovako mene ovo podsjeća na ono: "selo gori, a baba se češlja". Bez uvrede ! 
- Dozer
#447 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Ja bih bio najzadovoljniji kada bi se i u vrticima i osnovnim skolama umjesto vjeronauke uvelo sexulano obrazovanje. I nije zajebancija.
Samo skontajte kada danas djeca (ali bukvalno djeca) stupaju u sexualne odnose, i sve ce vam se samo kazati.
Vjeronauku neka uce u svojim kucama, od svojih roditelja, ako je to vec toliko potrebno, ali institucionalizacija necega poput vjeronauke i njeno bukvalno nametanje djeci od 3-4-5 godina, to je van svake pameti.
A sve sto se ovim dokazuje jeste klasicni primjer zapisavanja teritorija. Nemojmo se lagati.
Potrebno je vec od najmladjih stvorati novu generaciju poslusnika kojima ce religijska demagogija biti na prvom mjestu, a kako je kod nas defitivno izmijesana svijest o pojmovima relgije, etnosa i nacije, onda je i sasvim jasno sta se s ovim pokusava napraviti.
Samo skontajte kada danas djeca (ali bukvalno djeca) stupaju u sexualne odnose, i sve ce vam se samo kazati.
Vjeronauku neka uce u svojim kucama, od svojih roditelja, ako je to vec toliko potrebno, ali institucionalizacija necega poput vjeronauke i njeno bukvalno nametanje djeci od 3-4-5 godina, to je van svake pameti.
A sve sto se ovim dokazuje jeste klasicni primjer zapisavanja teritorija. Nemojmo se lagati.
Potrebno je vec od najmladjih stvorati novu generaciju poslusnika kojima ce religijska demagogija biti na prvom mjestu, a kako je kod nas defitivno izmijesana svijest o pojmovima relgije, etnosa i nacije, onda je i sasvim jasno sta se s ovim pokusava napraviti.
-
dino111
#448 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dakle, vama nije bitno šta će se finansirati već vam je bitno da se ukine vjeronauka.Dozer wrote:Ja bih bio najzadovoljniji kada bi se i u vrticima i osnovnim skolama umjesto vjeronauke uvelo sexulano obrazovanje. I nije zajebancija.
Vjera čovjeka i sexualno obrazuje.
-
Mama dvoje djece
#449 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
Dino 111,
ja bih bila zadovoljna da se finansira program koji većina roditelja odabere za svoje dijete, pa redom 1. mjesto....., 2.mjesto....
Samo tako, i uzgred da i tebi kažem jer ti forsiraš npr. strani jezik. Moje dijete ide svake sedmice 2 sata kod logopeda u Vrazovu jer JU nema zaposlenog logopeda što bi bilo po Zakonu i normalno, da ne kažem koliko moja cijela familija gubi vremena na odlaske za ono što bi trebalo da se omogući u vrtiću. I nisam jedina.
Ali to spominjem zbog stranog jezika, moje dijete neće ići na strani jezik dok ne savlada svoj. I ne mogu ga ni upisati na strani jezik jer sam sretna kad pravilno izgovori i našu riječ. Ali ako bi većina rekla da se finansira strani jezik, ja bih to poštovala, za razliku od tebe.
I opet ponavljam, neće ti niko istjerati vjeronauku iz vrtića jer smo izglasali takve političare koji su to omogućili, ali plati ako moraš kao i mi svi ostali.
ja bih bila zadovoljna da se finansira program koji većina roditelja odabere za svoje dijete, pa redom 1. mjesto....., 2.mjesto....
Samo tako, i uzgred da i tebi kažem jer ti forsiraš npr. strani jezik. Moje dijete ide svake sedmice 2 sata kod logopeda u Vrazovu jer JU nema zaposlenog logopeda što bi bilo po Zakonu i normalno, da ne kažem koliko moja cijela familija gubi vremena na odlaske za ono što bi trebalo da se omogući u vrtiću. I nisam jedina.
Ali to spominjem zbog stranog jezika, moje dijete neće ići na strani jezik dok ne savlada svoj. I ne mogu ga ni upisati na strani jezik jer sam sretna kad pravilno izgovori i našu riječ. Ali ako bi većina rekla da se finansira strani jezik, ja bih to poštovala, za razliku od tebe.
I opet ponavljam, neće ti niko istjerati vjeronauku iz vrtića jer smo izglasali takve političare koji su to omogućili, ali plati ako moraš kao i mi svi ostali.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#450 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića
R-E-L-I-G-I-J-Adino111 wrote:Dakle, vama nije bitno šta će se finansirati već vam je bitno da se ukine vjeronauka.Dozer wrote:Ja bih bio najzadovoljniji kada bi se i u vrticima i osnovnim skolama umjesto vjeronauke uvelo sexulano obrazovanje. I nije zajebancija.
Vjera čovjeka i sexualno obrazuje.
Ne obrazuje te sexualno, vec ti to zabranjuje do braka, i navodi da analni sex nije dozvoljen.