iceman2010 wrote:@darius_maximus
Kako ono ti rece? U drzavama bivse Jugoslavije? E upravo se o tome radi. O prodavanju muda pod bubrege. Hoces da mi kazes da deda mraz nije isti onaj lik sto djeci za bozic donosi poklone po svim drzavama gdje su krscani vecina? Nemoj da se lazemo. Jeste bas isti. Hoces da kazes da taj lik nema veze sa Svetim Nikolom? Opet se lazemo. Naravno da ima. Hoces da kazes da nema nikakve veze izmedju bozicnog drveta i novogodisnje jelke? Lazi, lazi, lazi me. Upravo ta tvoja recenica (na podrucju bivse Jugoslavije) govori da je samo komunisticki sistem jedan izrazito krscanski vjerski simbol prilagodio potrebama tadasnjeg sistema. Meni kao muslimanu to nije ok. I neznam zasto ti obrces teze. Ovde se osporava necije pravo da tog lika ne smatra svojom tradicijom, a ne obrnuto. Pogledaj od cega je prica pocela. Ko ga hoce eto mu ga. Bez potrebe dizete frku zbog toga sto koristimo svoja prava. Necu da moje dijete dobija poklone od osobe koja je vezana za krscansku tradiciju. Sto to Vama smeta? Necu da slavim Novu Godinu. Sto Vam i to smeta? IZ pozove muslimane da ne obiljezavaju novu godinu. Zasto Vam i to smeta? Vi je slavite idite Djedu Bozicnjaku u krilo i traziti poklon koji ste zaljeli. Niko Vam to ne brani. Nemorate nas koji to necemo zigosati i ismijavati.
Ti si se pokazao kao izrazito, kako da kazem, tvrdoglav i uporan u ponavljanju neistina o raznim pitanjima i svjetovne i vjerske prirode...
Ne znam da li si ti bas nacisto sta znaci rijec simbol... Simbol je nesto sto predstavlja neku ideju ili pojavu te se, ovisno od konteksta i prihvacenosti u odredjenom drustvu, moze razlikovati od drustva do drustva... Necu uzeti primjer svastike, iako bi se savrseno uklapao u kontekst genocida u koji je smjesten Deda Mraz, vec cu uzeti nesto prihvatljivije tvojim shvatanjima...
Boje su lijep primjer. Uzet cemo crnu i bijelu boju. Crna boja u zapadnim drustvima simbolizira nesto lose i asocira na smrt. U Africi i dijelovima Azije, medjutim, ljudi na sahrane nose bijelu odjecu koja tamo simbolizira tugu.
Crvena boja u zapadnim drustvima simbolizira grijeh ili opasnost. Opet, u Aziji, prvenstveno Indiji, Kini, itd. crvena boja simbolizira dobru srecu te su vjencanice u tim drzavama tradicionalno crvene, za razliku od zapadnih drustava u kojima su bijele (jer bijela boja simbolizira nevinost).
Dakle, simboli nose razlicita znacenja u razlicitim kulturama i tradicijama.
Za Deda Mraza na nasim prostorima (bivse Jugoslavije) 99% nije niko cuo dok se nije pojavio za Novu Godinu noseci novogodisnje paketice. Stoga u nasoj kulturi i tradiciji Deda Mraz ni u kojem slucaju ne simbolizira Bozic i hriscanstvo. To sto je Amerika iskoristila simbol Deda Mraza da proda vise poklona za Bozic je sasvim nebitno za nekoga sa Otoke, na primjer. Lik Deda Mraza ima veze sa Svetim Nikolom kao i sa milion drugih mitskih germanskih i slavenskih likova. Vecina drzava ima neku svoju varijantu simbola Deda Mraza, slobodno istrazi, Madjarska je, recimo, zanimljiva po tom pitanju...
Sto se novogodisnje jelke tice, paganski obicaj koji je opet od drzave do drzave postao drugaciji simbol, ne mogu se jos i o ovome ubjedjivati...
Da su sve to "izrazito" hriscanski simboli je "blago" pretjerivanje, ali u tvom nacinu govora sasvim normalno prihvacena procjena. Shvati da su simboli i mitovi postojali u Evropi dugo prije nego sto se pojavilo hriscanstvo te da smo mi kao dio Evrope prihvatili odredjene simbole i prilagodili ih svojoj kulturi i tradiciji...
Sto se obrtanja teza tice, opet si u krivu. Ti govoris da ne zelis da prihvatis tradiciju kakva jeste, vec kakvom je ti vidis. Tradicija postoji i u komunistickoj, sekularnoj, SRBiH su odredjeni simboli koji se i danas slave, a koje ti postavljas u drugi kontekst (Amerike, recimo) i time ponistavas njihovo znacenje na nasim prostorima. Ti na to nemas pravo...
Ja sam ti rekao, ti imas pravo da radis sta god hoces. Svoj si covjek i mozes se, koliko odmah, baciti s mosta, a da to nema nikakve veze sa mnom. U svemu ovome niko ne napada tebe nego mene koji sam musliman i zelim da slavim Novu Godinu. Dakle ti (i osobe koje zastupaju misljenje koje i ti ovdje propagiras) ste mene optuzili za nesto, ne ja vas. Rijaset nema nikakvo ni svjetovno ni vjersko pravo da osporava meni da slavim DRZAVNI praznik, niti da me zbog toga zigose nevjernikom (vidis opet ko koga zigose).
Rekoh tebi i tebi slicnima, ovo sto ja vama pricam vama nista ne znaci, ali ja ne mogu samo pognuti glavu dok vi ovo malo preostalih simbola zajednistva ovih napacenih ljudi u BiH gazite nogama. Ne mogu i necu... Sada slobodno ponovi kako je Deda Mraz hriscanin (pitam se gdje se krstio, mozda Coca Colom u sred Hadzica), te kako je Nova Godina hriscanski praznik (ne rece mi kojeg sveca ili dogadjaj slave)...