Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zabrinuta mama

#2476 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zabrinuta mama »

Dobro jutro svima, nova sam na forumu i imam jedno pitanje. Ima li ko ikakvu informaciju o sastanku za novo Vijeće roditelja?
Fliksi

#2477 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Fliksi »

zabrinuta mama wrote:Dobro jutro svima, nova sam na forumu i imam jedno pitanje. Ima li ko ikakvu informaciju o sastanku za novo Vijeće roditelja?
Ceka se "gospoja" da sazove konstitutivnu sjednicu :x
a nesto joj to ne ide na ruku....
zabrinuta mama

#2478 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by zabrinuta mama »

A znači od nje ovisi, e pa načekačemo se...
munevera44

#2479 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by munevera44 »

Ma nema azrailica vremena uči valja u RS pokazati znanje na ispitima :lol: :lol: :lol:
Alcho.1980

#2480 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Alcho.1980 »

Fliksi wrote:
Alcho.1980 wrote:
Fliksi wrote:Pa stvarno, ovdje neki ljudi pate od poremecaja memorije tj imaju tako kratkorocno pamcenje da je to nevjerovatno (ili cak pate od sindroma selektivnog pamcenja)!
Lijepo neko rece - nije problem (premda za mene licno i to jeste problem, ali roditelji u ovom slucaju ne govore o tome) cinjenica da neka djeca idu na vjeronauku, problem je sto je ona besplatna tj placa se iz budzetske kese koju pune svi roditelji, sta vise svi gradjani, ostale aktivnosti se placaju dodatno.
(Necemo sada pominjati sta djecu uce pojedine vjerouciteljice da ne bi odmah bilo vidi ovog SDP-ovca)
Drugo - hoce li vise iko ikada osigurati jadnu djecu u obdanistima? U posljednjih par mjeseci troje djece je dobilo teske povrede (lomove) u obdanistu i nikom nista.
Trece - potpuna je laz da Djed Mraz moze doci u svako obdaniste - suprotno dokumentovano vise puta.
Cetvrto - takodje je laz da su uposlenicima za Arzijinog mandata porasle plate.
Peto - lijepo rece majka (koja ce dijete dati na vjeronauku da se zna, nije SDP :)) stoji na zidu jelovnik, a sta se jede u realnosti je nesto sasvim drugo.
Sesto - Treba jednom neko napraviti rekapitulaciju svim validnih informacija postavljenih na ovoj temi pa sabrati koliko je novaca potroseno na gluposti i privatne potrebe Arzije & co. pomenu neko i orlica......
Sedmo.......
I jos samo da odgovorim na pitanje za FIS, idu djeca od 4 godine i samo u centru jer to placa opstina.
Ni FIS nije besplatan, i on se placa kao i engleski 10 KM.
Gdje se placa, ako imas zaista taj podatak reci mi na pp? To nikako ne bi smjelo biti tako!

Moram vam se IZVINUTI!!! Nakon price sa suprugom i sta se sve placa u obdanistu saznao sam da 10 maraka za koje sam mislio da idu za FIS u stvari idu za nekakav "ples". Nisam ni znao koliko imaju dodatnih aktivnosti u obdanistu do danas (ples, engleski, fis, vjeronauka...) Izvinjavam se jos jednom, zato se nisam ni javio na pp dok nisam provjerio sa zenom
Alcho.1980

#2481 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Alcho.1980 »

iceman2010 wrote:
photo wrote:
iceman2010 wrote: Licemjeri ste koji mrze sve sto ima veze sa Islamom, a onda to zaklanjaju iza nekih kvazi razloga.
@iceman, niko nije protiv islama, tu debelo grijesis ali sta mogu kada to ne mozes shvatiti, sta znas mozda sam i ja musliman, ali sam definitivno protiv arzije (nje licno) i onoga sto ona predstavlja a to je uvodjenje vjere (bilo koje) u javnu ustanovu u sekularnoj drzavi. da samo u turskoj, vec bi tenk bio ispred centrtale JU DS i odveli bi je u zatvor jer tamo vojska stiti sekularizam.

a na stranu finansijska pljacka kojoj je objerucke prisla. i mene bi strasno interesovalo da vidim njen imovinski karton prije i poslije postajanja direktorice.

jos jednom, kakav je to obraz vjernice da i dalje ostaje kao direktor nakon toliko zahtjeva da se makne i sumnji u njen rad. to ti samo kaze o kakvoj se osobi radi. ili je tu po zadatku ili je zbog para. nema treceg. ja licno mislim da je tu po zadatku a ako sta uzme sebi, dobro je i njoj. nece je niko ganjati zbog para ako dobro ispuni zadatak. a ako ne, onda ce je imati zasto sudski ganjati kao osvetu.
Jesi li siguran da dobro razumijes pojam sekularne drzave? U sekularnoj njemackoj na vlasti su demokrscani, u sekularnoj holandiji i britaniji u skolama se regularno uci vjeronauka (vjerovo ili ne i islamska za one koji to zele). Dakle sekularizam ne znaci izbacivanje vjere iz javnog zivota. A ne vidim sto ti smeta da moje dijete umjesto na ples ide na vjeronauku? Je li razdvajanje djece ako neka idu na ples, a neka ne idu?

Finansijka pljacka joj je kasnije prisivena zbog vjeronauke. Krenulo je sa vjeronaukom, a onda se nalazio ili izmisljao hiljadu i jedan razlog. Glavni i jedini je ostala vjeronauka koja je bila i na pocetku. Ne treba biti puno pametan pa to zakljuciti kada vidis sta joj sve prisivaju. Evo ova prica o Internetu od prije par stranica je najbolji dokaz. Ljudi bolje od nje znaju sta je juce jela. Naravno postoji i zelja SDP-a za postavljanjem svog covjeka i stavljanje ove JU pod svoju sapu. Onda, kao u vec spomenutom slucaju Borovac-Behmen vise nece bti bitno sta djeca jedu jer ce direktorica biti iz SDP-a ili ona nece biti kriva zbog djecije ishrane vec neko drugi. Recimo ako nadlezni ministar bude iz SDA bice kriv on jer joj nije obezbjedio uslove. Uhodana matrica SDP-a, vodjinih medija i kvazinevladinog sektora.

A ko je napada? Jesi li siguran da ste u vecini ili ste samo malo glasniji jer se roditelji koji su zadovoljni stanjem u obdanistima ne javljaju? Po tebi kada god mladez SDP-a zagrakce na nekoga taj treba da se skloni i prepusti poziciju SDP kadru? Ja sam pricao sa trojicom kolega cija djeca idu u obdaniste (i moje ce ako Bog da dok jos malo odraste). Kazu ljudi da je cista laz skoro sve sto je receno o stanju u obdanistima. Kazu ljudi da uopste nije tako lose kako se predstavlja. Pa ne bi slali svoju djecu tamo da je tako kako vi pisete.

I na kraju; ako postoje neke nepravilnosti imaju nadlezne institucije koje treba time da se bave. Ti pricas o pljacki koja nije dokazana. A bice te protiv suda i sudija ako kojim slucajem donese odluku u korist Mahmutovicke ili uopste ne pokrene nikakav postupak.

Ne znam pripadas li ovoj mladezi SDP-a, ali ta ista mladez, po ugledu na rukovodstvo partije i omiljenu emisiju ponedeljkom na koju neki mozda i svrsavaju, uzima sebi za pravo da komentarise sudske odluke. Pa recimo kada sud osudi hodzu onda se sudije javno pohvale, a kada donesu odluku u korist Mahmutovicke ili nekog drugog ko im nije po volji onda se sudije javno lincuju. Da se oni pitaju sud ne bi ni postojao. Tuzilac i sudija bi bio Bakir H., a presude bi se donosile ponedeljkom izmedju 20:00 i moze biti 21:30 moze biti 22:00. E pa ne moze tako drugovi i drugarice. Ako vam se nekada odluka suda svidja, a neka ne ima da postujete i jednu i drugu, a ne prema vasim nahodjenima.

U potpunosti se slazem sa ovim tvojim navodima!!!
Najbolje bi bilo da Bakir i 60 minuta i tuze i presudjuju, jer bi samo tako bili zadovoljni. Ovako kad sud odbije njihove navode i navode optuznice onda je korumpiran, a kada potvrdi sto je zadnjih mjeseci veoma rijetko onda se usute i ne spominju vise taj slucaj.

Sto se tice jelovnika na koji se neki pozivaju i njegovog ne pridrzavanja kako neki kazu, ja ga veom cesto pratim i skoro svaki put da je bilo ono sto pise na njemu, a za dorucak se i sam uvjerim jer u tom periodu dovodim djete u obdaniste i vidim sta jedu.
Last edited by Alcho.1980 on 06/11/2010 07:12, edited 1 time in total.
Alcho.1980

#2482 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Alcho.1980 »

maslina wrote:
Vama? Kome vama? Na koji način tvoj mozak funkcioniše? I ko kaže da je tada neko bio protiv Arzije? S tim da se nije radilo o Deda Mrazu, već načinu vođenja javne ustanove. Toj ženetini su djeca i njihovo dobro najmanje bitni. Pitaj je koliko je radnih mjesta izmislila, koliko je komšinica zaposlila i koliko im je novaca uzela. Zašto je zaposlila veterinara u JU? Ma, džaba ja ovo pišem, ne pripadam vama, pa te ne zanima.

Reci nam ti, kad vec sve znas???
poznanik

#2483 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by poznanik »

Alcho.1980 wrote:Sto se tice jelovnika na koji se neki pozivaju i njegovog ne pridrzavanja kako neki kazu, ja ga veom cesto pratim i skoro svaki put da je bilo ono sto pise na njemu, a za dorucak se i sam uvjerim jer u tom periodu i dovodim djete u obdaniste i vidim sta jedu.
Možeš li nam taj jelovnik postaviti ovdje?
Alcho.1980

#2484 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Alcho.1980 »

poznanik wrote:
Alcho.1980 wrote:Sto se tice jelovnika na koji se neki pozivaju i njegovog ne pridrzavanja kako neki kazu, ja ga veom cesto pratim i skoro svaki put da je bilo ono sto pise na njemu, a za dorucak se i sam uvjerim jer u tom periodu dovodim djete u obdaniste i vidim sta jedu.
Možeš li nam taj jelovnik postaviti ovdje?
Jedino da ga skinem sa oglasne ploce u obdanistu. Naravno ako budu dozvolili!?
Dendrlix

#2485 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Dendrlix »

Slikaj covjece!
smurf

#2486 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by smurf »

Slikao sam ja prosli mjesec i prva dva dana mi nikako nije bilo jasno kako se "ne pridrzavaju" jelovnika i onda skontam zahvaljujuci hanumi da sam gledao prvi jelovnik koji je namjenjen za mladju populaciju :-)
U biti kada god odem po malu u vrtic pitam je sta su radili, sta je bilo za klopu i to je to sto pise na rasporedu. Mozda je dva-tri puta bio slucaj da je opisani dorucak bio za uzinu, a uzina za dorucak, ali to je to.

Ako nadjem slike postavim ih.
valterbranisarajevo

#2487 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

KAKO SE HRANE “DJECA SARAJEVA”: Doručak prosječnog bauštelca

Iako v.d. direktora JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović tvrdi da sarajevski vrtići imaju odličnu hranu, zanimalo nas je šta zaista podrazumijeva taj jelovnik. Saznali smo da mališani ne dobijaju dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i integralnih žitarica

Zeleni čaj s limunom, narodni ili planinski crni čaj, te pašteta, sardine ili parizer – nije riječ o doručku prosječnog bauštelca već prosječnog trogodišnjaka u nekom od sarajevskih vrtića koji pripadaju JU Djeca Sarajeva. S izuzetkom ručka, nutricionistički najčešće prilagođenog malenim korisnicima, preostala dva dnevna obroka – doručak i užina – najčešće su salama, eurokrem ili pašteta, s obiljem šećera, umjetnih boja i konzervansa. Djeca u ovim vrtićima ne dobijaju dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i integralnih žitarica.

- Jelovnici se pripremaju u skladu sa vremenskim uslovima, starosnoj dobi djece, a posebno se brine o kalorijskim, energetskim potrebama i materijama zaštitnog karaktera za organizam djece. Hrana je prema standardu i normativu. Normativ ishrane diktira i određuje šta djeca treba da jedu, u kojim količinama i naravno, šta je to što utiče na njihov pravilan rast i razvoj. Znači jelovnici se pripremaju u skladu sa Hasap programom – rekla je svojevremeno v.d. direktora Arzija Mahmutović. S obzirom na, tvrde, ograničena finansijska sredstva prilikom odabira proizvoda Ustanova se često oslanja na donirane proizvode ili najjeftinije na tržištu. Primjera radi, kada se u jelovniku spominje pileći parizer misli se na tačno određenu marku salame, jednu od nekvalitetnijih na tržištu. Proizvođača i ime ne navodimo iz razumljivih razloga, ali sastav s vanjske etikete da: mehanički otkošteno meso peradi, biljna masnoća, voda, pileća kožica, kukuruzni škrob, proteini soje, konzervans E 250, emulgator E 450, antioksidans E 300, E 325, pojačivač ukusa E 621, zgušnjivači E 407, E 412, E 415, aroma E 631, boja E 124, začini. Osim ove salame, djeci se za doručak ili užinu serviraju i pašteta, džem, eurokrem, margarin, te sardel pasta, koju u kuhinji ustanove pripremaju od konzervisane ribe.

Podsjetiti ćemo da je oko šest i po miliona KM prihoda u prošloj godini JU Djeca Sarajevo (naplata od roditelja: 3.169.054 KM) raspoređeno na sljedeći način:
Bruto plate: 3.720.000 KM
Naknade troškova zaposlenih (topli obrok, prevoz, otpreminine u penziju, pomoć u slučaju smrti ili bolesti): 1.186.700 KM
Režijski troškovi 593.410 KM
Materijalni troškovi (hrana za djecu, didaktički materijal, materijal za čišćenje, kancelarijski materijal, materijal za održavanje zgrada i opreme, ugovorene usluge, osiguranje) 639.295 KM
Kapitalni izdaci: 303.743 KM
Ukupno rashodi: 6.443.148 KM

VOĆE KAO IZNIMKA

Za razliku od margarina (potpuno nepreporučljivog u ishrani djeteta), paštete i salame, te eurokrem namaza, voće se djeci služi dva puta mjesečno, za užinu s keksom. Za doručak se mnogo češće od mlijeka ili mliječnih napitaka djeci daju planinski ili narodni čaj s limunom a jogurta i sličnih proizvoda na jelovniku uopšte nema.
Tokom jula za doručak je 12 puta poslužen čaj, dvaput karamel mlijeko, triput kakao i jednom mlijeko. Evo nekoliko primjera dnevnih jelovnika u julu:
doručak – čaj i pašteta, ručak – špagete sa sirom i pavlakom, užina – eurokrem;
doručak – čaj, zdenka sir, ručak – sataraš i sok, užina – pašteta;
doručak: narodni čaj s limunom, prženice, ručak – šareno varivo, sok, užina – margarin
doručak – čaj i pašteta, ručak – grašak s krompirom, sok, užina – eurokrem.
U mlađoj grupi, u vrtićima ih nazivaju bebama, nije rijetkost da se djeci za dva ili sva tri obroka ponude šećerne “injekcije”. Tako će za doručak biti poslužen puding (sastav: kukuruzni škrob, aroma, so, boja – karmin i ekstrakt paprike), za ručak supa i povrće a za užinu čokolino. Primjera radi, 23. jula djeci je i za doručak i za užinu poslužen sutlijaš, a nekoliko dana ranije za doručak su imali čokolino, za užinu frutolino.
Samo četiri puta tokom jula bebama je za obrok posluženo voće. Starijoj grupi skoro svakodnevno se
služe sokovi sa visokim udjelom šećera i niskim udjelom voća.

MARGARIN UMJESTO JOGURTA

U predočenim jelovnicima za juli doktorica Amra Junuzović, specijalista pedijatrije, kao problem navodi manjak voća i mliječnih proizvoda ali pozdravlja raznolikost namirnica kada je u pitanju glavni obrok – ručak:
- Ručak je izbalansiran - supa, meso, povrće. Zastupljene su važne i zdrave namirnice. Pozdravljam i upotrebu džema kao zdrave slastice, te upotrebu ribe, koju vidim u sardel pasti. U jelovniku za bebe vidim dosta žitarica, mlijeka i povrća. S druge strane, vidim pretjeranu upotrebu čaja za doručak, nedostatak voća, manjak mlijeka i mliječnih proizvoda. Primjera radi, jogurt je idelna namirnica za dijete a ne vidim ga uopće u ovim jelovnicima. Također, margarin baš i nije uobičajena namirnica u dječijoj ishrani.

Doktorica Junuzović ističe da je jednako važna i kvaliteta i porijeklo namirnice. Smisao doručka bi, kaže, bio dati djetetu brzu injekciju energije ali i “materijal” potreban za kasnije aktivnosti. Ako se za taj obrok posluži čaj i pašteta pitanje je koliko je djetetova potreba ispoštovana. Upozorava također kako u djetetovoj ishrani ne bi tebalo biti zastupljeno previše jednostavnih šećera. U vrtićima ih djeca dobijaju svakodnevno, dva ili više puta, kroz sokove sa šećerom, zašećerene čajeve, eurokrem, džemove i ostale slatke namaze.

U susjednoj Hrvatskoj je 2007 napravljena prava revizija jelovnika u vrtićima i školama a osnovni principi su:
Djeca od jedne do šest godina svakodnevno moraju dobivati mlijeko i mliječne proizvode, meso, perad, jaja, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke u mljevenom obliku
jedan do dva puta sedmično ribu, žitarice, proizvode od žitarica i krompir, te voće i povrće.
Proizvodi s visokim udjelom masti, šećera i soli daju se rijetko u razmjerno malim količinama
Preporučuje se sezonsko, svježe i termički pripremljeno povrće, no u slučaju nedovoljne opskrbe sezonskim povrćem mogu se koristiti gotove industrijski pripremljene dojenačke povrtne kašice ili iznimno zamrznuto povrće.
Za pripremu obroka preporučuju se biljna ulja (maslinovo, suncokretovo i od kukuruznih klica) te maslac, a ne preporučuje se upotreba margarina
Ne preporučuje se dodavanje začina niti dosoljavanje hrane, kao ni primjena vitaminskih napitaka u prahu.
Suhomesnati proizvodi ne preporučuju se djeci do 3 godine, no starijoj djeci mogu se dati naresci kod kojih je vidljiva struktura mesa, poput nareska od purećih ili pilećih prsa, šunke, te samo povremeno pileće ili pureće hrenovke

Autori programa dozvoljavaju i upotrebu industrijskih kompota (u slučaju loše opskrbe svježim voćem), no oni se moraju razrijediti vodom.

Ni ove izmjene nisu bile dovoljne, pa su u septembru prošle godine, prije početka nove školske godine, poduzete još rigoroznije mjere. S dječijih jelovnika izbačene su sve kupovne paštete (koriste se domaće proizvedene od mesa ili ribe), hrenovke, salame i zašećereni napici.

Jedu se integralni hljeb i peciva, miješani i polubijeli hljeb te žitarice kao prilog ili kao dodaci juhama i umacima. Djeca piju domaću limunadu, a vodi se briga o stvaranju navike pijenja vode.

Sve izmjene poduzete su jer, navodi se u brojnim programima: promicanje pravilne prehrane u dječjoj dobi znači smanjivanje kasnijeg rizika od bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa tipa II, karcinoma, gojaznosti i osteoporoze. Reforma prehrane u hrvatskim vrtićima dinamičan je proces koji bi se trebao odvijati u skladu s novim znanstvenim spoznajama i razvojem modernih prehrambenih proizvoda prilagođenih djeci.

Zurnal

Žao mi je. ne mogu postaviti link, ali potražite ovaj članak preko Google-a po naslovu...Naći ćete i jelovnik.
iceman2010

#2488 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Kada je hrana u pitanju mislim da zaista pretjerujete. Eto vi nikada niste jeli ni pastetu ni parizer za dorucak. Pa nije mi bilo nista draze od sendvica sa parizerom i majonezom, ali eto. Kolio vidim i rucak je sasvim ok. Ne znam stvarno sta ocekujete. Mozda kavijar? Nema voca? Kupi brate svom djetetu voce svaki dan. Jel to problem? Ili bi ste da vam djece jedu samo u obdanistu? Vidi se da je i ova prica o ishrani napuhana. Na kraju se izgleda sve opet svede na vjeronauku, a ostalo je izmisljeno ili "nategnuto" da bi se naslo jos nesto i smijenila mrska direktorica koja pored recimo plesa uvodi i mrsku vam vjeronauku. Mogu djece sve da rade, ali nikako da idu na vjeronauku.
Chisum

#2489 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Chisum »

Image

Ma sta ima tu vise da se prica....

Da mi ova raga uci dijete i daje mu moralne lekcije????

Pa da se, kada odraste i udje u godine, sa 50 i kusur, ljubi u usta sa kriminalcima i zavlaci im ruku u dzep - k'o sto reis radi.

Nek se nose u pizdu materinu primitivnu, i ona i onaj seljacic iz Kalinovika, Keso.

Jedan od poteza koje iskreno ocekujem od SDP-a, ako imaju barem gram mozga, jeste borba protiv ovih SDA chobana i, na kraju, nadam se i smjena istih.
Ajde sto mene dzepare evo vec 20 godina, a sad treba jos i da mi dijete truju i vracaju ga u srednji vijek? Odjebaus...
Last edited by Chisum on 07/11/2010 01:18, edited 1 time in total.
MAN-lion's coach

#2490 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by MAN-lion's coach »

Sramota ba umjesto eurokrema mogli su kupiti male kesice meda pa dati...eki salame nekakve grozne,pa nisu jabuke preskupe da nisi u stanju makar pola dati...a svašta,bljuvarije djeci iznose...
Dendrlix

#2491 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Dendrlix »

Za onoliko eura koliko je kostao orao, mogla su sva djeca jesti jabuke tri mjeseca.
nosara

#2492 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nosara »

Dendrlix wrote:Za onoliko eura koliko je kostao orao, mogla su sva djeca jesti jabuke tri mjeseca.
Jabuka... Zvuci tako seljacki... A orao... eagle... so fancy, dede mi... Jos da je dvoglavi... :o
iceman2010

#2493 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

Nije ba. Marama i vjeronauka zvuci seljacki, ali je zato ples so in. west, west, go west.
nosara

#2494 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by nosara »

iceman2010 wrote:Nije ba. Marama i vjeronauka zvuci seljacki, ali je zato ples so in. west, west, go west.
Meni je ples pederski... A za maramu i vjeronauke, kako god ti kazes... Nisu moji kukuruzi... :zzzz:
stigla maca

#2495 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

kad procitam vase postove,stvarno se zapitam cime se vi u zivotu bavite i da li se bavite uopste.o kakvim vi parama pricate i muckanju,uporno sve adresirate na arziju a trebate na vladu kantona,kako to vise ne shvatite,zanemarili su predskolstvo skroz,a vi hocete svedski sto u vrticima,hocete neki nivo,od cega,kad ljudi nisu budzetski korisnici,osim nekog godisnjeg grunta il kako god ga zovu,imate privatne vrtice pa bujrum,a vi se uhvatili vjeronauke,djeda mraza,hrane koju vecina vas i ne pravi svojoj djeci,treba nama dignuti cijenu vrtica,a da svoju energiju usmjerimo na vlast da priznaju te ljude,to zanimanje pa ce onda biti druga situacija!
safran

#2496 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

Alcho.1980 wrote:
Sheftelija wrote: A vezano za vjeronauku...ja cu svoje dijete slati kada napuni 4 godine, nista lose nece nauciti sigurno.
I sad u vrticu imaju engleski i ples gdje idu samo djeca koja plate mjesecno 10 KM. I sta sad bi trebalo ukinuti engleski jer moje dijete ne ide! Ako je data mogucnost izbora izvolite birajte, nemojte drugima uskracivati to pravo.
Slazem se sa tobom. Sve je dato na bazi slobodnog izbora pa ko hoce da ide neka ide, a ko nece ne mora.
Pa i nije baš tako. Otkako ova tema postoji objašnjenje je dato barem nekoliko desetina puta ali očito da i dalje postoji potreba za pojašnjenjem. Jedan specijalni program (ili vjeronauk ili jezik ili ples ili keramika ili lutkarstvo itd) se finansira iz Kantonalnog budžeta. Odluka da taj specijalni program bude upravo vjeronauk donesena je ukazom direktorice Arzije.
Sheftelija, vi navodite da roditelji djece koja pohađaju ples i engleski jezik doplaćuju 10 KM mjesečno. Koliko ćete vi doplaćivati za vjeronauk?
safran

#2497 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

stigla maca wrote:kad procitam vase postove,stvarno se zapitam cime se vi u zivotu bavite i da li se bavite uopste.o kakvim vi parama pricate i muckanju,uporno sve adresirate na arziju a trebate na vladu kantona,kako to vise ne shvatite,zanemarili su predskolstvo skroz,a vi hocete svedski sto u vrticima,hocete neki nivo,od cega,kad ljudi nisu budzetski korisnici,osim nekog godisnjeg grunta il kako god ga zovu,imate privatne vrtice pa bujrum,a vi se uhvatili vjeronauke,djeda mraza,hrane koju vecina vas i ne pravi svojoj djeci,treba nama dignuti cijenu vrtica,a da svoju energiju usmjerimo na vlast da priznaju te ljude,to zanimanje pa ce onda biti druga situacija!
I dalje ne zvučiš kao roditelj.
stigla maca

#2498 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by stigla maca »

ne zvucim tebi i tebi slicnim,jer se ne takmicim u pisanju bljuvotina,znas sta je najgore,ne znas ni jesam li zensko il musko,po nacinu kako razmisljas,samo zato sto sam zadovoljna,sumnja se,pa sumnjaj i uzivaj!
seln

#2499 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by seln »

Oooo, selam, Arzija, ima li kakvih orlova? :D :-)
iceman2010

#2500 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iceman2010 »

safran wrote: Pa i nije baš tako. Otkako ova tema postoji objašnjenje je dato barem nekoliko desetina puta ali očito da i dalje postoji potreba za pojašnjenjem. Jedan specijalni program (ili vjeronauk ili jezik ili ples ili keramika ili lutkarstvo itd) se finansira iz Kantonalnog budžeta. Odluka da taj specijalni program bude upravo vjeronauk donesena je ukazom direktorice Arzije.
Sheftelija, vi navodite da roditelji djece koja pohađaju ples i engleski jezik doplaćuju 10 KM mjesečno. Koliko ćete vi doplaćivati za vjeronauk?
Znaci sve je u tih 10 KM? Smijesni ste. Kako samo svoje prave razloge zaklanjate iza formalnih i banalnih. Hajde reci, a nemoj lagati, da li bi ista promjenilo da se i vjeronauka doplacuje 10 KM? Bi malo sutra! Opet bi ste nasli neki formalni razlog da napadnete ono sto vam smeta i sto mrzite.
Post Reply