Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
chuchumbamayumbe

#1376 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by chuchumbamayumbe »

necko_sa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Dodje Djeda Mraz jednom godisnje u obdaniste, sklonis svoje dijete (skloni ga vaspitacica) dok ne prodje predstava i paketici, i to je to.
Isto kao sto sklone nasu kada bude vjeronauka.
Slazes li se, moze li tako da se dogovorimo?!
Nama jednom godisnje DM, a vama vjeronauka kada god hocete.
Ja sam za, da li ti pristajes?!
Kao sto vec rekoh...

Imate sva legalna srestva na raspolaganju i u okviru zakona se mozete boriti za prava vase djece (mada bih prije rekao za vlastita prava) a s druge strane imate nas i nasu borbu u okvirima zakona.

Ili cemo svi odlaziti svakog 31.12 kuci sa slikama na kojima ce biti nasa djeca u krilu djeda Mraza, ili djeda Mraz nece nikako postojati u nasem okruzenju.

A evo i dokaza da se mrznja prema tom liku iz crtanih filmova ne gaji samo u Sarajevskim vrticima, dzamijama, unutar SDA ili kod reisa Mustafe efendije Cerića...
Svi bi trebali cijeniti izvorne tradicionalne vrijednosti...

Evo linka koji nije sa islambosna.ba stranice...

http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/video- ... mraza.html
Izgleda da ste ovi kojima si ti glasnogovornik, i skupina Ceha, jedini na svijetu koji mrzite Djeda Mraza?! Mizerno.
Cuj mrznja?! Bas vala onako, lijepo i po tradiciji, ni manje ni vise nego mrznja. Svaka cast, svakim danom otkrivate svoju lijepu narav. Znaci "vi" u sarajevskim vrticima, dzamijama, unutar SDA, reis, vi mrzite Djeda Mraza?! Ja naprosto ne vjerujem da svi pobrojani mrze Djeda Mraza, ali ti ga ocito mrzis, i problem je u tebi. Pogledaj ti malo u svoje srce i um, a malo manje u komsiluk, i probaj da skines taj teret mrznje, lose ti je to, ubija covjeka iznutra...
Ako ste mogli nametnuti vjeronauku, onda cete vala i trpiti Djeda Mraza! hehehe
A tebe niko ne tjera da ides svakog 31.12 kuci sa slikom Djeda Mraza, koji ti je vise, kako ne shvatis. Ustvari, ti to shvatas, ali je jednoumlje u tebi prevladalo, nista te ne interesuje...lijepo su vam isprali mozgove.
Oooo, Djeda Mraz ce jos dugo da postoji u vasem okruzenju, a ja cu oko svake Nove Godine, mjesec prije i mjesec poslije, okaciti na prozor VEEELIKOG svijetleceg Djeda Mraza, a prozor je blizu Fahdovke, pa samo pogledaj prema gore, ima odmah da izgubis abdest i ti i slicni sto mrzite sve sto nije u "vasoj" tradiciji.
and

#1377 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by and »

necko_sa wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Dodje Djeda Mraz jednom godisnje u obdaniste, sklonis svoje dijete (skloni ga vaspitacica) dok ne prodje predstava i paketici, i to je to.
Kao sto vec rekoh...

Imate sva legalna srestva na raspolaganju i u okviru zakona se mozete boriti za prava vase djece (mada bih prije rekao za vlastita prava) a s druge strane imate nas i nasu borbu u okvirima zakona.

Ili cemo svi odlaziti svakog 31.12 kuci sa slikama na kojima ce biti nasa djeca u krilu djeda Mraza, ili djeda Mraz nece nikako postojati u nasem okruzenju.

A evo i dokaza da se mrznja prema tom liku iz crtanih filmova ne gaji samo u Sarajevskim vrticima, dzamijama, unutar SDA ili kod reisa Mustafe efendije Cerića...

o kakvim ti načinima borbe pričaš?
zašto da se neko bori za prava koja mu pripadaju i ni jedan zakon ove države ih ne zabranjuje?
ovdje imamo situaciju da se neko stavlja iznad zakona i nezakonito nekome nešto zabranjuje.klasična zloupotreba i stavljanje iznad zakona.
izvorna tradicionalna vrijednost bošnjaka je uvijek bila skromnost i poštenje.zašto se o tome ne priča unutar ovih gore institucija.
necko_sa

#1378 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by necko_sa »

chuchumbamayumbe wrote:
necko_sa wrote:
Kao sto vec rekoh...

Izgleda da ste ovi kojima si ti glasnogovornik, i skupina Ceha, jedini na svijetu koji mrzite Djeda Mraza?! Mizerno.
Cuj mrznja?! Bas vala onako, lijepo i po tradiciji, ni manje ni vise nego mrznja. Svaka cast, svakim danom otkrivate svoju lijepu narav. Znaci "vi" u sarajevskim vrticima, dzamijama, unutar SDA, reis, vi mrzite Djeda Mraza?! Ja naprosto ne vjerujem da svi pobrojani mrze Djeda Mraza, ali ti ga ocito mrzis, i problem je u tebi. Pogledaj ti malo u svoje srce i um, a malo manje u komsiluk, i probaj da skines taj teret mrznje, lose ti je to, ubija covjeka iznutra...
Ako ste mogli nametnuti vjeronauku, onda cete vala i trpiti Djeda Mraza! hehehe
A tebe niko ne tjera da ides svakog 31.12 kuci sa slikom Djeda Mraza, koji ti je vise, kako ne shvatis. Ustvari, ti to shvatas, ali je jednoumlje u tebi prevladalo, nista te ne interesuje...lijepo su vam isprali mozgove.
Oooo, Djeda Mraz ce jos dugo da postoji u vasem okruzenju, a ja cu oko svake Nove Godine, mjesec prije i mjesec poslije, okaciti na prozor VEEELIKOG svijetleceg Djeda Mraza, a prozor je blizu Fahdovke, pa samo pogledaj prema gore, ima odmah da izgubis abdest i ti i slicni sto mrzite sve sto nije u "vasoj" tradiciji.
Da sa Cesima se cesto sastajem u Pragu i te sastanke koristim kako bi sto detaljnije isplanirali unistenje djeda Mraza i njegovih istomisljenika. To nase druzenje uvelicava i ispijanje poznatih ceskih piva kao i planiranje teroristickih napada na sve sto nije Bosnjacko ili Cesko. Eto toliko o mome glasnogovornistvu.
Stvarno su ti konstatacije da prostis....nidje veze

Kojoj tradiciji ti pripadas?? Nakon sto odgovoris, nastavit cemo sa diskusijom.

Mora da ti taj djedic na prozoru prekrije pet puta usi kada zapara ezan sa te Fahdovke. Meni je djedic Mrazic simpatican dokle god boravi u stanovima uz prozore onih koji i dalje zive u bajkama o djeda Mrazu i njegovim dobrocudnim namjerama. Mogu se kladiti da i sada u zrelijim godinama sjedite uz otvore na dimnjacima i cekate da nesto zatutnja, cekajuci da ugledate debelu, bradatu, brkatu pojavu, koja je odjevena u odijelo obojeno u komunisticku crvenu boju. Eto zalost, svake godine ostanete uskraceni za ispunjenje te halucinacije, pa iste zelite ispunjavati krajnje izvjestaceno u obdanistima ostavljajuci jadnu djecu da i ona zive misleci da su halucinacije realnost.

Daj ba ljudi, odrastite i vratite se u realnost.

Evo jos jednom za kraj...jedan od krscanskih evropskih naroda, u svojoj drzavi na tlu EU demonstrirali svoju ljubav prama djedu Mrazu - Bozicnjaku. Mora da su i oni dio neke teroristicke organizacije. Mozda grijesim, ali nemam informaciju da je i pored ovolike prasine koja se digla, negdje planuo djedic Mrazic.
chuchumbamayumbe

#1379 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Pa nisam ni mislio da se sastajes sa tom grupicom Ceha, zasto sve to tako bukvalno shvatas.
Ja pripadam tradiciji Bosne i Sarajeva, tradiciji tolerancije, uzajamnog postivanja i uvazavanja.
Onoj tradiciji koja ne kaze manjini da se prilagodjava vecini, i onoj tradiciji kojoj je nije najmrza boja crvena, zelena ili plava.
Kod nas su se obiljezavali i Bajrami, i Bozici, i Nove Godine, a uvijek je tu negdje bio i Djeda Mraz, i nikome nije smetao.
Pripadam tradiciji koja je spremna na kompromis (koliko god to zvucalo ponizno), i jos jednom te pitam, da li pristajes, ako ne odgovoris smatracu da ne pristajes.
Da li pristajes da Djeda MRaz jednom godisnje dodje u obdanista i podijeli poklone za djecu roditelja koji to zele.
A ja pristajem da djeca imaju u obdanistu vjeronauku koliko god zele.
Probaj odgovoriti.
Za tvoju informaciju, meni ne smeta Fahdovka. Ponosan sam da u komsiluku imamo najvecu dzamiju na Balkanu i uvijek posjetiocima to i naglasim. Nema nista lose u tome.
A sto se tice cekanja Djeda Mraza, ti izgleda imas nekih problema iz djetinjstva, mozda nikada nisi dobio paketic kao ostala djeca, pa ti je to ostavilo nekakve posljedice?! Mora da je tako cim spominjes halucinacije!?
Mojoj djeci je ove godne IPAK dosao Djeda Mraz u obdaniste, a bio je i na Trgu. A dobili su i paketica ne znam vise ni koliko. I gdje god su otisli bila je okicena jelka (mozes li to zamisliti, kod BOsnjaka jos uvijek kite jelku).
Hajde, eto, iznesoh ti prijedlog i deklarisah svoju tradiciju, pa ako imas sta reci, bujrum brate, da vidimo ili da salji iz centrale novog glasnogovornika, ovaj je tanak...
Vodenjak

#1380 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by Vodenjak »

necko_sa wrote:
Da sa Cesima se cesto sastajem u Pragu i te sastanke koristim kako bi sto detaljnije isplanirali unistenje djeda Mraza i njegovih istomisljenika. To nase druzenje uvelicava i ispijanje poznatih ceskih piva kao i planiranje teroristickih napada na sve sto nije Bosnjacko ili Cesko. Eto toliko o mome glasnogovornistvu.
Stvarno su ti konstatacije da prostis....nidje veze

Kojoj tradiciji ti pripadas?? Nakon sto odgovoris, nastavit cemo sa diskusijom.

Mora da ti taj djedic na prozoru prekrije pet puta usi kada zapara ezan sa te Fahdovke. Meni je djedic Mrazic simpatican dokle god boravi u stanovima uz prozore onih koji i dalje zive u bajkama o djeda Mrazu i njegovim dobrocudnim namjerama. Mogu se kladiti da i sada u zrelijim godinama sjedite uz otvore na dimnjacima i cekate da nesto zatutnja, cekajuci da ugledate debelu, bradatu, brkatu pojavu, koja je odjevena u odijelo obojeno u komunisticku crvenu boju. Eto zalost, svake godine ostanete uskraceni za ispunjenje te halucinacije, pa iste zelite ispunjavati krajnje izvjestaceno u obdanistima ostavljajuci jadnu djecu da i ona zive misleci da su halucinacije realnost.

Daj ba ljudi, odrastite i vratite se u realnost.

Evo jos jednom za kraj...jedan od krscanskih evropskih naroda, u svojoj drzavi na tlu EU demonstrirali svoju ljubav prama djedu Mrazu - Bozicnjaku. Mora da su i oni dio neke teroristicke organizacije. Mozda grijesim, ali nemam informaciju da je i pored ovolike prasine koja se digla, negdje planuo djedic Mrazic.
Hajd sad ovako:

De u svojoj prici zamjeni Djeda Mraza sa efendijom (da ne kazem bogom :oops: ), "komunisticko" odijelo sa mantijom, dimnjake sa pustekijom, obdaniste sa dzamijom a jadnu djecu sa samim sobom.
Onda sve to lijepo skupa procitaj i vidjeces da razlike, kad su pozdravi, cestitke i muzicke zelje u pitanju, zapravo i nema... :wink:

Ohladi momak...
Ovo je demokratija :skoljka: i svako voli ono sto njemu pashe! ;-)
chuchumbamayumbe

#1381 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Ma za mnoge ovo nije demokratija nego nacin da dodju do svog cilja i nametnu svoje poglede drugima.
Ovo se zove sovinizam i nacionalizam.
Ili cete se prilagoditi nasem (koje je najbolje, a vase nista ne valja), ili idite odavde.
Sva sreca pa su ovakvi sovinisti i nacionalisti u manjini i tako ce i ostati, koliko god se trudili.
Kakvo god Sarajevo bilo i koliko god nam se istocni i zapadni susjedi (i citav svijet) iscudjavali u nekim stvarima, Sarajevo jos uvijek ima dovoljno zdravog tkiva i dovoljno normalnih i pametnih ljudi (a ne onih zadojenih mrznjom, nacionalizmom i sovinizmom) da se odupre ovakvim spodobama i avetima mraka u koji bi nas oni najradije uvukli.
Sarajevo nece postati Bliski Istok, niti Bosnjikistan, niti halifat, niti dzamahirija. Kada je izdrzalo pod hordama razjarenih cetnika sa jedne strane, i tudjmanovaca sa druge strane, izdrzace vala i ove sto misle da su pokupili svu pamet svijeta i da je njihova zadnja i konacna.
No pasaran!
valterbranisarajevo

#1382 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Evo još malo zlodjela...(skupljenih po forumima)

E ovako je proslava izgledala u nasem vrticu JU Djeca Sarajeva Skenderija.

Nije bilo Djeda mraza, ali su dobili paketice. Nas su "anketirali" prekjuce tj. trazili su od mog muza da se potpise i tako da saglasnost da je on za Djeda mraza. Pri tome su mu rekli da ce se proslava odrzati sutradan? Pa sto se onda morao potpisivati pitam se. Sutradan koliko znam, a nisam prisustvovala pa ne mogu tvrditi sa sigurnoscu, Djed mraz nije djelio paketice nego uciteljice. Ja sam od drugih roditelja cija djeca su u JU djeca Sarajeva cula da ce se traziti od roditelja 20KM za paketice, ali od nas niko nista nije trazio, osim da donesemo slatkise. Ali je dobio paketic koji je poslan od nekog djeteta iz Engleske. Na paketicu ima naljepnica na kojoj je logotip organizacije pod imenom Christmas child. To je organizacija koja skuplja donirane paketice, nesto kao ona nasa Paketici za sve. U tom paketicu moj sin je dobio jednu staru ohrndanu kapu, sal i carape. Jednu staru lutku, cetkicu za zube (za odrasle), pastu za zube i bombone. Na paketicu je stajalo da je to paketic za djecaka od 5-9 godina. Ne moram vam ni reci koliko je moje dijete bilo "sretno".

Moja .......ide u Kekec, i kako rekoh nas su pitali juče da li želimo da dijete dobije paketić ( trebala sam dati 20 KM ) jer će im u četvrtak doći Djeda Mraz i dijeliti paketić. Ja rekla ok, i potpisala se. Novaca sam rekla da ću dati kada dodjem taj dan po ........

Medjutim, kada je muž taj dan otišao po nju rečeno mu je da nema ništa od paketića, takvo im je upustvo iz uprave došlo, ali da će imati slatki dan 31. decembra.
valterbranisarajevo

#1383 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by valterbranisarajevo »

Daljnja deeuropeizacija Sarajeva

Već sam naviknuo na prijateljske savjete dobronamjernih Bošnjaka (o "zlobnim" pripadnicima sarajevskih manjinskih naroda da i ne govorim) da ne dam, ako ikako mogu, svojim najbližima da se liječe po sarajevskim bolnicama, ili da, ako ikako mogu, ne šaljem svoje najbliže na sarajevske fakultete. Čak..., ma neće mi nitko vjerovati...

Dosta! Užasna reklama za ono što se zove i što misli za sebe da jest glavni grad jedne zemlje. Ne mislim pritom, dakako, na naslov iz "Oslobođenja" (2. 12.) koji ga tako ružno inkriminira: "Sarajevo kaubojski ili glavni grad" ili slične (dis)kvalifikacije, nego samo na ono što taj grad kao poruku o sebi šalje urbi et orbi.

Ovogodišnja tko zna već koja po redu najava "zabrane" Djedu Mrazu da posjeti vrtiće, tj. predškolsku djecu, pravda se tobože novom gripom, koja se čas zove svinjskom, čas H1N1, ovisi o tome tko od nje oboli. I dok nadasve ideološki i fizički, intelektualno i moralno smiješna pojava ravnateljice sarajevskih vrtića svoj strah pred Djedom Mrazom, omiljenim dječjim likom, pravda tobože gripom, gle čistunstva (!), vrtiće joj napala salmonela. Djeca se truju od hrane i dobivaju bolesti dostojne europskog podsmijeha. I ako se od gripe kao epidemijskog ili pandemijskog fenomena još i teško zaštititi, obraniti; salmonela je doista sramno "priznanje" kulturi življenja i ishrane jednoga europskoga glavnog grada. To je, naime, pojava koja svako malo posjeti Sarajevo, neku njegovu javnu instituciju ili restoran. I sve se, pritom, svede na kratkotrajno zatvaranje nekog objekta, zataškavanje, nitko zakonski ni za što ne odgovara, a trovači, kako narod podrugljivo zove takva mjesta, nastave raditi svoj posao hranjenja naivnih i(li) mazohista.

I sve je bilo dobro dok se to događalo odraslima, slučajnim gostima nekih restorana ili studentima, ali kad je salmonela zakucala na vrata vrtića, sve se pokušalo zataškati, negirati do mjere da se roditelje oboljele djece počelo "utjerivati u laž"! Jer, pobogu, kako objasniti da su maloj sarajevskoj djeci, koju se malo prije toga "utjerivalo u vjeru" inzistiranjem na vjeronauku (islamskom!) u vrtićima, problem Djed Mraz i svinjska gripa, a nimalo tako vidljiva i do bola ponižavajuća salmonela? Kao i jučer da su njihovim očevima i majkama veći problem "Queer festival" i vrećica s reklamom piva (Tuborga!) u BBI Centru gdje ste slučajno zalutali još nešto kupiti, nego prljav grad ili neobične smrti (od nepoznate bakterije ili virusa!?) nakon nečega što bi trebale biti rutinske operacije na Ortopediji?

Objašnjenje je jednostavno! Kad jedan od onih koji sebe drži bošnjačkim intelektualcem (a i još neki ga takvim smatraju!) i još se potpisuje kao magistar znanosti, a samo je pars pro toto jednog ideološkog, mentalnog sklopa, postavlja hamletovski dilemu "Šta je ustavnije – muslimani ili svinjetina?", onda je sve moguće. Da je tu ozbiljnu "dilemu" postavio koji nemusliman, bio bi optužen za islamofobiju, jer uspoređuje neusporedivo, za vrijeđanje vjerskih osjećanja i za slične gluposti kakve se mogu čuti i pročitati na sve strane, a osobito u kleronacionalističkim glasilima, u kojima se okuplja takav svijet poluinteligenata, nedoučenih talibana i bjesomučno radikaliziranih fanatika. Ovako, pak, to izgleda mudroslovlje nekog "našeg" na koga smo ponosni, jer "jesi li vidio kako im je ONO dobro rekao"! Takve nije teško identificirati. Za njih je sjajni Fazil Iskander iznašao pravu kvalifikaciju pretvarajući je u osobno ime. Svaki od tih militanata je - Ratnik Olakšane Savjesti! Slijepi od svoje rigidnosti, vjerske ortodoksije, ideološkog pravovjerja, takvi se ni sa svojim likom u ogledalu nisu u stanju suočiti kritički, a kamoli sa svojom mišlju... A tek s tuđim bilo kojim i bilo kakvim promišljanjem. Za njih je Veliki Mjerač Naše Savjesti (ponovno Iskander!) isključivo njihova mala pamet i nizak moralni plafon. Oni su ti koji profiliraju duhovni prostor vlastite vjere i nacije utjerujući u njega netolerancijom ponajprije vlastite "ne-vjernike" i "ne-podanike", čime preoblikuju, tj. reislamiziraju vlastiti nacionalni univerzum, videći ga isključivo kao vjerski. I to vjerski na svoj suženi i skučeni način!

Ta vrsta nacionaliziranja, u stvari nacionalna deeuropeizacija osobito je vidljiva tamo gdje ne dopiru uvidi niti kompetencije tzv. Regulatorne agencije (razni portali i njihovi forumi) i gdje je govor mržnje najbolje đubrivo nacionalno-vjerskih frustracija i tobožnjeg nacionalnog i vjerskog (samo)identificiranja.

Tko želi, eto mu idealno mjesto za istraživanje nacionalizma, čak nacizma ili fašizma kao atavističkih sila krvi i tla! Nacionalizam na djelu, nacionalizam kao religija. Religija bez boga, bez morala, a s vanjskim monomanskim manifestacijama religijskog, gdje je onda Veliki Mjerač Naše Savjesti naših rigidnih ruku i našeg rigidnog duha djelo. Utvrda u koju se takav svjetonazor utemeljuje i iz koga se misionira krajnje je smiješan, duhu i razumu protivan, karikaturalan redukcionizam: jedan bog, jedan prorok, jedna vjera, jedan narod, jedan vođa. Od monoteizma k monomaniji! K maniji!

Tako reduciranom, crno-bijelom svijetu, razumljivo je, doista je najveći problem Djed Mraz. Što su, pobogu, svi otrovani salmonelom u odnosu na otrovane šarenilom svijeta? Pa i afganistanski talibani su počeli zabranom filma, glazbe, kazališta, tih izmišljotina Zapada, koje "kvare vjeru", unoseći u "našu kulturu" ono čega nije bilo in illo tempore, tj. u "autentično doba"!?

Datum: 21.12.2009

Autor: Željko Ivanković

Nezavisne novine

Peticija za smjenu Arzije Mahmutović

http://www.ipetitions.com/petition/arzija/
ragib

#1384 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ragib »

arzuhal wrote:Ja stvarno ne kontam neke stvari...Il' sam glup, neobaviješten, nedovoljno dobar musliman, ne znam...

Jasno mi je da generacija mojih roditelja i njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja, itd. nisu znali ni za kakvog Djeda Mraza jer ga tada nije ni bilo. Naprosto - nisu pripadali kulturološko-vjerskom krugu koji baštini i tradiciju darivanja od strane sv. Nikole koji, pretpostavljam jest i tada bio i puno je stariji od svog klona. Kada je komunistička vlast SFRJ uvela Djeda Mraza - kao nekoga ko nije ničiji svetac nego daruje svu djecu, bez obzira na etnos, naciju, vjeru/nevjeru - moji roditelji su bili prestari za paketiće, ali ja nisam. Dakle, dobijao sam paketiće od Djeda Mraza :) Nije me toliko zanimao Djed Mraz nego paketić i ima li igračka u njemu. Mislim da imam više fotki na kojima sam sa Djedom, ali meni je najbolja ona na kojoj se sakrivam iza materinog kaputa i plačem, dok me Djed ganja da mi da paketić :D . A imaju i fotke na kojima se vidi da sam skontao da mi Djed neće ništa :-)
Musliman sam, praktičar. Klanjam redovno i pitam se - kakva je to opasnost u Djedu? Ako bi moje dijete odrastalo u ambijentu muslimanske porodice i 364 dana i noći u godini imalo prilike da upija ono što gleda očima i ono što čuje od svojih roditelja koji bi prakticirali vjerske propise - šta će se desiti ako samo jedan dan u godini dođe Djed Mraz i dadne mu paketić? Indoktrinacija?
Djecu bi svi trebali učiti da ne kradu, da ne nanose zlo, da ne krenu nakim belaj-putem. Tu su svi roditelji jednaki. Neće Djed Mraz odgajat tvoje dijete. Djed dođe jednom godišnje i provede nekih satak sa djecom...U čemu je problem?
Djeca, bez obzira na vjersku pripadnost svojih roditelja ili njihov ateizam, agnosticizam, itd. sanjaju kako lete svemirskim brodovima, oni su nindža kornjače, spajdermeni, princeze...Ako Djed Mraz nije nikakva pretnja nečijoj vjeri i kulturi i ako je lik Djeda Mraza toliko prisutan na tv-u, novinama, plakatima, itd. da ga djeca, naprosto, ne mogu ignorisati (ili da djecu držimo zatvorene i izolirane do punoljetstva?) i ako moje dijete sutra poželi da i ono dobije paketić od tog Djeda koji svima daje paketiće - što da mu zabranjujem? Ili: kako da mu objasnim da to ne valja, a ja sam dobijao paketiće od Djeda, pa šta mi fali?
I zar pored toliko belaja na koje nailazimo i koji su od krucijalne važnosti za budućnost djece - kod nas se zabrani nakav Djed Mraz pa se cijela EU (ne politička Evropa, to su šupci, nego običan narod), prema kojoj se krećemo, čudi i pita: Jel vi to zabranjujete Djeda Mraza?

Draga Saveta, jesam li ja musliman uopće?
da je kojim slucajem hazreti Omer ziv sta mislis bili svoje dijete poslao po paketice kod djeda mraza?
bez_ideje

#1385 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by bez_ideje »

A ragibe,jel te ko tjera da saljes dijete po paketic :-) :-) :-) :-)
Ovdje je problem,sto se onima koji hoce-BRANI..........onima koji nece,niko ih NE TJERA !
ragib

#1386 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ragib »

bez_ideje wrote:A ragibe,jel te ko tjera da saljes dijete po paketic :-) :-) :-) :-)
Ovdje je problem,sto se onima koji hoce-BRANI..........onima koji nece,niko ih NE TJERA !
daleko od toga da ja ljudima drugih vjeroispovjesti branim njihovu vrijednost i tradiciju ma dao bih iz svog dzepa ako je potrebno da su i susjedi drugih vjeroispovjesti osjecaju toplo medju muslimanima jer nije lahko biti manjina ali ne prihvatam to kao vrijednost muslimanskog naroda
chuchumbamayumbe

#1387 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

ragib wrote:
bez_ideje wrote:A ragibe,jel te ko tjera da saljes dijete po paketic :-) :-) :-) :-)
daleko od toga da ja ljudima drugih vjeroispovjesti branim njihovu vrijednost i tradiciju ma dao bih iz svog dzepa ako je potrebno da su i susjedi drugih vjeroispovjesti osjecaju toplo medju muslimanima jer nije lahko biti manjina ali ne prihvatam to kao vrijednost muslimanskog naroda
Pa u cemu je onda problem moj ragibe?!
Zasto je Djeda Mrazu onda zabranjen ulaz u obdanista? Je li to lijepo?!
Ovdje niko nikome ne namece Djeda Mraza niti ga tjera da ga prihvati kao tradiciju.
Ovdje se omalovazava i zabranjuje drugima i "drugacijima" pravo na njihovu tradiciju, ali se pri tome velica svoja tradicija i vrijednosti.
To je definicija nacionalizma, i sovinizma.
neprilagodjena

#1389 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by neprilagodjena »

ragib wrote:
Ti mozes samo to pricati u svoje ime ali ne i u moje!!

Ja kao muslimanka hocu DM u vrticima :-D :-D
arzuhal

#1390 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by arzuhal »

ragib wrote:da je kojim slucajem hazreti Omer ziv sta mislis bili svoje dijete poslao po paketice kod djeda mraza?
Nisam ja, ragibe, o tome govorio. Ne znam da li bi hazreti Omer, radijallahu 'anhu, vodio djecu da prime paketiće od Djeda da je danas živ. Ali znam da me možeš razumjeti, ako ne opravdati moj stav i mišljenje.
Nije situacija tako ni jednostavna, kada pogledamo toliko različite stavove različitih ljudi o Djedu, da bismo lakonski dali odgovor.
Postoje svakakvi razlozi i kod onih koji ga brane i kod onih koji ga napadaju i različito se koristi lik Djeda Mraza - jedni ga smatraju podmuklom izmišljotinom socijalizma izgrađenoj na liku kršćanskog sv. Nikole, te time podvalom i atakom na muslimansku tradiciju, a drugi, opet, u Djedu vide još jedan način otpora i borbe protiv galopirajućeg islamizma u BiH, itsl. I tu se zauzmu rovovske pozicije pa raspali...Između takvih stavova ima i sredina, bar se nadam.
Za mene osobno, Djed Mraz nije ni napad ni odbrana bilo čega. To je samo jedan izmišljeni lik, u nizu izmišljenih likova poput Ben 10, Tarzana, Nindža kornjača, Aladina, itd. Sve te likove djeca prerastu, dođu u doba kada ih prestane zanimat i Djed Mraz i Ben 10 i Spajdermen i počnu ih zanimati utakmice, izlasci, cure i momci...I tada se mogu pojaviti stvarni problemi, za sve roditelje, koji uistinu atakuju na svaku tradiciju, na svaku porodicu..
Dakle, nije me strah Djeda Mraza nego nekog delinkventa koji bode nožem po tramvajima, pa me strah sve veće pojave pedofilije i dječije pornografije u BiH, pa nafiksanih narkomana koji se vozaju gradom, itd, i tako mnogo...
Ovo što govorim dolazi iz mog skromnog poznavanje islama i islamskih naputaka, te historije i tradicije Bosne. Okolnosti su nam uvijek važne.
Ti si spomenuo hazreti Omera i tamam. Sam Omer je ustanovio i odredio da se islamski kalendar računa od Hidžre. Omer nije izmislio nekog Djeda Hidžra, uz to. Da li bi Omer, da je danas živ, rekao: ''Kakav ba Djed Hidžr!? Kakve su to novotarije!?'', pa nas bičem opleo?
Ako ti jesi za Djeda Hidžra, onda te pitam - odakle on nastade? ko ga uvede u tradiciju bh muslimana? na čiju sliku, po kojem modelu nasta Djed Hidžr? Jel i on klon Djeda Mraza, kao što je Djed Mraz klon Sv. Nikole? Pa onda istu logiku slijedimo...
Ako ti nisi ni za Djeda Mraza ni za Djeda Hidžra, onda te pitam - šta ćemo sa onim muslimanima koji hoće Djeda Hidžra? hoće li nastati nova rasprava, nove podjele oko toga?
Sve što želim reći je da je to tako banalno, tako marginalno pitanje da bi se ljudi sukobljavali oko toga i da ima puno važnijih stvari na koje treba trošiti energiju i to stvari koje islam traži od ljudi.
Ako je Djed Mraz pravo ljudi da ga imaju - kako nekakva javna ustanova (kao ''Djeca Sarajeva'') to može zabraniti?
Ako javna ustanova mora ispoštovati to pravo i uvesti Djeda Mraza da dijeli paketiće - šta bih ja odgovorio svom djetetu da me pita:''A što, babo, i ja nisam dobio/la paketić o kojem druga djeca pričaju?''
Ako islamska tradicija ne poznaje lik Djeda Mraza - itekako poznaje tradiciju izazivanja radosti kod djece. U hadisu se veli:''Onaj koji bude znao obradovati djecu, Allah će mu dati mjesto u džennetu koje se zove 'Kuća Radosti'''
I ono što me je zaprepastilo i razbjesnilo - kao muslimana koji voli Poslanika, alejhi-selam, voli učit Kur'an i klanjat u džematu, itd. - su komentari nekih muslimana, koje sam pročitao, o Mladenu Jeličiću Troki. Dok Trokina supruga peče kolače i prodaje u BBI Centru da bi skupila novac potreban za liječenje njihove ćerke Mije, i dok bi Troka nešto tog novca zaradio ove Nove godine glumeći opet Djeda Mraza - neki moji muslimani se šprdaju sa Trokom kao nek sad negdje drugdje i drukčije Troka zarađuje pare, nema više Djeda Mraza, itsl. A čovjek se bori za svoje dijete! :(
Pa šta se ovo dešava!?
Pa jel sve ode u v..... mater!??? :x
Da nam Allah Svemilosni dadne lijepe pameti...
iz dna duše

#1391 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by iz dna duše »

arzuhal wrote:
ragib wrote:da je kojim slucajem hazreti Omer ziv sta mislis bili svoje dijete poslao po paketice kod djeda mraza?
Nisam ja, ragibe, o tome govorio. Ne znam da li bi hazreti Omer, radijallahu 'anhu, vodio djecu da prime paketiće od Djeda da je danas živ. Ali znam da me možeš razumjeti, ako ne opravdati moj stav i mišljenje.
Nije situacija tako ni jednostavna, kada pogledamo toliko različite stavove različitih ljudi o Djedu, da bismo lakonski dali odgovor.
Postoje svakakvi razlozi i kod onih koji ga brane i kod onih koji ga napadaju i različito se koristi lik Djeda Mraza - jedni ga smatraju podmuklom izmišljotinom socijalizma izgrađenoj na liku kršćanskog sv. Nikole, te time podvalom i atakom na muslimansku tradiciju, a drugi, opet, u Djedu vide još jedan način otpora i borbe protiv galopirajućeg islamizma u BiH, itsl. I tu se zauzmu rovovske pozicije pa raspali...Između takvih stavova ima i sredina, bar se nadam.
Za mene osobno, Djed Mraz nije ni napad ni odbrana bilo čega. To je samo jedan izmišljeni lik, u nizu izmišljenih likova poput Ben 10, Tarzana, Nindža kornjača, Aladina, itd. Sve te likove djeca prerastu, dođu u doba kada ih prestane zanimat i Djed Mraz i Ben 10 i Spajdermen i počnu ih zanimati utakmice, izlasci, cure i momci...I tada se mogu pojaviti stvarni problemi, za sve roditelje, koji uistinu atakuju na svaku tradiciju, na svaku porodicu..
Dakle, nije me strah Djeda Mraza nego nekog delinkventa koji bode nožem po tramvajima, pa me strah sve veće pojave pedofilije i dječije pornografije u BiH, pa nafiksanih narkomana koji se vozaju gradom, itd, i tako mnogo...
Ovo što govorim dolazi iz mog skromnog poznavanje islama i islamskih naputaka, te historije i tradicije Bosne. Okolnosti su nam uvijek važne.
Ti si spomenuo hazreti Omera i tamam. Sam Omer je ustanovio i odredio da se islamski kalendar računa od Hidžre. Omer nije izmislio nekog Djeda Hidžra, uz to. Da li bi Omer, da je danas živ, rekao: ''Kakav ba Djed Hidžr!? Kakve su to novotarije!?'', pa nas bičem opleo?
Ako ti jesi za Djeda Hidžra, onda te pitam - odakle on nastade? ko ga uvede u tradiciju bh muslimana? na čiju sliku, po kojem modelu nasta Djed Hidžr? Jel i on klon Djeda Mraza, kao što je Djed Mraz klon Sv. Nikole? Pa onda istu logiku slijedimo...
Ako ti nisi ni za Djeda Mraza ni za Djeda Hidžra, onda te pitam - šta ćemo sa onim muslimanima koji hoće Djeda Hidžra? hoće li nastati nova rasprava, nove podjele oko toga?
Sve što želim reći je da je to tako banalno, tako marginalno pitanje da bi se ljudi sukobljavali oko toga i da ima puno važnijih stvari na koje treba trošiti energiju i to stvari koje islam traži od ljudi.
Ako je Djed Mraz pravo ljudi da ga imaju - kako nekakva javna ustanova (kao ''Djeca Sarajeva'') to može zabraniti?
Ako javna ustanova mora ispoštovati to pravo i uvesti Djeda Mraza da dijeli paketiće - šta bih ja odgovorio svom djetetu da me pita:''A što, babo, i ja nisam dobio/la paketić o kojem druga djeca pričaju?''
Ako islamska tradicija ne poznaje lik Djeda Mraza - itekako poznaje tradiciju izazivanja radosti kod djece. U hadisu se veli:''Onaj koji bude znao obradovati djecu, Allah će mu dati mjesto u džennetu koje se zove 'Kuća Radosti'''
I ono što me je zaprepastilo i razbjesnilo - kao muslimana koji voli Poslanika, alejhi-selam, voli učit Kur'an i klanjat u džematu, itd. - su komentari nekih muslimana, koje sam pročitao, o Mladenu Jeličiću Troki. Dok Trokina supruga peče kolače i prodaje u BBI Centru da bi skupila novac potreban za liječenje njihove ćerke Mije, i dok bi Troka nešto tog novca zaradio ove Nove godine glumeći opet Djeda Mraza - neki moji muslimani se šprdaju sa Trokom kao nek sad negdje drugdje i drukčije Troka zarađuje pare, nema više Djeda Mraza, itsl. A čovjek se bori za svoje dijete! :(
Pa šta se ovo dešava!?
Eh moj Arzulaah, danas je izgleda najteže biti čovjek u ovoj našoj zemlji!
Zato, džaba ti je objašnjavati onima koji "od drveta ne vide šumu"
safran

#1392 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by safran »

necko_sa wrote: Imate sva legalna srestva na raspolaganju i u okviru zakona se mozete boriti za prava vase djece (mada bih prije rekao za vlastita prava) a s druge strane imate nas i nasu borbu u okvirima zakona.
Ovo me podsjetilo na jednu epizodu iz života moje porodice koja se desila u ljeto 1991. Naime, naš komšija pravoslavac u jednom gradu u današnjoj RS dogradio malo garaže na samoj granici između naša dva imanja tako da je streha direktno u našoj avliji. Također, nije se potrudio ni oluk napraviti. I sad, moji roditelji pokušali sa njim razgovarati ali ne ide. I kaže nama njegova supruga: "Pa možete se vi žaliti. Jeste da su naši pobijedili ali eto, probajte!"
ragib

#1393 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ragib »

neprilagodjena wrote:
ragib wrote:
Ti mozes samo to pricati u svoje ime ali ne i u moje!!

Ja kao muslimanka hocu DM u vrticima :-D :-D
nemas ti dzaba takav nick :D
ragib

#1394 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by ragib »

arzuhal wrote:
Pa šta se ovo dešava!?
selam
nije ni mene nesto strah deda mraza koji ce nanjeti neku veliku stetu, ovdje sam zelio samo reci jesam li za ili protiv ili nesto izmedju naravno da postoje i veci problemi, a kada bih se ja pitao sva sredstva sto je utrosila kantonalna vlada za djeljenje paketica trebalo je jos uduplati i dati troki tako bi na neki nacin pokazali da nam je stalo do njegove kcerke i sigurno bi vise zaradio nego kao deda mraz za jednu dnevnicu. A sto nije dobilo i drugo dijete paketice pa valjda ce se do tada navici da ne moze biti sve po njegovom :).
Last edited by ragib on 04/01/2010 15:18, edited 2 times in total.
HAVANA

#1395 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by HAVANA »

Izašao sam...
ljudi su upirali prstom u mene...
jer ja sam neprilagodjennnn :dance:

chuchumbamayumbe

#1397 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

@arzuhal,
Lijepo zboris, bas lijepo.
Ne zelim sada pisati i dosipati ulje na vatru, ali si zaista to lijepo objasnio, iz jedne nomalne perspektive, i uz postivanje svih strana (a ne uz omalovazavanje, kako se neki javljaju).
Svaka ti cast i Allah te nagradio kako samo on to zna.

Hvala ti jos jednom.
:thumbup:
necko_sa

#1398 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by necko_sa »

HAVANA wrote:
necko_sa wrote:
"Vi" mozete nesto odobravati ili zabranjivati u svojoj kuci ili birtiji, ili tamo gdje vasa zivotna uvjerenja slijedi vecina. Tamo gdje cinite manjinu, mislim da je najpostenije da se prilagodite.
Niti su obdanista ne Bosnjacka/Muslimanska, niti u obdanista idu samo djeca ne Bosnjaka/Muslimana.
Ocigledno da ima, jer jedini dokaz za tu tezu crpim u cinjenici da se toliko pozrtvovano borite za njegov povratak u djelove sredine iz kojih je dobio nogu.

Slike koje sam postirao izrazavaju moj licni stav koji bi trebao pokazati sta mislim o Casperu sa bradom.

Smjesan!???

Pogledaj se u ogledalo....

Kao sto rekoh...ti i tvoji istomisljenici imate svoje razloge zbog kojih zelite djeda Mraza kraj svoje djece...a ja i moji istomisljenici imamo svoje razloge zbog kojih NE zelimo pomenuti lik kraj svoje djece....vrijeme ce pokazati cija ce ciljevi isplivati na povrsinu.

Image

Image
necko_sa

#1399 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by necko_sa »

HAVANA wrote:
necko_sa wrote:
"Vi" mozete nesto odobravati ili zabranjivati u svojoj kuci ili birtiji, ili tamo gdje vasa zivotna uvjerenja slijedi vecina. Tamo gdje cinite manjinu, mislim da je najpostenije da se prilagodite.
Niti su obdanista ne Bosnjacka/Muslimanska, niti u obdanista idu samo djeca ne Bosnjaka/Muslimana.
Ocigledno da ima, jer jedini dokaz za tu tezu crpim u cinjenici da se toliko pozrtvovano borite za njegov povratak u djelove sredine iz kojih je dobio nogu.

Slike koje sam postirao izrazavaju moj licni stav koji bi trebao pokazati sta mislim o Casperu sa bradom.

Smjesan!???

Pogledaj se u ogledalo....

Kao sto rekoh...ti i tvoji istomisljenici imate svoje razloge zbog kojih zelite djeda Mraza kraj svoje djece...a ja i moji istomisljenici imamo svoje razloge zbog kojih NE zelimo pomenuti lik kraj svoje djece....vrijeme ce pokazati cija ce ciljevi isplivati na povrsinu.

Image

Image
negativ

#1400 Re: Inicijativa roditelja djece iz sarajevskih vrtića

Post by negativ »

@necko_sa, a koji bi lik ti i tvoji istomišljenici voljeli vidjeti pored svoje djece, baš se to pitam?
Last edited by negativ on 05/01/2010 10:16, edited 1 time in total.
Post Reply