Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

DA
31
66%
NE
16
34%

Total votes: 47

lerdi

#1 Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by lerdi »

Nisam znao u koji podforum da postavim ovu temu. Ako sam fulio zamolio bi administraciju da prebaci tamo gdje bi se tema trebala nalaziti.

Dakle interesuje me vaše mišljenje. Da li ste za jednu ovakvu inicijativu. Neno je bio na listi SDP-a, partije koja će 99% biti vlast u KS naredne četiri godine. Samim tim siguran sam da će imati pravo da biraju ministarstva i postavljaju ministre koje oni žele. Ja kao glasač SDP-a volio bi na ovoj poziciji vidjeti Nenu iz više razloga i mislim da je mnogo kvalitetnije rješenje nego neko tipa Crnogorca, Edine Papo ili Fazlije.

Na razmišljanje o ovome me naveo današnji intervju sa Nenom u avazu, gdje se vidi da čovjek želi da pomogne i radi na poboljšanju stanja u sportu (konkretno je pričao o Bosni), ali da ne želi raditi sa hoštapletima koji su se zavukli u sve pore kako društa tako i sporta. Mislim da je čovjek zadužio svakog od nas i zašto da ne zahtjevamo od SDP-a da predloži Nenu za ovu poziciju i zašto njega ne zamoliti da prihvati istu. Mislim da bi mlad, temperamentan i pravedan čovjek kao što je Neno na toj poziciji mogao mnogo toga uraditi. Eto dosta od mene. Sad da vidimo vaše mišljenje ;)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by PipiDugaDevetka »

Za njega sam glasao na izborima, pa sam mu dao i glas na ovoj anketi.
Go Neno, go!
:thumbup: :bih: :thumbup:
jedna tamo

#3 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by jedna tamo »

i ja sam za :)
poznanik

#4 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by poznanik »

lerdi wrote:...mlad, temperamentan i pravedan čovjek kao što je Neno na toj poziciji mogao mnogo toga uraditi... Sad da vidimo vaše mišljenje ;)
Ako neće nikog "zašaketati" po skupštinskim klupama - može... :oops:

Ali i ako zašaketa, nek' to učini po nosu zaslužnih :D
Država

#5 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by Država »

Ili Neno, ili niko!
sandra01

#6 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by sandra01 »

Za :-D
amrica

#7 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by amrica »

Ja sam za Nenu :thumbup:
Samo treba biti pažljiv, to je Ministarstvo kulture i sporta.
Za sad je Ministarstvo KULTURE i sporta, s obzirom da lik koji obnasa dužnost ministra, kad ne radi predstave, snima reklame, prima nagrade....se bavi samo kulturom. Mada je viđan i na nekim utakmicama.
Sa Nenom bi moglo postati Ministarstvo kulture i SPORTA, ....
MrMaliJoe

#8 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by MrMaliJoe »

Za!!! :thumbup:
lerdi

#9 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by lerdi »

Želio bi da kroz ovu temu svi iskažemo svoj stav o tome zašto smo ZA ili zašto smo PROTIV Nene. Ne moramo naravno svi imati isto mišljenje, ali volio bi da svi bar krako obrazložimo svoj izbor.

Možda je utopijski, ali mišljenja sam da ukoliko nas bude dovoljno koji podržavamo Nenu, postoji mogućnost da po prvi put građani kažu koga bi zaista željeli vidjeti na određenim mjestima u izvršnoj vlasti. Na kraju krajeva SDP je bazirao kampanju na tome da će osluškivati želje i potrebe građana. Ovo bi im bila prilika da zaista pokažu da je to tako ;)
lerdi

#10 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by lerdi »

amrica wrote:Ja sam za Nenu :thumbup:
Za sad je Ministarstvo KULTURE i sporta, s obzirom da lik koji obnasa dužnost ministra, kad ne radi predstave, snima reklame, prima nagrade....se bavi samo kulturom. Mada je viđan i na nekim utakmicama.
Slažem se amrice u potpunosti. Pošto je ovo zajedničko ministarstvo i pošto znamo kakva je situacija moralo bi se voditi računa i o kulturi i o sportu podjednako. Mislim da bi se uključivanjem kvalitetnih ljudi iz obje oblasti u rad ministarstva i to moglo jako lako i jednostavno rješiti.
poznanik

#11 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by poznanik »

Skupština Kantona Sarajevo bi trebala razmisliti i o razdvajanju ovog ministarstva na ministarstvo kulture i ministarstvo sporta. Ima dovoljno posla za oba...
milaa

#12 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS

Post by milaa »

.
Last edited by milaa on 12/03/2012 13:35, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

N. Markoviću ministarstvo sporta, a Ibri Spahiću kultura!
poznanik

#14 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by poznanik »

PipiDugaDevetka wrote:N. Markoviću ministarstvo sporta, a Ibri Spahiću kultura!
:thumbup: Ali nakon narednih izbora :D
amrica

#15 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by amrica »

poznanik wrote:

Skupština Kantona Sarajevo bi trebala razmisliti i o razdvajanju ovog ministarstva na ministarstvo kulture i ministarstvo sporta. Ima dovoljno posla za oba...

To bi značilo 1 ministar više, plus sekretar, pomoćnici ministra, savjetnici, referenti, sekretarica, šofer, službeni auto..... cifra boli glava.

Pitanje postavljaču teme:

Da li znaš sigurno da će ovo ministarstvo pripasti SDP-u ili to samo pretpostavljaš, na osnovu pobjede SDP-a? Da se ne napravi neka politička trgovina (kao što mora biti, na svim nivoima) pa da Rile bude mini-star? :D
PipiDugaDevetka

#16 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

poznanik wrote:
:thumbup: Ali nakon narednih izbora :D
Da Ibri dadnu poziciju ministra da obavlja amaterski, volontira, ''izburgijo'' bi on para od EU i MZ tako da mu ne treba budžet.
Nemamo sposobnih ''na bacanje'', ja sam za Ibru ministra kulture!
lerdi

#17 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by lerdi »

amrica wrote:
poznanik wrote:

To bi značilo 1 ministar više, plus sekretar, pomoćnici ministra, savjetnici, referenti, sekretarica, šofer, službeni auto..... cifra boli glava.

Pitanje postavljaču teme:

Da li znaš sigurno da će ovo ministarstvo pripasti SDP-u ili to samo pretpostavljaš, na osnovu pobjede SDP-a? Da se ne napravi neka politička trgovina (kao što mora biti, na svim nivoima) pa da Rile bude mini-star? :D
Ma ovo su samo neke moje želje, iako sam ćini mi se pročitao ili čuo negdje da bi ovo ministartvo trebalo pripasti SDP-u. Al nisam 100% sigiran naravno. Dakle ovo je samo neka moja želja da na određenu poziciju dođe čovjek koji zaista zaslužuje da bude tu, a ne neki kao trenutni ministar kojem je najbitnije bilo da snima reklame i slika se po raznim događajima.
samo malo

#18 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by samo malo »

Svidja mi se prijedlog za Ibru, o njemu sam cuo samo rijeci hvale.

Za Nenada ne vjerujem da bi on na to pristao.
van Basten

#19 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by van Basten »

protiv.
jedan od razloga - opet će se ispaliti u Grčku ili negdje da trenira, kao u prošlom poslaničkom mandatu. A ipak nam treba neko ko će ovdje biti malo redovniji.
NekoIzMase

#20 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by NekoIzMase »

Prvo moramo imati ministarstvo kulture i ministarstvo sporta da bi ovo uspjelo. Problem je taj što se kod nas ništa ne radi sistematski pa se tako kultura i sport stave u isti koš gdje će se desiti da ministar uvijek forsira svoju oblast. Vidjeli smo šta Hadžihafizbegović (ni)je uradio tokom svog mandata. Putovao po Hrvatskoj sa šoferima i službenim autom, država plaćala smještaj a on snimao reklame dok ništa konkretno nije urađeno za unapređenje sporta i kulture tokom njegovog mandata. Ali opet, svi imaju opravdanje, recesija je (davno prošla ali kod nas izgleda ne) i time se obmanjuje javnost a svi pune svoje džepove na dva fronta.

Da ne skrećem dalje sa teme, sigurno je da bi Nenad bio odličan izbor za ministra sporta.
J_H

#21 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by J_H »

Protiv. Neko je vec spomenuo razlog profesionalnih obaveza (nek ponudi neki grcki tim milion, mora otici, i neka ide, ali ne moze biti onda ministar ako se bavi poslom zbog kojeg moze odseliti u svakom trenutku).

Ja sam veliki "obozavalac" Neninog lika i djela, i uvijek bih ga podrzao u svemu. S druge strane, i Emir ima mnogo "obozavalaca" kao glumac, i tako je i dosao do velikog broja glasova, iz kojih je proizasla odluka da postane ministar. I sta onda? Nikad na poslu nije bio, lagao da je bolestan a igrao predstave po okolnim zemljama + bio stvarno bolestan, pa snimao reklame, pa kupio jeftine poene za Angelinu usred radnog dana iz inostranstva telefonom.

I onda dodje i kaze: "ja i mislim da ne treba ministar biti na poslu i biti dostupan svakodnevno." (u dnevniku kod senada nedavno, ako ima sumnje, postavit cu video, jer je to citat)

Hocu samo reci da mislim da zasluge u kulturi nisu garant da ce neko dobar ministar biti. Tako ni u sportu. Ministar je covjek koji dijeli pare (kod nas), a po meni bi trebao biti i onaj koji nabavlja novac i dijeli novac (tj. radi na povecanju budzeta, al ne na preljevanju iz drugih budzeta, nego na realnom zbavljanju sredstava iz privrednog sektora ili inostranstva).

Tu se isticu menadzerske sposobnosti. Dakle, da se ja pitam, ministar kulture i sporta bi bio dobar menadzer, koji je radio u, ili je blizak kulturi i(li) sportu, a njegovi pomocnici bi bili Nenad Markovic i XY osoba iz kulture (glumac/pisac/muzicar/Ibro spahic i sl.)

Ili jos idealnije. Ministar je dobar menadzer, a o dodjeli grantova odlucuju nezavisne volonterske komisije sastavljene od kulturnih i sportskih radnika (mislim da bi se mogle okupiti), i grantovi se na osnovu bodovanja projekata dodjeljuju. Pa da vidim ko bi na kafi zavrsio pare, ako projekt vrednuje 10 ljudi od kojih pola ne prica medjusobno.

Znam da idem daleko, ali pokusavam obrazloziti zasto ne. A Nenada dok je ziv, za njegov odnos prema ovom gradu i drzavi, pripaziti kako ozbiljne drzave to znaju.
Vragolan

#22 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by Vragolan »

kolega forumas J_H je 100% u pravu

u slucaju ovog ministarstva, jer su dvije oblasti u pitanju kultura i sport, ministar treba da bude dobar menadzer, svakako ce imati savjetnike za sport i kulturu e tu bi bilo mjesto za nenada i ibru (i naravno ako bi iz ovog ministarstva nastala dva ministarstva pa da su ova dva ministri)
tako ne bi bio niko ostecen ni kultura ni sport, tako bi trebalo da bude u idelanim uslovima
ali posto je ovo BiH, bolje i nenead (makar mu je sport zanimanje) nego nekakav stranacki poltron koji je fakultet zavrsio u kiseljaku ili preko stele, koji pojma nema o menadzmentu, ali zato dobro klima glavom
Nekako s proljeća

#23 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by Nekako s proljeća »

:)
Ne, on nije za političkog angažmana. Samo bi ga potrošili bezveze na tom polju...a sumnjam da bi njegov karakter pristao da figurira kao ikebana. Ipak je on ime u svijetu sporta, prije svega košarke . Ako se može na tom polju još više dokazati i popraviti stanje na bolje, bezrezervno ga podržavam.
The 51st State

#24 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by The 51st State »

te kulturne parazite bi svakako skino sa budzeta ako nisu u stanju makar 30-40% svojih budzeta svojim kvalitetom namaci, a ostale pare proslijedio u bazicni sport, neka nam djeca uce plivati, gimnasticirati, igrati se ekipnih sportova, pa kad njima omogucimo da postanu zdrave licnosti neka sebi finansiraju kulturu. uglavnom obavezno obrnuti sadasnju proporciju ulaganja para u kulturu naspram sporta.
BSn

#25 Re: Inicijativa : Neno Marković ministar kulture i sporta KS?

Post by BSn »

Ako je suditi prem intervjuu kod Mate, upravo je ministar-reklama taj koji je promjenio situaciju, tj. koji je uveo ulaganja u sport. Prije njega je to bilo ministarstvo kulture, sada kao ima i sporta u svemu tome (pomocni tereni na Grbavici i Kosevo, reflektori na Grbavici...).
Eh sad, jest da on ne bi sam sebe kudio, ali je ovo pitanje sam potegnuo, tj. kako je ministarstvo usmjereno samo prema kulturi.

ako ce se vec dovoditi sportista na celo ministarstva, onda neka bude iz nekog "alternativnog" sporta, jer dodje li nogometas, ili kosarkas, jedino ce na to gledati, imam osjecaj.
Post Reply