Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
- Indigont
#1 Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Pošto su Srbi ugroženi u Sarajevu smatram da bi bilo lijepo napraviti spomenik Srbima koji su ostali u Sarajevu tokom opsade i poginuli od granata i snajpera Sarajevsko-Romanijskog Korpusa VRS. Na Markalama je poginulo 10tak Srba. Na Markalama su poginuli: Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Jelena Čavriz, Zlatko Ćosić, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Jozo Kvesić, Ruža Malović, Jadranka Minić, Igor Rehar. Ne znam koji od vas su bili Srbi, a koji Hrvati, ali počivajte u miru. Neselektivnim granatiranjem Sarajeva je poginulo na stotine Srba. Što reče Mladić "tuci po Velešićima, tamo nema PUNO srpskog življa". U prevodu "Nema puno ali ima, ali ja sam spreman da ih žrtvujem, jer to su ionako Alijini Srbi."
Možda bi ovaj znak respekta za srpske žrtve naveo ljude u Prijedoru da napokon dignu spomenik za 102 ubijene bošnjačke djece?
Možda bi ovaj znak respekta za srpske žrtve naveo ljude u Prijedoru da napokon dignu spomenik za 102 ubijene bošnjačke djece?
- Maharadza
#2 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Valjda je red da agresor/silovatelj/progonitelj prvi pruži ruku tj prizna svoje zločine (osudi ih) i nazove ih pravim imenom a ne žrtva?!
Šta sve đikanskom mozgu neće pasti na pamet, Ja-RAbbi...
Šta sve đikanskom mozgu neće pasti na pamet, Ja-RAbbi...
- Indigont
#3 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Ne, ne. Samo Srbima. Bila bi to nenadyebiva poruka. Da piše na spomeniku sva imena i "pobio ih je Sarajevsko-Romanijski korpus vojske RS" što nije laž.
- Indigont
#4 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
To je ajmo reći jedna troll inicijativa. Dodik bi ostao otvorene vilice. Ali plemenita, nonetheless.
- Indigont
#5 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Ogromnu su žrtvu Srbi podnijeli za Sarajevo, oko četvrtina svih srpskih civila koji su ubijeni u ratu je ubijena od strane VRS, a što je najgore RS broj od oko 4000 ubijenih srpskih civila koristi bez ikakvog spomena da su oni sami ubili oko 1000 Srba samo u Sarajevu.
- Indigont
#6 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Stvari se moraju gledati iz čudnih uglova da bi dobile moćnu dimenziju. Recimo treba veličati Srđana Aleksića, koji je u Trebinju branio prijatelja muslimana od srpskih vojnika, a onda su ga ubili vojnici RS. U toj priči je Srbin heroj, a vojska RS govno ko što je i bila. To je topla, ljudska priča.
- Indigont
#7 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Doktor Sekul Stanić. Pedijatar i predratni načelnik fočanske bolnice. To je onaj, čuli ste, što je sam svoju kuću u ratu zapalio. Niste čuli? To je neki ludak? Piroman? Neron našeg doba? Ne!
To je čovjek! Od sramote nije mogao gledati kako četnici pale bošnjačke kuće, pa je svoju zapalio, sjeo pored i čekao da do temelja izgori. Lagano, promatrao je kako mu se sav materijalni život urušava. Zajedno sa nepokretnostima nesrba stradalnika. Empatija do neba i naša sramota za vijek vijekova.
Još jedna priča u kojoj je Srbin heroj, a vojska RS govno ko što je i bila.
To je čovjek! Od sramote nije mogao gledati kako četnici pale bošnjačke kuće, pa je svoju zapalio, sjeo pored i čekao da do temelja izgori. Lagano, promatrao je kako mu se sav materijalni život urušava. Zajedno sa nepokretnostima nesrba stradalnika. Empatija do neba i naša sramota za vijek vijekova.
Još jedna priča u kojoj je Srbin heroj, a vojska RS govno ko što je i bila.
-
high_volume
#8 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Da se radilo "Sarajlijama" '92, rata ne bi ni bilo, niti potrebe za ovakvim spomenicima.Otto_13 wrote:Pa znam da nije laz , imaju dokazi imaju presude . Samo nekako mi nakoso to razdvajanje . Sve su to Sarajlije ali svakako podrzavam inicijativuIndigont wrote:Ne, ne. Samo Srbima. Bila bi to nenadyebiva poruka. Da piše na spomeniku sva imena i "pobio ih je Sarajevsko-Romanijski korpus vojske RS" što nije laž.
Za temu: Ne, i previše je brojanja krvnih zrnaca. U Sarajevu su ubijani ljudi.
-
Sapna_TZ
#9 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Po stradalnicima nemuslimanima na Markalama koje si naveo mozes zakljuciti ko je Srbin , a ko ne.Indigont wrote:Pošto su Srbi ugroženi u Sarajevu smatram da bi bilo lijepo napraviti spomenik Srbima koji su ostali u Sarajevu tokom opsade i poginuli od granata i snajpera Sarajevsko-Romanijskog Korpusa VRS. Na Markalama je poginulo 10tak Srba. Na Markalama su poginuli: Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Jelena Čavriz, Zlatko Ćosić, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Jozo Kvesić, Ruža Malović, Jadranka Minić, Igor Rehar. Ne znam koji od vas su bili Srbi, a koji Hrvati, ali počivajte u miru. Neselektivnim granatiranjem Sarajeva je poginulo na stotine Srba. Što reče Mladić "tuci po Velešićima, tamo nema PUNO srpskog življa". U prevodu "Nema puno ali ima, ali ja sam spreman da ih žrtvujem, jer to su ionako Alijini Srbi."
Jozo mi ne djeluje kao tipicno srpsko ime.
Vaskrsije, Verica i Smilja sigurno jesu.
A i ostalim se po prezimenu lako moze zakljuciti koje su nacionalnosti.
Zajednicka imena Hrvatima i Srbima koja vuku korjenje iz krscanske tradicije su danas sve rjedje u upotrebi jer se obje nacionalne grupacije nakon ratnih desavanja nasilno i agresivno medjusobno udaljavaju jedna od druge.
Hrvati imaju svoja, a Srbi svoja imena.
Hrvati izmisljaju svoj jezik da bude sto hrvatskiji, nista novo sto se vec nije znalo.
Slicnosti imena su nusprodukt komunistickog zblizavanja i krilatice bratsva i jedinstva kad su se svi mijesali jedni sa drugima.
Mada; sto se tice spomenika bilo bi kontraproduktivno naglasavati naciju nacionalnu odrednicu. Zrtva je zrtva, bez obzira na ime i uvjerenje.
- GandalfSivi
#10 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Ostali su u Sarajevu da se ne bi dijelili, a sada bi ih neki podijelili od ostalih zrtava (pa makar i kroz spomenike) samo da suknu anamo onima.
Razmisljajte malo ljudi, nije to tesko.
Razmisljajte malo ljudi, nije to tesko.
- NeDirajSirotinju
#11 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Srbi koji su ostali u Sarajevu i dijelili sudbinu sa ostalima ne zaslužuju da budu razdvojeni od drugih žrtava. Žrtva je žrtva i nema razdvajanja.
-
daddy-kool
#12 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Razdvajanje stradalih građana po etničkoj pripadnosti je nekorektno, suprotno ideji za koju se borimo i glupo. To bio modus operandi vojske RS, ne ARBiH.Indigont wrote:Pošto su Srbi ugroženi u Sarajevu smatram da bi bilo lijepo napraviti spomenik Srbima koji su ostali u Sarajevu tokom opsade i poginuli od granata i snajpera Sarajevsko-Romanijskog Korpusa VRS. Na Markalama je poginulo 10tak Srba. Na Markalama su poginuli: Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Jelena Čavriz, Zlatko Ćosić, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Jozo Kvesić, Ruža Malović, Jadranka Minić, Igor Rehar. Ne znam koji od vas su bili Srbi, a koji Hrvati, ali počivajte u miru. Neselektivnim granatiranjem Sarajeva je poginulo na stotine Srba. Što reče Mladić "tuci po Velešićima, tamo nema PUNO srpskog življa". U prevodu "Nema puno ali ima, ali ja sam spreman da ih žrtvujem, jer to su ionako Alijini Srbi."
- славянин
#13 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
daddy-kool wrote:Razdvajanje stradalih građana po etničkoj pripadnosti je nekorektno, suprotno ideji za koju se borimo i glupo. To bio modus operandi vojske RS, ne ARBiH.Indigont wrote:Pošto su Srbi ugroženi u Sarajevu smatram da bi bilo lijepo napraviti spomenik Srbima koji su ostali u Sarajevu tokom opsade i poginuli od granata i snajpera Sarajevsko-Romanijskog Korpusa VRS. Na Markalama je poginulo 10tak Srba. Na Markalama su poginuli: Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Jelena Čavriz, Zlatko Ćosić, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Jozo Kvesić, Ruža Malović, Jadranka Minić, Igor Rehar. Ne znam koji od vas su bili Srbi, a koji Hrvati, ali počivajte u miru. Neselektivnim granatiranjem Sarajeva je poginulo na stotine Srba. Što reče Mladić "tuci po Velešićima, tamo nema PUNO srpskog življa". U prevodu "Nema puno ali ima, ali ja sam spreman da ih žrtvujem, jer to su ionako Alijini Srbi."
- cyprus
#14 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Stvarno, zbog čega dijeliti isti skup žrtava po etničkom principu? 
- Thorgerson
#15 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Malo je reci - glupa inicijativa.
Trebalo je davno dići spomenik SVIM ubijenim GRAĐANIMA ovog grada. Ma kako se oni zvali, ma koliko godina imali, ma koje vjere bili. I zavrsiti vise s tim.
I onda taj spomenik cuvati i odrzavati.
Jer nije isto imati jedan veliki, ogromni spomenik na kojem ce sve jasno pisati. Nego ovako hrpica nekakvih spmoenika zavucenih iza zgrada, koje niko ni obilazi osim jednom godisnje, tad se malo i ociste i to je to.
Trebalo je davno dići spomenik SVIM ubijenim GRAĐANIMA ovog grada. Ma kako se oni zvali, ma koliko godina imali, ma koje vjere bili. I zavrsiti vise s tim.
I onda taj spomenik cuvati i odrzavati.
Jer nije isto imati jedan veliki, ogromni spomenik na kojem ce sve jasno pisati. Nego ovako hrpica nekakvih spmoenika zavucenih iza zgrada, koje niko ni obilazi osim jednom godisnje, tad se malo i ociste i to je to.
-
PM72
#16 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
A odakle uopšte podatak koliko je Srba stradalo u Sarajevu?
- Thorgerson
#17 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
A generalno gledajuci s tim se slazem da su zrtve srpske i hrvatske nacionalnosti zapostavljene. Mislim kad cujem termin sehidska porodica - sve bude jasno. To se nije smjelo tako raditi. Nije se jadni narod smio tako razdvajati, ono malo sto je bilo ostalo i drugih religija, nacija.
- Indigont
#18 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Pa jah. I mislim da razdvajanje ne bi bilo problem kada bi Bošnjaci Srbima dizali spomenik, bilo bi kad bi svojima samo dizali. Ili generalno kad se manjinu tetoši, ko što i rade napredne nacije, manjinu drže na dlanu. To je odraz kulture, kako se ponašaš prema manjinama.Thorgerson wrote:A generalno gledajuci s tim se slazem da su zrtve srpske i hrvatske nacionalnosti zapostavljene. Mislim kad cujem termin sehidska porodica - sve bude jasno. To se nije smjelo tako raditi. Nije se jadni narod smio tako razdvajati, ono malo sto je bilo ostalo i drugih religija, nacija.
Nešto naljepše bi bilo kad bi Srbi iz RS digli spomenik ubijenim Bošnjacima, ali taj film nećeš gledati nikada.
- GandalfSivi
#19 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Sehidska porodica je druga kategorija i to je okay. Ali nije se nikada pricalo o poginulim Bosnjacima u Sarajevu, nego o poginulim gradjanima Sarajeva i tako treba i ostati. Uvijek se ucila fatiha i odavala minuta sutnje za poginule branioce...Thorgerson wrote:A generalno gledajuci s tim se slazem da su zrtve srpske i hrvatske nacionalnosti zapostavljene. Mislim kad cujem termin sehidska porodica - sve bude jasno. To se nije smjelo tako raditi. Nije se jadni narod smio tako razdvajati, ono malo sto je bilo ostalo i drugih religija, nacija.
- Thorgerson
#20 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Ne znam nisam bas upucen. Ali npr imas na svakom groblju odvojen dio gdje su sehidi, imas sehidsko mezarje kovaci. A gdje su kopani vojnici hrvatske i srpske nacionalnosti koji su poginuli?GandalfSivi wrote:Sehidska porodica je druga kategorija i to je okay. Ali nije se nikada pricalo o poginulim Bosnjacima u Sarajevu, nego o poginulim gradjanima Sarajeva i tako treba i ostati. Uvijek se ucila fatiha i odavala minuta sutnje za poginule branioce...Thorgerson wrote:A generalno gledajuci s tim se slazem da su zrtve srpske i hrvatske nacionalnosti zapostavljene. Mislim kad cujem termin sehidska porodica - sve bude jasno. To se nije smjelo tako raditi. Nije se jadni narod smio tako razdvajati, ono malo sto je bilo ostalo i drugih religija, nacija.
MIslim fkt ne znam, pitam. Jesu li oni na svojim grobljima posebno izdvojeni, je li stavljena zastava BiH i zastava armije tu? Ili su onako ukopani sa svim ostalim narodom.
- GandalfSivi
#21 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
Uglavnom na Lavu, uz sve pocasti i to je isto tako okay...Thorgerson wrote:Ne znam nisam bas upucen. Ali npr imas na svakom groblju odvojen dio gdje su sehidi, imas sehidsko mezarje kovaci. A gdje su kopani vojnici hrvatske i srpske nacionalnosti koji su poginuli?GandalfSivi wrote:Sehidska porodica je druga kategorija i to je okay. Ali nije se nikada pricalo o poginulim Bosnjacima u Sarajevu, nego o poginulim gradjanima Sarajeva i tako treba i ostati. Uvijek se ucila fatiha i odavala minuta sutnje za poginule branioce...Thorgerson wrote:A generalno gledajuci s tim se slazem da su zrtve srpske i hrvatske nacionalnosti zapostavljene. Mislim kad cujem termin sehidska porodica - sve bude jasno. To se nije smjelo tako raditi. Nije se jadni narod smio tako razdvajati, ono malo sto je bilo ostalo i drugih religija, nacija.
MIslim fkt ne znam, pitam. Jesu li oni na svojim grobljima posebno izdvojeni, je li stavljena zastava BiH i zastava armije tu? Ili su onako ukopani sa svim ostalim narodom.
- Indigont
#22 Re: Inicijativa da se napravi spomenik za 1000 Srba koje je ubio VRS u Sarajevu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/rusija- ... /190404156
istražuju Srbi koliko su Srbi ubili Srba u Sarajevu
istražuju Srbi koliko su Srbi ubili Srba u Sarajevu