Inicijativa Đapić - Jurišić: Ukinuti ili SDS ili Ashdowna

Ukinuti SDS ili Ashdowna?

Ukinuti SDS
8
38%
Ukinuti Ashdowna
5
24%
Ukinuti i SDS i Ashdowna
8
38%
Nista ne dirati
0
No votes

Total votes: 21

Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

CrazyNeddo wrote:SDA : Pokretac reformi kojima je cilj prebacivanje vise ovlasti na drzavu sa entiteta... / SDS : RS RS i opet RS

SDA: Stranka koja se zalaze za povratak svih na svoje / SDS: Cilj je zadrzati RS etnicki cistom sredinom,a koliko je za povratak Srba u Federaciju govori cinjenica da ih nema nigdje ni kao kandidata na lokalnom nivou u Federaciji

SDA: Stranka koja se zalagala za nezavisnu i suverenu BiH i izvukla je iz ralja Velike Srbije / SDS: Ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji

SDA: Stranka koja je otvorena za gradjane drugih nacionalnosti, vjerovatno ce jos sackeati da neki Srbin dodje,ali ipak otvorena je.../ SDS: sto posto srba, bez ikakve sanse,da ce se ista promjeniti u buducnosti...

SDA : Nema nacionalni predznak / SDS: srpska demokratska stranka

SDA: bosanskohercegovacka narodna stranka / SDS: srpska ++++
Samo što se tiče ovog povratka,
Tek kad Hrvatska na svoj teritorij vrati sve srbe koje je protjerala i koji su se nastanili (većinom) na teritoriju BiH (i to one djelove gdje su bošnjaci protjerani) tek će se tada moći govoriti o povratku i on će biti moguć.
Hrvati su to vrlo mudro izgleda izveli, jer sve probleme su prebacili nama, a oni se fino etnički homogenizirali.
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

kao na primjer onaj prijedlog koliko se bosnjaka vrati na hrvatska podrucja toliko hrvata na bosnjacka. samo sto je iz hrvatskih podrucja nestalo 10 puta manje bosnjaka nego obrnuto
Ne budi smjesan... Daj bolan...Pa procitaj...Vecina hrvata nije protjerano vec je otislo iz djelova Bosne pod ABIH pod HDZovom kampanjom ... 10 puta manje...Pasha...cccc... STOLAC i MOSTAR su bili vecinski bosnjacka mjesta prije rata... 10 puta...cccc... Smjesno zaista...
to je ona stranka koja je vise buke digla oko stoca, nego oko cijele republike srpske i bosnjackih opcina u istocnoj bosni.
Uvijek i treba... Hrvati u Stocu su se velikim Bogom kleli da nijedan Bosnjak nece krociti u Stolac poslije rata...A eto.. Ako dragi Allah da, Bosnjaka ce biti vise od Hrvata u Stocu za desetak godina...Nema potrebe da mi vjerujes,posto to ni ne trazim od tbe...
pa recimo hrvatima je otprilike isto ili velika srbija ili bih po mjeri SDA. razlike vjeruj mi nema. a isto kako bi se osjecali bosnjaci u toj jugoslaviji osjecaju se ocigledno i srbi u SDA-BiH. jel se ti uopce sjecas za sta se zalagala SDA za vrijeme rata u hrvatskoj
Jugoslavija se raspala zato sto su Srbi trazili pravilo JEDAN COVJEK / JEDAN GLAS, to isto SDA nije trazila u BiH..trazila je multietnicnu i jednakopravnu drzavu...
tyuriue

Post by tyuriue »

CrazyNeddo wrote:SDA : Pokretac reformi kojima je cilj prebacivanje vise ovlasti na drzavu sa entiteta... / SDS : RS RS i opet RS
Zar nije to kršenje Dejtonskog ugovora? I vrlo lako embrion budućeg sukoba.
CrazyNeddo wrote:SDA: Stranka koja se zalaze za povratak svih na svoje / SDS: Cilj je zadrzati RS etnicki cistom sredinom,a koliko je za povratak Srba u Federaciju govori cinjenica da ih nema nigdje ni kao kandidata na lokalnom nivou u Federaciji
SDA se deklarativno zalaže! Praktično to znači-vratite se i snalazite se...
Niko ne ide sa boljeg na gore-vratio se ko je morao-tako je na sve tri strane.
CrazyNeddo wrote:SDA: Stranka koja se zalagala za nezavisnu i suverenu BiH i izvukla je iz ralja Velike Srbije / SDS: Ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji
Što znači da je SDA izazvala rat na ovim prostorima.
CrazyNeddo wrote:SDA: Stranka koja je otvorena za gradjane drugih nacionalnosti, vjerovatno ce jos sackeati da neki Srbin dodje,ali ipak otvorena je.../ SDS: sto posto srba, bez ikakve sanse,da ce se ista promjeniti u buducnosti...
Opet deklarativno.. Deklarativno su i SDS i HDZ otvorene za sve građane, praktično i stvarno je ono što vidiš, a ne što bi ti volio da jeste.
CrazyNeddo wrote:SDA : Nema nacionalni predznak / SDS: srpska demokratska stranka
Misliš nema u nazivu Bošnjačka stranka? I to treba da znači da nema nacionalni predznak?? Uozbilji se.

CrazyNeddo wrote:SDA: bosanskohercegovacka narodna stranka / SDS: srpska ++++
Ti vjeruješ Tihiću kada je to rekao? Da si ga bolje slušao primjetio bi da je on rekao da je to PLAN i da je priznao da baš i nisu u dosadašnjem periodu bili takva stranka, ali da bi ON volio da je to tako....
Šta ti misliš koliko je to realno?

Zar nije ono SDA nastala prije SDS? Može li se zaključiti da je stvaranje SDA izazvalo stvaranje SDS?
Pogotovo kad se sjetiš osnivačke skupštine SDA i onog gosta Dalibora Brozovića iz Zagreba koji je izašao za govornicu i rekao:''biće šahovnica opet na Drini''-zašto niko nije protestvovao od funkcionera SDA?...Možda što su se slagali? A ti naravno znaš šta je bila NDH u WWII i koliko je zla nanijela svim narodima i narodnostima na ovom prostoru?
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

Aha...Ja sam msilio da si ti probosanski orijentisan...Ti bi radije da smo ostali u velikoj Srbiji nego da smo ratovali...aha...onda nemam sta s tobom polemisati...
CrazyNeddo (citat):
SDA: Stranka koja se zalagala za nezavisnu i suverenu BiH i izvukla je iz ralja Velike Srbije / SDS: Ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji

Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

tyuriue wrote:
Zar nije to kršenje Dejtonskog ugovora? I vrlo lako embrion budućeg sukoba.
CrazyNeddo wrote:SDA: Stranka koja se zalaze za povratak svih na svoje / SDS: Cilj je zadrzati RS etnicki cistom sredinom,a koliko je za povratak Srba u Federaciju govori cinjenica da ih nema nigdje ni kao kandidata na lokalnom nivou u Federaciji
SDA se deklarativno zalaže! Praktično to znači-vratite se i snalazite se...
Niko ne ide sa boljeg na gore-vratio se ko je morao-tako je na sve tri strane.
CrazyNeddo wrote:SDA: Stranka koja se zalagala za nezavisnu i suverenu BiH i izvukla je iz ralja Velike Srbije / SDS: Ostanak BiH u krnjoj Jugoslaviji
CrazyNeddo wrote:SDA: Stranka koja je otvorena za gradjane drugih nacionalnosti, vjerovatno ce jos sackeati da neki Srbin dodje,ali ipak otvorena je.../ SDS: sto posto srba, bez ikakve sanse,da ce se ista promjeniti u buducnosti...
Opet deklarativno.. Deklarativno su i SDS i HDZ otvorene za sve građane, praktično i stvarno je ono što vidiš, a ne što bi ti volio da jeste.
CrazyNeddo wrote:SDA : Nema nacionalni predznak / SDS: srpska demokratska stranka
Misliš nema u nazivu Bošnjačka stranka? I to treba da znači da nema nacionalni predznak?? Uozbilji se.

Ti vjeruješ Tihiću kada je to rekao? Da si ga bolje slušao primjetio bi da je on rekao da je to PLAN i da je priznao da baš i nisu u dosadašnjem periodu bili takva stranka, ali da bi ON volio da je to tako....
Šta ti misliš koliko je to realno?

Zar nije ono SDA nastala prije SDS? Može li se zaključiti da je stvaranje SDA izazvalo stvaranje SDS?
Pogotovo kad se sjetiš osnivačke skupštine SDA i onog gosta Dalibora Brozovića iz Zagreba koji je izašao za govornicu i rekao:''biće šahovnica opet na Drini''-zašto niko nije protestvovao od funkcionera SDA?...Možda što su se slagali? A ti naravno znaš šta je bila NDH u WWII i koliko je zla nanijela svim narodima i narodnostima na ovom prostoru?
Prvo, ovakva država bez reformi ne može opstati, ili će biti na ovom stepenu razvoja ili će nazadovati, DRŽAVA TREBA DA JE U FUNKCIJI GRAĐANA A NE POLITIČKIH PARTIJA KAKO PROIZILAZI IZ TVOG GOVORA DA SE NE SMIJE DEJTON MJENJATI,
Povratak,- vratilo se negdje malo više,negdje malo manje, vidi se po procentima stanovništva u gradovima
Ko je izazvao rat to se zna!
SDS je nastao pod uticajem SANU-a, SPCrkve, Miloševića i SRBIJE,
Prenj

Post by Prenj »

Ne bih da komentarisem SDS uopste.
SDS je fasisticka stranka koju je trebalo zabraniti jos 1995.
To se umalo i desilo, ali ... avaj, neka nama nasih merhametli 'lidera'

A sad o SDA:
Kojih crnih reformi?
Valjda je cilj prebaciti ovlasti sa entiteta na drzavu?
SDA se deklarativno zalaze za povratak, prakticno ne.
Da podjemo od predsjednika SDA Sulejmana Tihica koji je do rata zivio i radio u Bosanskom Samcu, a sada?
Istinski heroj povratka je Fadil Banjanovic Bracika.
Iz brojnih njegovih intervjua mozes se lijepo informisati kako je u stvari povratak tekao i ko je za njega zasluzan.
BiH je dobila nezavisnost nakon referenduma koji je odrzan prema zahtjevu Badinterove komisije (EU) i na kojem je skoro dvije trecine gradjana BiH glasalo ZA nezavisnost.
Koliko je SDA otvorena za druge nacionalnosti najbolje pokazuju zadnji dogadjaji oko izbora Gradskog vijeca Sarajeva (ili za opstinu Centar) kada su SDA i SBiH pokusali napraviti vijece bez jednog od kontitutivnih naroda.
U izborima za vijece opstine Centar, ispred SDA je izabran iz reda ostalih golman Sarajeva koji se izjasnio kao ostali tj. kao Musliman :roll:
Cista slucajnost.
SDA je osnovana svega par sedmica prije SDS-a dok je na snazi jos uvijek bila odredba o zabrani organizovanja stranaka sa nacionalnim predznakom.

Dosta ce jos vode proteci dok u ovo povjerujemo.
Prenj

Post by Prenj »

tyuriue wrote:
Ti bas ne pratis Haske hronike. Tamo se slomise dokazujuci kako su Slobo & co fino isplanirali a ti tako ...neobavijesten.
:roll:
fonpla

Post by fonpla »

Tariq_rambo wrote:SDS je nastao pod uticajem SANU-a, SPCrkve, Miloševića i SRBIJE,
Pojasni nam ovo. Baš me zanima kako ćeš ovo da nam objasniš.
A i da jeste, mada je ovo što kažeš notorna glupost, šta onda?
fonpla

Post by fonpla »

Prenj wrote:
tyuriue wrote:
Ti bas ne pratis Haske hronike. Tamo se slomise dokazujuci kako su Slobo & co fino isplanirali a ti tako ...neobavijesten.
:roll:
Baš tako SLOMIŠE SE.... ja bih prije rekao da si ti nerealan..
fonpla

Post by fonpla »

CrazyNeddo wrote:Aha...Ja sam msilio da si ti probosanski orijentisan...Ti bi radije da smo ostali u velikoj Srbiji nego da smo ratovali...aha...onda nemam sta s tobom polemisati...
CrazyNeddo (citat):

Ja bih najradije da mi nismo ratovali!

Simptomatično je kako pomirljivo govoriš o tome , tj. ti si svjestan da je rat bio neminovnost :shock: - što znači da se slažeš da je SDA svojim postupcima prouzrokovala rat.
fonpla

Post by fonpla »

CrazyNeddo wrote:...Ti bi radije da smo ostali u velikoj Srbiji nego da smo ratovali...aha...onda nemam sta s tobom polemisati...
A ti bi radije u rat nego da si ostao u ''zajedničkoj'' državi?

Što onda misliš da Srbi iz Republike Srpske misle drugačije?
Dok je Republike Srpske kao garanta opstanka Srba na prostoru današnje BiH - sve će biti u redu....
Kad se SDA polakomi kao što se polakomila '92 - desiće se BiH što se desilo Jugoslaviji
To je valjda jasno svima
Jasho

Post by Jasho »

Svaka opcija koja nije vodila ratu je bila bolja! Pogledajte makedoniju koja se odvojila bez rata, a i sto će to uraditi i Crna Gora. Sve to je mogla i BiH uraditi, da ne bude krvoprolića i nevinih žrtava, ali BiH nije imala prave političare već biviše zatvorenike i kriminalce, poput Izetbegovića, Čengića i sličnih koji su više vjerovali Karadžiću i, Miloševiću, Tuđmanu, Bobanu i drugim fašistima i koja je uz pomoć tih fašističkih snaga ukinula republiku BiH i njen i na taj način omogučila da se napravi munstruozni Dejton i monstruozni ustavi FBiH i RS!
halo

Post by halo »

Tariq_rambo wrote:Ukinuti SDS u ovom trenutku značilo bi da treba ukinuti sve političke stranke u RS-u jer bi došlo samo do promjene dresova ako bi se samo SDS uikinuo. Sutra bi kočio PDP, SNSD, itd.
Znači da to ne bi bila najbolja opcija, bar ne danas u ovakvoj situaciji. Mi nemamo ništa od toga, jer SDS smeta samo kad su u pitanju reforme koje umanjuju ovlasti RS, ali mora se onda uzeti u obzir činjenica da su sve političke partije iz RS tu jedinstvene, ZNAČI po tom pitanju sve se izjašnjavaju kao SDS.
Upravo tako ako bi ukinuli sds njegovi clanovi bi presli u neku drugu ili novu stranku i nista se nebi dobilo
Najbolje bi bilo ukinuti i rs i federaciju i napraviti mjesane kantone ali to je utopija bar za sad.
Sto se tice HSP-a i Djapica moram dati komentar da je to cisti HDZ eovac spijun koji je uspio po Tudjmanovom nalogu da srusi onaj izvorni HSP sa Dobroslavom Paragom na celu tako da sve njegove izjave treba uzeti sa velikom rezervom.Poznato je da su takvi tipovi kao Djapic bili izvorni krivci koji su dopustili tudjmanov krvavi projekt herceg bosne i hrvatsko bosnjackog rata.Tudjmanu je smetao izvorni HSP i PARAGA ,zato je TUDJO maamu mu mrtvu ubio generala HOS-a BLAZA KRALJEVICA a PARAGU je izbacio iz parlamenta i podmetnuo spijuna Dzapica koji je preuzeo hsp.Zato nazalost nemozemo pogotovo ovaj tkz.Bosanski HSP posmatrati kao neku posebnu stranku sa nekim drugacijim idejama ,to je sve izvorni Tudjmanov Hdz koji ni u Hrvatskoj vise ne egzistira ali eto imamo ga ovdje kao HDZ i HSP.Sve u svemu mani me projekata HSP koji satro nesto eto oni negdje teze nekom dobru za bih
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

fonpla wrote:
Tariq_rambo wrote:SDS je nastao pod uticajem SANU-a, SPCrkve, Miloševića i SRBIJE,
Pojasni nam ovo. Baš me zanima kako ćeš ovo da nam objasniš.
A i da jeste, mada je ovo što kažeš notorna glupost, šta onda?
Evo sve crno na bijelo, ako si voljan čitat, čitaj šta priča jedan od osnivača SDS-a:
UŽIVAJ:

Интервју

Intervju: Boћidar Vuиureviж, иlan GO SDS-a i jedan od osnivaиa te stranke
Датум: 14. 10. 2002.
Рубрика: Интервју
Р Е К Л А М Е

Ne bih lako ni u иije ruke. Biljane Plavљiж je imala, nesretnica, neke svoje hirove, ona je dosta samostalno nastupala, odmetala se. Nije nju nikad spoljni faktor mogao natjerati; nju je natjeralo ono љto je ona donijela sa sobom na svijet, ono negativno љto se rodilo sa njom

Boћidar Vuиureviж jedan je od osnivaиa Srpske demokratske stranke i, svakako, jedna od najkontroverznijih politiиkih liиnosti u RS. U intervjuu za Patriot istiиe da je ne samo po godinama veж i po staћu jedan od najstarijih иlanova SDS-a "i jedini иovjek koji je bio u sva tri saziva Glavnog odbora i sad ponovo u иetvrtom".
"Ni u treжem sazivu nije bio niko ko je proљao kroz sve one prethodne. U stvari, ja sam organizovao prvu osnivaиku skupљtinu SDS-a u BiH 1990. godine i nijesam znao za deљavanja i pripreme u Sarajevu. Obratio sam se tada predsjedniku SDS-a za Krajinu profesoru Jovanu Raљkoviжu, sastao se sa njim u Љibeniku, pozvao ga na stadion 'Leotara' i prva osnivaиka skupљtina SDS-a odrћana je u Trebinju", podsjeжa Vuиureviж. Joљ kaћe da je bio prvi predsjednik opљtinskog odbora i regionalnog odbora SDS-a. "Bio sam predsjednik opљtine, predsjednik SAO Hercegovine, Srpskog nacionalnog vijeжa, poslanik u dva saziva i tako... Sad sam u penziji, љto donese rad i godine, je li. Meрutim, aktivan sam onoliko koliko treba mom narodu i mojoj stranci. Stavljam se u sluћbu uvijek kad treba. Radim", kaћe Vuиureviж.

Kakvo je vaљe miљljenje, kao jednog od osnivaиa SDS-a, o ljudima koji su sada na иelu te stranke?
Veoma dobro. Ja sam иovjek moћda malo i oљtar na jeziku, ja bih to kritikovao kad ne bi bilo dobro. Mi smo, u neko doba, bili veoma ruћeni - prvo od naљih protivnika, pa onda od meрunarodne zajednice - jer smo bili nepravedno oklevetani. Pa proglaљavani smo nacionalistiиkom strankom, љto mi nijesmo nikad bili, bili smo skoro zabranjivani... Stvorena je manjinska vlada na jedan neviрen besprimjeran naиin, na иelu sa gospodinom Dodikom. Mi smo, iako nam je narod pokazao najviљe povjerenja, morali u opoziciju, nasilno u opoziciju, љto se ne deљava niрe u parlamentarnoj demokratiji. Ali, sve smo mi to prebrodili, pokazali naљem narodu i svijetu da to nije nikakva nacionalistiиka stranka, da je to stranka koju voli jedan narod, stranka demokratska, srpska, zato љto je uglavnom srpskog naroda. I mi smo se vratili, kako vidite, u vlast, ojaиali, i to baљ na иelu sa ovim rukovodstvom koje je sada, a koje mi jako cijenimo.

Kako komentariљete иin Biljane Plavљiж, koja je priznala krivicu pred Haљkim tribunalom? Hoжe li to imati negativne konotacije po Republiku Srpsku?
Ja, da vam pravo kaћem, ne baљ od poиetka, ali odavno, ne pridajem vaћnost onome љta kaћe Biljana Plavљiж. To je meni veoma ћao. Ja nemam pravo da zadirem u njenu sudbinu. Ona je nesretna ћena bila uvijek od kad se rodila do danas. Ona se nesretno ponaљala, љtetno po srpski narod. Ona niљta nije novo kazala ovim. Ona se dogovorila ovdje u Banjaluci sa gospoрom Olbrajt; nije ona ni hapљena, nego je dobrovoljno otiљla; nije ona otiљla ni na kakvo suрenje, ona je otiљla da sudi drugima, ona je otiљla da izdaje i da priznaje neљto i љto nije bilo. To љto je ona priznala ja to smatram njenim liиnim иinom, kao љto je uvijek i radila odmetnuto od svog naroda, odmetnuto od svojih saradnika i ne vidim nekih tragiиnih posljedica iz te njene izjave, kojoj, ja mislim, neжe ni svijet, a pogotovo ne srpski narod pridavati vaћnost. Ostaжe da se misli o Biljani Plavљiж ono љto se veж odavno viрelo.

Љto ju je, po vaљem miљljenju, natjeralo na takvu odluku?
Bio sam u izbornom љtabu Republike Srpske kada je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadћiж zabranjen, kad nam je kazao da se ne moћe viљe kandidovati, kad je predloћio Biljanu Plavљiж za kandidata za predsjednika republike. Obrazloћio je da je razlog u tome љto se nastavlja kontinuitet, љto je ona veж bila aktuelni potpredsjednik, љto je dijelom prenio ovlaљtenja na nju, da жe nas lakљe prepoznati narod, a uz to tumaиio je da жe meрunarodna zajednica i svjetske sile biti neљto mekљe prema jednoj dami negoli prema muљkarcu... Znam da su mnogi glasali i protiv svoje volje, osim nas trojice koji smo javno glasali protiv njene kandidature. Ja sam to i obrazloћio. Ona je imala, nesretnica, neke svoje hirove, ona je dosta samostalno nastupala, odmetala se. Nije nju nikad spoljni faktor mogao natjerati, nju je natjeralo ono љto je ona donijela sa sobom na svijet, ono negativno љto se rodilo sa njom.

Ko je joљ osim vas glasao protiv?
Ako se ja dobro sjeжam, glasao je Boћidar Vuиureviж, tj. ja, gospodin Boro Sendiж i gospodin Miroslav Vjeљtica, tadaљnji aktuelni potpredsjednik Vlade. Mi smo javno glasali, a drugi su govorili onako za sebe.

Svojevremeno ste bili bliski sa Slobodanom Miloљeviжem. S njim ste se poslije politiиki raziљli. On je sada zatoиen u Haљkom tribunalu i pokuљava sam da se odbrani. Kako komentariљete sadaљnje njegovo ponaљanje i stavove koje iznosi u Haљkom tribunalu. Moћete li staviti paralelu na njegovo ponaљanje dok je bio predsjednik Srbije i SRJ i sadaљnjeg njegovog ponaљanja? I njegov odnos prema RS tad i danas.
On je jedna tragiиna liиnost. Ja sam to i pisao u jednoj knjizi. Ja sam se slagao sa njim dok sam mislio da zastupa nacionalne interese. Poslije, zbog nekih stvari, nekih promaљaja politiиkih, raziљli smo se. Sad mu drћim palиeve i branio bih ga. Dao bih dva prsta sa desne ruke za njega zato љto ovo nije suрenje Slobodanu Miloљeviжu; on nije privatna liиnost. Ovo je suрenje Srbiji i cjelokupnom srpskom narodu. I svako dokazivanje istine kroz njegova usta u Hagu, ja burno pozdravim i sa radosti doиekam. Moћe on biti suрen na 100 godina, koliko ne moћe ћivjeti, ili ne znam љta, on se moћe patiti ili ne znam kako ћivjeti odvojeno, ali on je sreжan љto je otiљao tamo jer zaista on sada na najbolji naиin, veoma istrajno, veoma kvalifikovano, veoma ubjedljivo dokazuje ispravnost srpskog naroda, odnosno agresiju na srpski narod. Dokazuje ono љto je sasvim normalno, dokazuje ono љto znaju oni koji ga ispituju. Nije se desila nikakva agresija ni na Hrvatsku, ni na Bosnu i Hercegovinu. Jugoslovenska narodna armija je bila jugoslovenska i branila je Jugoslaviju, sve armije svijeta postoje samo zato da bi branile svoju teritoriju od spoljnog ili eventualno unutraљnjeg neprijatelja. JNA je bila prisutna u Hrvatskoj dok Hrvatska nije priznata kao nezavisna. Иim je priznata kao nezavisna - otiљla je. Bila je i u BiH dok nije priznata BiH, i to nasilno priznata mimo nas Srba, na onom laћnom referendumu, koji nije sproveden kako se inaиe sprovode referendumi. Kad je priznata BiH, JNA je otiљla iz BiH jer to nije viљe bila Jugoslavija. Kako je mogla vojska JNA izvrљiti agresiju na svoju vlastitu teritoriju?! Mislim da gospodin Miloљeviж to veoma ubjedljivo dokazuje, љto i oni znaju, i ja mu drћim palиeve, veoma ga podrћavam.

Slobodanu Miloљeviжu, ili nekom drugom Miloљeviжu, ili Petroviжu, ili ma kome od Srba, ako bi trebalo suditi za neke promaљaje (mada se za politiиke promaљaje ne sudi), za neka zlodjela, treba da sudi srpski narod. Ona vidovdanska izdaja ostaжe najsramnija u istoriji srpskog naroda, iznad svih izdaja koje su se desile.
To nije Vuk Brankoviж; Vuk Brankoviж je bio tamo iza Goleљa sa malo konjanika, vidio je izgubljenu bitku i nije smio da ih uvodi tamo da i to ljudi izgine. Mada je i to izdaja, ovo je daleko viљe od Brankoviжa, ovo je velika sramota i ovo je sramota љto optuћuju svakog ko pomaћe uopљte u odbrani Slobodana Miloљeviжa, a to je odbrana cjelokupnog srpskog naroda. Ne brani on sebe tamo i ja sam veoma naklonjen da se odbrani kako najbolje zna.

Koji su to njegovi politiиki promaљaji?
Mislim da je imao problem љto je bio vlastoljubiv. Drugo, imao je problem љto je bio dosta iskljuиiv, samoinicijativan. Treba prizivati kolektivnu pamet. Mi smo imali dosta pametnih Srba, koje je trebalo pozvati, napraviti neki, љto bi vojska rekla, љtab, konsultovati se. Uvijek zna pet ljudi viљe nego jedan. Tu je njegova velika mana. Mislim da je imao velikog protivnika koga on nikad nije vidio u svojoj ћeni, koja je cijepala njegovu partiju, prevodila iz jedne stranke u drugu, formirala neљto sliиno. Svugdje je u politici prva dama ћena predsjednika republike, prvi saradnik svome muћu. Ovdje se desilo obratno. Onda mislim da je velika njegova greљka љto se veoma kasno, ili nikada, otarasio petokrake, koja je nama Srbima najmanje trebala. To su ti promaљaji. I mislim da je bio okruћen veoma loљim ljudima, posluљnim ljudima, koji su mu malo koristili. Naprotiv, viљe su mu љtetili nego koristili.

Kako komentariљete sadaљnju vlast u Srbiji, odnosno SRJ? Tamo su podijeljena dva bloka: Koљtunica i Рinрiж. Koja strana vam je bliskija?
Socijalistiиka partija Srbije imala je jako иlanstvo, veoma moжnu infrastrukturu i veoma moжno rukovodstvo. To nije bilo lako pobijediti. Sigurno je da se moralo udruћiti s koca i s konopca pa da bi imalo prevagu nad SPS-om i niko pametan nije mogao oиekivati da doрe na vlast neki kvalitet nakon svrgavanja SPS-a. Bilo je normalno oиekivati da doрe neka иudna vlast, neka иudna mjeљavina, ali da doрe do promjena koje smo, manje-viљe, ћeljeli. Ja sam ih liиno ћelio. A onda sam oиekivao da жe doжi poљteni, fer izbori, i to odmah, vrlo brzo, gdje bi srpska pamet iziљla na povrљinu. Srpske pameti ima dosta, ali ona se distancirala zbog totalitarnog reћima. Nije je bilo u vlasti, nije je bilo u politici. Ja sam oиekivao da жe doжi do takvih promjena, do kojih, kako vidite, nije doљlo. Onaj koji je doљao na vlast on иvrsto brani pozicije. Diobe na blokove - to je naљe, to nije od juиe, to je veoma staro. Vlast je veoma mila. Љto se mene tiиe, ja gospodina Koљtunicu i liиno poznajem i smatram ga daleko normalnijim i moжnijim od ijednog kandidata koji se pojavio na ovim izborima. Uz sve manipulacije sa njim i zloupotrebe on je imao najviљe pristalica. E sad жe tu svako umijeљati prste i pare da bi se napravila opstrukcija. Mislim da bi najveжa sreжa sada bila da jedan veoma normalan, veoma pametan иovjek Vojislav Koљtunica doрe na vlast, raspiљe parlamentarne izbore i, ono љto maloprije rekoh, da srpska pamet doрe na poziciju tamo рe joj je i mjesto.

Kako bi se to odrazilo na Republiku Srpsku?
Apsolutno dobro. Ne vidim ja i ne moћe ni biti nikakvih pretenzija na tuрu teritoriju. Ali, narod je jedan. Nemaju bosanski Srbi, hercegovaиki Srbi, Srbi u Srbiji, Srbi van Srbije, Srbi van pameti, Srbi u Crnoj Gori... Jedan je srpski narod. Svi narodi svijeta ћele homogenizaciju, ћele ujedinjenje. Evo, neka ne bude nekih administrativnih pomjeranja, mada ovdje procesi nisu zavrљeni - to je sasvim vidljivo, poиela bi privredna saradnja; bez Srbije mi smo svi niko i niљta, Srbija je jedina zemlja (dobro, ta mala alpska drћava Slovenija, ona nekako moћe), sve druge bivљe republike Jugoslavije ne mogu bez Srbije.

Kako sada vidite ulogu pokojnog Jovana Raљkoviжa?
Ja sam, kako sam rekao, jedan od graditelja, tvoraca, prvih zaиetnika Srpske demokratske stranke, i to sam poиeo sa Raљkoviжem, za kojeg nikad nisam kazao da je pokojni jer on жe ostati da vjeиito ћivi u srpskom narodu. Meni je Raљkoviж priиao u Beogradu kad su ga veж istisli njegovi saradnici koje je on politiиki stvorio (tad su ga primili u Beograd i dali mu da bude direktor jedne bolnice; ja sam ga redovno posjeжivao): "Znaљ li, Boћo, kako je nastala Srpska demokratska stranka?" Rekoh, ja sam jedan od njenih neimara, ali neke pojedinosti ne znam, ne znam kako je dobila ime i tako. "Ja жu ti priиati. Godine 1990.vraжali smo se sa jedne jame kod Gornjeg Lapca odakle smo vadili kosti muиenika, stradalnika koje su ustaљe pobacale u tu jamu 1941. godine i", veli, "neka kiљica nas je natjerala da pobjegnemo u kuжu jednog starog Solunca koji je bio nosilac Karaрorрeve zvijezde, a joљ je bio pri ћivotu i zdravoj pameti". Kaћe, "popili smo po nekolike rakijice, popriиali i ovaj stari meni kaћe profesore, љta vi иekate, љta Srbi uopљte иekaju. Hrvati su formirali HDZ kao nacionalnu stranku, zastupnika svoga naroda, muslimani su formirali Stranku demokratske akcije, nacionalnu stranku kao zastupnika svoga naroda, a je li vi, Srbi, vadite kosti iz jama da bi opet sa nama napunili te jame. Zaљto ne napravite vi neku srpsku stranku?", kaћe Raљkoviж i nastavi "Ja sam se tada zamislio, a poљto smo popili poneku rakijicu, naљalio sam se: Je li ti starino, misliљ da bismo mi Srbi trebali napraviti neku srpsku faљistiиku stranku?" On se, kaћe, malo ljutnuo i kazao - ne, to Srbi nisu nikada radili nit nam to treba. "Pa kako bi je ti starino zvao? On se malo zamislio. Kaћe, ja bih profesore napravio, formirao bih jednu srpsku demokratsku stranku, kako nam i pripada. Mene je to toliko pogodilo, Boћo, da sam odmah posegao za torbom, izvadio rokovnik, i gore, na vrhu papira, napisao: Srpska demokratska stranka. Pod jedan sam napisao svoje ime, pod dva staroga i tako redom. Bilo nas je 13. Trinaesti je bio moj tadaљnji saradnik profesor Jovan Opaиiж. On se potpisao trinaesti - to je onaj Judin broj i on жe prvi od njih 13 izdati, preжi na onu drugu stranu, znaиi da nama Jude ne manjkaju nikad."
Kako ste se upoznali sa Karadћiжem?
Gospodin Karadћiж nije ni pozvan u Trebinje na osnivaиku skupљtinu za Hercegovinu, jer ja nisam znao ni da postoji. Doљao je sa suprugom i sa nekom pratnjom. Meni se javio i traћio da govori. Nisam znao o kome se radi. Prvo sam gledao da li je provokator ili ne. To je moj prvi susret. Poslije je gospodin Karadћiж izabran za prvog predsjednika SDS-a, za prvog predsjednika Republike Srpske. Ja sam bio predsjednik opљtine Trebinje, koja je i glavna opљtina u istoиnoj Hercegovini.

Poљto sam ja uzimao dosta visok poloћaj i duћnosti, meni je Radovan Karadћiж bio љef partije i љef drћave. I sasvim je normalno da sam mu bio dosta blizak sagovornik i uиesnik, bio sam иlan glavnog odbora. Ja sam se veoma dobro poznavao sa Radovanom Karadћiжem. Sada ako biste me pitali рe se on krije, rekao bih da se on ne krije, pa ћivio s ovu stranu Drine, s onu stranu Drine, u Americi, na Zelandu, u Kanadi ili ne znam рe.

Svojevremeno ste izjavili da ste opasani dinamitom i da imate dugme u dћepu kojim biste ga aktivirali u sluиaju da vas pokuљaju uhapsiti pod optuћnicom za navodne ratne zloиine. Da li ste to mislili ozbiljno ili viљe u љali?
Hvala Bogu, ja sam dosta puta davao intervjue i stranim novinarima i domaжim, dosta sam puta i proиitao intervju koji nikada nisam dao, dosta puta sam proиitao izjavu koja mi nije ni pala na pamet jer nemam ja potrebe za to. Pravda i istina je moje najjaиe oruћje. Ja sam se odazvao 13. aprila ove godine na poziv haљkih istraћitelja u Beograd da dam izjavu. Tamo sam ostao sedam sati i davao odgovore na 267 pitanja, veoma uvjerljivo, veoma ubjedljivo, pokazao argumente, dokumente, pokazao pravo stanje. Ja sam smjelo doљao pred njih jer je moje najjaиe oruћje istina, pravda. To o dinamitu - љta жe meni dinamit? Mada, naravno, ne bih lako ni u иije ruke. Niti bih da ko padne u moje ruke.

Razgovarao: Miljan Kovaи, magazin Patriot
Интервју

EVO NEKE SITNICE O TOME GDJE SE JE SKOVAN SDS,
pročitaj bar ovo predkraj što je boldirano.
Ovo je samo jedna herojska pričica, a imaš dosta literature o tome gdje i kako je idejno skovan SDS.
Smrt fasizmu

#40 Inicijativa Djapic-Jurisic; Ukinuti SDS ili Asdauna

Post by Smrt fasizmu »

IDEJA SKORO DA JE DOBRA, ALI IMA JEDNU VELIKU MANU STO SU INICIJATIVU POKRENULI IZ STRANKE KOJA JE NASLJEDNIK PAVELICEVOG HSP-a KOJI JE POBIO SKORO DVA MILIONA SRBA, JEVREJA I ROMA. MOZDA BI DJAPIC- JURISIC I OSTALE USTASE ZA POCETAK TREBALI DA SKINU SLOVO "U" I SLIKU ANTE PAVELICA IZ SVOJIH AKTIVISTICKIH PROSTORIJA, DA NE DIZU SPOMENIKE STEPINCU KOJI JE OTVORENO U IME KATOLICKE CRKVE PODRZAVAO KLAONICU I NASILNO POKRSTAVAO I SRBE I MUSLIMANE TOKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA, DA NE PODIZE SPOMENIKE MILI BUDAKU, ANTI PAVELICU I OSTALIM KOLJACIMA. AKO BI SE ODREKLI OVIH LUDJAKA I FASISTA MNOGO BI UCINILI NA PODIZANJU "REJTINGA" HRVATA...

A STO SE TICE SDS-a I AZBAHUNA, NE DA IH TREBA UKINUTI NEGO IM SE TREBA SUDITI ZBOG ZLOCINA KOJI SU UCINILI PROTIV NARODA BiH..
Smrt fasizmu-Sloboda narodu!!!
skunk carcass

Post by skunk carcass »

Prenj wrote:Ukinuti SDS?
Pa s kim ce onda SDA biti u koaliciji? :roll:
nema veze stranka. srbi ne zele zajednicku drzavu i glasace za stranku koja je protiv zajednicke drzave, ili reformi koje tome vode. pa zvala se ona sds ili liberalno-multinacionalna stranka entuzijasticnih ultrademokrtata, nebitna je stvar. 99% srba, odnosno 35% stanovnista bih misli - isto.
nosara

Post by nosara »

Treba sjebat sve tri nacionalne stranke i onda ce bit mir i red!

Ko to moze ucinit? Samo rulja na izborima, jer nesto ne vjerujem da ce Peder imat muda i interes (on i ne razmislja o tome, btw).

Zivio SDP! Dole izdajice Lazic, Avdic, Tokic i ostali looseri.
Prenj

Post by Prenj »

skunk carcass wrote:
nema veze stranka. srbi ne zele zajednicku drzavu i glasace za stranku koja je protiv zajednicke drzave, ili reformi koje tome vode. pa zvala se ona sds ili liberalno-multinacionalna stranka entuzijasticnih ultrademokrtata, nebitna je stvar. 99% srba, odnosno 35% stanovnista bih misli - isto.
Mislis da su nacisti bili manja kuga od Radovanovih Srba?
Ipak svega nekoliko decenija nakon zabrane nacisticke partije, Nijemci su jedan od najpozitivnijih naroda u poratnoj Evropi.
Sto bi Kinezi rekli "Put od hiljadu milja pocinje prvim korakom", u nasem slucaju prvi korak je jos 1995. trebao biti zabrana SDSa.

Samo jedan drugi mnogo veci problem mi u BiH imamo.
Zasto rusiti tronacionani koncept vlasti sa tri predsjednika, tri televizije i tri tora u kojima se moze nekaznjeno carevati???
Kome je to uopste u interesu?
Vladajuca troglava azdaja je pronasla savrsen recept kako da vlada sa tri uboga stada sljedecih 500 godina.
Kada bi nestalo SDS-a, ubrzo bi nestalo i HDZ i SDA, kao sto su se na istom valu sve tri i pojavile 1991.
Nestanak SDS je posljednja stvar koju i HDZ i SDA zele.
Otud je i jasno Alijino "Mogu ja sa Momcilom" receno Holbrooku 1995.
skunk carcass

Post by skunk carcass »

Prenj wrote:
skunk carcass wrote:
Mislis da su nacisti bili manja kuga od Radovanovih Srba?
Ipak svega nekoliko decenija nakon zabrane nacisticke partije, Nijemci su jedan od najpozitivnijih naroda u poratnoj Evropi.
Sto bi Kinezi rekli "Put od hiljadu milja pocinje prvim korakom", u nasem slucaju prvi korak je jos 1995. trebao biti zabrana SDSa.

Samo jedan drugi mnogo veci problem mi u BiH imamo.
Zasto rusiti tronacionani koncept vlasti sa tri predsjednika, tri televizije i tri tora u kojima se moze nekaznjeno carevati???
Kome je to uopste u interesu?
Vladajuca troglava azdaja je pronasla savrsen recept kako da vlada sa tri uboga stada sljedecih 500 godina.
Kada bi nestalo SDS-a, ubrzo bi nestalo i HDZ i SDA, kao sto su se na istom valu sve tri i pojavile 1991.
Nestanak SDS je posljednja stvar koju i HDZ i SDA zele.
Otud je i jasno Alijino "Mogu ja sa Momcilom" receno Holbrooku 1995.
pa nijemci nisu napredovali zbog zabrane nacisticke partije, vec zato sto su porazeni u ratu a onda potpomognuti u ekonomskoj reformi. ali slazem se da to nebi odrgovaralo drugim strankama, medjutim derivati ovakvih stranaka postojali su i prije drugog svjetskog rata, a u bosni su razliciti narodi istorijski imali razlicitu agentu i razlicite ciljeve. razlika je bila u tome sto ih se vecim vremena nije pitalo, vec se sve neko nametalo, a u razlicitim dobima jedni su bili povlasteni u odnosu na druge, za vrijeme otomanske imperije muslimani, za vrijeme a-u hrvati za vrijeme shs srbi.

moja je poenta u tome da je problem nacionalnosti i religije duboko dublji u bosni nego sto ti mislis, da su sds, hdz i sda rezultat mentaliteta ljudi, a ne sistema ili uredjenja.

taj mentalitet je fiksna konstanta, nepromjenjiva u svakom od 3 naroda.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

nosara wrote:Treba sjebat sve tri nacionalne stranke i onda ce bit mir i red!

Ko to moze ucinit? Samo rulja na izborima, jer nesto ne vjerujem da ce Peder imat muda i interes (on i ne razmislja o tome, btw).

Zivio SDP! Dole izdajice Lazic, Avdic, Tokic i ostali looseri.
AU brate, vala su oni jaki, socijaldemokratija ali u privantom džepu.
JFK

Post by JFK »

Ima dobra narodna izreka: "Ko o cemu, kurva o postenju", pa tako i taj Djapic o tome sta treba da se ucini u ovoj drzavi, iako je nejnekompententiji sto se tog tice.
CrazyNeddo

Post by CrazyNeddo »

skunk carcass wrote:
Upravo...35%! :lol: Uzimajuci u obzir natalitet za 10 - 15 godina bice ih i do 5% manje... Eno u Makedoniji Albanaca isto toliko i isto su ratovali, pa ih niko nista ne pita...

Na referendumu za nezavisnu BiH 60% ljudi je glasalo za to...

A sto se tice nekih ovdje...
Kako nekog nije stid kad kaze da je SDA pocela rat u BiH...Hej bolan ... To samo moze reci neko ko nije Bosnjak, a ni Hrvat, posto je sigurno da pripadicima ova dva naroda sigurno ne bi bilo san snova zivjeti u velikoj srbiji... SDA je bila predvodilac izdvajanja Bosne i Hercegovine i 60% ljudi je reklo da nece da bude dio velike cetnicke drzave...

I oni koji su ginuli u ratu, ginuli su za svoju domovinu , a ne da im neko 15 godina poslije govori kako su SDA, za taj momenat slobodno mozemo reci Bosnjaci (premda ih je u to vrijeme vise od 70% glasalo za istu stranku) poceli rat u BiH... To je cista glupost i sramota...

:x VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NECEMO :x
Poglavica

Post by Poglavica »

Predsjedništvo HSP-a Đapić - dr. Jurišić osudilo je blokiranje reforme policije od Srpske demokratske stranke. Stoga predsjednik HSP-a dr. Zvonko Jurišić, doduše medijskim putem, traži da međunarodna zajednica, a samim time i visoki predstavnik Paddy Ashdown, ukine SDS ili samu sebe.
u Federaciji postoji 11 policija, 11 minstrstava unuttrasnjih poslova, 11 tuzilastava i 11 grupa sudija i sudova. Prostor mali, jedva 2 miliona stanovnika. Kriminal stalni u zas: trgovina zenama i djecom - podokriljem i mdju. zajednice - lova draga "politicarima", droga i u sarajevu od celnika najvaznij partija, te "nadarenih mladih za skrb s aomladinom", kriminalk kriminal.

Pa ako bi izgledala ta reforma? I od kada je policija za sve kriva?????

Tuzilastvo odredjuje istrage, tuzilastvo daje naloge. Sudovi presudjuju. Ako ne presude eto ti furutme.

Dakle sv eje to puuhane na prekuhanu corbu. K tuz. Sar. u deset godina nije pokrenulo niti jednu tuzbu protiv organiziranog kriminala. E sta cemo sada??? Da predju u BL????
kekec

Post by kekec »

VELIKIM BOGOM SE KUNEMO DA ROBOVI BITI NECEMO
Parole, parole, ... :-)

Ropstvo je davno nestalo sa lica zemlje. :roll:
S druge strane, svi smo mi danas robovi,
htjeli to ili ne. Neko je rob novcu, neko
kompaniji, neko banci, a neko zeni ili ... :)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

emmiirr wrote:SDA: Stranka koja je otvorena za gradjane drugih nacionalnosti, vjerovatno ce jos sackeati da neki Srbin dodje,ali ipak otvorena je.../ SDS: sto posto srba, bez ikakve sanse,da ce se ista promjeniti u buducnosti...

Desnica Radovojevic, Srbin, clan SDA, potpredsjednik FBIH
Kako je dovoljno maloj djeci dati obicnu kockicu secera pa da misle da imaju punu kesu shekerica... :zzzz:

Drzi se ti samo desnice @emmiirreeeeee! :D
Post Reply