Hvalaivana78 wrote:Uz pretpostavku da bi kabineti informatike trebali biti "solidno" opremljeni, problem u nastavi mogu biti i neadekvatno edukovani nastavnici koji su prekvalifikovani za nastavnike informatike uvodjenjem ovog predmeta. Svako onaj, ko je u nastavi, a i sam nije podlozan samoedukacije vrlo brzo moze biti prevazidjen. Djeca su danas prilicno informaticki pismena sto s jedne strane cini problem a s druge prednost u nastavi informatike.
Problem je, ako je nastavni plan prevazidjen,ako sadrzaji ne prate zelju i mogucnosti ucenika a da pretpostavimo da nije do nastavnika.
Cinjenica je da su nastavni planovi odavno prevazidjeni, da se jos u njima nalaze nastavne jedinke manipulacija misem, formatiranje diskete isl.....
Nastavne planove treba mijenjati, i nastavne planove treba sinhronizovati sa nastavnim planovima srednjih skola.
Ucenici cesto znaju reci da im je dosadno na casovima inf srednje skole jer se nastavne jedinke bukvalno ponavljaju.
Sta hocu reci:
Ako su ucenici u osnovnj skoli stekli elementarna znanja iz MS Office, onda u srednjoj treba da nastave sa naprednim, a ne da krecu iz pocetka. Sto se tice programskih jezika - ista stvar.
Zagovornik sam prakticnih znanja, primjenivosti. Medjutim, informaticki pismena osoba mora vladati i strucnom terminologijom shodno dobi u kojoj stice osnove informaticke nauke.
Prednost samog predznanja ucenika je za one koji djeci hoce, mogu i zele pruziti vise.To se vidi i na ovim klasifikacionim takmicenjima, pogotovo ucenika osnovnih skola, koji su stekli i pokazali izvanredno znanje iz oblasti gdje imaju mali fond sati u nastavi.
To najcesce postizu na vannastavnim aktivnostima i sve zavisi od nastavnika koliko je spreman da prati potrebe posebno zainteresovane i nadarene djece, a ima ih.
Tema siroka, ovo je pocetak....
informatičko obrazovanje u BiH
-
programiranje
#26 Re: informatičko obrazovanje u BiH
-
programiranje
#27 Re: informatičko obrazovanje u BiH
modem33 wrote:Informatika u skolama je katastrofalna i kasni jedno 13 godina od normalnog toka... Puno teoretisanja ..... npr: napisano 50 stranica: sta je mis a sta memorija ... umjesto da ljudi samo rukuju misem odmah...
Ja sam padao iz informatike ....... a drugi prijatelj je imao 5 iz informatike ali je samo blejao u monitor kao tele ....
To su ti standardni BH informatike.
U pravu si, da bi pratili standarde razvoja informacionih tehnologija obnavljanje nastavnog plana i programa predmeta informatike MORA biti učestalije, barem za srednje škole, a neophodno je za tehničke škole i gimnazije informatičko-matematičkog usmjerenja. Ko su institucije koje su zadužene za NPP i kako postići "update" informacija u razumnom vremenskom periodu?
-
programiranje
#28 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Za razliku od ostalih predmeta profesor/nastavnik informatike mora biti u neprestanom razvoju i učenju,biti u korak sa dešavanjima na "sceni". Nije grijeh priznati da se nešto ne zna. Grijeh je ostati u vjerenju da se zna kad se ne zna.Ajatolah_ wrote:Za vrijeme koje smo mi u školi posvetili HTML-u stigne se zaista steći solidno znanje iz HTML-a i CSS-a.
Ali kad se uzme u obzir da za to vrijeme profesor CSS nije ni spomenuo, da smo koristili zastarjele elemente i atribute poput, šta ja znam, font, bgcolor, te radili dizajn preko tabela - mogu samo reći žali bože vremena.
-
programiranje
#29 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Svakodnevna aktivnost onih koji žele da se obrazuju jeste elektronsko učenjeivana78 wrote:Zanima me sta mislite o elektronkom ucenju ili tzv. ucenju na daljinu.
-
programiranje
#30 Re: informatičko obrazovanje u BiH
alkalna_baterija wrote:Sve ljude koji su mi predavali tokom osnovne i srednje škole ovdje kad sastaviš (mijenjali se, bolešljivi nekakvi) neće razumjeti 90 % postova![]()
i to nije moje mišljenje, to su činjenice...
u osnovnoj gdje sam išla još uvijek predaju "ovo vam je hardver, a ovo je softver" i to je svo znanje koje se ponese... u srednjoj opet profesor je zvao druga iz razreda da mu očisti privatni PC od virusa i sl...
-
programiranje
#31 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Sasvim se slažem... Ali, u tom slučaju profesori informatike bi trebali biti ili bolje plaćeni da mogu svoje znanje obogačivati kursevima iz potrebnih oblasti, ili eventualno da imaju po potrebi uplaćene kurseve (kvalitetne seminare) od strane ministarstva obrazovanja (ili eventualno Pedagoškog zavoda).Drinski wrote:A zasto se u sklopu nastave u srednjoj skoli ne osigura obavezno polaganje ECDL ispita?
to bi bilo jeftinije nego ovo klasicno polaganje, povecavas nivo informatičke pismenosti i konkurentnosti radne snage na trzistu i sl.
- ivana78
#32 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Sto se tice polaganja ECDL-a u RS je bila organizovana on lyne napredna inf. obuka nastavnikaA zasto se u sklopu nastave u srednjoj skoli ne osigura obavezno polaganje ECDL ispita?
http://www.eobrazovanje.com/Nastavnici/ ... D1%98.aspx
mislim da je to bio pun pogodak da se ako nista drugo sagleda situacija na terenu.
Licno, bila sam jako zadovoljna samom obukom i nacinom izvodjenja, bilo je to moje prvo "ucenje na daljinu". (izvodila firma Lanaco).
Mislim da u RS od ove godine idu novi nastavni planovi i udzbenici, kad objave nastavne planove postavicu link! Koliko sam informisana jako su sadrzajni!
Samo, za sprovodjenje kvalitetne nastave potrebna je tehnicka opremljenost kabineta.
A nastavni kadar??? pa zalite se, pisite prigovore ali naravno ako su oni samo argumentovani i opravdani. Na zalost, ucenici najcesce nisu zadovoljni nastavnicima koji rade i traze znanje. Ali, ima i onih drugih, koji uce , zele i traze vise!
-
Xirtma
#33 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Slucajno naisao na ovaj forum i ne mogu da ne napisem svoje misljenje. Ja mislim da se ovdje SRZ informatike malo napusta. HTML, CSS, Office, Google? Glupost! To nema veze informatikom. To je samo reprezentacija informacije. U mojim ocima samo pisanje stvari koji su razumni za neki parser. Dijeci treba da se pokaze sta je programiranje u osnovnoj i srednjoj. Hrvatska i Srbija to rade i ne vidim da imaju problema u tome - dosta su uspjesniji od nas. Informatika je nauka o obradi informacija kako svi znamo. Pa... pokazimo i djeci sta to znaci obraditi informaciju, tj. pisati algorithme koje za neki unos daju neki izlaz.
Dat argument "ne znaju google, sto bi znali onda programirati" nema smisla, jer nisu zavisne stvari (znati koristiti google ne znaci znati nesto u informatici)
Dat argument "ne znaju google, sto bi znali onda programirati" nema smisla, jer nisu zavisne stvari (znati koristiti google ne znaci znati nesto u informatici)
- guber90
#34 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Vidim ja da si ti pravo detaljno postove citao, nevjerovatno je da nisi niti jednu jedinu izjavu smjestio u pravila kontest, al hajde neka. Vidim takodjer da volis agresivno da pises po forumu i pametujes, pa ako volis pametovati evo ti kontra argumenti:Xirtma wrote:Slucajno naisao na ovaj forum i ne mogu da ne napisem svoje misljenje. Ja mislim da se ovdje SRZ informatike malo napusta. HTML, CSS, Office, Google? Glupost! To nema veze informatikom. To je samo reprezentacija informacije. U mojim ocima samo pisanje stvari koji su razumni za neki parser. Dijeci treba da se pokaze sta je programiranje u osnovnoj i srednjoj. Hrvatska i Srbija to rade i ne vidim da imaju problema u tome - dosta su uspjesniji od nas. Informatika je nauka o obradi informacija kako svi znamo. Pa... pokazimo i djeci sta to znaci obraditi informaciju, tj. pisati algorithme koje za neki unos daju neki izlaz.
Informatika (engl. information technology) je nauka koja se bavi strukturiranjem, obradom i prenosom informacija.
Računarstvo (engl. computer science) je nauka koja se bavi računarskim hardverom, softverom, kao i teorijom računanja i njegovom primjenom.
Softver se bavi proučavanjem programskih jezika, programskih paradigmi kao i samih programa. Hardver se bavi proučavanjem računarske arhitekture i njenih periferija. Računar kao sprava je namijenjen za automatizovanje zadataka i izvršavanje računskih zadaća. Kompjuterima su se još u devetnaestom vijeku nazivali ljudi koji su izvršavali kompleksne računice.
Informatika i računarstvo nisu potpuno iste stvari, iako su veoma usko vezane jer se bave istim ili sličnim tematikama. Informatika se danas uglavnom ubraja u inženjerske ili tehničke nauke. Ona ima nezanemariv dio tema koje su isključivo teoretske prirode. Postoji problem i sa terminima u raznim jezicima zbog uske vezanosti informatike i računarstva, tako da se termin informatika uglavnom odnosi na računarstvo. Informatika je više teoretske prirode, ali se zato detaljno bavi softverom i strukturiranjem, obradom, pretvaranjem, pohranjivanjem i prijenosom informacija. Računarstvo obuhvata sve što je vezano za računar i računarsku nauku kao što je hardver, softver, izrada programa pomoću programskih jezika i tako dalje.
Znaci tvoje shvatanje definicije informatike veze nema sa tim sta ona zapravo jeste, a isto tako nemas prave informacije sto se tice informatike u okolnim zemljama, slobodno idi na google i nadji nastavni plan i program, pa ces vidjeti da se ne razlikuje pretjerano od naseg.
Sto se tice potenciranja programiranja, ja idalje stojim iza toga da to nije potrebno previse potencirati, posebice u osnovnim skolama, sto se tice srednjih to treba biti relativno od srednje do srednje. Programiranje nije nesto sto je svakome potrebno, cak sta vise velikoj velicini ljudske populacije uopste nije potrebno, jer to je malom broju ljudi uopste zanimljivo, znaci ako je tebi nesto zanimljivo i smatras ga potrebnim ne znaci da je to automatski svakome potrebno. Kao sto se i iz matematike u osnovnim skolama ne rade integrali i izvodi, tako ne treba niti programiranjem lomiti djecu, treba im prezentirati onoliko koliko treba da shvate sta je programiranje, kako funkcionira, da nakon osnovne skole znaju da li im je to zanimljiva disciplina u kojoj se vide u nekoj od srednjih skola. Programiranju je jedino moguce posvetiti vise vremena da se uvede nastava iz informatike od 1. razreda, stoga u 8 ili 9 godina skolovanja je moguce nesto tako sprovesti.
-
Xirtma
#35 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Iznio sam svoje misljenje, sorry ako je to tebi agresivno. Ako smatram nesto da je glupost sto je receno, onda to nije uvreda, vec izazov da branis svoj stav i da me ubjedis da nije. Nisam trebao staviti tu definiciju iz osnovne skole koju su nas ucili da znamo napamet, ali neka stoji sad - moja greska.
Sve to sto si naveo su algoritmi i programi:
zelis da radis hardware? Spremaj se za programiranje, zestoko. Hard disk je pun programa i algoritama. CPU->cache->RAM isto. Graficka i ekstreman paralelizam na njima? Isto.
Software: ocito
Mreze: algorithmi + protokoli
Prijenos podataka: algorithmi!
.....
Za mene je jednostavno ucenje nekoga kako da googla isto kao da ga ucis kako paliti TV. Google je proizvod za koristenje, ne nauka. Informatika treba da bude ono sto jeste. Inace se slazem, da ih ne treba ubiti u pojam sa time, vec da im se pokaze na elegantan nacin sta se skriva iza tog ekrana kojeg gledaju. Inace, za profesore: moj nije znao poslati email, pa je i ovo sto predlazem utopicno.
Sve to sto si naveo su algoritmi i programi:
zelis da radis hardware? Spremaj se za programiranje, zestoko. Hard disk je pun programa i algoritama. CPU->cache->RAM isto. Graficka i ekstreman paralelizam na njima? Isto.
Software: ocito
Mreze: algorithmi + protokoli
Prijenos podataka: algorithmi!
.....
Za mene je jednostavno ucenje nekoga kako da googla isto kao da ga ucis kako paliti TV. Google je proizvod za koristenje, ne nauka. Informatika treba da bude ono sto jeste. Inace se slazem, da ih ne treba ubiti u pojam sa time, vec da im se pokaze na elegantan nacin sta se skriva iza tog ekrana kojeg gledaju. Inace, za profesore: moj nije znao poslati email, pa je i ovo sto predlazem utopicno.
- guber90
#36 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Pod agresivnoscu smatram prezentovanje cijelog posta, a ne tvoje ideje, cim kazes nekome da mu je ideja/post glupost tvoj post je agresivan i uvredljiv, ako se ne slazes sa necim prije svega ne znaci da si upravu, a nakon toga ne znaci da moras nastupiti kako si ti nastupio.
Ja uvazavam tvoj stav iako se ne slazem sa njim i za isti nisam rekao da je glupost, nego sam rekao koje su mu mane.
Sto se tice tog oko algoritama ne skonta te bas sta si zelio reci, ali nema veze. Algoritam nije programiranje, algoritam je ideja za rijesavanje nekog problema, odnosno definisani koraci za rijesavanje problema.
Ja uvazavam tvoj stav iako se ne slazem sa njim i za isti nisam rekao da je glupost, nego sam rekao koje su mu mane.
Sto se tice tog oko algoritama ne skonta te bas sta si zelio reci, ali nema veze. Algoritam nije programiranje, algoritam je ideja za rijesavanje nekog problema, odnosno definisani koraci za rijesavanje problema.
- ivana78
#37 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Sta je ono cime djeca treba da ovladaju u osnovnoj skoli:
da upoznaju istorijski razvoj rac. i inf. na nacin razumljiv njima, pravilno koriscenje i rukovanje racunarom, internet-osnove, kako bi znali koristiti i za potrebe drugih predmeta, (servise na internetu), MS Office-osnovni ili nizi nivo,brojne sisteme, malo WEB dizajn i naravno programiranje. Programiranje po meni moze po 10 -15 casova u u 8. i 9. razredu. Uvod u programiranje, linearne i razgranate strukture u 8. razredu a ciklicne strukture, nizove i stringove u 9. razredu. To je cak po meni preporucljivo i djeci zanimljivo kad neke matematicke zadatke rjesavaju na taj nacin. Iz prakse znam da to oni mogu i da vecini ne predstavlja problem. Za one koji zele vise postoje sekcije.
Za ovakav nastavni plan i jedan cas sedmicno kako je sada moze samo uz dijeljenje odjeljenja u dvije grupe, da predavac moze prici svakom uceniku i da svaki ucenik ima na raspolaganju racunar, a ne da sjede po dva ucenika gdje je uvijek jedan posmatrac.
Imajuci u vidu ovo predznanje samo srednje skole shodno struci trebaju nadograditi materiju. Znam preko kolega i iz RS i Federacije da djeca imaju interes i da postizu zapazene razultate(na drzavnim takmicenjima i olimpijadama).
da upoznaju istorijski razvoj rac. i inf. na nacin razumljiv njima, pravilno koriscenje i rukovanje racunarom, internet-osnove, kako bi znali koristiti i za potrebe drugih predmeta, (servise na internetu), MS Office-osnovni ili nizi nivo,brojne sisteme, malo WEB dizajn i naravno programiranje. Programiranje po meni moze po 10 -15 casova u u 8. i 9. razredu. Uvod u programiranje, linearne i razgranate strukture u 8. razredu a ciklicne strukture, nizove i stringove u 9. razredu. To je cak po meni preporucljivo i djeci zanimljivo kad neke matematicke zadatke rjesavaju na taj nacin. Iz prakse znam da to oni mogu i da vecini ne predstavlja problem. Za one koji zele vise postoje sekcije.
Za ovakav nastavni plan i jedan cas sedmicno kako je sada moze samo uz dijeljenje odjeljenja u dvije grupe, da predavac moze prici svakom uceniku i da svaki ucenik ima na raspolaganju racunar, a ne da sjede po dva ucenika gdje je uvijek jedan posmatrac.
Imajuci u vidu ovo predznanje samo srednje skole shodno struci trebaju nadograditi materiju. Znam preko kolega i iz RS i Federacije da djeca imaju interes i da postizu zapazene razultate(na drzavnim takmicenjima i olimpijadama).
- Arata
#38 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Prošle godine dolazi mi komšija srednjoškolac i pita imam li instalaciju za MS Office 2003. Kaže iz informatike moraju da rade u njemu jer ih ispituju na računarima na kojima nema novijeg Office-a.
- ivana78
#39 Re: informatičko obrazovanje u BiH
pa onaj ko zna raditi u 2010 valjda ce se snaci i u 2003.
Ako je taj srednjoskolac u skoli radio na 2003. a kuci recimo na 2010. u cemu je problem? Valjda ce se snaci u tom okruzenju u kome je na nastavi radio.
To je kao na casu mm kad mi ucenik koji ne zna sabirati i oduzimati razlomke kaze jel ga mogu pitati jednacine i nejednaceine u skupu Q jer eto to zna
- Arata
#40 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Jesi li ti ikad vidjela Office 2003 i 2010? Ako ćemo tako, zar nije onda bolje osnovne koncepte rada u aplikativnom softveru učiti u open source varijantama. Neka ih uče u LibreOffice-u šta su margine, šta je font, kako se pravi sadržaj, kako se radi sa formulama u Excel-u... Al' jok, problem je profesoru naučiti nešto novo. Pa djecu još uvijek uče Pascal, umjesto da za uvod u programiranje koriste Python ko sav svijet.ivana78 wrote:
pa onaj ko zna raditi u 2010 valjda ce se snaci i u 2003.
Ako je taj srednjoskolac u skoli radio na 2003. a kuci recimo na 2010. u cemu je problem? Valjda ce se snaci u tom okruzenju u kome je na nastavi radio.
To je kao na casu mm kad mi ucenik koji ne zna sabirati i oduzimati razlomke kaze jel ga mogu pitati jednacine i nejednaceine u skupu Q jer eto to zna
- ivana78
#41 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Sasvim slucajno i vidjela i radila i trenutno radim u 2010. Ne vidim nikakav problem. I ja sam radila u '98, 2003, pa presla u 2007 pa 2010. Ocekujem uskoro da predjem na 2013.
Moji ucenici u osnovnoj rade u 2010. U cemu rade u tom ih i ispitujem, sta mislis sta je s onima koji nemaju kuci rac. a mislis da jos uvijek nema i takvih. Nemojte pretjerivati. U osnovnoj, mislim da se na nivou BiH radi qbasic u redovnoj nastavi, odavno radim i c++ ali sa sekcijom. Vazno je da oni u tom uzrastu shvate logiku rjesavanja problema a mladi i pametni lako se "prestroje" na drugi kod i programsko okruzenje.
Opet kazem, srednja skola treba biti nadogradnja!
- guber90
#42 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Citajuci tvoje postove vidim da se slazemo u velikoj vecini stvari, stoga sretnoivana78 wrote:
Sasvim slucajno i vidjela i radila i trenutno radim u 2010. Ne vidim nikakav problem. I ja sam radila u '98, 2003, pa presla u 2007 pa 2010. Ocekujem uskoro da predjem na 2013.
Moji ucenici u osnovnoj rade u 2010. U cemu rade u tom ih i ispitujem, sta mislis sta je s onima koji nemaju kuci rac. a mislis da jos uvijek nema i takvih. Nemojte pretjerivati. U osnovnoj, mislim da se na nivou BiH radi qbasic u redovnoj nastavi, odavno radim i c++ ali sa sekcijom. Vazno je da oni u tom uzrastu shvate logiku rjesavanja problema a mladi i pametni lako se "prestroje" na drugi kod i programsko okruzenje.
- ivana78
#43 Re: informatičko obrazovanje u BiH
A za to sretno si mogao izabrati i ljepsi smajlic
U svakom slucaju HVALA!
U svakom slucaju HVALA!
- guber90
#44 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Meni ovaj nesto srcu prirastao, sta ja znamivana78 wrote:A za to sretno si mogao izabrati i ljepsi smajlic![]()
U svakom slucaju HVALA!
Inace je steta sto nemate slobodu preci na c++ umjesto da se radi sa Q, ali barem na sekcijama se moze.
- ivana78
#45 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Svaki nastavnik ima pravo 30% nastavnog plana korigovati. Mislim da ce moje korekcije ove godine, ako me ne ometu, ici u tom pravcu.
Inace, kad vidim da djeca necim vladaju( kao npr. word, internet i sl.), to formalno predjem a onda im ubacim nesto novo kao rad sa Movie maker, BSR Screen, Wordpress, Geogebra isl.
Sve je na predavacu, niko nece nekog kritikovati ako pored obaveznog djeca savladaju i nesto novo njima zanimljivo.
Inace, kad vidim da djeca necim vladaju( kao npr. word, internet i sl.), to formalno predjem a onda im ubacim nesto novo kao rad sa Movie maker, BSR Screen, Wordpress, Geogebra isl.
Sve je na predavacu, niko nece nekog kritikovati ako pored obaveznog djeca savladaju i nesto novo njima zanimljivo.
- alkalna_baterija
#46 Re: informatičko obrazovanje u BiH
ivana78 wrote:Svaki nastavnik ima pravo 30% nastavnog plana korigovati. Mislim da ce moje korekcije ove godine, ako me ne ometu, ici u tom pravcu.
-
numizmatic
#47 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Nekima informatika nije na prvom mjestu pa da gataju gdje se opcija koja se u Office 2010 nalazi na jednom mjestu, nalazi u Office 2003. Možeš se ti lako snaći kad imaš iskustva, ali u glavi djeteta to stvara smutnju.ivana78 wrote:
- alkalna_baterija
#48 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Sjecam se dok je bilo - otvori meni, podmeni, eh hajd sad mi reci koje sve opcije tu imamo
maltene ucili napamet... Nikad nisam shvatala potrebu da se to tako uci, valjda je bitno da ti dijete kad sjede za komp, zna uradit sve sto trazis od njega u kratkom roku...
-
mahalas505
#49 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Pa sta ako se djeca uce u Pascalu? Ti kazes Python, ja onda mogu isto tako reci zasto ne poceti programirati u Javascript-u? Glupo je stavljati u prvi plan jezik, jezik je samo implementacija(Jel to Pascal ne moze izvrsiti neki algoritam koji moze Python? Bas bih volio da cujem odgovor na ovo pitanje).Arata wrote:Jesi li ti ikad vidjela Office 2003 i 2010? Ako ćemo tako, zar nije onda bolje osnovne koncepte rada u aplikativnom softveru učiti u open source varijantama. Neka ih uče u LibreOffice-u šta su margine, šta je font, kako se pravi sadržaj, kako se radi sa formulama u Excel-u... Al' jok, problem je profesoru naučiti nešto novo. Pa djecu još uvijek uče Pascal, umjesto da za uvod u programiranje koriste Python ko sav svijet.
Po meni bitnije je usvojiti algoritamski nacin razmisljanja, kako rjesiti neki problem, napisati "pseudo" kod i onda na kraju dolazi implementacija/tehnika. Ja da sam profesor u osnovnoj/srednjoj skoli bilo bi dovoljno samo da ucenik navede korake u rjesavanju problema i da mogu odmah vidjeti na cemu smo sto se tice razumjevanja programiranja, implementacija vise manje, to dolazi s vremenom.
Takodjer, u vezi aplikativnog softvera, fokusirao bi se na primjenu tog softvera na rjesavanju problema i takodjer bi forsirao grupni rad kao veoma bitan. Kokretan primjer bi bio npr. excel ili neki drugi program da se recimo napravi neki dijagram takvog i takvog oblika sa tim i takvim podacima. Naravno na nastavi bi se obradilo te neke osnove koje mogu uputiti ucenika ka rjesavanju problema, ali uopste se ne bi obazirao na to da li je ucenik uradio po tim predavanjima ili cak u tom programu, vise bi me iteresovao krajnji rezultat.
-
celeron
#50 Re: informatičko obrazovanje u BiH
Ja predajem informatiku u osnovnoj skoli. Prva stvar koja je pogresna, je to da su samo dva cas sedmicno sto je presmijesno. Zivimo u vremenu kada je procvat informatike, a imamo situaciju da je informatika po broju casova izjednacena sa vjeronaukom. Zatim, ukinut je grupni rad koji je postojao vijekovima, a sada eto ne valja. To je takav prodmet je je grupni rad pozeljan. Mislim, na kojem predmetu nije, ali na ovom posebno jeste. Ja u ucionici koja broji u prosjeku 23 ucenika imam 3 racunara koja podrzavaju prvu konkretnu generaciju dual-core procesora, medjutim i na njima su Celeroni 430. Nije Problem u Celeronu vec je problem sto su samo 3 takva. Ostali racunari u mojoj ucionicu su stari od 13-17 godina, dakle Pentium II konfiguracije. Sta ja da realizujem na takvim racunarima, kada djeca kod kuce imaju racunare stare 1-5 godina.
Infrastruktura nije ni nuli ravna, vec tezi u minus beskonacno. INformatika je prakticni, a ne teoretski predmet pa su zato i predavanja profesora onakva kakvi su im uslovi za rad.
Infrastruktura nije ni nuli ravna, vec tezi u minus beskonacno. INformatika je prakticni, a ne teoretski predmet pa su zato i predavanja profesora onakva kakvi su im uslovi za rad.