Informacije-Zeljeznicka stanica Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

KENJAC wrote:
Šeha wrote:Meni je ovdje vise on ispao kreten nego ona. On je tako ofiran i tako se vidi da je nas da bi ja na njenom mjestu rekao "ne seri matereti nego reci sta hoces."
Ovo je pravi Tarzan English, by the way, odkud kod nas toliki kompleks da se mora znat strani jezik. Otidji u Veneziu na trg Svetog Marca pa probaj narucit ista komplikovanije na bilo kom jeziku, sem ako ne naletis na curu iz Pule ko konobaricu. Pa opet kafane rade. "U Rimu se ponasaj ko Rimljanin" i nauci par rijeci na jeziku zemlje u koju ides! Sem Njemaca probaj vidjet koliko Evropljani poznaju strane jezike. Pitaj u Parizu nesto na Italijanskom pa da vidis!!!
Bio sam i u Veneciji, a i u ostatku Evrope. Jedini lik koji nije znao engleski je bio jedan stari ciko u jednoj kafanici sakrivenoj u Barceloni (cak mislim da sam ja tu bio i prvi turista ikad). U svim ostalim drzavama i gradovima (a bilo ih je poprilicno) ljudi su znali barem osnove engleskog, dovoljno da se sporazumijemo. Malo mi je vec muka od te price "niko ga ne prica, pa sto bi onda mi".
Kad smo kod 202-ke, ako vec hoce da prave ovakve zajebancije, trebali bi naci nekoga ko fakat zna pricati engleski da zove ljude. Ja sam u startu kontao da ga je cura izofirala i da se zajebaje sa njim...
KENJAC

Post by KENJAC »

Cuj "bio sam u Valenciji, a i u ostatku evrope" Bog si stare mi!
striker

Post by striker »

Pa ne bi bilo loše udariti im kontru jedan dan...
Neko ko dobro poznaje njemački ili turski npr. da malo pozove u program,pa da vidimo kako će se snaći pametnjaković. Ko da gledam bilo bi:"...idemo marketing..." :-)
Eshek

Post by Eshek »

dobro..ne ulazeći u to kakav je Adi..

ŽENA RADI NA INFORMACIJAMA ŽELJEZNIČKE STANICE U SARAJEVU i zna reci samo "no, no...Bosnian"

Jesam li ja jedini koji misli da je ovo bruka i sramota, ili koji već vrag :? :?
striker

Post by striker »

Eshek wrote:dobro..ne ulazeći u to kakav je Adi..

ŽENA RADI NA INFORMACIJAMA ŽELJEZNIČKE STANICE U SARAJEVU i zna reci samo "no, no...Bosnian"

Jesam li ja jedini koji misli da je ovo bruka i sramota, ili koji već vrag :? :?
Evo direktor ŽFBiH će zaposliti Muhameda Mešića na informacijama da se više ne bruka firma ;-)
Eshek

Post by Eshek »

striker wrote:

Evo direktor ŽFBiH će zaposliti Muhameda Mešića na informacijama da se više ne bruka firma ;-)
ne znam ko je muhamed, ali mislim i da ne trebam znati.

činjenica je da turisti trebaju ovoj zemlji (pogotovo željeznici), a ne mi njima.
Ivy

Post by Ivy »

Eshek wrote:
striker wrote:

ne znam ko je muhamed, ali mislim i da ne trebam znati.

činjenica je da turisti trebaju ovoj zemlji (pogotovo željeznici), a ne mi njima.
Muhamed Mešić iz Tuzle ima samo 22 godine a govori 26 jezika i to: engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, baskijski, portugalski, nizozemski, velški, islandski, norveški, švedski, finski, estonski, slovački, češki, mađarski, bugarski, albanski, japanski, hebrejski, jidiš, irski, arapski i svahili.

Sporazumijeva se na još nekoliko njih - poljskom, grčkom, turskom, aramejskom i hindu, ne računajući domaće jezike.

"Jezik naučim za par tjedana, a onda treba par mjeseci, ako ne i cijeli život, da se jezik doista i ''nauči''. Treba ga pričati, slušati i u njemu uživati. Mislim da ''naučiti jezik'' ne znači tek završiti tečaj uz pomoć knjige, potom ostaviti knjigu sa strane i znati jezik", rekao je Muhamed za Javno.com.

Sa 16 i pol godina Muhamed je postao savjetnik gradonačelnika Tuzle, s deset godina književni kritičar a na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu predstavljao je cijelu Jugoistočnu Europu.

Trenutno je u Beču, gdje je magistrirao pravo. Radi za nekoliko institucija u Beču, Londonu i Sarajevu, i bavi se aktivnostima od istraživanja u oblasti ljudskih prva do rada na projektima razvitka kreativne industrije u tranzicijskim ekonomijama i zemljama u razvitku, uključujući i zemlje poput Hrvatske i BiH.

Muhamed smatra da je jedan od najvažnijih razloga njegovog uspjeha podrška okoline koja je hrabrila svaki novi korak.
Eshek

Post by Eshek »

aaaa, taj Muhamed :D :D

ne bi me čudilo kad bi se desilo da ni Muhamed, uprkos svom opširnom poznavanju jezika, ne bi uspio od informacija naših eljeznica dobiti konkretnu informaciju o redu vožnje...
Edin H.

Post by Edin H. »

Cak i u zemlji gubitnici iz Drugog Svjetskog rata kadkada je tesko dobiti informaciju na engleskom.

Ja sam imao prakticno istovjetnu situaciju iz ovog telefonskog razgovora u Berlinu gdje sam postavljao pitanja na engleskom, a radnik na informacijama mi odgovara na njemackom.

Ipak u ovom slucaju mislim da je to Churchill-ova greska :oops:

Premda zasigurno stoje argumenti da bismo mi kao mala zemlja trebali imati osobu na informacijama koje posjeduje elementarno znanje nekoliko stranih jezika.

Ali kao sto rekoh to treba i platiti.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

meni je zaista neugodno citati teme u kojima se ljudi ismijavanju neznanju ljudi koji zaradjuju 300 KM mjesecno. Isto tako mi nije jasno kakve veze sa ovom temom ima Muhamed Mesic, jedinstven genij i poliglota u cijeloj jugoistocnoj Europi. Nece taj raditi nikada na zeljeznickoj stanici niti neko ko je zavrsio engleski na Filozofskom fakultetu. Problem lezi u firmi i u centru za obrazovanje kadrova ako ga uopce imaju. Sva preduzeca koja se bave turizmom bi trebala organizirati kurseve stranih jezika za svoje radnike. Zeljeznice FBiH mi djeluju kao poprilicno lose vodjena firma, a postarije zene koje im rade u racunovodstvu u cetrali kod Predsjednistva BiH su nesto najarogantnije sto sam imala priliku vidjeti u Sarajevu. Dva kursa engleskog i gospodja sa informacija bi govorila kao da se tamo rodila, ali zasto placati radnicima kurseve kad za tu lovu generalni direktor moze obilaziti svijet i sakupljati iskustvo
strong69

Post by strong69 »

I 202 i informacije na Zeljeznickoj su dno dna. Ako se zeli ukazati na nesto sto nije dobro onda je ismijavanje (nista boljeg znalca jezika) najgori nacin.
Sramota je da na Zeljeznickoj stanici ne znaju jezik i to je cinjenica. Na prvom koraku stranac dobija krivu sliku (ili mozda nije kriva?) o gradu i o drzavi. Na informacijama treba da rade osobe koje poznaju jezik(makar jedan) i to je cinjenica. Pustite price kako u Evropi ne znaju jezik i nece da ga pricaju. Kakve to ima veze sa ovim slucajem? Zato znaju jezik zaposleni na autobuskim i zelj, stanicama i to jako dobro.
202 i Adi Sarajlic su druga prica... O njima nema sta da se kaze... Dno...
Eshek

Post by Eshek »

Željeznicama trenutno pare nisu problem (digli su ogromne kredite za modernizaciju), tako da ne može stojati argument da je problem u par stotina KM.

Prije će biti da je neko uvalio "onu malu rodicu" od dajdžinice tu da sjedi i da se zajebaje...
Post Reply