informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
scuba_blue

#1 informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by scuba_blue »

Ovako, zanima me par informacija, koje bi bile od velike pomoći vezano za povrat poreza stranim državljanima...
Mnogo bi pomoglo ako bi neko od forumaša podijelio svoja iskustva, jer se ja još uvijek i ne kužim baš najbolje u sve to.
Da ne dužim, ovako... da li je moguće /recimo u Hrvatskoj/ kupiti neki proizvod /recimo laptop, TV i sl./ i da ti se vrati PDV.
tačnije zanima me procedura?!
pretpostavljam da je potrebno napraviti neki predračun, neke formulare popuniti...
-Da li se ti formulari 'rješavaju' na licu mjesta, u prodavnici.. ili je potrebna neka procedura, priprema za dobijanje tih formulara
-Da li se pri samoj kupovini plača puna cijena, a onda se nakrando vrati PDV?? (u prodavnici, ili na carini... nemojte se smijati, ali stvarno nemam pojma :roll: ) ili se sve odmah riješi u prodavnici??
-Da li je bitna cijena kupljenog artikla (tj. da li postoji donja granica ispod kojeg iznosa se ne vrši povrat PDV-a)
-Da li se vrši povrat kompletnog PDV-a, ili samo neki dio (neki određen procenat, ako neko zna koliki, to bi takođe bila korisna informacija)
-U koliko se povrat dešava recimo na granici/carini ... da li je potrebno plačati bilo kakve dodatne carine pri ulasku u matičnu zemlju?! (BiH)...

mislim da su to ti problemčići koji me muče... nadam se da sam bio dovoljno jasan... i MOLIM VAS da mi odgovorite :-)
hvala svima!
Topla voda

#2 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by Topla voda »

platis proizvod,dobijes obrasce za povrat pdv-a,ovjeris ih na carini na izlazu iz hrvatske,udjes u bih,platis carinu i pdv...i nekad se vratis do prodavnice ,predas im obrazac ovjeren na izlazu iz hrvatske i oni ti daju novac u iznosu pdv-a
scuba_blue

#3 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by scuba_blue »

Topla voda wrote:platis proizvod,dobijes obrasce za povrat pdv-a,ovjeris ih na carini na izlazu iz hrvatske,udjes u bih,platis carinu i pdv...i nekad se vratis do prodavnice ,predas im obrazac ovjeren na izlazu iz hrvatske i oni ti daju novac u iznosu pdv-a

hmm.. hvala na odgovoru, malo je jasnije :)
ali me buni ovaj dio..
kome (gdje) ponovo platim carinu i PDV pri ulasku u BiH... i koliki iznos PDV-a... 17% kao u BiH, ili 22% kao u RH?

hvala još jednom!
:sax:
Topla voda

#4 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by Topla voda »

na bih carini platis carinu i pdv(oko 30% od vrijednosti)
a tamo vratis,kolko vratis
a mozes se napraviti lud/luda pa mozda i prodjes nasu granicu bez placanja
ins

#5 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by ins »

Odgovor: DA

Redoslijed radnji:

1. Kupis i platis robu u radnji
2. U radnji ti ispune obrazac za povrat PDV
3. Na izlasku iz zemlje prijavis carini te zemlje iznosenje robe i trazis ovjeru Obrasca za povrat PDV. Ako kupis bilo gdje u EU, prijavljujes na tacki izlaska iz EU (npr, kupis nesto u DE, prijavis na izlasku iz SLO ako putujes autom)

Dalje slijedi:

Ako si dobila tzv "Tax Global refund" obrazac, onda ga mozes "unovciti" u Raiffeisen bank BH. (vidi http://www.globalrefund.com/default.asp?viewSiteId=8)
Ako si dobila "obicni" obrazac za povrat PDV, onda ga mozes unovciti samo u radnji u kojoj si kupila robu, u roku od 6 mjeseci.

Specificnost HR:

Na carini traze fotokopiju racuna i ID dokumenta (LK ili pasos)!

Sto se tice unosa u BiH, sto Topla voda spominje:

Po zakonu si duzna prijaviti svaku robu koju unosis, sto ako ne zelis ne moras uraditi. Isto tako vrlo je moguce da za neki "bezvezniji" predmet koji prijavis nasoj carini, da ti sam carinik kaze sretan put... :)

I za kraj: apsolutno je preporucljivo uzeti povrat PDV iz strane zemlje, jer se na taj nacin izbjegava tzv "dvostruko oporezivanje", jer bez obzira da li si uzela povrat PDV, na ulasku u BiH si dutzna prijaviti tu robu...
holowey

#6 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by holowey »

ovako: ako kupis nesto u hrvatskoj pa trazis formular za povrat pdv-a, nakon sto ga ovjeris na granicnom prelazu, nasi carinici odmah dobiju depesu o ovjerenom obrascu za povrat pdv-a tako da ti se ne isplati pokusavati izbjeci prijavljivanje na nasoj granici. ovo je 100% provjerena stvar na gp izacic, gp doljani, gp gradiska i gp ivanica, za ostale prelaze ne znam

ako je iznos racuna nakon povrata pdv-a manji od 100 eura, ne placas nista na ulazu u nasu zemlju, za iznose vece od 100 eura, zavisi kako ce biti raspolozen carinik, mozda ti progleda kroz prste, mozda te oglobi u punom iznosu...
Judge_Dread

#7 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 21:25, edited 1 time in total.
ins

#8 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by ins »

Judge_Dread wrote:Sve je ovo preslatko i tacno uz jedan mali dodatak, a to je da u Hrvatskoj pri ponovnom dolasku neces dobit NISTA ukoliko na tu stvar za koju od njih trazis povrat nisi platio catrinu i PDV kod ulaska u BiH. Medjudrzavni dogovor rjeseno mislim prije par godina tek. Uglavnom nebitno al tamo nista ako ovdje nisi platio po ulasku. Naravno vrjedi i obrnuto za susjede iz CRO kad uzimaju nesto ovdje.
Apsolutno netacno!

Ja barem jednom u dva mjeseca uzimam povrat PDV u HR, i niko te nikada ne pita za ovako nesto, niti ima pravo!

Jednako kao sto te Global refund ovdje ne pita da mu pokazes da si ocarinio robu u BiH!
rika

#9 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by rika »

A da li mozhda neko ima informacije kakva je situacija kada se kupi nesto u BiH i zheli povrat PDVa recimo na sarajevskom aerodormu ?
(zgodna sitnica za one sa dvojnim drzhavljanstvom)
:-)
scuba_blue

#10 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by scuba_blue »

ej puno vam hvala svima na ovako preciznim odgovorima!... sada mi je gotovo sve jasno.. pa cu da razmislim sta dalje, sad kad znam proceduru :wink:

hvala jos jednom, cuga za sve... na moj racun :mrgreen:
Brisbane

#11 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by Brisbane »

A da li mozhda neko ima informacije kakva je situacija kada se kupi nesto u BiH i zheli povrat PDVa recimo na sarajevskom aerodormu ?
(zgodna sitnica za one sa dvojnim drzhavljanstvom)

mene ovo isto interesuje.
Ako neko moze objasniti koja je minimalna vrijednost za PP, u AUS je recimo 300$, gdje je ured na aerodromu, da li se roba mora pokazati i sl.
Sto vise detalja to bolje :)
Hvala
NoriDeNoir

#12 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by NoriDeNoir »

E a moze li ovako:
Ja kupim nesto u RH i umjesto da idem na granicni prijelaz RH-BIH ja produzim pravo na RH-Rep.Srbija. Tamo zatrazim povrat PDV-a i udjem u Srbiju.
Po mojoj logici srbe ne bi trebalo zanimati nista od toga tj. ne bi ih trebalo zanimati to sto mi RH vraca PDV jer nisam njihv drzavljanin i samo sam u tranzitu.

Zatim produzim dalje do prijelaza Rep.Srbija - BiH (npr Sremska raca) i tu bez ikakvog spominjanja robe nasoj carini udjem u BiH.

Ova komplikacija me interesuje zato sto, kao sto neko vec rece a i iz licnog iskustva znam da kada zatrazis povrat pdv-a na granici RH oni odma obavijeste nase carinike. I onda ti dodjes a on onako mutav pita: "Imate li sta za prijavit" a ti mislis sad cu ja njega zajebat "Ne", a on kaze pa zar niste sad prijavili na izlazu iz RH to i to. A ti se onda sav sjebes i crvenis a sto je jos gore prodjes duplo vise tj. skuplje od fucking PDV-a kojeg si htio vratiti. :)

Uglavnom moze li ova gore ili opet ima neka caka?
hamra

#13 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by hamra »

Zanima me povrat poreza konkretno iz Svedske..
U radnjama gdje se kupuje, trazit ce se obrazac tax free global refund. Tu se popune tvoji podaci (kao drzavljanina BiH), te se prilozi racun od kupljene robe.
Kad se dodje u BiH, da li se mora na carini ovjeriti ili ne??
Nakon tog au Raiffiesen Banci odmah vrse ispaltu ceka. Ko provjerava? Da li se mora proci carinska kontrola ili ne?
Da li je samo dovoljno priloziti tax free global refund obrazac sa racunom da bi dobio povrat nazad..
Znam konkretno da se to radi u Raiffiesen Banci.
Better Man

#14 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by Better Man »

Što se tiče tax free ja to regulišem na sljedeči način kad odem vani. za sve što sebi kupim u Engleskoj traćžim od prodavca tax free i onda to fino popunim. Kad se vračam kući na aerodromu u Londonu fino odem na šalter gdje mi to sve ovjere uz pokaz onogo što sam kupio, (a ne kad ti i ne traže sve na uvid) nakon toga kad prođem pasošku kontrolu odem šaltrea mjenjačnice i predam ovjerene papire i oni meni izvrše povrat bilo u gotovini, bilo uplatom na moj račun, zavisi šta ja želim. Dakle tax free bi se trebao dobiti na izlazu iz zemlje u koj si kupio određenu stvar, a ne sad da novac tražiš kod nas ili opet ideš u tu zemlju.
hamra

#15 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by hamra »

Better Man wrote:Što se tiče tax free ja to regulišem na sljedeči način kad odem vani. za sve što sebi kupim u Engleskoj traćžim od prodavca tax free i onda to fino popunim. Kad se vračam kući na aerodromu u Londonu fino odem na šalter gdje mi to sve ovjere uz pokaz onogo što sam kupio, (a ne kad ti i ne traže sve na uvid) nakon toga kad prođem pasošku kontrolu odem šaltrea mjenjačnice i predam ovjerene papire i oni meni izvrše povrat bilo u gotovini, bilo uplatom na moj račun, zavisi šta ja želim. Dakle tax free bi se trebao dobiti na izlazu iz zemlje u koj si kupio određenu stvar, a ne sad da novac tražiš kod nas ili opet ideš u tu zemlju.

da ali kod nas se osim na aerodromu moze uraditi u raiffeisen banci..
stoga, da li je potrebno ovjeravati na carini uopce robu?? da li je dovoljno samo pokaz ceka i racuna iz zemlje gdje si to kupio??
chockad

#16 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by chockad »

Znam da je tema stara, ali moze li mi neko reci na koje vrste robe se vrsi povrat pdv-a. Je li samo na tehniku isl. ili ide povrat i na prehrambene proizvode...
modem33

#17 Re: informacija: povrat poreza (PDV-a) stranim državljanima

Post by modem33 »

chockad wrote:Znam da je tema stara, ali moze li mi neko reci na koje vrste robe se vrsi povrat pdv-a. Je li samo na tehniku isl. ili ide povrat i na prehrambene proizvode...

idi na web stranicu carinske uprave .... tamo ima sve.

al ne isplati se povrat ako ces za sebe to nesto nabavljat .... jer ispadne te skuplje jer ce obracunati carinu & PDV ... bez obzira na ostvareni povrat PDV-a jer ovima kompjuterski te automatski prijave da te carine na granici.

8-)
Post Reply