Mnogo bi pomoglo ako bi neko od forumaša podijelio svoja iskustva, jer se ja još uvijek i ne kužim baš najbolje u sve to.
Da ne dužim, ovako... da li je moguće /recimo u Hrvatskoj/ kupiti neki proizvod /recimo laptop, TV i sl./ i da ti se vrati PDV.
tačnije zanima me procedura?!
pretpostavljam da je potrebno napraviti neki predračun, neke formulare popuniti...
-Da li se ti formulari 'rješavaju' na licu mjesta, u prodavnici.. ili je potrebna neka procedura, priprema za dobijanje tih formulara
-Da li se pri samoj kupovini plača puna cijena, a onda se nakrando vrati PDV?? (u prodavnici, ili na carini... nemojte se smijati, ali stvarno nemam pojma
-Da li je bitna cijena kupljenog artikla (tj. da li postoji donja granica ispod kojeg iznosa se ne vrši povrat PDV-a)
-Da li se vrši povrat kompletnog PDV-a, ili samo neki dio (neki određen procenat, ako neko zna koliki, to bi takođe bila korisna informacija)
-U koliko se povrat dešava recimo na granici/carini ... da li je potrebno plačati bilo kakve dodatne carine pri ulasku u matičnu zemlju?! (BiH)...
mislim da su to ti problemčići koji me muče... nadam se da sam bio dovoljno jasan... i MOLIM VAS da mi odgovorite
hvala svima!