Info o sidru starom hiljade godina
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hidden-truth
#1 Info o sidru starom hiljade godina
Potrebne su mi informacije ako iko ima da zna o sidru koje je pronadjeno negdje oko Bihaca/Sanskog Mosta. Tvrdi se da je iz perioda dok je jos uvijek ta regija bila pod vodom (pod morem tacnije) prije nekoliko hiljada godina. To sam citao negdje i cuo price o tome, a sad mi trebaju te informacije. Molim sve one koji bi znali da mi posalju linkove ili me kontaktiraju na pm.
- The Nightwatchman
#2 Re: Info o sidru starom hiljade godina
ja sam čuo za brodske vezove pronađene na Dinari....
-
hidden-truth
#3 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Linkovi, knjige, bilo sta molim te, moguce da je to to.The Nightwatchman wrote:ja sam čuo za brodske vezove pronađene na Dinari....
- alibaba_i_30_godina
#4 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Prvi put cujem za ovo sidro, al' ne cudi me da su ga pronasli buduci da je to podrucje, kao sto si i napisao/la, bilo pod vodom, tacnije Tetis morem.hidden-truth wrote:Potrebne su mi informacije ako iko ima da zna o sidru koje je pronadjeno negdje oko Bihaca/Sanskog Mosta. Tvrdi se da je iz perioda dok je jos uvijek ta regija bila pod vodom (pod morem tacnije) prije nekoliko hiljada godina. To sam citao negdje i cuo price o tome, a sad mi trebaju te informacije. Molim sve one koji bi znali da mi posalju linkove ili me kontaktiraju na pm.
- nellington
#5 Re: Info o sidru starom hiljade godina
I na Vlašiću kažu da je takvo nešto nađeno, nemam pri ruci neku referencu, mogao bi neko od lokalnih arheologa/historičara znati.The Nightwatchman wrote:ja sam čuo za brodske vezove pronađene na Dinari....
EDIT: našao ovo što sam pominjao: http://majevica.forumakers.com/zabava-r ... a-t244.htm
-
rockinfreakapotamus
#6 Re: Info o sidru starom hiljade godina
ja sam čuo o halkama na svim stranama države nam. I to da nisam pitao ili nešto, nego bi kroz priču nadošlo. Znam da ih je bilo kod Bihaća, na Tjentištu, negdje u srednjoj Bosni... redovno se pojavljuju na vrhovima ili blizu vrhova planina
-
hidden-truth
#7 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Ovo je izuzetno korisno, bas na ovo sam i mislio,nellington wrote:I na Vlašiću kažu da je takvo nešto nađeno, nemam pri ruci neku referencu, mogao bi neko od lokalnih arheologa/historičara znati.The Nightwatchman wrote:ja sam čuo za brodske vezove pronađene na Dinari....
EDIT: našao ovo što sam pominjao: http://majevica.forumakers.com/zabava-r ... a-t244.htm
Hvala
-
michio
#8 Re: Info o sidru starom hiljade godina
A nasa Bosna je puna takvih prica. Valjda ljudima dosadno.
-
Eborg
#9 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Meni je rahmetli nana isto pričala o tim halkama/vezovima iznad Zenice, navodno je to u narodu stara priča a ja sam uvijek to shvatao tako.nellington wrote:I na Vlašiću kažu da je takvo nešto nađeno, nemam pri ruci neku referencu, mogao bi neko od lokalnih arheologa/historičara znati.The Nightwatchman wrote:ja sam čuo za brodske vezove pronađene na Dinari....
- alibaba_i_30_godina
#10 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Obicno takve price nastaju na osnovu istinitih dogadjaja. Postoji misljenje da su mnoge price i legende djelimicno nastale na osnovu nekog stvarnog dogadjaja.michio wrote:A nasa Bosna je puna takvih prica. Valjda ljudima dosadno.
- zambaklija
#11 Re: Info o sidru starom hiljade godina
za sidro nisam čuo ali jesam za brodske vezove ili halke u kanjonu Une kod B.Krupe jedno 20-30m iznad Unske pruge. 
-
hidden-truth
#12 Re: Info o sidru starom hiljade godina
U svakoj lazi ima malo istine, zasto nebi bilo u predanjima. Sirom Bosne predanja su ista i tvrdnje (da halke postoje). Pa nisu valjda svi izmislili istu pricu, postoji tu mnogo vise nego sto znamo. Ja vjerujem jednim dijelom da postoje te halke.
Linkovi ljudi
...
Hvala svima
Linkovi ljudi
Hvala svima
-
hidden-truth
#13 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Lucius otvori oci. Ko ih je napravio? Same se nisu napravile sigurnolucius wrote:kad je tu bilo more, još nije bilo ljudi da prave sidra.
-
samo malo
#14 Re: Info o sidru starom hiljade godina
A ja sam cuo za nekakvu luku banju gore oko Laktasa
- Gile Šampion
#15 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Imaju halke za vezanje na Gavrića brdu iznad Kotorca...Ako poznaješ nekoga od lokalnog stanovništva može ti pokazati i gdje se nalaze...
-
Neregistrirani
#16 Re: Info o sidru starom hiljade godina
svi pricaju, niko nikad vidio: http://www. foresterius .bloger .hr /post/halke-i-snovi/193211.aspx
-
Neregistrirani
#17 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Naravno!lucius wrote:Isto kao i piramideNeregistrirani wrote:svi pricaju, niko nikad vidio: http://www. foresterius .bloger .hr /post/halke-i-snovi/193211.aspx
-
hidden-truth
#18 Re: Info o sidru starom hiljade godina
heheheeee, dobarrr tajjNeregistrirani wrote:svi pricaju, niko nikad vidio: http://www. foresterius .bloger .hr /post/halke-i-snovi/193211.aspx
- Bosanac sa dna kace
#19 Re: Info o sidru starom hiljade godina
nije patka, postoje halke kolko sam cuo nedje oko capljine i konjica takodje, o ovim halkama oko konjica pise i svedski geolog August Heimer koji je napisao jako znacajan putopis o BiH prije 106 godina, knjigu je preveo Izet Muratspahic,
sad da li su halke za brodove ili nesto drugo, treba razmilsit...
Heimer isto pise da je ono polje dje dans Bihac nekad davno bilo jezero i to veliko i da je neki kralj Kosta ili Konstantin bio nasjetovan da prokopa nedje prosjek da voda istece, na kraju je pristao i to uradio, kad su se radovi blizili kraju i kad je vidio da ce voda tokom radova probit i odnijet mlade i snazne radnike bilo mu je zao, na kraju je zaustavio radove, okupio stare i bolesljive muskarce, uz obecanje da ce ih dobro platit trazio je od njih da dovrse poso', oni su to uradili...njih je na kraju voda odnijela...a Kostin poso' se isplatio...po njemu se neki dio to zove(zvao) Kostel
sad ovo ne mora sve biti tako, mene ipak zanima jel idje zabiljezeno ikakvo vece jezero na podrucju danasnjeg Bihaca?
sad da li su halke za brodove ili nesto drugo, treba razmilsit...
Heimer isto pise da je ono polje dje dans Bihac nekad davno bilo jezero i to veliko i da je neki kralj Kosta ili Konstantin bio nasjetovan da prokopa nedje prosjek da voda istece, na kraju je pristao i to uradio, kad su se radovi blizili kraju i kad je vidio da ce voda tokom radova probit i odnijet mlade i snazne radnike bilo mu je zao, na kraju je zaustavio radove, okupio stare i bolesljive muskarce, uz obecanje da ce ih dobro platit trazio je od njih da dovrse poso', oni su to uradili...njih je na kraju voda odnijela...a Kostin poso' se isplatio...po njemu se neki dio to zove(zvao) Kostel
sad ovo ne mora sve biti tako, mene ipak zanima jel idje zabiljezeno ikakvo vece jezero na podrucju danasnjeg Bihaca?
- karanana
#20 Re: Info o sidru starom hiljade godina
ne vjerujem. ako postoje, zar je moguce da ih niko nije uslikao ili snimio?
zna li neko u kojem stoljecu, odnosno prije koliko godina je navodno ovdje bilo more?
zna li neko u kojem stoljecu, odnosno prije koliko godina je navodno ovdje bilo more?
-
Neregistrirani
#21 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Prije puno miliona godina. Ovdje ima nesto o tome.karanana wrote: zna li neko u kojem stoljecu, odnosno prije koliko godina je navodno ovdje bilo more?
- karanana
#22 Re: Info o sidru starom hiljade godina
znaci to sidro nije staro hiljade godina nego milione godina.
i tako su dobri bosnjani vec prije desetina miliona godina znali kovati zeljezo dok u ostatku evrope i svijeta ni vatra nije bila izmisljena, odnosno prema dostupnim historijskim podacima nije ni postojalo bice koje se zvalo covjek ili neandertalac..
i tako su dobri bosnjani vec prije desetina miliona godina znali kovati zeljezo dok u ostatku evrope i svijeta ni vatra nije bila izmisljena, odnosno prema dostupnim historijskim podacima nije ni postojalo bice koje se zvalo covjek ili neandertalac..
-
s@mson
#23 Re: Info o sidru starom hiljade godina
(h)alke postoje, i to nedaleko od moje kuce..
nadmorska visina negdje oko 650-700 m..
kao djeca smo se igrali na tom brdu i strana na kojoj se nalaze (h)alke je okomita litica, poprilicno visoka...
negdje na pola visine se nalazi pecina u koju smo ulazili i nismo nasli kraj pecine, stari kazu da se zavrsava negdje iznad Janjica...
za one iz Zenice da pojasnim, radi se o brdu Kljun, iznad KP doma...
na vrhu smo nalazili i fosilne ostatke skoljki i rakova...
rado bih ponovo otisao gore da to opet vidim ali moje fizicko stanje ne dozvoljava, jbg tri operacije kicme...
nadmorska visina negdje oko 650-700 m..
kao djeca smo se igrali na tom brdu i strana na kojoj se nalaze (h)alke je okomita litica, poprilicno visoka...
negdje na pola visine se nalazi pecina u koju smo ulazili i nismo nasli kraj pecine, stari kazu da se zavrsava negdje iznad Janjica...
za one iz Zenice da pojasnim, radi se o brdu Kljun, iznad KP doma...
na vrhu smo nalazili i fosilne ostatke skoljki i rakova...
rado bih ponovo otisao gore da to opet vidim ali moje fizicko stanje ne dozvoljava, jbg tri operacije kicme...
-
udrch
#24 Re: Info o sidru starom hiljade godina
Ja sam od provjerenih ljudi čuo za ovu halku koja se spominje kod Zvornika, na Brdu Grkinja, na stijeni Sokolina iznad rijeke Drinjače..ti ljudi su tvrdili da su ih lično vidjeli kad su išli na čuveni obližnj izvor vode u kojem se i ljeti može naći leda..ljudi su stvarno provjereni, rijetko su bili skloni pričama kojekakvim, ali te informacije nisam nikad provjerio iako sam zaista želio..
Doduše za razliku od ovih koje se spominju i na ovom forumu, a i na onom drugom što je postavljen link, ovdje se radi o maloj nadmorskoj visini, stijena nije visočija od 200 do 300 metara iznad rijeke Drinjače, a Drinjača se brzo ulijeva u Drinu, tako da sveukupno ne vjerujem da je visina veća od 400 metara nadmorske visine..
Nekad sam planiro otići ljeti na Drinjaču, jer se radi o izuzetno čistoj rijeci koja je ostala netaknuta od ove naše "plastične civilizacije", pa se nadam da ću imati priliku ovo pregledati i slikati..
Doduše za razliku od ovih koje se spominju i na ovom forumu, a i na onom drugom što je postavljen link, ovdje se radi o maloj nadmorskoj visini, stijena nije visočija od 200 do 300 metara iznad rijeke Drinjače, a Drinjača se brzo ulijeva u Drinu, tako da sveukupno ne vjerujem da je visina veća od 400 metara nadmorske visine..
Nekad sam planiro otići ljeti na Drinjaču, jer se radi o izuzetno čistoj rijeci koja je ostala netaknuta od ove naše "plastične civilizacije", pa se nadam da ću imati priliku ovo pregledati i slikati..