INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

moon_walker_90

#28226 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by moon_walker_90 »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 10:20
moon_walker_90 wrote: 27/04/2026 08:39
nepass1 wrote: 27/04/2026 07:18

Zadnjih par godina su breskve i nektarine bas odron
Generalno je voce postalo odron nazalost...
Postalo je odron kad je Bingo preuzeo dzananovica koji je bio najveci uvoznik voca i povrća u BiH za sve markete, pa je tako Bingo srozao kvalitetu uvezenog voca u totalu, bukvalno su svukli ponudu voca i povrca u trznim centrima kod konkurencije kao sto su imali kod sebe godinama
Ne mislim samo na to, nego sjecam se ukusa jagoda, lubenica, mandarina, limunade, nije to nikako vise onaj ukus sto je bio.
fortaleza

#28227 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

nepass1 wrote: 27/04/2026 07:18

Zadnjih par godina su breskve i nektarine bas odron
Postalo je odron kad je Bingo preuzeo dzananovica koji je bio najveci uvoznik voca i povrća u BiH za sve markete, pa je tako Bingo srozao kvalitetu uvezenog voca u totalu, bukvalno su svukli ponudu voca i povrca u trznim centrima kod konkurencije kao sto su imali kod sebe godinama
Najnelogičnija stvar u Bingu s aspekta kupca je ta što pri ulasku u trgovinu police s voćem i povrćem su negdje sa strane u kutu, i imaš hodanja i hodanja. Umjesto da budu odmah na početku kao kod nekih boljih trgovina.

Al da, voće i povrće se vidi da je staro, Kort trgovina je isto loša.
fortaleza

#28228 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

moon_walker_90 wrote: 28/04/2026 12:14

Ne mislim samo na to, nego sjecam se ukusa jagoda, lubenica, mandarina, limunade, nije to nikako vise onaj ukus sto je bio.
Naravno da nije kad više nema lokalne proizvodnje.
dr_Evil

#28229 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dr_Evil »

fortaleza wrote: 28/04/2026 13:11

Naravno da nije kad više nema lokalne proizvodnje.
Ali zato je nama nasa borba dala vikendice, bazene i autoput gdje smo onomad sadili jagode i lubenice :D
Ci-Nick

#28230 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

Sve do Korone, do 2020. sam nalazio ukusnog voća i povrća.
Uglavnom je to bilo domaće, Albanija, Makedonija, Grčka i Turska. I onda je krenuo pad, svake godine sve lošije, roba se nabavlja od nekih drugih dobavljača.
Primjer lubenice, ova koju mi dobivamo je nekakva vodenasta, nabijena. Jedinu dobru lubenicu prosle godine pojeo u Tučepima. Lubenica koja se topi, pjenaste strukture, a ne drvenaste kao ova koju dobijemo mi.
peca777

#28231 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by peca777 »

hebes ba seljaka, seljak se digao, dje ce on meni....i tako dodjemo do toga "jagode nisu jagode". Normalno da nisu, jos malo cemo zaboraviti pravi okus mesa.

U Sarajevu niko ne zna sta je sirnica. Onaj sir nije sir, ono je rizla. Kad napravite domacu sirnicu cij sir nije prosao kroz 10 filtera i gdje iz njega nije ekstraktovano sve dobro, hvatate se za glavu i pitate kako je moguce.

Jbga.

Ja donosio komsiji svjeze mesoo sa sela. Kaze meni frajer sto ovo meso ovako tukne :D frajer zaboraivo kako mirise svjeze meso.
Isner

#28232 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

Voće je suvoparno i bljutavo zato što se zeleno bere i nadolazi u komorama..

Banana najbolje nadolazi i ona se uvozi potpuno zelena.. Šljiva isto nadođe i nazor poplavi a beru je i mjesec dana prije njenog termina za berbu, ide u gajbe i u komoru.. Poslije mjesec dana kad pomodri, ide u prodaju kao friška.... Kad je raspucis, košpa se ne odvaja... U gajbi, gdje je puno šljiva s peteljkama, bježi od te šljive...

Breskva ne može nadoci a da se ne primjeti, znak da je skroz zelena ubrana je kad je precijepiš na dvije polovine, košpa se ili prepolovi ili ostane vezana za meso voćke.... Svako voće gdje se košpa sama ne odvaja, to je zeleno obrano..

Jabuke su "masne" zato što ih drže u plavom sulfatu i tako ih konzervišu... Svaka jabuka koju kupiš poslije decembra, em se cakli, em je masna a bljutava i suva...
daario naharis

#28233 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Ja sam jedno vrijeme zivio u Milanu i kupovao voce tamo (pijaca ili supermarket) i cudio sam se kako ovi ljudi uopste ne znaju sta znaci dobra Breskva jer bukvalno ono sto oni imaju nije vidjelo prave Breskve.

Isto je i sa ostalim vocem, uopste nema isti okus kakav je kod nas imao. Sada i mi u BiH dolaimo u tu fazu.
Ci-Nick

#28234 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

daario naharis wrote: 28/04/2026 15:52 Ja sam jedno vrijeme zivio u Milanu i kupovao voce tamo (pijaca ili supermarket) i cudio sam se kako ovi ljudi uopste ne znaju sta znaci dobra Breskva jer bukvalno ono sto oni imaju nije vidjelo prave Breskve.

Isto je i sa ostalim vocem, uopste nema isti okus kakav je kod nas imao. Sada i mi u BiH dolaimo u tu fazu.
Prije par godina dobijem na poklon paket agruma sa Čiova, ubrano zrelo u baštama oko kuća gdje ostane neobrano.
Grejp, narandže i liimun, za ne povjerovati koja je razlika.
Platio bi duplu cijenu za takvo voće.
Prvo sto je neprskano, drugo sto je zrelo ubrano.
neki

#28235 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by neki »

al filozofirate
peca777

#28236 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by peca777 »

Ci-Nick wrote: 28/04/2026 16:10 Platio bi duplu cijenu za takvo voće.
Eo nadjite se vas 10tak. Svaka tri dana domace, neprskano povrce. Od paprika, paradajza, kraststavica, ma sve sto raste u plasteniku. Eto svaka tri dana i duplo, organizujemo dostavu.
pepeljara

#28237 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

peca777 wrote: 28/04/2026 17:09
Ci-Nick wrote: 28/04/2026 16:10 Platio bi duplu cijenu za takvo voće.
Eo nadjite se vas 10tak. Svaka tri dana domace, neprskano povrce. Od paprika, paradajza, kraststavica, ma sve sto raste u plasteniku. Eto svaka tri dana i duplo, organizujemo dostavu.
count me in, sta ima sve, kreiraj viber grupu :)
Banana66

#28238 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Banana66 »

Greska
Last edited by Banana66 on 28/04/2026 18:44, edited 1 time in total.
Ozimician

#28239 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Cijene su im male u odnosu na primanja!!!! Porodiljno im 1000 mraka, nama u Njemačkoj 500€,koja majka nije radila. Plate im 2500 maraka ko radi u firmi, zena zaradi 800,sin 1000,cerka 800,puni invalidnina neki. Pa njima u kucu udje najmanje 3500 maraka,cistih para. Svaka kuca gotovo ima nekog iz dijaspore ko im salje pare, budala smo sto im damo 1€,budala smo sto ikako idemo na godišnji trosi pare. Evo ljudi nemilice prodaju imanja jer od ljubomore unistitše sve nase. Ne placaju kiriju, rezije dzaba, ali oni se griju i hlade na klimu, posiju sebi povrca i opet im malo. Malo je njima sto hoce svako da ima vilu, pa nama drze predavanja kako nemamo svoj krov nad glavom, ako Kupis stan ili kucu, ako vozis dobro auto crkose vukajuci kako je to na kredit. A sta cemo nemamo mi otvoren konto da nam rodjaci salju pare.
peca777

#28240 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by peca777 »

sta napisa coece
no_sekirli

#28241 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by no_sekirli »

Banana66 wrote: 28/04/2026 18:23 Pozdrav , ako ima neko koje u skorije vrijeme kupovao stan u izgradnji. Trazio sam da mi posalju predugovor da procitam i konsultujem se sa drugim ljudima i advokatom.

Prije nego sto se konsultujem i sa drugim , zanima me da li je ovo neki standard kod ovih predugovora. Investitor je pouzdan ima iza sebe vise izgradenih objekata.

"U slučaju značajnih promjena na tržištu građevinskih materijala, energenata ili rada, kao i
porasta ostalih usluga, Investitor zadržava pravo da, uz dostavljanje dokaza o poskupljenju, izvrši
korekciju konačne cijene u okviru maksimalnog odstupanja do 15%."

Ova stavka mi najvise smeta , jer u slucaju poskupljenja od 15% to pravi ogromnu razliku od prvobitne cijene.

Zanima me da li generalno investitori zele mjenjat ovu stavku da cijena bude fiksna neovisno od poskupljenjima itd. Planiram pitat svakako , ali da provjerim sa vama da li je neko uspio dogovorit fiksnu cijenu bez mogucnosti promjene neovisno o razno raznim poskupljenjima.
To ti je praksa, narocito u gradjevinarstvu, ali koristi se i u proizvodnji.

U biti, nije se koristila u neko normalno vrijeme za krace ugovore, npr. godinu dana, ali evo belaj nam je od korone :D

Zove se klizna skala, i postoji matematicka formula kako se ona izracunava, ali pojednostavljeno, uzimaju se podaci od Federalnig zavoda za statistiku i po analizama stavke npr.izrada AB zida, vidi se koliko je poskupio gotovi beton, ili zeljezo ili rad, ili sve i za taj postotak poskupljenja se moze podici cijena odredjene stavke.

Praksa je bila da se kao pocetni mjesec uzima 30 dana od potpisa ugovora, ali pretpostavljam da ti moras dati avans, pa onda to mozes definirati u tom ugovoru.

Zapamti, izvodjac to sve mora dokazati preko dokaznice!
Post Reply