INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
talijan97
#23426 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije narod dovoljno emancipovan da pokrece proteste, istraju u bojkotima.
Uglavnom smo lijeni, imamo ruzne navike u ishrani.
Hljeb mora uz sve, dze ces bez hljeba jest nesss se najest. 5 kafa na dan, i nek je plata sto masnija, kolaci i slatko mora poslije svakog obroka.
Uglavnom smo lijeni, imamo ruzne navike u ishrani.
Hljeb mora uz sve, dze ces bez hljeba jest nesss se najest. 5 kafa na dan, i nek je plata sto masnija, kolaci i slatko mora poslije svakog obroka.
-
Lain Coubert
#23427 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U lokalnoj pekari digli cijenu pekarskih proizvoda.... za nekih 20 godina nisam tu dobio racun niti sam vidio da neko dobije... imaju 6 ili 7 zaposlenih. Stvarno ne znam zbog cega jer nisu to sad ljudi koji imaju plate 3000 niti je neka sirovina poskupila...pobogu brasno nije dugo bilo jeftinije.
- problemnatravunu
#23428 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prijavi inspekciji neizdavanje fiskalnih računa
- Ironmen
#23429 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Bingu Brasno Majic 25 kg 20,5 km, cijene pekarskih proizvoda divljaju.Lain Coubert wrote: ↑02/02/2025 10:04 U lokalnoj pekari digli cijenu pekarskih proizvoda.... za nekih 20 godina nisam tu dobio racun niti sam vidio da neko dobije... imaju 6 ili 7 zaposlenih. Stvarno ne znam zbog cega jer nisu to sad ljudi koji imaju plate 3000 niti je neka sirovina poskupila...pobogu brasno nije dugo bilo jeftinije.
- skupljac_zeljeza
#23430 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako kome, što veća plata to manja inflacija i poskupljenja. Samo da nam otkriju gdje kupuju junetinu, krompir, piletinu, rižu jer kada se odbiju kuhari, konobarice, struja, ulje, začini, ćumur za roštilj....dobra nabavna.
-
Lain Coubert
#23431 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja plaćam doručak 6 KM, ono nešto skroz skromno, malo pomfrita/rize/pire i malo mesa + dvije kašike kupusa kao salata.
Ovdje bi mogao za te pare 3 dana jesti vjerovatno kvalitetnije.
Ovdje bi mogao za te pare 3 dana jesti vjerovatno kvalitetnije.
- Ironmen
#23432 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Alles Fur 1 euro

-
laik1981
#23433 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pisaju po sirotinji. Imaju plate po 5-6 hiljada. Sa jednim toplim obrokom mogu se hraniti godinu. Dizu plate kad im je qrcu cejf.skupljac_zeljeza wrote: ↑02/02/2025 10:38 Kako kome, što veća plata to manja inflacija i poskupljenja. Samo da nam otkriju gdje kupuju junetinu, krompir, piletinu, rižu jer kada se odbiju kuhari, konobarice, struja, ulje, začini, ćumur za roštilj....dobra nabavna.
Al zato mijenjaju zakone za invalide jer bi povecanje invalidnina u skladu sa zakonom moglo sve urusiti.
Na lijekove ih potrosili mamu im nezasitu.
- Ironmen
#23434 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
DM bi trebao biti 1 lanac trgovina koji bi se trebao kolektivno bojkotovati.

- skupljac_zeljeza
#23435 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mene pogledaju neki čudno kada kažem kako bih volio sa bosanskom platom u njemačke prodavnice. A da o razlici u kvalitetu ne govorim od Aspirina do Atrixa. Uočljivo već u ruci.
- Kiki_Musampa
#23436 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Hakize,moj pekar ima u 2 auta 400.000 KM, u pekaru od otvaranja nije marku uložio,račun nije u zadnjih 10 godina izdao. Šta ba pravdaš što se opravdati ne može. On i treba da zaradi platu, i to dobru, ali care,kad se od jedne pekare zadnji AMG modeli vozaju, onda je to bolje nego bijelo valjati.Hakiz wrote: ↑01/02/2025 13:19Kolika je cijena rada da napraviš te kruhove? Koliko pekač radi bez kvara i kada se pokvari koliko je popravak? Ili je potrebna kupovina novog?Ironmen wrote: ↑01/02/2025 12:48Naslovnica wrote: ↑01/02/2025 11:59
Na stranu zdravlje, kvalitet i sve, koliko hljebova moraš ispeći da bi ti se isplatilo?
Na brzinu ovako nisam mozda bas sve 100% tacno unio od podataka ali evo, sad vidi jedna cetveroclana porodica dali se isplati ili ne.
![]()
Kuća košta 100.000. Digneš kredit i na kraju je platiš 150.000. Zašto nisi odmah dao 100.000, prošao bi jeftinije? Nisi imao toliko tada.
Postoje mnogi razlozi zbog kojih ljudi stvari rade ili ne rade, a koji nisu čista matematika. To jeste, nije sve u novcu.
Tako da ne možemo ljude kriviti što ne rade isto šta i mi. Nije ljudski da smo svi isti, to je za robote, ne za ljude. Čak ni u Kini nisu svi isti, ma ni u S. Koreji. Nema recepta koji je za sve ljude dobar. Tjerati druge da rade šta mi kažemo da trebaju ili ih optuživati što rade drugačije ima naziv: Diktatura.
Meni kruh od 600 g koji košta 2,20 traje 4-5 dana. Šta kaže računica, za koliko bi mi se isplatilo ulaganje u pekač, materijal, struju, vrijeme da pravim sebi kruh?
-
Hakiz
#23437 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kupujem kruh u samoposluzi, ne u pekari. Kupim samo jedan kruh svakih, u prosjeku, 4 dana.Kiki_Musampa wrote: ↑02/02/2025 11:30Hakize,moj pekar ima u 2 auta 400.000 KM, u pekaru od otvaranja nije marku uložio,račun nije u zadnjih 10 godina izdao. Šta ba pravdaš što se opravdati ne može. On i treba da zaradi platu, i to dobru, ali care,kad se od jedne pekare zadnji AMG modeli vozaju, onda je to bolje nego bijelo valjati.Hakiz wrote: ↑01/02/2025 13:19Kolika je cijena rada da napraviš te kruhove? Koliko pekač radi bez kvara i kada se pokvari koliko je popravak? Ili je potrebna kupovina novog?
Kuća košta 100.000. Digneš kredit i na kraju je platiš 150.000. Zašto nisi odmah dao 100.000, prošao bi jeftinije? Nisi imao toliko tada.
Postoje mnogi razlozi zbog kojih ljudi stvari rade ili ne rade, a koji nisu čista matematika. To jeste, nije sve u novcu.
Tako da ne možemo ljude kriviti što ne rade isto šta i mi. Nije ljudski da smo svi isti, to je za robote, ne za ljude. Čak ni u Kini nisu svi isti, ma ni u S. Koreji. Nema recepta koji je za sve ljude dobar. Tjerati druge da rade šta mi kažemo da trebaju ili ih optuživati što rade drugačije ima naziv: Diktatura.
Meni kruh od 600 g koji košta 2,20 traje 4-5 dana. Šta kaže računica, za koliko bi mi se isplatilo ulaganje u pekač, materijal, struju, vrijeme da pravim sebi kruh?![]()
Od mene ga ne vozi. Vozi ga od kifli, kroasana, piceta, viršli u kiflama itd.
Neka svako radi šta želi, svaka čast svima koji sami sebi prave kruh.
Samo neka one koji ga kupuju ostave da ga kupuju. imaju svoje razloge.
Kako kažu u školi učiteljice, kada bi tvoji drugovi skočili sa nebodera, da li bi i ti?
-
Lain Coubert
#23438 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Od čega živiš, nešto valjda jedeš u kupuješ
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#23439 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da mi oprostite, hakiz je stari prdonja koji sve zna i kojeg nista ne dotice. Nista nije do njega, svima bi pametovao, a on i slicni su problem ovog drustva.
- Ironmen
#23440 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pekar mu uzima 78% marze na hljeb a on soli pamet svima na forumu, kad mu dadnes nacrtano i grafikon isplativosti onda laprda kako ce se uredjaj pokvariti, tvrdoglav do bola mora da je ovan u horoskopu.
Hakiz i dalje ne konta da su pekari prije zivjeli skromno i drzali porodicni biznis, danas su to sve gazde sa voznim parkom od 500 000 km i stranacki spoznori lokalnih stranackih mocnika koji i dalje ne izdaju racune, kaze da ne kupuje hljeb u pekari nego u samoposluzi sto je velika razlika ali i dalje nece da skonta da je cijena hljeba za 400 grama od 2,1 km prevelika i da je jedini nacin da se lihvarsko-pekarski lobi urazumi totalni bojkot njihovih proizvoda.
-
narcisaa
#23441 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Interesantno promisljanje, ozeniti "sluzavku" a nema ni za koru bajatog kruHa od jucer
-
narcisaa
#23442 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Koliko komentara zbog hljeba koji se ne bi trebao ni jesti ( mi ga ne jedemo) za rucak, eventualno za dorucak.
Ispada da je hljeb osnovna namirnica kojom se zamijeni meso, riba, krompir, povrce, riza, voce jer, po ovim komentarima ispada, da niste u stanju to sebi priustiti za ishranu pa spali samo na hljeb i casu vode iz cesme (koja se takodjer placa).
Odjednom i to postalo nedostupno
Ispada da je hljeb osnovna namirnica kojom se zamijeni meso, riba, krompir, povrce, riza, voce jer, po ovim komentarima ispada, da niste u stanju to sebi priustiti za ishranu pa spali samo na hljeb i casu vode iz cesme (koja se takodjer placa).
Odjednom i to postalo nedostupno
- Ironmen
#23443 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kifla bila 10 feninga danas 0,5 - 1 km, kifla je postala luksuz za ljude koji zive na minimalnoj plati u BiH to je cinjenica, uvjek je hljeb kao jeftina hrana kroz istoriju bila zamjena za meso i ribu, tema se zove "INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH" ljudi koji imaju iznad prosjecna primanja imaju neke druge teme.narcisaa wrote: ↑02/02/2025 13:55 Koliko komentara zbog hljeba koji se ne bi trebao ni jesti ( mi ga ne jedemo) za rucak, eventualno za dorucak.
Odjednom i to postalo nedostupno![]()
Cijena psenice, brasna, struje, vode, kvasca, soli ostala ista, hljeb kao produkt narastao sa 1,5 na 2,1 km. Kome je to uredu neka kupuje kome nije ko ima niza primanja mora da se snalazi.
-
Naslovnica
#23444 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Reci penzionerima i radniku na građevini da zamijene hljeb sa mesom, ribom, voćem...narcisaa wrote: ↑02/02/2025 13:55 Koliko komentara zbog hljeba koji se ne bi trebao ni jesti ( mi ga ne jedemo) za rucak, eventualno za dorucak.
E baš ti je komentar
-
Naslovnica
#23445 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Cijena rada je porasla.Ironmen wrote: ↑02/02/2025 14:01Kifla bila 10 feninga danas 0,5 - 1 km, kifla je postala luksuz za ljude koji zive na minimalnoj plati u BiH to je cinjenica, uvjek je hljeb kao jeftina hrana kroz istoriju bila zamjena za meso i ribu, tema se zove "INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH" ljudi koji imaju iznad prosjecna primanja imaju neke druge teme.narcisaa wrote: ↑02/02/2025 13:55 Koliko komentara zbog hljeba koji se ne bi trebao ni jesti ( mi ga ne jedemo) za rucak, eventualno za dorucak.
Cijena psenice, brasna, struje, vode, kvasca, soli ostala ista, hljeb kao produkt narastao sa 1,5 na 2,1 km. Kome je to uredu neka kupuje kome nije ko ima niza primanja mora da se snalazi.
Struja je poskupila.
Onako, na prvu
-
narcisaa
#23446 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma da, a svi su protiv povecanja minimalca, svi su za 50% place u koverti.Ironmen wrote: ↑02/02/2025 14:01Kifla bila 10 feninga danas 0,5 - 1 km, kifla je postala luksuz za ljude koji zive na minimalnoj plati u BiH to je cinjenica, uvjek je hljeb kao jeftina hrana kroz istoriju bila zamjena za meso i ribu, tema se zove "INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH" ljudi koji imaju iznad prosjecna primanja imaju neke druge teme.narcisaa wrote: ↑02/02/2025 13:55 Koliko komentara zbog hljeba koji se ne bi trebao ni jesti ( mi ga ne jedemo) za rucak, eventualno za dorucak.
Ko jede svaki dan kruh kao osnovnu ziveznu namirnicu neka ga sam mijesi i pece (imaju rernu). I jeftinije i zdravije, nema onih silnih aditiva koje ubacuju u pekarske proizvode. Kifle nigdje i ne lice na kifle, premazane masnom vodom, od kojih se dobije zgaravica.
Mi vikendom ili petkom navecer zamijesimo kruh sa sjemenkama kima ili drugim sjemenkama, oblikujemo u oblik kakav zelimo (kiflice, vekne,..) i ispecemo u rerni uz obije pare.
Last edited by narcisaa on 02/02/2025 14:11, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#23447 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To bi mogla biti stvar koja će od neizlaska na izbore dovesti do glasanja za trojkine protivnike.laik1981 wrote: ↑02/02/2025 11:04Pisaju po sirotinji. Imaju plate po 5-6 hiljada. Sa jednim toplim obrokom mogu se hraniti godinu. Dizu plate kad im je qrcu cejf.SpoilerShowskupljac_zeljeza wrote: ↑02/02/2025 10:38 Kako kome, što veća plata to manja inflacija i poskupljenja. Samo da nam otkriju gdje kupuju junetinu, krompir, piletinu, rižu jer kada se odbiju kuhari, konobarice, struja, ulje, začini, ćumur za roštilj....dobra nabavna.
Al zato mijenjaju zakone za invalide jer bi povecanje invalidnina u skladu sa zakonom moglo sve urusiti.
Na lijekove ih potrosili mamu im nezasitu.
Samo povećanje plata će im biti veće nego invalidnine mnogih invalida sa većim stepenom, a invalidi im skupi.
Da vjerujem u kletve, poželio bih im dug život i nastavak izreke.
-
narcisaa
#23448 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Fatmir Alispahić već neko vrijeme analizira šta radi i čime se bavi Elvedin Pezić dok ovaj drugi svoje društvene mreže koristi samo za vjerske svrhe i promociju halal proizvoda. Tako je Pezić objavio i savjetovao svojim pratiocima gdje da idu na pečenje ali gdje da koriste kuću za odmor sa bazenom.
“Pečenje u ovo restoranu košta kao i u drugim restoranima ako ne i jeftinije. Ovi koji kažu da je skupo neka otvore restoran i neka kod njih bude jeftinije i svi ćemo kod njih na pečenje”
https://pressmediabih.com/vijesti/najno ... din-pezic/
Eto i sejh vam kaze da pecenje nije skupo a vi se opet okomili na hljeb
“Pečenje u ovo restoranu košta kao i u drugim restoranima ako ne i jeftinije. Ovi koji kažu da je skupo neka otvore restoran i neka kod njih bude jeftinije i svi ćemo kod njih na pečenje”
https://pressmediabih.com/vijesti/najno ... din-pezic/
Eto i sejh vam kaze da pecenje nije skupo a vi se opet okomili na hljeb
- fortaleza
#23449 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Stvar je u tome šta hrvatski bojkot prepišu sa hr portala, dok za BiH bojkot treba izići iz ureda.Dozer wrote: ↑31/01/2025 10:33Jer je stranacko glasilo, a bojkot pogadja i stranacke ljude jer su taldzije na X nacina svugdje. I onda se kaze - nista ne pisite, sutite, proci ce kao i sve drugo. Ne doljevajte gorivo na zar.Celticross wrote: ↑31/01/2025 10:24 Zašto Klix piše o bojkotu u Hrvatskoj, a ne piše o bojkotu u BiH?
A i nitko to od njih i ne traži od odnosno podmažu ih da se te stvari ignoriraju.
- Rothmans
#23450 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kako mislis nemam ? Ne znam zasto mjauces ? Ko se ozeni i mlada ne zna strucu hljeba da zamijesi tu odmah ide povrat posiljaocu. Kakvi pekaci od 300 KM...