INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#22726 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Chloe wrote: 27/01/2025 09:26
Malisa11 wrote: 27/01/2025 09:06 Ne bojkotujem, nisam licemjeran. Kada nisu bili protesti za ubijene jablanicane, da protestvujem zato sto guzica ne moze da uzme troslojni papir, vec mora dvoslojni?

Ne protestujem, licemjeri.
Taj bojkot u biti ne može ništa promjeniti :),
ali je svakako prilika da narod pokaže snagu i volju,
da vidi da može biti jedinstva u zajedničkim ciljevima,
ako u ovom ostane pasivan,
znat ćemo da definitovno ne zaslužujemo bolje,
da smo kao narod nezreli, beskarakterni beskičmenjaci. :thumbup:
To se kratko kaze - OVCE. Stoka sitnog zuba, koju sisa ko, kad i kako hoce.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#22727 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ajdamo »

Bojkot na 1 dan nema smisla.
Sedam dana bi već imalo nekog efekta, sjetimo se korone kako su tad padale cijene goriva i svega ostalog jer mjesec dana skoro ništa nisu prodali.
laik1981

#22728 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

Moze li iko objasniti poentu jednodnevnog bojkota ako cemo dan prije i dan poslije ici u kupovine kod tih koje bojkotujemo :mrgreen:

Velike lance treba bojkotovati minimum mjesec. To bi ih spustilo na zemlju koliko toliko
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#22729 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

belfy wrote: 27/01/2025 09:09

ne, nego je bolje cekati da to neko drugi odradi, jel tako? ono da se ti ne bi tegobio?
Šta misliš da li bi bilo učinkovito policiji prijavljivati nepropsino parkirana vozila po gradu ?

Recimo vozila ispred Pirpe koja su od kantonalnog Mupa udaljena manje od 500 m ?
laik1981 wrote: 27/01/2025 09:34 Moze li iko objasniti poentu jednodnevnog bojkota ako cemo dan prije i dan poslije ici u kupovine kod tih koje bojkotujemo :mrgreen:

Velike lance treba bojkotovati minimum mjesec. To bi ih spustilo na zemlju koliko toliko
A da krenemo od početka pa da krenemo s brojem 1 , čisto da vidimo možemo li i taj 1 ?
Haris.ba

#22730 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

laik1981 wrote: 27/01/2025 09:34 Moze li iko objasniti poentu jednodnevnog bojkota ako cemo dan prije i dan poslije ici u kupovine kod tih koje bojkotujemo :mrgreen:

Da se posalje poruka da se.moze bojkotovati.

Poznavajuci nas, bice neki bojkot i onda nista.
belfy

#22731 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

teskeredzic_22 wrote: 27/01/2025 09:35

ne, nego je bolje cekati da to neko drugi odradi, jel tako? ono da se ti ne bi tegobio?
Šta misliš da li bi bilo učinkovito policiji prijavljivati nepropsino parkirana vozila po gradu ?

Recimo vozila ispred Pirpe koja su od kantonalnog Mupa udaljena manje od 500 m ?
mislim da ne bi prije nego bude usvojen zakon koji takvo nesto dozvoljava. jer takva prijava bi sada imala nikakvu vaznost za policiju. ali, opet, kakve to ima veze sa onim sto ja pricam? (ili si zaboravio sa cim sam poceo? ako jesi vrati se malo unazad i procitaj. nije bas da moras listati desetine stranica)
Sanjarko

#22732 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Chloe wrote: 27/01/2025 09:20
Sanjarko wrote: 27/01/2025 08:25
Chloe wrote: 27/01/2025 08:00

:thumbup: kakav narod - takva država :D
Postujem i tebe Chloe ali znas da nije tako. Da nije kakav narod, takva drzava. Nama su lijepu i finu drzavu srusili, unistili itd u ratu i htjeli nas sve skoro ili pobiti, ili protjerati, ili pokrstiti tj u drugu vjeru utjerati, nema sta nam nisu htjeli uraditi i dan danas rade sto sta.

A nametnuli nam ovu nakaradu od sistema itd. Znaci mi smo govna, a ti drugi nisu, i drzava i domovina nam je govno, a njihove nisu.

Ali ja vjerujem i pitat ce se svi kad dodze vrijeme za sto sta.
Za naše lopovluke nije kriv niko nego mi sami. :D

U replici belfyju navodiš, ako se prijavi policiji ili nekom drugom, da će poništiti, sakriti i sl.

A ko čini općenito sistem, ko je zakonodavna i izvršna vlast, ko su zaposlenici u državnim službama, ko čini realni sektor ... marsovci, roboti, životinje ili ljudi, koji ljudi :? Mi. Narod. Ljudi iz naroda. Je l do nas?
Da svako pošteno i profesionalno radi svoj posao, da se svako drži zakona da li bi sistem bio ovoliko nakaradan?
Za lopovluk je kriv onaj ko je lopov, krado tj taj pojedinac koji je ukrao. Znaci ako je ukrao on je kriv, ne moze se generalizirati na sav narod i prenositi to sve jer ima onih koji ti i pomazu, ima i onih koji ti i odmazu, a neki ti zele zlo, cak ima onih koji i kad si na dnu jedva docekaju da te sutiraju da ti jos zla ucine.

U replici Belfy sam naveo sve to. Prijave isle itd, ali se ponistavalo, krilo, muljalo itd. Urote se pravile meni i mojoj porodici. Sistem nam je nametnut i to dobro znas i sama. Nametnut nakon rata i sile i ubijanja i cega sve ne.

Ljudi u sluzbama mnogi ne rade svoj posao, neki opet ljudi u sluzbama rade casno i posteno svoj posao. Zato i kazem da se dijele ljudi na samo ljude ili neljude, ja tako gledam i tako dijelim ljude, da li mi zele dobro ili zlo.

Mali covjek tj obican covjek malo sta u svojoj mogucnosti, a ne moci moze da uradi po tome, cak i u svojoj nemogucnosti ili narodski receno nemoci isto tako malo sta moze da uradi.

Dalje ne bi. Presiroko ode smo od teme, ali tako je na svakom forumu skoro i svakoj skoro temi. Krene od jednog i nadoveze se drugi ili se nadoveze neko na taj upis i tako dalje, i dalje.

PS. Sad da se vratimo na temu, poskupit ce jaja i piletina jos vise i svjedoci smo da poskupljuje vec. 130 miliona kokosi ili pilica ubijeno radi "bolesti" neke u Americi za ovo malo mandata Trampa.
Naslovnica

#22733 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

belfy wrote: 27/01/2025 09:27
Naslovnica wrote: 27/01/2025 09:14

Ne, nije u pitanju "da se ne bih ja tegobio" nego su nedodirljivi i zaštićeni od sistema. Zauzeli su pola Željezničke, ne treba ja da prijavim da bi neko nešto uradio, to se vidi golim okom, uzurpacija javne površine.
Godinama tako rade i ne može to @Naslovnica promijeniti.
Živiš li ti ovdje ili si negdje vani pa ne znaš kako neke stvari ovdje funksionišu?
Predsjednik države ne poštuje odluke Ustavnog suda i mogu da mu ga fafaju a ti meni prigovaraš "da se ne tegobim"?
Nemaš pojma o čemu pričaš.
koji predsjednik drzave ne postuje odluke ustavnog suda? ovo ostalo je samo, opet, "vidi sranja u Ruandi" jer je ono vece nego da se ti "tegobis". kao kad neko utaji porez, pa se izvlaci sa "a sto ne ganjate one vece sto duguju vise"... covjece, od necega treba poceti.
Kompletna "srpska komponenta", djelomično uključujući i hrvatsku i bošnjačku.
Počni od zakona o državnoj imovini.
@Chloe I ne, nisam ja kriv.
Sanjarko

#22734 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 27/01/2025 09:36

Da se posalje poruka da se.moze bojkotovati.

Poznavajuci nas, bice neki bojkot i onda nista.
Bili su protesti 2014 godine, i prije njih mnogi manji ili veci protesti, i poslije njih manji ili veci i sta je bilo? Sad nas ni nema bas puno, onda mnogi su vec stari, bolesni itd, onda svako se o svom jadu zabavio. Svi mi imamo svoje probleme koje rjesavamo ili pokusavamo rijesiti, sad ko je uspjesan koliko u tome ne znam.

Protest je povezan s bojkotom. Nisu iste rijeci ali su povezane.
Hakiz

#22735 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Malisa11 wrote: 27/01/2025 09:06 Ne bojkotujem, nisam licemjeran. Kada nisu bili protesti za ubijene jablanicane, da protestvujem zato sto guzica ne moze da uzme troslojni papir, vec mora dvoslojni?

Nezgodan dan je izabran. Blizu nedjelje. Trebako je izabrati nedjelju. Da se ubiju dvije muhe jednim udarcem.
Chloe
Photo mod

#22736 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Chloe »

Sanjarko wrote: 27/01/2025 10:02
Chloe wrote: 27/01/2025 09:20
Sanjarko wrote: 27/01/2025 08:25

Postujem i tebe Chloe ali znas da nije tako. Da nije kakav narod, takva drzava. Nama su lijepu i finu drzavu srusili, unistili itd u ratu i htjeli nas sve skoro ili pobiti, ili protjerati, ili pokrstiti tj u drugu vjeru utjerati, nema sta nam nisu htjeli uraditi i dan danas rade sto sta.

A nametnuli nam ovu nakaradu od sistema itd. Znaci mi smo govna, a ti drugi nisu, i drzava i domovina nam je govno, a njihove nisu.

Ali ja vjerujem i pitat ce se svi kad dodze vrijeme za sto sta.
Za naše lopovluke nije kriv niko nego mi sami. :D

U replici belfyju navodiš, ako se prijavi policiji ili nekom drugom, da će poništiti, sakriti i sl.

A ko čini općenito sistem, ko je zakonodavna i izvršna vlast, ko su zaposlenici u državnim službama, ko čini realni sektor ... marsovci, roboti, životinje ili ljudi, koji ljudi :? Mi. Narod. Ljudi iz naroda. Je l do nas?
Da svako pošteno i profesionalno radi svoj posao, da se svako drži zakona da li bi sistem bio ovoliko nakaradan?
Za lopovluk je kriv onaj ko je lopov, krado tj taj pojedinac koji je ukrao. Znaci ako je ukrao on je kriv, ne moze se generalizirati na sav narod i prenositi to sve jer ima onih koji ti i pomazu, ima i onih koji ti i odmazu, a neki ti zele zlo, cak ima onih koji i kad si na dnu jedva docekaju da te sutiraju da ti jos zla ucine.

U replici Belfy sam naveo sve to. Prijave isle itd, ali se ponistavalo, krilo, muljalo itd. Urote se pravile meni i mojoj porodici. Sistem nam je nametnut i to dobro znas i sama. Nametnut nakon rata i sile i ubijanja i cega sve ne.

Ljudi u sluzbama mnogi ne rade svoj posao, neki opet ljudi u sluzbama rade casno i posteno svoj posao. Zato i kazem da se dijele ljudi na samo ljude ili neljude, ja tako gledam i tako dijelim ljude, da li mi zele dobro ili zlo.

Mali covjek tj obican covjek malo sta u svojoj mogucnosti, a ne moci moze da uradi po tome, cak i u svojoj nemogucnosti ili narodski receno nemoci isto tako malo sta moze da uradi.

Dalje ne bi. Presiroko ode smo od teme, ali tako je na svakom forumu skoro i svakoj skoro temi. Krene od jednog i nadoveze se drugi ili se nadoveze neko na taj upis i tako dalje, i dalje.

PS. Sad da se vratimo na temu, poskupit ce jaja i piletina jos vise i svjedoci smo da poskupljuje vec. 130 miliona kokosi ili pilica ubijeno radi "bolesti" neke u Americi za ovo malo mandata Trampa.
Sanjarko, razumijem te vrlo dobro. I ja sam osjetila nepravdu, nekaradnost i svašta nešto.
Međutim, činjenica je da to dominira, uz pasivnost ostatka naroda, činimo cjelinu koja nije dobra. Uz suho i sirovo gori, i ja sam dio naroda, a ne plašim se ni policije ni inspektora jer živim i radim u skladu sa zakonima.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22737 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Ja sam za to da jednu heftu bojktujemo jedan lanac, drugu heftu , drugi lanac..i tako u krug.
Javier Pena

#22738 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Javier Pena »

konektovan wrote: 27/01/2025 10:19 Ja sam za to da jednu heftu bojktujemo jedan lanac, drugu heftu , drugi lanac..i tako u krug.
Tako će vjerovatno i biti nakon ovog probnog testnog dana kada će se vidjeti ima li tu uopšte odaziva i je li besmisleno nastavljati dalje.
Hakiz

#22739 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

konektovan wrote: 27/01/2025 10:19 Ja sam za to da jednu heftu bojktujemo jedan lanac, drugu heftu , drugi lanac..i tako u krug.
To ima smisla. Ne heftu, mjesec, pa i duže.

Ovo u petak je da malo psujemo i vratimo se na staro.
Ironmen

#22740 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Od necega se mora krenuti pa makar na jedan dan, sledeci bojkot moze biti 10 dana odredjeni trzni centar ili neki proizvod tipa Milka od 13 km da se dovede na stub srama ili Klasov hljeb od 2 km itd itd. Narod ima moc u svojim rukama.
Dozer

#22741 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Organizovani bojkot po 1 do 2 dana svake sedmice tokom mjesec dana ce sigurno dati rezultate.

Trgovci ce reci "nama su dobavljaci digli cijene", a dobavljaci ce reci "nama su porasle uvozne cijene". I OK.

I jedni i drugi svojim dobavljacima mogu reci - ovo necu po toj cijeni. I gotovo. Lanac proizvodjac-trgovac ce se morati korigovati od samog starta.

Podrazumijeva se da se dan prije bojkota ne treba otici u kupovati redom. Kupi sta ti zaista treba, u kolicini koja ti zaista treba, i to je to.

Ali, nas narod je glup, pa ce u cetvrtak svi otici i ko sumanuti kupovati i sta im treba i sta ne treba.
Hakiz

#22742 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Javier Pena wrote: 27/01/2025 10:23
Tako će vjerovatno i biti nakon ovog probnog testnog dana kada će se vidjeti ima li tu uopšte odaziva i je li besmisleno nastavljati dalje.
Ako neko misli da je ovo besmisleno, pa ne bojkotuje, a da dugačak bojkot jednog trgovca duži period ima smisla i tako bi bojkotovao, ili neko drugi će bojkotovati jedan dan, ali ne bi bio za duži bojkot jednog trgovca, dobit će se pogrešna slika o tome treba li nastaviti.
Javier Pena

#22743 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Javier Pena »

Dozer wrote: 27/01/2025 10:29 Ali, nas narod je glup, pa ce u cetvrtak svi otici i ko sumanuti kupovati i sta im treba i sta ne treba.
Logično. Narod sumanuto kupuje svaku subotu uoči neradne nedjelje kao da ponedjeljak ne postoji.

Zato i treba ova proba jednog dana bojkota, a ne odmah više dana ili sedmica, jer se narod teško navikava na bilo šta drugačije.
belfy

#22744 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

Naslovnica wrote: 27/01/2025 10:05
Naslovnica wrote: 27/01/2025 09:14
Ne, nije u pitanju "da se ne bih ja tegobio" nego su nedodirljivi i zaštićeni od sistema. Zauzeli su pola Željezničke, ne treba ja da prijavim da bi neko nešto uradio, to se vidi golim okom, uzurpacija javne površine.
Godinama tako rade i ne može to @Naslovnica promijeniti.
Živiš li ti ovdje ili si negdje vani pa ne znaš kako neke stvari ovdje funksionišu?
Predsjednik države ne poštuje odluke Ustavnog suda i mogu da mu ga fafaju a ti meni prigovaraš "da se ne tegobim"?
Nemaš pojma o čemu pričaš.
koji predsjednik drzave ne postuje odluke ustavnog suda? ovo ostalo je samo, opet, "vidi sranja u Ruandi" jer je ono vece nego da se ti "tegobis". kao kad neko utaji porez, pa se izvlaci sa "a sto ne ganjate one vece sto duguju vise"... covjece, od necega treba poceti.
znaci nista odgovor? ti napisa da neki predsjednik BiH ne postuje odluke ustavanog suda, a ja te pitao koji i ti sada odes malo da plivas po bazenu pricajuci koje bube ti smetaju?

evo, da ne budu bube i ako slabo vidis uvecao sam ti sta si napisao i sta sam te pitao. valjda iz drugog puta skontas kakav odgovor...
shape of despair

#22745 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by shape of despair »

Znači u četvrtak i subotu gužve, da znam da izbjegavam, u petak jal isto jal 20% manje. Naš mentalitet je tipa ono: šta meni ima ko govoriti kad ću ja ili neću šta kupovati, papak jedan, neko namislio nema pametnija posla.
Svak protiv svakoga jal politički jal privatno, svi nadrkani, svi pametni i svi sve znaju.
Dozer

#22746 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

shape of despair wrote: 27/01/2025 10:33 Znači u četvrtak i subotu gužve, da znam da izbjegavam, u petak jal isto jal 20% manje. Naš mentalitet je tipa ono: šta meni ima ko govoriti kad ću ja ili neću šta kupovati, papak jedan, neko namislio nema pametnija posla.
Svak protiv svakoga jal politički jal privatno, svi nadrkani, svi pametni i svi sve znaju.
= glup narod.
Naslovnica

#22747 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

belfy wrote: 27/01/2025 10:32

znaci nista odgovor? ti napisa da neki predsjednik BiH ne postuje odluke ustavanog suda, a ja te pitao koji i ti sada odes malo da plivas po bazenu pricajuci koje bube ti smetaju?

evo, da ne budu bube i ako slabo vidis uvecao sam ti sta si napisao i sta sam te pitao. valjda iz drugog puta skontas kakav odgovor...
Ne, odgovor nije ništa, dapače.
Ne pada mi na pamet da ti nabrajam poimenice ko sve ne poštuje odluke Ustavnog suda.
Ako si bukvalno shvatio i svezao se toga da predsjedavajući Predsjedništva ne poštuje odluke Ustavnog suda, evo, da ti pojasnim, za početak: Željka Cvijanović obilježavanje 09.januara.
belfy

#22748 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by belfy »

Naslovnica wrote: 27/01/2025 10:53

Ne pada mi na pamet da ti nabrajam poimenice ko sve ne poštuje odluke Ustavnog suda.
Ako si bukvalno shvatio i svezao se toga da predsjedavajući Predsjedništva ne poštuje odluke Ustavnog suda, evo, da ti pojasnim, za početak: obilježavanje 09.januara.
jarane, ti si napisao ono sto jesi i vec treci put izbjegavas dati odgovor, nego migoljis. nije da mi je bitno. ali ti razmisli o svom integritetu i onome sto pises. jer, na kraju krajeva, postovi ostaju, a tebi je da zivis sa njima i dogovoris se sa samim sobom. sta vise da ti kazem...
Naslovnica

#22749 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

belfy wrote: 27/01/2025 11:04
Naslovnica wrote: 27/01/2025 10:53

Ako si bukvalno shvatio i svezao se toga da predsjedavajući Predsjedništva ne poštuje odluke Ustavnog suda, evo, da ti pojasnim, za početak: obilježavanje 09.januara.
jarane, ti si napisao ono sto jesi i vec treci put izbjegavas dati odgovor, nego migoljis. nije da mi je bitno. ali ti razmisli o svom integritetu i onome sto pises. jer, na kraju krajeva, postovi ostaju, a tebi je da zivis sa njima i dogovoris se sa samim sobom. sta vise da ti kazem...
Tako je, sve si u pravu.
:thumbup:
Sanjarko

#22750 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Dozer wrote: 27/01/2025 10:29 Organizovani bojkot po 1 do 2 dana svake sedmice tokom mjesec dana ce sigurno dati rezultate.

Trgovci ce reci "nama su dobavljaci digli cijene", a dobavljaci ce reci "nama su porasle uvozne cijene". I OK.

I jedni i drugi svojim dobavljacima mogu reci - ovo necu po toj cijeni. I gotovo. Lanac proizvodjac-trgovac ce se morati korigovati od samog starta.

Podrazumijeva se da se dan prije bojkota ne treba otici u kupovati redom. Kupi sta ti zaista treba, u kolicini koja ti zaista treba, i to je to.

Ali, nas narod je glup, pa ce u cetvrtak svi otici i ko sumanuti kupovati i sta im treba i sta ne treba.
Ovo je vid manipulacije kao i s Koronom i tokom Korona sranja i sto sta cega i prije i poslije. A i sta ako je narod glup, pa valjda ima intelektualaca da ih usmjere ili ne, i da li glupa covjeka treba gaziti, pljackati i zlo mu ciniti i sta sve ne.

Moja mama samo osnovno kupuje i to skoro svaki dan, ako ne i svaki dan osim sad nedeljom. Mali nam je stan pa se nema gdje sta ni spremiti od zaliha.

Evo citam u Americi nemaju ljudi ni 1 000$ zaliha ili tako nekako. Mislis kako je kod nas stanje. Pa idu ljudi u minuse da poprave ili kupe nesto, cak stavise dizu kredite.

130 miliona pilica ili kokosi ubijenih zbog bolesti u Americi niko ili slabo ko komentarise. Citam da i postoji mogucnost da je iscenirano to sve. Da se stvori nestasica ili manje toga da ima na trzistu i da se samim tim podigne cijena jaja i mesa od tih zivotinja.
Post Reply