INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Ozimician
#22626 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Krupni kapitalisti i jesu za neradnu nedjelju i povecanje doprinosa, time eliminisu sitnu konkurenciju i na trzistu robe i rada.
Nisu se pobunili ni Bingo ni Hifa, sto li...
Zato mi nije jasno zasto ovi koji se nazivaju "socijalistima" ovoliko podilaze krupnom privatnom kapitalu? Manjak inteligencije ili sta vec?
Nisu se pobunili ni Bingo ni Hifa, sto li...
Zato mi nije jasno zasto ovi koji se nazivaju "socijalistima" ovoliko podilaze krupnom privatnom kapitalu? Manjak inteligencije ili sta vec?
-
Naslovnica
#22627 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Štatije Hajneken kriv rođo?Prpa.ba wrote: ↑26/01/2025 11:03Zlocinacki simbol na tvom avataru te diskvalifikuje iz diskusija o privredi.teskeredzic_22 wrote: ↑26/01/2025 10:50 Nemaju dovoljno para da kupe respiratore iz Kine.
Zato protestuju.![]()
-
Naslovnica
#22628 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Neću bojkotovati nikoga nego ću selektivno kupovati tamo gdje mi je jeftinije.
Megle proizvod nisam kupio od prije korone, zaista mi nisu jasni ljudi koji plaćaju 40% skuplje mlijeko po litri ako imaju alternativu?
Tariguza, suhomesnato i dosta toga sam se prešaltao kod Đurića, pratim akcije, kada bude nešto u Bimgu ili Konzumu tada i kupim (kafa, pahuljice i sl).
Vjerojatno nećemo ništa kupovati u petak za ovaj bojkot, iz nekakvog znaka solidarnosti sa vjernicima koji vjeruju da će bojkot nešto uraditi, pokrenuti ili sl. Neće.
Megle proizvod nisam kupio od prije korone, zaista mi nisu jasni ljudi koji plaćaju 40% skuplje mlijeko po litri ako imaju alternativu?
Tariguza, suhomesnato i dosta toga sam se prešaltao kod Đurića, pratim akcije, kada bude nešto u Bimgu ili Konzumu tada i kupim (kafa, pahuljice i sl).
Vjerojatno nećemo ništa kupovati u petak za ovaj bojkot, iz nekakvog znaka solidarnosti sa vjernicima koji vjeruju da će bojkot nešto uraditi, pokrenuti ili sl. Neće.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#22629 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Je li mislis da u Hrvatskoj postoji sustinska konkurencija?Prpa.ba wrote: ↑26/01/2025 11:32Vrijeme je za neku kontrolu cijena. Skupe se diplomci s koca, sokoca i megatrenda, i procijene koliko bi trebalo sta da kosta.
Sustinu problema - nestanak ikakve sustinske konkurencije na trzistu - naravno necemo dirati, jer bi nam se sponzori mogli naljutiti. Biva, Bingu smeta neradna nedjelja i povecanje minimalca, ali nisu rijec rekli ni na jedno ni na drugo, dok ovi sa petokrakama svrsavaju.![]()
- Ozimician
#22630 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dne ... 91681.html
Ovo se otprilike desi kad se unisti konkurencija i na trzistu ostane 4-5 velikih igraca.
U Njemackoj je ovo odavno slucaj, samo se niko nije bunio jer je omjer cijena/plata i dalje najbolji u Evropi. Ali se svakako tematiziralo nakon zadnjih poskupljenja, jer bilo previse ofirno da su u 2 dana svi trgovacki lanci poskupili jednako sve proizvode i to u cent.
Ovo je kartelizacija/monoplizacija trgovine.
Ovo se otprilike desi kad se unisti konkurencija i na trzistu ostane 4-5 velikih igraca.
U Njemackoj je ovo odavno slucaj, samo se niko nije bunio jer je omjer cijena/plata i dalje najbolji u Evropi. Ali se svakako tematiziralo nakon zadnjih poskupljenja, jer bilo previse ofirno da su u 2 dana svi trgovacki lanci poskupili jednako sve proizvode i to u cent.
Ovo je kartelizacija/monoplizacija trgovine.
-
saimidin
#22631 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Eh sad dolazimo do pravih tema, monopol bolje reći oligopol ali ne na nivou
to je smiješno, govorimo o svijetu
I dalje trgovina je samo posrednik, pravi izroci nastaju mnogo ranije u lancu snabdijevanja, mada se i to sve više monopolizuje vertikalno
Ipak nemojmo očekivati previše ipak je ovo forum sa članovima koji više vole dijeliti etikete, lične uvrede koje su često toliko promašene da i nisu uvrede
Ps
Ponavljam ja bojkotujem cijeli život, molim lijepo
ali jedva čekam petak da odem u kupovinu sa prolaznim vremenom kao u boxu f1
Pss
Mogu misliti krkljanca čet i sub
I dalje trgovina je samo posrednik, pravi izroci nastaju mnogo ranije u lancu snabdijevanja, mada se i to sve više monopolizuje vertikalno
Ipak nemojmo očekivati previše ipak je ovo forum sa članovima koji više vole dijeliti etikete, lične uvrede koje su često toliko promašene da i nisu uvrede
Ps
Ponavljam ja bojkotujem cijeli život, molim lijepo
Pss
Mogu misliti krkljanca čet i sub
- pepeljara
#22632 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
sve je do profita.
Da bi bilo koji proizvodjac nesto stavio u promet u neki od centara mora da dobro podmaze, lokacija, visina, postavka, pristup robe.
Sama cinjenica da recimo u bingu imas samo jednog dostavljaca za recimo gljive, ili skroso svo povrce pored binga sve ti je jasno.
Tu opet najvishe mi kao kupci ispastamo...
Dostupnost i cijene bi bile dosta volje da nemas takvih stvari, ali nemamo. Lobi je prejak, i kad se zaradi milion zele 2, kad 2 zarade, zele 4, i tako svake godine.
daj vishe daj vishe...
ode svijet u k...
Da bi bilo koji proizvodjac nesto stavio u promet u neki od centara mora da dobro podmaze, lokacija, visina, postavka, pristup robe.
Sama cinjenica da recimo u bingu imas samo jednog dostavljaca za recimo gljive, ili skroso svo povrce pored binga sve ti je jasno.
Dostupnost i cijene bi bile dosta volje da nemas takvih stvari, ali nemamo. Lobi je prejak, i kad se zaradi milion zele 2, kad 2 zarade, zele 4, i tako svake godine.
daj vishe daj vishe...
ode svijet u k...
- Sanjarko
#22633 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Odkad ja to govorim. Malo milion, daj multimilione, daj milijarde, pa sad se utrkuju za totalnu kontrolu nas stoke sitnog zuba po njima jer nezasluzujemo bolje. Zadnja faza kapitalizma je povratak ili u nekakav kao oblik feudalizma ili monopol/oligopol iako ja smatram da je kapitalizam to uvijek bio samo u celofan kao bonbona umotan da nas mami.pepeljara wrote: ↑26/01/2025 12:26 sve je do profita.
daj vishe daj vishe...
ode svijet u k...
-
BiBi911
#22634 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Samo sekund vi pisete da bi ste prodavali nesto za 1 km ako to isto mozete prodat za 2km...
Jel vi vjerujete da ste bas toliko dobri
Jel vi vjerujete da ste bas toliko dobri
- Dosadno mii
#22635 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja ne razumijem ljude koji ne mogu bez cokolade napolitanki i ostalih budalastinjaNaslovnica wrote: ↑26/01/2025 11:59 Neću bojkotovati nikoga nego ću selektivno kupovati tamo gdje mi je jeftinije.
- fortaleza
#22636 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo samo jedna stvar, nisu sve stvari nasušno potrebne, pa recimo nekupljena čokolada, čips, sladoled, i takve stvari se ne mogu kupiti naknadno, odnosno umjesto tri čipsa i kole, čet, pet i sub kupio si dva čipsa i kole.HelaS wrote: ↑25/01/2025 23:53Pa kakav je ovo besmislen postmade_in_sarajevo wrote: ↑25/01/2025 23:44 Aaa kolike su cijene ima li kraja. Eto neko nesto uradi da se pokrene sa mrtve tacke, sad ide sta ce meni ko govoriti hocu li kupovati. Zato i jesmo opcenito karine obicne. Mjesecima tamo studenti i skolarci strajkuju, kod nas 1001 razlog sta meni ima ko govoriti. Hrvati se digli jedan dan i porezna se cak javila da kuka. Jedan nacin da kazes dobro vas je vise, eto najjednostavnije. Ali eto pomozite bingu tesko mu je.![]()
Hoćeš reći da trebamo bojkotirati, pa šta bude, samo eto da se nešto dešava, kao u Srbiji i Hrvatskoj, da ne budemo zadnja rupa.. Koji je cilj bojkota trgovine. Svi želimo da cijene budu niže. Kako ćeš ih postići bojkotom: danas nećeš kupiti proizvode koje bi trebao kupiti. Da, ali ćeš ih kupiti sutra po istim cijenama. Šta si dobio bojkotom. Ništa, isto što se u stvarnosti ni u Hrvatskoj nije postiglo osim pokazivanja dobre organizacije. Porezna uprava je evidentirala smanjen promet, ništa više. Smanjen je promet u vrijeme bojkota, ali će to smanjenje biti nadoknađeno odmah nakon bojkota. A cijene nisu snižene, cilj bojkota nije postignut, ako je zaista to bi cilj... Srbijanski studenti i školarci štrajkuju po drugim osnovama, po onim koje mi nemamo, i ne mogu se porediti njihov politiki interse sa našim interesom u BiH, političkim.
Isto tako masu hrane je propalo, peciva, kruha, gotovih jela jer se jednostavno taj dan prodalo 50-70% manje od planiranog, u svakom slučaju su trgovci na gubitku, bez obzira što ćeš kupiti kruh ili tako nešto dan poslije. Na taj dan bi se prodalo i nešto proizvoda s istekom roka koje također moraju baciti.
Jednostavno, takvim činom remetiš ustaljeni praksu nabavke, količine proizvoda, radnice padaju s nogu čet i sub, a u petak im dosadno, a svejedno ih trebaš platiti, plus i one kreću s nezadovoljstvom.
Riba smrdi od glave.
- fortaleza
#22637 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jest, Milka je postala skroz bezukusna, ja osjetim ogromnu količinu šećera u odnosu na prije.Lain Coubert wrote: ↑25/01/2025 21:45 Je li vama Milka drugačija, ja recimo prije nisam primjećivao da ima margarina u njoj, ono normalna čokolada, čak bih rekao i dobra.
Sada čim probam osjetim margarin i to je to, ni slatkoće, ni čokolade, niti se topi u ustima. Prije Milku nisam mogao držati rukama jer se umažem sav a sad ništa...
Sreća pa je uglavnom ne jedem i ne kupujem, jedna od lošijih i jeftinijih čokolada. Male Milke idu u Hr za 80 centi na akciji.
-
Naslovnica
#22638 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Može se bez svega toga, ko to ne može bez čokolade i napolitanki?Dosadno mii wrote: ↑26/01/2025 12:47Ja ne razumijem ljude koji ne mogu bez cokolade napolitanki i ostalih budalastinjaNaslovnica wrote: ↑26/01/2025 11:59 Neću bojkotovati nikoga nego ću selektivno kupovati tamo gdje mi je jeftinije.
Može se bez svega ba.
I bez hljeba se može ako ćemo tako posmatrati.
- fortaleza
#22639 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ovakvi ljudi poput Dežulovića samo ukazuju na probleme bez da ponude ikakvu alternativu, stalno je u oporbi. Zato i ne cijenim njegove upise.tramvajtrojka wrote: ↑26/01/2025 11:30 https://www.portalnovosti.com/sto-godina-skupoce
Boris ponovno u sridu
Btw on smatra da je cijena Milke manja u BiH
Milka čokolada od tristo grama u običnom hrvatskom gradskom dućanu košta sedam eura i dvadeset centi, ista takva Milka od tristo grama u Bosni i Hercegovini košta jedva dva i pol do tri eura
-
Naslovnica
#22640 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa da, Milke 270-300gr su redovno 5-6KM, ponekad i povoljnije.
Samo ih GLUPANI plaćaju po 10 i više kmica
Samo ih GLUPANI plaćaju po 10 i više kmica
- Prpa.ba
#22641 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U pitanju je sira pojava od same BiH, tako da - da.
Krupni kapital je postao previse krupan, u mjeri da mali igraci i njihova kreativnost jednostavno nemaju matematicku sansu. Pa kod nas najveci lanci podrzavaju zabranu rada nedjeljom i podrzavaju veci minimalac. U zdravom kapitalizmu, digla bi se kuka i motika, a Bingovi advokati bi vec gurali pravne postupke kroz sistem. Slicno je i po EU, naravno varira od drzave do drzave, ali pravac je isti. Eto, u Hrvatskoj jesu kukali, ali su se zadovoljili sa 16 radnih nedjelja.
Beskrajne zalihe kreditnog "kapitala" za velike kao oruzje za unistavanje postojece konkurencije, sprega sa politikom kao oruzje za podizanje regulatornih blokada koja dodatno obeshrabruju bilo kakvu buducu konkurenciju.
Hajde ti nadji semu da uvozis Milku i prodajes je po nizoj cijeni, i prezivi dovoljno dugo kada ekipa skonta sta radis i digne mali zajam od par miliona KM da snizi cijenu ispod tvoje i ubije te dampingom.
-
Hakiz
#22642 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To mu je posao. Političari itd su za rješenja.fortaleza wrote: ↑26/01/2025 12:56Ovakvi ljudi poput Dežulovića samo ukazuju na probleme bez da ponude ikakvu alternativu, stalno je u oporbi. Zato i ne cijenim njegove upise.tramvajtrojka wrote: ↑26/01/2025 11:30 https://www.portalnovosti.com/sto-godina-skupoce
Boris ponovno u sridu
Btw on smatra da je cijena Milke manja u BiH
Milka čokolada od tristo grama u običnom hrvatskom gradskom dućanu košta sedam eura i dvadeset centi, ista takva Milka od tristo grama u Bosni i Hercegovini košta jedva dva i pol do tri eura
-
Naslovnica
#22643 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
STVARNE MARŽE TRGOVAČKIH LANACA
Gledam ovu javnu diskusiju / svađu oko marži trgovačkih lanaca i ne vjerujem: toliko površnosti, muljanja, zaključivanja na osnovu jednog paramatra - loše koliko i pokušaji epidemioloških izračuna Rudana, Cecka, Štagljara ili Čičin-Šaina (vidite u komentarima).
Evo PRIMJERA jednog od vodećih lanaca, u domaćem vlasništvu.
U 2023. je imao neto dobit od 5,8%, ali kad bi se nabavni popusti umjesto u prihode prikazivali kao smanjenje ulaznih cijena (što su stvarnosti jesu), skočili bi na boljih 6,4%. Usporedimo li to s uobičajenom neto maržom jednog od najvećih i najboljih lanaca u EU (za koji imamo javne podatke), ovo je već SJAJNO. Carefourova neto marža je bila između 0,91% i 1,99% proteklih 5 godina. Čestitke za naš lanac!
Sad pogledajmo neke druge jako zanimljive stvari. Naš lanac amortizira građevine (najveći dio imovine) u 10 godina. Zamislite da svoj stan amortizirate u 10 godina, tako da on svake godine izgubi 10% vrijednosti i nakon 10 godina više ne vrijedi ništa! Carefour to radi u 40 godina (uobičajenih 2,5% godišnje). Učinak toga je:
- značajno manja iskazana dobit: kad bi amortizirao kao Carefour, i uz gornju modifikaciju, neto dobit bi već bila oko 9%!
- značajno manji plaćeni porez
- značajno povećan tok novca (inače, kompanija ostvaruje značajno veći i operativni tok novca nego bi se to činilo na osnovu dobiti, pa tako brzo smanjuje dug - sjajno im ide!)
I možda najzanimljivije: marže. Marža je koliko se zaradi u cijeni na polici, a mark-up je koliko se zaradi na ulaznu cijenu. Ako trgovac zaračuna 20 kuna na ulaz od 100, to je markup 20%, ali marža 16,67% ( = 20/120).
Nominalni markup u ovoj kompaniji je stalno rastao od 2020. do 2023. - sa 22,8% na 30,2%. Robu koju su kupovali za 100 su u prosjeku prodavali za 130,2. MEĐUTIM, u stvarnosti je ovo daleko od istine! Naime, osim Prihoda od prodaje, postoje i Ostali poslovni prihodi, u kojima dominiraju prihodi od popusta, casasconti, superrabati itd.. A to je u stvari koliko su smanjene nabavne cijene robe da se dođe do cijene koje su stvarno plaćene!
Oni se dakle dodaju Ukupnim prihodima.
Dakle zamislite:
1. Nešto biste trebali platiti 100 i prodati za 130.
2. Netko Vam da popust od 12 (to su razmjeri) i po računovodstvenim standardima ne pišete da ste kupili po 88 i prodali po 130, nego pišete da ste kupili po 100 i prodali po 130 i ostvarili 'ostalih prihoda' 12.
3. A u stvarnosti ste kupili po 88 i prodali po 130. Vaš markup je ZAPRAVO 130-88 = 42 ili u %: 42/88 = 47%.
No stvarni markup u našoj kompaniji je zapravo bio 49%. Čestitamo! Nekako slutim da je 2024. i veći, samo nemamo podatke.
I dolazimo do još jedne stavke: od koga taj lanac kupuje robu? Možda dio kupuje preko povezane kompanije u kojoj također ostaje dio marže? To ne znamo.
MEĐUNARODNI LANCI:
Jedan od najvećih međunarodnih lanaca koji posluje kod nas je baš 'nesposoban' u odnos na naše: samo 0,5% dobiti i markup od 35%. Zanimljivo, nema 'ostalih prihoda' od popusta. Hmmm... zar nemaju popuste ili drugačije iskazuju? Meni se ovo čini više fer iskazivanje. Ali ovdje dolazimo do transfernih cijena i nekih drugih stvari, o kojima rađe ne bih. Iako nekako slutim da su konkurentni, da ih ne pobjeđuju tek tako ovi naši.
U svakom slučaju, uvozne cijene hrane su u zadnje 4 godine porasle kod nas 10% više nego u prosjeku EU. O tome pogledajte u komentaru.
www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bakic- ... a-15546652
Gledam ovu javnu diskusiju / svađu oko marži trgovačkih lanaca i ne vjerujem: toliko površnosti, muljanja, zaključivanja na osnovu jednog paramatra - loše koliko i pokušaji epidemioloških izračuna Rudana, Cecka, Štagljara ili Čičin-Šaina (vidite u komentarima).
Evo PRIMJERA jednog od vodećih lanaca, u domaćem vlasništvu.
U 2023. je imao neto dobit od 5,8%, ali kad bi se nabavni popusti umjesto u prihode prikazivali kao smanjenje ulaznih cijena (što su stvarnosti jesu), skočili bi na boljih 6,4%. Usporedimo li to s uobičajenom neto maržom jednog od najvećih i najboljih lanaca u EU (za koji imamo javne podatke), ovo je već SJAJNO. Carefourova neto marža je bila između 0,91% i 1,99% proteklih 5 godina. Čestitke za naš lanac!
Sad pogledajmo neke druge jako zanimljive stvari. Naš lanac amortizira građevine (najveći dio imovine) u 10 godina. Zamislite da svoj stan amortizirate u 10 godina, tako da on svake godine izgubi 10% vrijednosti i nakon 10 godina više ne vrijedi ništa! Carefour to radi u 40 godina (uobičajenih 2,5% godišnje). Učinak toga je:
- značajno manja iskazana dobit: kad bi amortizirao kao Carefour, i uz gornju modifikaciju, neto dobit bi već bila oko 9%!
- značajno manji plaćeni porez
- značajno povećan tok novca (inače, kompanija ostvaruje značajno veći i operativni tok novca nego bi se to činilo na osnovu dobiti, pa tako brzo smanjuje dug - sjajno im ide!)
I možda najzanimljivije: marže. Marža je koliko se zaradi u cijeni na polici, a mark-up je koliko se zaradi na ulaznu cijenu. Ako trgovac zaračuna 20 kuna na ulaz od 100, to je markup 20%, ali marža 16,67% ( = 20/120).
Nominalni markup u ovoj kompaniji je stalno rastao od 2020. do 2023. - sa 22,8% na 30,2%. Robu koju su kupovali za 100 su u prosjeku prodavali za 130,2. MEĐUTIM, u stvarnosti je ovo daleko od istine! Naime, osim Prihoda od prodaje, postoje i Ostali poslovni prihodi, u kojima dominiraju prihodi od popusta, casasconti, superrabati itd.. A to je u stvari koliko su smanjene nabavne cijene robe da se dođe do cijene koje su stvarno plaćene!
Oni se dakle dodaju Ukupnim prihodima.
Dakle zamislite:
1. Nešto biste trebali platiti 100 i prodati za 130.
2. Netko Vam da popust od 12 (to su razmjeri) i po računovodstvenim standardima ne pišete da ste kupili po 88 i prodali po 130, nego pišete da ste kupili po 100 i prodali po 130 i ostvarili 'ostalih prihoda' 12.
3. A u stvarnosti ste kupili po 88 i prodali po 130. Vaš markup je ZAPRAVO 130-88 = 42 ili u %: 42/88 = 47%.
No stvarni markup u našoj kompaniji je zapravo bio 49%. Čestitamo! Nekako slutim da je 2024. i veći, samo nemamo podatke.
I dolazimo do još jedne stavke: od koga taj lanac kupuje robu? Možda dio kupuje preko povezane kompanije u kojoj također ostaje dio marže? To ne znamo.
MEĐUNARODNI LANCI:
Jedan od najvećih međunarodnih lanaca koji posluje kod nas je baš 'nesposoban' u odnos na naše: samo 0,5% dobiti i markup od 35%. Zanimljivo, nema 'ostalih prihoda' od popusta. Hmmm... zar nemaju popuste ili drugačije iskazuju? Meni se ovo čini više fer iskazivanje. Ali ovdje dolazimo do transfernih cijena i nekih drugih stvari, o kojima rađe ne bih. Iako nekako slutim da su konkurentni, da ih ne pobjeđuju tek tako ovi naši.
U svakom slučaju, uvozne cijene hrane su u zadnje 4 godine porasle kod nas 10% više nego u prosjeku EU. O tome pogledajte u komentaru.
www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bakic- ... a-15546652
- canvra888
#22644 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pomalo jarane, tvoji zeleni su pokušali na svaki način sabotirati proteste na ljeto 2022. godine nakon što tadašnja vlada FBiH na čelu sa zelenim nije uradila apsolutno ništa da olakša građanima nakon tada najvećeg vala poskupljenja.
Prijetilo se smrću Musi, proglašavali ga političkim oponentom i općenito politički orijentisanim protestima, državnim udarom i sl.
Sve ovo nekome apolitičnom dokazuje da nijedna vlada nije bolja, nego da se samo da diskutovati koja je gora.
-
Baton_Ilirski
#22645 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I '93. je Bosnjak prezivio, ali zar zelimo tako zivjeti?Naslovnica wrote: ↑26/01/2025 12:53Može se bez svega toga, ko to ne može bez čokolade i napolitanki?Dosadno mii wrote: ↑26/01/2025 12:47Ja ne razumijem ljude koji ne mogu bez cokolade napolitanki i ostalih budalastinjaNaslovnica wrote: ↑26/01/2025 11:59 Neću bojkotovati nikoga nego ću selektivno kupovati tamo gdje mi je jeftinije.
Može se bez svega ba.
-
Naslovnica
#22646 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mnogi nisu a da nije bilo humanitarne ko zna šta bi još biloBaton_Ilirski wrote: ↑26/01/2025 15:55I '93. je Bosnjak prezivio, ali zar zelimo tako zivjeti?Naslovnica wrote: ↑26/01/2025 12:53Može se bez svega toga, ko to ne može bez čokolade i napolitanki?Dosadno mii wrote: ↑26/01/2025 12:47
Ja ne razumijem ljude koji ne mogu bez cokolade napolitanki i ostalih budalastinja
Može se bez svega ba.
-
Naslovnica
- Dosadno mii
#22648 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tad se Bingo bogatio ko sadBaton_Ilirski wrote: ↑26/01/2025 15:55I '93. je Bosnjak prezivio, ali zar zelimo tako zivjeti?Naslovnica wrote: ↑26/01/2025 12:53Može se bez svega toga, ko to ne može bez čokolade i napolitanki?Dosadno mii wrote: ↑26/01/2025 12:47
Ja ne razumijem ljude koji ne mogu bez cokolade napolitanki i ostalih budalastinja
Može se bez svega ba.
-
Baton_Ilirski
#22649 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa sta nam je konkretno ciniti? Cekati humanitarnu ponovo?Naslovnica wrote: ↑26/01/2025 16:01Mnogi nisu a da nije bilo humanitarne ko zna šta bi još biloBaton_Ilirski wrote: ↑26/01/2025 15:55I '93. je Bosnjak prezivio, ali zar zelimo tako zivjeti?Naslovnica wrote: ↑26/01/2025 12:53
Može se bez svega toga, ko to ne može bez čokolade i napolitanki?
Može se bez svega ba.
-
Naslovnica
#22650 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ograničiti šopingiranje na za svakodnevne za život potrebite ajteme, što manje impulsivne kupovine, pratiti akcije, kupovati tamo gdje je jeftinije, ignorirati sve proizvode sa nerealno visokim cijenama, kupovati više ajtema kada su na ekšn (kafa, mleko itd).Baton_Ilirski wrote: ↑26/01/2025 16:19Pa sta nam je konkretno ciniti? Cekati humanitarnu ponovo?
Vjerojatno sam ponešto zaboravio ali ako se misli iole paziti na potrošnju i kontroliranje budžeta to su neke natuknice za početak