Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
akcija007 wrote: ↑22/01/2025 22:37
Copy paste status
U Mlinaru sam danas kupio 6 bijelih kifli za 9KM.
Vjerujem da je na pekarskim proizvodima najočitiji rast cijena i inflacija. Ipak, ni tokom korone nije bilo ovolikih skokova cijena (po meni, nerealnih).
Šta kao pojedinci i društvo možemo uraditi?
Kako uticati na trgovce?
Bojkotom dijetom?
Ili je ovo efekat minimalca?
U Hr kifla 90 centi, slanac jedan euro.
Jeftiniji kruh po KG od kifle.
To se zove uzimanje kesa kao tvoj primjer u Mlinaru.
Copy paste status
Vjerujem da je na pekarskim proizvodima najočitiji rast cijena i inflacija. Ipak, ni tokom korone nije bilo ovolikih skokova cijena (po meni, nerealnih).
Kako uticati na trgovce?
Bojkotom dijetom?
Pa jel' realno da si dao 9KM za 6 kifli. Zar nije bilo bilo koje druge pekare za kupit.
Svala tebi cast, ti imas para na bacanje.
Copy paste status
Kako uticati na trgovce?
Bojkotom dijetom?
Pa jel' realno da si dao 9KM za 6 kifli. Zar nije bilo bilo koje druge pekare za kupit.
Svala tebi cast, ti imas para na bacanje.
Gdje ce ba sest kifli kostati 9KM. Prosto ne vjerujem, a i ako to vjerovatno nisu "klasicne kifle".
Kako god, gori je taj idiot sto je kupio i platio toliko.
Mlinar uopšte nije pekara... Kompletan asortiman proizvoda im je zamrznuto tijesto koje peku u onim velikim mikrovalnim, kao u SCC-u... Odakle uvoze to zamrznuto tijesto, niko ne zna.. Ko pronađe vreću brašna u Mlinaru ima od mene 50 KM..
Jedina "pekara" koja nema nijedne oklagije ni vreće brašna u svim prodajnim mjestima...
_BataZiv_0809 wrote: ↑22/01/2025 22:40
Sta ba 9 maraka za kifle
Ko to plati ima vecih problema od inflacije
znaci u mlinaru za te pare mozes uzeti komad pizze, choco kokos pecivo i sendvic sa pilecim prsima i neko kaze sest kifli platio toliko al se bombe bacaju na ovoj temi momacki
Copy paste status
Kako uticati na trgovce?
Bojkotom dijetom?
Poceli su eno da se dijele po drustvenim mrezama pozivi da se odredjenim danom NISTA ne kupuje. Dakle da se bojkotuje totalno.
Ovo naravno podrzavam i trebalo bi na ovom ozbiljnije poceti raditi,da se narodu predstavi na neki pitom nacin...pa da se krene sa primjenom.
Ove cijene u pekarama i sve ovo sto gledamo nema nikakvog ekonomskog uporista ni logike...cisto profiterstvo.
Drzava se zadala oko drugih stvari,niko ne kontrolise marze i naravno odmah je krenuo lov u mutnom.
Jednostavno...vrijeme je da narod uzvrati udarac a kada se masa pobuni,to najvise boli. Bojkot je najlaksi,najbrzi i najefikasniji nacin da nekog unistis u ekonomskom smislu.
Samo se sjetite Manje od prije godinu dana i gdje je Manja danas ???
NEMA JE
redovno uzimao u Sosseu Rio Mare, iako je i 14 bilo relativno puno, al' eto igrom slučaja pare mi nisu problem, zasad , i preko noći su prije ~godinu ili kad već digli na 19 bez ikakvog razloga = nisam više nikad naručio nikakvu.
princip je najbitniji, ako želite da vas neko guzi sa kafom od petaka, kiflama od devet maraka i sličnim, onda neka vas guzi
Očito kod nekih to ne pali, čim ima ponude, valjda ima i potraznje. Ne shvatam ko kupuje određene proizvode, pune su ih police. Recimo, meggle proizvode sam skoro prestao kupovati, puter njihov davnih dana, jos od corone kad su nabili cijenu, ubrzo i mlijeko (sem ako je baš na akciji), zadnja je zaplatila ona pavlaka 22%. Bila je dugo 5.95, kad je poskupljala automatski sam je prestao uzimati. Vidim sad je 8.20. Tako radim sa većinom lopovsko lihvarskih proizvoda. Jednostavno, ne dam, ja svaki taj proizvod mogu sebi priuštiti, al ne dam. Pisao sam neki dan da je u Revoluciji kafa 4 marke. Da sav svijet i svita njegova dođe sjesti tu, ja neću.
Nemam pojma koje su to kifle u Mlinaru kada budem u prilici otici cu da vidim . Davno u koroni na M Dvoru na tramvajskoj kupio kraosan s eukremom bio je 2 KM
Ja kupio u Djuricu kiflu , 65 grama upakovana u celofan za 0,35 feninga.
Ima i potraznje, ali jos vise ima kamara zatvorenih poslovnih prostora.
Startuju ambiciozno i misle mogu prodavati pizzu za 20 maraka ili sendvic za 8. Tesko je i prebrojati propale radnje po Sarajevu, mislim zatvorene poslovne prostore.
Velkoski wrote: ↑22/01/2025 23:21
već sam rekao na temi o pizzama
redovno uzimao u Sosseu Rio Mare, iako je i 14 bilo relativno puno, al' eto igrom slučaja pare mi nisu problem, zasad , i preko noći su prije ~godinu ili kad već digli na 19 bez ikakvog razloga = nisam više nikad naručio nikakvu.
princip je najbitniji, ako želite da vas neko guzi sa kafom od petaka, kiflama od devet maraka i sličnim, onda neka vas guzi
I ja sam sa pizzama presjekao prije 3 godine...kada su u koroni poceli divljati. Naruvicao cesto jednu pizzu,kod nas kao najbolju,iako to veze sa pravom pizzom nema i cijene bile 4-5-6 margarita...jednom nazovem da narucim,kad odjednom sa 6 skok na 10. Reko otkazujem narudzbu i nisam vise tu nikada usao. Pizzerija je u trznom centru,pa svakako ima naroda,udje na kafu,sok,naruci pizzu...ali ja ne uzimam vise.
Tacnije,u BiH vise nikako i ne jedem pizze,kako su presle 10 KM a kvalitet nije ni za 3 KM.
Jedem preko ljeta u Hr,prave pizze ...eh da takve ima u mom gradu,mozda bi nekada i narucio zbog gusta ali nema a ovo smece od pizze da placam 10+ KM,ne pada mi na pamet.
Kupim kuci za 10 KM sastojke,napravim dvije velike u dva velika pleha...ocejfim i 2 mjeseca ne jedem to vise
dječak sa šibicama wrote: ↑22/01/2025 23:36
Startuju ambiciozno i misle mogu prodavati pizzu za 20 maraka ili sendvic za 8. Tesko je i prebrojati propale radnje po Sarajevu, mislim zatvorene poslovne prostore.
Bukvalno na prste jedne ruke mozes nabrojati one koje su propale zbog lose posjećenosti zbog cijena, a ne zbog srozavanja ponude jer te stvarnost pobija u startu
I shvatite vise da svaka roba ima svoga kupca jer ne bi bilo puno sve da nema osoba sposobnih da nesto plate sve ostalo je presmijesna kuknjava
npr. ova kombinacija u kilimu vrijedi 14.5 KM i to ne moze niko poreci ovakva kafa i vrijedi petaka
Moguce da su ove kifle iz Mlinara 6 komada X 1,50 KM = 9 KM
Sumnjam da su dugacke sa krupnim komadima soli na vrhu jer se takve imaju u Ko zumu kupiti ali ne znam cijenu
dječak sa šibicama wrote: ↑22/01/2025 23:36
Pametan ce krenuti lagano i sa niskom cijenom,da privuce musterije i razvije posao. Onda moze uvoditi neke nove proizvode,po vecoj cijeni ili pratiti rast troskova.
Ovo sto sada svi rade i sto zele velike cifre odmah a troskovi im idu na drogu,kocku,auto,umjesto da investiraju u radnju...tako brzo propadnu i zatvore i nabiju dugove. Mada ja mislim da se to vecinom radi sa parama od droge,da se peru pare a nikada od narkomana nece biti biznismena
ima potražnje jer dobar dio populacije ima puno više para nego ostatak
kripto, dilanje/preprodaja svega i svačega (ne nužno droge), remote poslovi, tiktokeri, strimeri, jutjuberi (ne moraju biti milioni kako to svi odmah zamišljaju, dovoljno je da radiš negdje za milju i nakucaš još jednu negdje sa strane usput). I dosta toga je apsolutno neregulisano, a i neka je
akcija007 wrote: ↑22/01/2025 23:44
Moguce da su ove kifle iz Mlinara 6 komada X 1,50 KM = 9 KM
Sumnjam da su dugacke sa krupnim komadima soli na vrhu jer se takve imaju u Ko zumu kupiti ali ne znam cijenu
+ dosta ljudi radi za strance home office gdje dobijaju brutto platu na strane kartice (pioneer npr ) i ima na raspolaganju za potrosnju cijelu brutto platu
Velkoski wrote: ↑22/01/2025 23:46
ima potražnje jer dobar dio populacije ima puno više para nego ostatak
kripto, dilanje/preprodaja svega i svačega (ne nužno droge), remote poslovi, tiktokeri, strimeri, jutjuberi (ne moraju biti milioni kako to svi odmah zamišljaju, dovoljno je da radiš negdje za milju i nakucaš još jednu negdje sa strane usput). I dosta toga je apsolutno neregulisano, a i neka je
zato kuknjava o minimalcu i jeste smiješna
znas sta je najveci problem sto je vecina ove generacije 40+ ostala zarobljena u tom mimdsetu od negdje 2004-2010e gdje ne mogu da pojme da kafa kosta vise od mar i po, i da je toca skuplja od dvije marke
Koliko god se kukalo da se nema toliko se iskreno i preserava sa tim jbt jer moze pricati ko sta hoce nama je po svakom osnovu skocio standard zadnjih 12 godina , covjece od kuknjave na forumu za neke likove bi rekao nemaju za marke i onda flexanje sa putovanjima po evropi i solidnim voznim parkom, nama je u duši da kukamo kako se nema dok se istovremeno subotom brod pica flexa
To je kao "velika kifla", ta od 70 pf, u celofanu.
Imaju one "male-velike", naime nekad su Klas kifle bile 10 pf pa je onda Zlatno zrno uvelo kao malo vece, nesto kao bavarske one smedje, bile su 20 pf. Onda su se one smanjivale, postajale sve manje i manje, a cijena narasla na sadasnjih 35 pf. U medjuvremenu su se smanjile na velicinu one male klasove kifle.
Ova u celofanu cak mislim da je i 75 pf ali nisam siguran. Znam da je capata 1,20 a imaju i kifle kao sa susamom, ona je 80 ja mislim.
Luzirana klasova marka, pa ima kifli i po marku ipo, u Hosi kupim povremenu ali to je velika okrugla smedja kifla, sa nekim sjemenkama. Pozamasna je, ali marka ipo. Jednu cu i kupiti, ali 6 nikada.
Svakako je cijena peciva otisla u nebo, najveci lihvari su pekari.
Elem da nabrojim u mom komsiluku, vec sam nabrajao nekad davno, poslovni prostori nekad i sad. U zgradama u kojima i sam zivim, u prizemlju su poslovni prostori. Tu nekad bjese zelenara, frizeraj, Tabasco restoran, cevabzinica, buregdzinica, servis Obodin tehnike, centrala Sa Taxija prije nego su preselili u novo sarajevo, mesnica visocka Skrso, pekara parna. Danas je sve prazno, napusteno, zadnji je bio kafic Leon i on zatvorio nakon par godina rada, slab promet. Bio je tu i par godina Haribo ili Spanish market, takodje odselili.
Danas prolazim na Ciglanama, "pod mostom", zatvoren jedan fast food, ribarnica zatvorena, nema vise ni brace Jelec iako oni su zbog smrti gazde iliti oca, negdje nestali. Radi buvljak punom parom, iako pola stolova prazni. Zelena pijaca preskupa, naroda premalo tu i tako neko, vise se motaju oko odjece obuce gore. Na ciglanama zatvoren Esof zdrava hrana, nije im islo, kao i susjedna prodavnica domacih mlijecnih proizvoda. Kladionice rade punom parom, kao i London, Brick fit radi, Sapori i ona picerija rade, dobar restoran na dnu stepenica prema tunelu mijenjao vlasnika dva tri puta, sad zatvoren. Kao i vecina radnji gore u Hakije K, radi balon dekor i neka nova medicinska ustanova. Ganiceva zena zatvorila, radi Nello on nikad nece propasti, tamo se SDP okuplja.