Ali ga domaci kupci ne zele u velikim kolicinama.bumerangss wrote: ↑20/01/2025 16:47Vala eno na olx-u domaceg krompira koliko hoceselcaliente wrote: ↑19/01/2025 13:11Nije to bas sve tako. Zavisi o kojoj generaciji se prica.Ironmen wrote: ↑19/01/2025 12:03 Iz dana u dan sve nam postaje luksuz, kafa je trenutno luksuz, na poslu 50% nosi termosboce ili imaju kuhala pa podnevsku prave,jer je cijena na apratu skocila sa 0,5 na 1 km a plata naravno ostala ista, ustipci sa kajmakom nekada bili sirotinjska hrana u Hercegovini danas je to delikatesa, kukuruzno brasno 3,5km 1kg proha postaje delicija, sva ona stara sirotinjska hrana koja je odhranila generacije postaje luksuz i za srednu klasu, e sada neko u ovome vidi sansu mislim da je sada biznis proizvodnja bilo kakve hrane jako unosna investicija jer sigurno da nas i dalje ocekuje rast cijena hrane.
Neke od tih nabrojanih stvari su i prije 30 godina bile luksuz pa je sve nenormalno pojeftinilo zboh hiperproducije, sada sve sve to vraca u normalnu.
U BiH se to malo vise osjeti posto nema poljoprivrednika pa se nazalost ni osnovne potrebe ne mogu pokriti.
Mladze generacije su imale srecu da zive u doba industrijske hiperprodukcije pa su se umazile.
Bivsa juga je imala 1000 puta mocniju poljoporivredu i industriju hrane pa je opet npr kafa ili cokolada bila skupa.
Kafe jedno vrijeme nije ni bilo ili bila toliko skupa pa se koristila zamjena regularno u prodaji.
BiH nazalost nije u stanju ni da proizvede pesenicu, kukuruz za brasno, krompir, luk, papriku u dovoljnim kolicinama.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
elcaliente
#22326 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
- pepeljara
#22327 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa hoce lanci al po 20 feninga 
- nepass1
#22328 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prije par ljeta bacali krastavice, kila bila 0.5KMdječak sa šibicama wrote: ↑20/01/2025 16:32 Maloprije u HosETu, skoro da nema povrca ispod 5 maraka, jebeni krastavci pet ipo maraka. Jebeni kupus je 3 ipo marke za kilogram.
Gdje je plafon ove grabezljivosti, pitam se.
- nepass1
#22329 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mi na poslu kupili mini frizider, velicina ko oni za sokove u kaficima. Zastekali ga ispod stola i prekrili velikim stolnjakom. Ne vidi se. Unutra mazalice, salama i tako te stvari. Niko vise ne narucuje.JoseMujica wrote: ↑20/01/2025 16:59sve si u pravu nego sam ja nakaradan lik...ne mogu ništa okusit jedno dva sata nakon buđenja...samo kafa i cigara i onda kad krenem na posao nešto uzmem samo da mi stomak nije prazanbumerangss wrote: ↑20/01/2025 16:50Pekate su veci lihvari od banakaJoseMujica wrote: ↑20/01/2025 09:10 ćuna u kifli u petak bila 1,80KM, jutros 2KM u jebenoj pekari![]()
unazad par godina ovo isto govno je bilo 0,40 ili 0,50KM![]()
Ja odavno prestao kupovati sve te pekarske điđe
Samo obični hleb ili zvijezdu ako je vrča pojedem samu a ako malo odstoji uzmem kefir ili paštetu ili namažem ajvara ili mazu ili džem ili domaci bestilj... kuš bolje![]()
![]()
a sve stoji u frudžu i domaći ajvat i bestilj...ma jebat me ...i trebaju me derat![]()
-
last mohicans
#22330 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Eno u HR potrošači hoce da bojkutuju centre i enormnu cijene...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22331 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Na 3 KM kad dodje,.mozda razmislim..bumerangss wrote: ↑20/01/2025 17:07 U bingu akcija onaj Fruvita sok od naranče sto je 8,25 KM 700ml sad je 6 i nešto. Ma neš vala dok ne bude bio 4 makar ga nikad ne popio![]()
- pepeljara
- mayab
#22333 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ih , mi bi u pol januara da svježe sezonsko povrće bude "džaba"....dječak sa šibicama wrote: ↑20/01/2025 16:32 Maloprije u HosETu, skoro da nema povrca ispod 5 maraka, jebeni krastavci pet ipo maraka. Jebeni kupus je 3 ipo marke za kilogram.
Gdje je plafon ove grabezljivosti, pitam se.
- Mea_parvitas
#22334 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pekara As, mala lepina sa 0,5 KM na 0,7 KM, 40% poskupljenje. Skoro svi proizvodi su im poskupili 20, 30 pf.
Do juce su ove lepine bile 4 za marku...
Do juce su ove lepine bile 4 za marku...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22335 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ionako nije zdravo
ne kupuj

ne kupuj
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22336 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
pametnonepass1 wrote: ↑20/01/2025 21:34Mi na poslu kupili mini frizider, velicina ko oni za sokove u kaficima. Zastekali ga ispod stola i prekrili velikim stolnjakom. Ne vidi se. Unutra mazalice, salama i tako te stvari. Niko vise ne narucuje.JoseMujica wrote: ↑20/01/2025 16:59sve si u pravu nego sam ja nakaradan lik...ne mogu ništa okusit jedno dva sata nakon buđenja...samo kafa i cigara i onda kad krenem na posao nešto uzmem samo da mi stomak nije prazanbumerangss wrote: ↑20/01/2025 16:50
Pekate su veci lihvari od banaka
Ja odavno prestao kupovati sve te pekarske điđe
Samo obični hleb ili zvijezdu ako je vrča pojedem samu a ako malo odstoji uzmem kefir ili paštetu ili namažem ajvara ili mazu ili džem ili domaci bestilj... kuš bolje![]()
![]()
a sve stoji u frudžu i domaći ajvat i bestilj...ma jebat me ...i trebaju me derat![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Mea_parvitas
#22338 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Isplati se samo dugorocni bojkot, to na jedan dan nidje veze
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22339 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ja bojkotiram svojim novcanikom
naima placa je ista
a sve je skuplje
dakle
čaša je mala
a desetine malih čaša je sve više
i naravno ne mogu presuti placu u sve casice i neko izvisi
naima placa je ista
a sve je skuplje
dakle
čaša je mala
a desetine malih čaša je sve više
i naravno ne mogu presuti placu u sve casice i neko izvisi
- Thorgerson
#22340 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
A kako se to zamislja dugorocni bojkot? Da prestanemo da jedemo?
Da kupujemo na pijaci? Gdje je sve skuplje nego u marketima i trznim centrima.
Da idemo na selo i kupujemo od seljaka? Opet sve skuplje nego u trznim centrima.
Pa jbt sad za vikend uzmem caj od onih sto prodaju na velikom polju, kesica 3 KM. Haj reko da malo poguram ljude, ali bolan berem i ja redovno caj, covjece vrecu nane naberem za 1h. Sipurak ide malo teze. Majcina dusica isto ide lagano ako znas gdje treba brati. Ove ostale neke trave isto moras znati gdje ih naci. I ide lako. A oni to gore znaju. I on je meni uvalio i stabljiku biljke i sve, spakovao nema 50gr. Nit ima pdv, nit ima ista. Ponavljam vrecu cu ja sam nabrati za sat vremena. Mislim nema veze jebo 10ak KM, dao bih mu onako jer se mrzne ondje. Ali kazeme to kakav je to mentalni sklopni tog covjeka. On ce radije staviti 3 KM i danas prodati koliko kesa? Jer nisam vidio da raja bas leti da kupuje. Umjesto da stavi 1 KM i rasproda sve zivo.
E kako je ovo za caj. Tako je i za ostale proizvode kod seljaka. Svaki gleda da te zakolje sto vise.
I od koga onda na kraju da kupujemo?! Ne mozemo pobogu svi sebi uzgojiti povrce, voce, imati stoku i sl.
-
Hakiz
#22341 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da ne kupuješ zadovoljstvo, nego potrebu. Odrekneš se za vrijeme bojkota stvari koje ti nisu neophodne za život. Ne može bojkot, a da ti nivo udobnosti, zadovoljstva i luksuza za vrijeme bojkota ostane kao da ne bojkotuješ.Thorgerson wrote: ↑21/01/2025 11:11A kako se to zamislja dugorocni bojkot? Da prestanemo da jedemo?
Da idemo na selo i kupujemo od seljaka? Opet sve skuplje nego u trznim centrima.
Pa jbt sad za vikend uzmem caj od onih sto prodaju na velikom polju, kesica 3 KM. Haj reko da malo poguram ljude, ali bolan berem i ja redovno caj, covjece vrecu nane naberem za 1h. Sipurak ide malo teze. Majcina dusica isto ide lagano ako znas gdje treba brati. Ove ostale neke trave isto moras znati gdje ih naci. I ide lako. A oni to gore znaju. I on je meni uvalio i stabljiku biljke i sve, spakovao nema 50gr. Nit ima pdv, nit ima ista. Ponavljam vrecu cu ja sam nabrati za sat vremena. Mislim nema veze jebo 10ak KM, dao bih mu onako jer se mrzne ondje. Ali kazeme to kakav je to mentalni sklopni tog covjeka. On ce radije staviti 3 KM i danas prodati koliko kesa? Jer nisam vidio da raja bas leti da kupuje. Umjesto da stavi 1 KM i rasproda sve zivo.
E kako je ovo za caj. Tako je i za ostale proizvode kod seljaka. Svaki gleda da te zakolje sto vise.
I od koga onda na kraju da kupujemo?! Ne mozemo pobogu svi sebi uzgojiti povrce, voce, imati stoku i sl.
Drugo, ono šta moraš kupiti, ne moraš za vrijeme bojkota kupovati stalno na istom mjestu. Ako kupuješ na istom mjestu, prodavač to vidi pa je siguran da će imati redovnog kupca. Uništi mu tu sigurnost, neka se uplaši hoćeš li se vratiti kao kupac.
Rat traži žrtvu sa tvoje strane, takođe.
Zbog toga mi i ne bojkotujemo.
- xoklix
#22342 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nemam dovoljno pismeno i nesebično stanovništvo da to ispoštujemo. Evo ja prvi bojkutujem svoj lokalni market u zgradi, ljetos neko italijansko grožđe 14.50 KM, odeš do RMI market u Pejtonu isto grožđe 7.50 KM + svaki fiskalni dobiješ , pa Lubenica 2.80 KM/kg i sl... Razumijem ja da on ne može imati istu maržu poput većih,ali ne možeš me vala i toliko klempati i još ne izdaješ svaki treći fiskalni.Hakiz wrote: ↑21/01/2025 12:12Da ne kupuješ zadovoljstvo, nego potrebu. Odrekneš se za vrijeme bojkota stvari koje ti nisu neophodne za život. Ne može bojkot, a da ti nivo udobnosti, zadovoljstva i luksuza za vrijeme bojkota ostane kao da ne bojkotuješ.Thorgerson wrote: ↑21/01/2025 11:11A kako se to zamislja dugorocni bojkot? Da prestanemo da jedemo?
Drugo, ono šta moraš kupiti, ne moraš za vrijeme bojkota kupovati stalno na istom mjestu. Ako kupuješ na istom mjestu, prodavač to vidi pa je siguran da će imati redovnog kupca. Uništi mu tu sigurnost, neka se uplaši hoćeš li se vratiti kao kupac.
Rat traži žrtvu sa tvoje strane, takođe.
Zbog toga mi i ne bojkotujemo.
I onda kad dođem jednom u 2 sedmice ide "ooo komšija što te nema"
Trgovački lanci u Hrvatskoj profitirali 135m €,a kod nas samo Bingo 85m €
- vjeshalica
#22343 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ma kakva pijaca, treba im fiskalne kase uvest. Mrkva im 3,60, a u Merkatoru 1,60. Ista jebena mrkva.Thorgerson wrote: ↑21/01/2025 11:11
-
Hakiz
#22344 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Batat ns pijaci 7 u Bingu 2,50.vjeshalica wrote: ↑21/01/2025 13:13Ma kakva pijaca, treba im fiskalne kase uvest. Mrkva im 3,60, a u Merkatoru 1,60. Ista jebena mrkva.Thorgerson wrote: ↑21/01/2025 11:11
![]()
-
bumerangss
#22345 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jesu bezobrazni na pijaci... i ja danas na Otoci gledam mrkva 3, banane 4, krompir 2,5... ja samo ljeti ljubenicu kod njih uzmem i mozda borovnice i maline sto nema u mom malom bingu i konzumuvjeshalica wrote: ↑21/01/2025 13:13Ma kakva pijaca, treba im fiskalne kase uvest. Mrkva im 3,60, a u Merkatoru 1,60. Ista jebena mrkva.Thorgerson wrote: ↑21/01/2025 11:11
![]()
- vjeshalica
#22346 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U robotu banane 2,15 ako se varam u katalogu 
-
Lain Coubert
#22347 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Gračanici su banane uglavnom najjeftinije u Robotu a uzimam ih svaki dan kilu dvije, jedino ako moram uzmem negdje drugo, plus su skoro vake sedmice na tim akcijama.
Tamo su i najukusnije, možda ne izgledaju uvijek najlijepše ali okus im je najbolji.
-
Hakiz
#22348 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Samo, na pijaci je voće i povrće svježije nego u tržnim centrima.
A malo nakon korone, na pijaci je crvena babura bila 6 ili 7 KM, u Bingu 14. Danas se promijenilo, ali to sve govori da nema "recepta". Nešta se više isplati na pijaci, nešta u TC.
A malo nakon korone, na pijaci je crvena babura bila 6 ili 7 KM, u Bingu 14. Danas se promijenilo, ali to sve govori da nema "recepta". Nešta se više isplati na pijaci, nešta u TC.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#22349 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pijaca bolja. Bingo, tu nikada nismo nesto kupili da kazem dobro je. U biti, sto se voca i povrca tice kupimo samo
ako moramo.
ako moramo.
- vjeshalica