Infiltratio pulpon sin

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Orbit_girl

#1 Infiltratio pulpon sin

Post by Orbit_girl »

Znacenje?
otherside

#2 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by otherside »

vjerovatno pise: infiltratio pulmonum sinistri.
neka promjena na lijevom plucnom krilu koja zahtijeva dalju dijagnostiku.
Orbit_girl

#3 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by Orbit_girl »

otherside wrote:vjerovatno pise: infiltratio pulmonum sinistri.
neka promjena na lijevom plucnom krilu koja zahtijeva dalju dijagnostiku.
Hvala ti. Pise ovako kako sam napisala, nisam se mogla snaci.
astrid

#4 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by astrid »

Orbit_girl wrote:Znacenje?
..pulpon...koliko znam ne postoji u latinskom..samo pulpa-meso,mekani dio tkiva.
Mene to podsjeca na ovo sto je otherside napisala.....Infiltratio pulm sin
Radila si nalaz pluca?
starii

#5 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by starii »

ništa...nastavi pušiti :)
Orbit_girl

#6 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by Orbit_girl »

astrid wrote:
..pulpon...koliko znam ne postoji u latinskom..samo pulpa-meso,mekani dio tkiva.
Mene to podsjeca na ovo sto je otherside napisala.....Infiltratio pulm sin
Radila si nalaz pluca?
Moj otac je radio nalaz pluca, i pise ovakva dijagnoza. Sad je u bolnici, ali uhvatio ga vikend pa mora cekati ponedjeljak za dalje pretrage. Strah me bas, inace pusac je 50 godina, i kaslje puno, suh kasalj. Mislim da kada bi mogao da iskaslje slajm da bi bilo ok.
Lacrosse

#7 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by Lacrosse »

Infilitracija ljevog plucnog krila = upala pluca, laicki govorom, ali, ovo mora da bude potvrdjeno u klinickog kontekstu, narucito ako je neko pusac 50 godina.
otherside

#8 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by otherside »

Lacrosse wrote:Infilitracija ljevog plucnog krila = upala pluca, laicki govorom, ali, ovo mora da bude potvrdjeno u klinickog kontekstu, narucito ako je neko pusac 50 godina.
nemoj davati pogrešne informacije. infiltracija ne mora značiti upalu pluća. postoji izraz za upalu pluća-pneumonia ali očito da je promjena označena kao infiltracija nedovoljno definisana rtg snimkom pa se i opisala tako. zahtijeva dalje, preciznije pretrage.
Lacrosse

#9 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by Lacrosse »

Duso moja, pneumonija je klinicka dijagnoza, a radiolog nije klinicar.
Radiolog opisuje sto vidi, a to je infiltracija ljevog plucnog krila, ili infiltracija oko soft tissue mass tj, tumora, na ljevoj strani pluca. Sad da li se radi o interstitialnom lung disease, akutnoj infilitraciji, post-obstruktivnoj pneumoniji, pulmonarnom infarktu, oziljku na plucima, tuberkulozi, histoplasmozi, raku pluca, metastazi to ne moze ni radiolog da kaze bez da pogleda - stari snimak. A i sa starim snimkom pluca, sve je u klinickoj istorijatu....

Na drugu stranu, ako nije dezinformacija narodu davati latinske dijagnoze preko rentgenskog snimka i ostaviti ljude da vise po bolnicama danima bez da znaju hoce li zivi izaci preko kapije, ako to nije dezinformacija... onda izvinite sto ista napisah, radice vrlo egzaktne pretrage, CT pluca, bronkoskopije, skupljati kulture slajma, biopsiju mase, pa ce onda opet na latinskom napisati jos jedno dva-tri pasusa, a insan nece znati ni sta mu je ni kako se ljeci... To su informacije koje strucni kadar iz 13 stoljece, tj. zdravstvo u BiH prakticira....

Pa onda mora kcerka pacijenta da dodje na forum i pita ljude, sta joj je s ocem koji lezi u bolnici... sto ne pita one koji su pluca slikali, pluca gledali, pisali nalaze, i ostalo? Jer ocigledno, oni znaju, a ja ne znam. I normalno je da ne znam, niti sam vidjeo sliku pluca, niti pregledao pacijenta, ali s ono malo informacije koje se nude, najsretnija mu je dijagnoza upale pluca.
Orbit_girl

#10 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by Orbit_girl »

Hvala Vam.
otherside

#11 Re: Infiltratio pulpon sin

Post by otherside »

Lacrosse wrote:Duso moja, pneumonija je klinicka dijagnoza, a radiolog nije klinicar.
Radiolog opisuje sto vidi, a to je infiltracija ljevog plucnog krila, ili infiltracija oko soft tissue mass tj, tumora, na ljevoj strani pluca. Sad da li se radi o interstitialnom lung disease, akutnoj infilitraciji, post-obstruktivnoj pneumoniji, pulmonarnom infarktu, oziljku na plucima, tuberkulozi, histoplasmozi, raku pluca, metastazi to ne moze ni radiolog da kaze bez da pogleda - stari snimak. A i sa starim snimkom pluca, sve je u klinickoj istorijatu....

Na drugu stranu, ako nije dezinformacija narodu davati latinske dijagnoze preko rentgenskog snimka i ostaviti ljude da vise po bolnicama danima bez da znaju hoce li zivi izaci preko kapije, ako to nije dezinformacija... onda izvinite sto ista napisah, radice vrlo egzaktne pretrage, CT pluca, bronkoskopije, skupljati kulture slajma, biopsiju mase, pa ce onda opet na latinskom napisati jos jedno dva-tri pasusa, a insan nece znati ni sta mu je ni kako se ljeci... To su informacije koje strucni kadar iz 13 stoljece, tj. zdravstvo u BiH prakticira....

Pa onda mora kcerka pacijenta da dodje na forum i pita ljude, sta joj je s ocem koji lezi u bolnici... sto ne pita one koji su pluca slikali, pluca gledali, pisali nalaze, i ostalo? Jer ocigledno, oni znaju, a ja ne znam. I normalno je da ne znam, niti sam vidjeo sliku pluca, niti pregledao pacijenta, ali s ono malo informacije koje se nude, najsretnija mu je dijagnoza upale pluca.
jedan od sretnijih ishoda jeste upala pluća ali si u svom predhodnom postu stavio znak jednakosti izmedju infiltracije i upale pluća što nikako ne može biti analogno jer postoje i druge pulmološke opcije.
zbog toga sam reagovala.
Post Reply