Indukcioni šporet
Moderator: Benq
-
nikeze
#1 Indukcioni šporet
Ima li neko indukcioni šporet I kakva su iskustva?
Da li se kvari, pošto su dijelovi, koliko struje troši, kako kuha i peče?
Da li se kvari, pošto su dijelovi, koliko struje troši, kako kuha i peče?
- banjaluka078
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#3 Re: Indukcioni šporet
Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.
Jedini "problem" je sto ne fercera sa aluminijumskim posudama. Ali malteni svi tiganji u prodaji imaju "zeljeszni" list tako da rade na indukcijskom sporetu. I moze da povuce gomilu struje.
Kupi i uzivaj.
Jedini "problem" je sto ne fercera sa aluminijumskim posudama. Ali malteni svi tiganji u prodaji imaju "zeljeszni" list tako da rade na indukcijskom sporetu. I moze da povuce gomilu struje.
Kupi i uzivaj.
-
nikeze
#4 Re: Indukcioni šporet
Dilema mi je u slučaju kvara, jer su ploče jako skupe, a ima i elektronike pa ako se to pokvari onda je to problem.Zakalwe wrote: ↑01/02/2021 10:40 Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.
Kupi i uzivaj.
Ako se slabo kvare onda mi je to prihvatljivo.
- bandit_mo
#5 Re: Indukcioni šporet
To su i nama rekli, da su kvarovi skupi. Mi je imamo (neka Gorenje ploča) preko 6 godina, sve uredno radi.nikeze wrote: ↑01/02/2021 13:43Dilema mi je u slučaju kvara, jer su ploče jako skupe, a ima i elektronike pa ako se to pokvari onda je to problem.Zakalwe wrote: ↑01/02/2021 10:40 Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.
Kupi i uzivaj.
Pored indukcije, na struju se ne bih nikad na struju, jako štedi vrijeme i sa zagrijavanjem i održavanjem čistoće.
- dr_Evil
#6 Re: Indukcioni šporet
3 godine sad, smece iz Ikea ali radi savrseno, ne bih se vratio na starinski nema sanse. Samo indukcijanikeze wrote: ↑01/02/2021 13:43Dilema mi je u slučaju kvara, jer su ploče jako skupe, a ima i elektronike pa ako se to pokvari onda je to problem.Zakalwe wrote: ↑01/02/2021 10:40 Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.
Kupi i uzivaj.
- Qler
#7 Re: Indukcioni šporet
Jel neka zajebancije da neko pita za ovo u 2021 godini?
I vidim da ljudi ne razlikuju indukcioninod obične staklo-keramike.
Ja imam infukciona ploču, I malo je reći da sam prezadovoljan. Imao prije staklo keramiku i razlika je drastična. Indukciona prokuha vodu brže od kuhala. I grije samo dio gdje je šerpa/tava.. U glavnom, glupo je i razmišljati o ringlama danas. Pa i o običnoj staklo keramici.
I vidim da ljudi ne razlikuju indukcioninod obične staklo-keramike.
Ja imam infukciona ploču, I malo je reći da sam prezadovoljan. Imao prije staklo keramiku i razlika je drastična. Indukciona prokuha vodu brže od kuhala. I grije samo dio gdje je šerpa/tava.. U glavnom, glupo je i razmišljati o ringlama danas. Pa i o običnoj staklo keramici.
- beco
#8 Re: Indukcioni šporet
Ja unazad godinu dana imam kombinovanu indukcijsku/staklokeramičku infracrvenu ploću Elextrolux. Na ovu kombinacuju sam se odlučio upravo jer sam mislio da je posuđe besnoslovno skupo (a nije). Indukcija kao indukcija super stvar, divota ti uključiti kad treba napraviti nešto što treba prokuhati tipa zamrznuto povrće. Viza vi posuđa ja sam sve svoje ukupno za sada 3 komada (1 tava, i dvije šerpe) kupio u Mercatoru Metalac (srbijanska firma), često na akciji i popustu, ne znam jesam za sva tri komada ukupno dao 100 KM, doduše na akciji sam kupovao. Garancija kao garancijia, ako se pokvari Bože moj.
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#9 Re: Indukcioni šporet
I moja je IKEA ali je napravio Bosch (vidi se odozdo). Evo fercera vec godinama. Neke je pravio Whirlpool, zavisi od godista.
Jaranova indukcijska Elecrtrolux ploca se pokvarila poslije 19 godina. Prekipilo mu i voda mu procurila kroz "dihtung" izmedju ploce i daske. Inace bi vjervovatno jos i dalje radila. A imaju cak i rezervni dijelovi da se kupe.
Razmisljati o ringlama i staklokeramicnim "sporetima" u 2021:oj je smijesno.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#10 Re: Indukcioni šporet
IKEA ( Whirlpool) ima vrhunske indukcione ploce,dok su npr Electrolux tj AEG tj Zanussi karina od kvaliteta. Cak i Siemens/Neff/Bosch nisu nesto aman zaman.Zakalwe wrote: ↑02/02/2021 08:25I moja je IKEA ali je napravio Bosch (vidi se odozdo). Evo fercera vec godinama. Neke je pravio Whirlpool, zavisi od godista.
Jaranova indukcijska Elecrtrolux ploca se pokvarila poslije 19 godina. Prekipilo mu i voda mu procurila kroz "dihtung" izmedju ploce i daske. Inace bi vjervovatno jos i dalje radila. A imaju cak i rezervni dijelovi da se kupe.
Indukcija je zakon. Medjutim kad se pokvari,ne isplati se popravljati.
Medjutim jedino sto je,ogranicen si po pitanju upotrebe sudja .
- basicm
- Qler
#12 Re: Indukcioni šporet
RagibUzoriti wrote: ↑02/02/2021 08:37IKEA ( Whirlpool) ima vrhunske indukcione ploce,dok su npr Electrolux tj AEG tj Zanussi karina od kvaliteta. Cak i Siemens/Neff/Bosch nisu nesto aman zaman.Zakalwe wrote: ↑02/02/2021 08:25I moja je IKEA ali je napravio Bosch (vidi se odozdo). Evo fercera vec godinama. Neke je pravio Whirlpool, zavisi od godista.
A kako si ograničen? Ja kad sam je kupio samo delimano keramička tava nije radila. Ona šerpica starija od mene uredno radi. 99% suđa danas se pravi da radi sa indukcijom. Moraš se potruditi da nađeš da ne radi. Najjednostavniji način da znaš radi li ili ne u prodavnici, onaj magnet za frižider. Ako se zalijepi za dno, radi. Simple as that.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#13 Re: Indukcioni šporet
Pa ne mozes koristiti sve vrste posudja.Qler wrote: ↑03/02/2021 20:53RagibUzoriti wrote: ↑02/02/2021 08:37IKEA ( Whirlpool) ima vrhunske indukcione ploce,dok su npr Electrolux tj AEG tj Zanussi karina od kvaliteta. Cak i Siemens/Neff/Bosch nisu nesto aman zaman.Zakalwe wrote: ↑02/02/2021 08:25
I moja je IKEA ali je napravio Bosch (vidi se odozdo). Evo fercera vec godinama. Neke je pravio Whirlpool, zavisi od godista.
A kako si ograničen? Ja kad sam je kupio samo delimano keramička tava nije radila. Ona šerpica starija od mene uredno radi. 99% suđa danas se pravi da radi sa indukcijom. Moraš se potruditi da nađeš da ne radi. Najjednostavniji način da znaš radi li ili ne u prodavnici, onaj magnet za frižider. Ako se zalijepi za dno, radi. Simple as that.
Ako ti tava ili serpa ima keramiku ili emajl, ne moze na indukciju.
Samo metalno posudje.
- Qler
#14 Re: Indukcioni šporet
Tacno, ali koliko takvih trenutno imas u kuci? Preocenat? Kod mene i jos par ljudi koje znam, to je bilo tako jedna dvije tave/serpe...
- bandit_mo
#15 Re: Indukcioni šporet
U mene od 10 šerpi i tava, samo jedna radila kad smo prešli na indukciju.
Kad kupujem, posebno neko povoljnije posuđe, nijedno nema oznaku za indukciju.
No to ne znači da ne treba prijeći na indukciju, meni je neprevaziđena, iako volim i plin
-
NecuVise
#16 Re: Indukcioni šporet
Valja li ova ploča?
https://www.voxelectronics.com/hr/ugrad ... ebi-200-db
Ne razumijem se u ovo, pa ako ima neko da se razumije da protumači
Napomena da mi treba isključivo ovako mala sa dva polja, jer će druga dva biti na plin.
https://www.voxelectronics.com/hr/ugrad ... ebi-200-db
Ne razumijem se u ovo, pa ako ima neko da se razumije da protumači
- Haris033
#17 Re: Indukcioni šporet
Indukcija
Uzeli BOSCH prije 4 godine + komplet indukcijskog posuđa od istog proizvođača (3 šerpe različite veličine i tava).
Opcija boost ugrije ulje ili vodu u minuti..
Indukcija je kao da imate plin, samo sto je kuhanje sigurnije praktičnije, čišće i ekonomičnije.
Uzeli BOSCH prije 4 godine + komplet indukcijskog posuđa od istog proizvođača (3 šerpe različite veličine i tava).
Opcija boost ugrije ulje ili vodu u minuti..
Indukcija je kao da imate plin, samo sto je kuhanje sigurnije praktičnije, čišće i ekonomičnije.