Indukcioni šporet

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nikeze

#1 Indukcioni šporet

Post by nikeze »

Ima li neko indukcioni šporet I kakva su iskustva?
Da li se kvari, pošto su dijelovi, koliko struje troši, kako kuha i peče?
banjaluka078

#2 Re: Indukcioni šporet

Post by banjaluka078 »

nikeze wrote: 31/01/2021 19:52 Ima li neko indukcioni šporet I kakva su iskustva?
Da li se kvari, pošto su dijelovi, koliko struje troši, kako kuha i peče?
sporeti-s-staklokeramickom-plocom-t110283.html
Zakalwe
Grijem se na: struju

#3 Re: Indukcioni šporet

Post by Zakalwe »

Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.

Jedini "problem" je sto ne fercera sa aluminijumskim posudama. Ali malteni svi tiganji u prodaji imaju "zeljeszni" list tako da rade na indukcijskom sporetu. I moze da povuce gomilu struje.

Kupi i uzivaj.
nikeze

#4 Re: Indukcioni šporet

Post by nikeze »

Zakalwe wrote: 01/02/2021 10:40 Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.

Jedini "problem" je sto ne fercera sa aluminijumskim posudama. Ali malteni svi tiganji u prodaji imaju "zeljeszni" list tako da rade na indukcijskom sporetu. I moze da povuce gomilu struje.

Kupi i uzivaj.
Dilema mi je u slučaju kvara, jer su ploče jako skupe, a ima i elektronike pa ako se to pokvari onda je to problem.
Ako se slabo kvare onda mi je to prihvatljivo.
bandit_mo

#5 Re: Indukcioni šporet

Post by bandit_mo »

nikeze wrote: 01/02/2021 13:43
Zakalwe wrote: 01/02/2021 10:40 Imam vec 16 godina. Sta te zanima? Ovdje na trulom zapadu se vecinom i ne prodaje nista drugo nego indukcijski sporeti. Bolji je od infracrvenog, efektivniji, grije samo posudu a ne plocu tako da je lakse ocistiti. Nije toliki rizik za djecu buduci da ploca ne bude toliko vruca itd.

Kupi i uzivaj.
Dilema mi je u slučaju kvara, jer su ploče jako skupe, a ima i elektronike pa ako se to pokvari onda je to problem.
To su i nama rekli, da su kvarovi skupi. Mi je imamo (neka Gorenje ploča) preko 6 godina, sve uredno radi.
Pored indukcije, na struju se ne bih nikad na struju, jako štedi vrijeme i sa zagrijavanjem i održavanjem čistoće.
dr_Evil

#6 Re: Indukcioni šporet

Post by dr_Evil »

nikeze wrote: 01/02/2021 13:43

Kupi i uzivaj.
3 godine sad, smece iz Ikea ali radi savrseno, ne bih se vratio na starinski nema sanse. Samo indukcija
Qler

#7 Re: Indukcioni šporet

Post by Qler »

Jel neka zajebancije da neko pita za ovo u 2021 godini?

I vidim da ljudi ne razlikuju indukcioninod obične staklo-keramike.

Ja imam infukciona ploču, I malo je reći da sam prezadovoljan. Imao prije staklo keramiku i razlika je drastična. Indukciona prokuha vodu brže od kuhala. I grije samo dio gdje je šerpa/tava.. U glavnom, glupo je i razmišljati o ringlama danas. Pa i o običnoj staklo keramici.
beco

#8 Re: Indukcioni šporet

Post by beco »

Ja unazad godinu dana imam kombinovanu indukcijsku/staklokeramičku infracrvenu ploću Elextrolux. Na ovu kombinacuju sam se odlučio upravo jer sam mislio da je posuđe besnoslovno skupo (a nije). Indukcija kao indukcija super stvar, divota ti uključiti kad treba napraviti nešto što treba prokuhati tipa zamrznuto povrće. Viza vi posuđa ja sam sve svoje ukupno za sada 3 komada (1 tava, i dvije šerpe) kupio u Mercatoru Metalac (srbijanska firma), često na akciji i popustu, ne znam jesam za sva tri komada ukupno dao 100 KM, doduše na akciji sam kupovao. Garancija kao garancijia, ako se pokvari Bože moj.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#9 Re: Indukcioni šporet

Post by Zakalwe »

dr_Evil wrote: 01/02/2021 14:17 3 godine sad, smece iz Ikea ali radi savrseno, ne bih se vratio na starinski nema sanse. Samo indukcija
I moja je IKEA ali je napravio Bosch (vidi se odozdo). Evo fercera vec godinama. Neke je pravio Whirlpool, zavisi od godista.

Jaranova indukcijska Elecrtrolux ploca se pokvarila poslije 19 godina. Prekipilo mu i voda mu procurila kroz "dihtung" izmedju ploce i daske. Inace bi vjervovatno jos i dalje radila. A imaju cak i rezervni dijelovi da se kupe.

Razmisljati o ringlama i staklokeramicnim "sporetima" u 2021:oj je smijesno.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#10 Re: Indukcioni šporet

Post by RagibUzoriti »

Zakalwe wrote: 02/02/2021 08:25
dr_Evil wrote: 01/02/2021 14:17 3 godine sad, smece iz Ikea ali radi savrseno, ne bih se vratio na starinski nema sanse. Samo indukcija
I moja je IKEA ali je napravio Bosch (vidi se odozdo). Evo fercera vec godinama. Neke je pravio Whirlpool, zavisi od godista.

Jaranova indukcijska Elecrtrolux ploca se pokvarila poslije 19 godina. Prekipilo mu i voda mu procurila kroz "dihtung" izmedju ploce i daske. Inace bi vjervovatno jos i dalje radila. A imaju cak i rezervni dijelovi da se kupe.

IKEA ( Whirlpool) ima vrhunske indukcione ploce,dok su npr Electrolux tj AEG tj Zanussi karina od kvaliteta. Cak i Siemens/Neff/Bosch nisu nesto aman zaman.

Indukcija je zakon. Medjutim kad se pokvari,ne isplati se popravljati.

Medjutim jedino sto je,ogranicen si po pitanju upotrebe sudja .
basicm

#11 Re: Indukcioni šporet

Post by basicm »

bandit_mo wrote: 01/02/2021 14:11
To su i nama rekli, da su kvarovi skupi. Mi je imamo (neka Gorenje ploča) preko 6 godina, sve uredno radi.
Pored indukcije, na struju se ne bih nikad na struju, jako štedi vrijeme i sa zagrijavanjem i održavanjem čistoće.
Slazem se :lol:
Qler

#12 Re: Indukcioni šporet

Post by Qler »

RagibUzoriti wrote: 02/02/2021 08:37

IKEA ( Whirlpool) ima vrhunske indukcione ploce,dok su npr Electrolux tj AEG tj Zanussi karina od kvaliteta. Cak i Siemens/Neff/Bosch nisu nesto aman zaman.

A kako si ograničen? Ja kad sam je kupio samo delimano keramička tava nije radila. Ona šerpica starija od mene uredno radi. 99% suđa danas se pravi da radi sa indukcijom. Moraš se potruditi da nađeš da ne radi. Najjednostavniji način da znaš radi li ili ne u prodavnici, onaj magnet za frižider. Ako se zalijepi za dno, radi. Simple as that.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#13 Re: Indukcioni šporet

Post by RagibUzoriti »

Qler wrote: 03/02/2021 20:53
RagibUzoriti wrote: 02/02/2021 08:37

A kako si ograničen? Ja kad sam je kupio samo delimano keramička tava nije radila. Ona šerpica starija od mene uredno radi. 99% suđa danas se pravi da radi sa indukcijom. Moraš se potruditi da nađeš da ne radi. Najjednostavniji način da znaš radi li ili ne u prodavnici, onaj magnet za frižider. Ako se zalijepi za dno, radi. Simple as that.
Pa ne mozes koristiti sve vrste posudja.
Ako ti tava ili serpa ima keramiku ili emajl, ne moze na indukciju.

Samo metalno posudje.
Qler

#14 Re: Indukcioni šporet

Post by Qler »

Tacno, ali koliko takvih trenutno imas u kuci? Preocenat? Kod mene i jos par ljudi koje znam, to je bilo tako jedna dvije tave/serpe...
bandit_mo

#15 Re: Indukcioni šporet

Post by bandit_mo »

Qler wrote: 04/02/2021 08:42 Tacno, ali koliko takvih trenutno imas u kuci? Preocenat? Kod mene i jos par ljudi koje znam, to je bilo tako jedna dvije tave/serpe...
U mene od 10 šerpi i tava, samo jedna radila kad smo prešli na indukciju.
Kad kupujem, posebno neko povoljnije posuđe, nijedno nema oznaku za indukciju.

No to ne znači da ne treba prijeći na indukciju, meni je neprevaziđena, iako volim i plin :-D
NecuVise

#16 Re: Indukcioni šporet

Post by NecuVise »

Valja li ova ploča?

https://www.voxelectronics.com/hr/ugrad ... ebi-200-db

Ne razumijem se u ovo, pa ako ima neko da se razumije da protumači :) Napomena da mi treba isključivo ovako mala sa dva polja, jer će druga dva biti na plin.
Haris033

#17 Re: Indukcioni šporet

Post by Haris033 »

Indukcija :thumbup:

Uzeli BOSCH prije 4 godine + komplet indukcijskog posuđa od istog proizvođača (3 šerpe različite veličine i tava).
Opcija boost ugrije ulje ili vodu u minuti..
Indukcija je kao da imate plin, samo sto je kuhanje sigurnije praktičnije, čišće i ekonomičnije. :izet:
Post Reply