Indirektna demokratija

Jastreb35

#1 Indirektna demokratija

Post by Jastreb35 »

Proces indirektnih izbora nije stran demokratskom uredjenju drustva, te bi isti trebalo razmotriti kao mogucu alternativu sadasnjem, ocigledno nefunkcionalnom uredjenju drzave BiH. Iako entitetsko uredjenje pruza garancije srpskom narodu da vecinski Bosnjaci nece, putem glasacke kutije, za predstavnike Srba izabrati clanove pretezno bosnjackih stranaka poput SDP-a i SDA, hrvatski narod u BiH takve garancije nema. A posto je BiH ipak domovina tri konstitutivna naroda, politicka neravnopravnost jednog od naroda ukazuje na nepravedno uredjenu zajednicu.

Ukidanje entiteta samo po sebi nije rjesenje, jer bi se tim cinom samo omogucilo da pojedine stranke s kandidatima iz reda sva tri naroda (na primjer SDA), preuzme totalnu vlast u drzavi podrskom najbrojnijih Bosnjaka. Da bi se ta bojazan srpskog naroda eliminisala, a sadasnje stanje hrvatskog naroda saniralo, potrebno je naci rjesenje koje bi odgovaralo interesima sva tri konstitutivna naroda. To bi se moglo postici indirektnim izborima, putem kojih bi lokalni organi vlasti, tj. opstine imenovale zastupnike konstitutivnih naroda u drzavnim organima vlasti. Ovim bi se stekli preduslovi za ukidanje entiteta.

Tako bi jednog hrvatskog clana predsjednistva, 17 hrvatskih clanova u Domu Naroda i hrvatsku trecinu u Predstavnickom domu, imenovale opstine u BiH sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom. Jednog bi srpskog clana predsjednistva, 17 srpskih clanova u Domu Naroda i srpsku trecinu u Predstavnickom domu, imenovale opstine u BiH sa vecinskim srpskim stanovnistvom. Isto bi se odnosilo na opstine sa bosnjackom vecinom. Ovom solucijom ne bi postojala opasnost od majorizacije Srba, eliminisala bi se izgledna majorizacija Hrvata, a entitete bi se moglo ukinuti kao prevazidjeno rjesenje. Indirektna demokratija nije savrseno rjesenje, ali s obzirom na trenutno ponudjenja rjesenja, djeluje idealno.

http://jastreb.blogger.ba/
clan2

Post by clan2 »

Jastrijebe, ti si bas, izgleda, ovdje po zadatku! Posto si zapoceo i ovu temu "sitnim slovima", evo jednog clanka koji mozes procitati, a koji ukazuje zasto tvoje teoreme ne piju vode!

In memoriam: Branko Sbutega (1952. - 2006.), umjesto konvencionalnog nekrologa
Srbinje
Prije nekoliko dana umro je u rodnom Kotoru, u Boki, don Branko Sbutega. Katolički svećenik, župnik malenih župa u Boki kotorskoj, vrhunski intelektualac i erudit, poliglot, međunarodno kvalificiran stručnjak za likovnu umjetnost, Sbutega je bio iznad svega zagovornik dijaloga, kulture i razumijevanja. Čovjek s granice kultura, vjera i nacija, pripadnik jedne drevne a politički marginalne zajednice, nosio je izvanredno istančan sluh za pravdu i nepogrešiv osjećaj solidarnosti sa žrtvama. Umjesto konvencionalnoga nekrologa, donosimo tekst o Foči - Srbinju, iz nedavno objavljene Sbutegine knjige Kurosavin nemir svijeta (Plavi jahač, Beograd), kao briljantno svjedočanstvo don Brankove intelektualne i etičke uzdignutosti
Branko Sbutega
(...) Ja bih ovom prilikom samo o jednom imenu, zapravo o dva koja označavaju jedno mjesto. Ja bih o Foči koja danas zvuči Srbinjem. Ne bih puno, zapravo ne bih ništa ni o povijesti ni o izgledu mjesta. Malo znam o tome, a nisam tamo nikada ni bio, čak se i ne sjećam niti jedne razglednice. Nikad nikog nisam imao u Foči. Nije od tamo imao ko da mi piše, ni ja nisam imao kome; nijedan put kojim sam hodio nije kroz nju prolazio. Sad i kad bih imao i kad bih trebao, ne bih više mogao - Foče nema, ali ima Srbinja. Nema više ni Rankovićeva, ni Kardeljeva, ni Titograda, a jedva ima i mog rodnog Kotora.
Gdje su imenovanja, tu su i preimenovanja. Stari žale za starim imenima, a mladi prave bolje i ljepše svjetove.
Nemam ja nikakve nostalgije zbog nestale Foče. Ali imam doživljaj užasa i temeljnog uznemirenja savjesti, koja mi šapće da se ne mirim sa ovim preimenovanjem sa kojim se izgleda cijela planeta pomirila. Ne znam što je u korijenu riječi Foča, ali znam što je u korijenu riječi Srbinje. Ako se ne varam, u tom korijenu je ime jednog naroda, koje zrači ukupnošću značenja koje ime bilo kojeg, pa i srpskog naroda, posjeduje. Dakle, radi se o imenu koje označava jednu kolektivnu supstancu.
Zaboravih da pripomenem kako sam ipak toliko elementarno povijesno obaviješten, e da bih se mogao prisjetiti da je Foča kroz povijest bila značajno urbano središte i uporište Otomanske imperije, da je u Drugom svjetskom ratu, a možda i prije, bila poprište masakra nad muslimanskim stanovništvom koje je preteklo, a isto tako pretpostavljam da je zločini nijesu mimoilazili nad bilo kim i od bilo koga, poput zločina koji su pohodili svaki kamen ovih balkanskih gudura. Svojstvo je zla traumatizacija duše, a svojstvo je duše želja da se detraumatizira u blaženom zaboravu. Jer kada ne bismo zaboravljali, pogotovo mi ovdje, prolijevali bismo danonoćno suze naše gorke i čemerne nad svakim kamenom šireg i daljeg okoliša. Hvala ti, veliki zaboravu, no, ne - hvala dosjetljivom kumu fočanskog preimenovanja u Srbinje. Na Srbinju se iskušava moja demencija. Ne mogu zaboraviti da je u Foči brutalno pobijeno (čitaj zaklano, upucano, silovano, pa raskomadano i razbacano) na tisuće ljudskih bića, i to tu, u nekadašnjoj Foči, kako ne bi od Fočanaca nitko pretekao. I to ubojstvo, masovno, sistematsko, nemilosrdno, nesmiljeno, svih bez razlike osim jedne - jesi ili nisi potomak otomanskih osvajača. Ako nisi obrezan, jesi Emir. Ako jesi makar i Vukašin, ali si obrezan. Opet jesi za odstrel (klanje, upucavanje, silovanje, komadanje, paljenje, topljenje). I tako nema više Fočanaca. Možda pokoji, ali na Novom Zelandu, sjeveru sjeverne Kanade ili na vrijeme iseljenog u Novosarajliju. Oh, zaboga, ta ni prvi, a vjerojatno ni posljednji, a nažalost i najvjerojatnije ni posljednji put to tako čovjek čovjeku i čovjek po čovjeku u ime naroda po narodu, u ime historije po povijesti, zatire, dokida, negira, čisti, finalno rješava, konačno se oslobađa, ecc, ecc... Ništa strašno što je uvijek strašno. Najstrašnije je ono što je prvi put strašno.
U suvremenoj povijesti domaćih zločina Foča ni prva ni posljednja. I Ahmići su Foča i Gospić je Foča i Vukovar je Foča i Štrpci su Foča i Srebrenica je Foča i Jasenovac je Foča i tako bih mogao do sutra o Fočama. Ali ja neću o Fočama nego ću o Srbinju. To je ipak novum, veliko novo. Dođeš u Kragujevac, pobiješ mu neku djecu i nazoveš ih Himmlerstadt. Možda još bolje Deutschesburg. Napraviš u jednom Jasenovcu fini logor za finalnu soluciju i nazoveš ga Pavelićevo. Likvidiraš u Katinskim šumama 30.000 poljskih oficira i preimenuješ ih u Staljinsad. Sve je to moglo da se desi i mogao je Aušvic postati Arienburg, a mogao je u još strašnijoj rehabilitacionoj želji biti neki Judenstadt, što zapravo i jeste, ali poništenih Jevreja. Pouka je zločina dvadesetog stoljeća da je bilo opreza podizanju spomenika zločinu. Zločin da, spomenik da, ali da zločinac svom zločinu na mjestu zločina podiže lingvistički spomenik, ne zna dvadeseto stoljeće. Valjda ga je XXI stoljeće zbog toga, nespremno i nepripremljeno, tako lako i prihvatalo ili je i većini svejedno. Problemi su planetarno i bezbrižnost ili svejednost za ove lokalne toponimske problematike obezbijeđeni. I zašto bi onoga u Rejkjaviku stvarno bilo briga što je bilo sa Srbinjem prije, a što je sa Fočom danas? Kao da je nas za taj isti Rejkjavik bila ikad briga. Ono što zaprepašćuje je indiferentnost cijelog jednog naciona, svih koji se Srbima ili Srbijancima zovu i među kojima ima na hiljade onih koji i ne znaju gdje je Foča i koji nikad na bilo koji način nisu doprinijeli da se u Foči na račun raspada Jugoslavije pokose niti karanfili iz bašči, a kamoli ljudi iz domova, strašno je da ti i takvi pristaju da se vrijednost njihove etničke ili nacionalne nominacije upotrijebi kao imenski spomen zločina.
Ko god je tiho, indiferentnošću, svejednošću, šutljivošću, dopustio da se, konačno, i korijen njegovog imenovanja Srb (Srbin) upotrijebi za preimenovanje Foče, zaklao je imenom ono što nije srcem. Zaprepašćen sam na račun tolikog zla. Još više na račun tolike nesvijesti. Koji je to pokret otpora u Srbiji moguć i na račun čega, dok postoji Srbinje? Cijeli potencijal srpske, etičke, civilizacijske, nacionalne, kolektivne i individualne baštine danas i ovdje, je li moguće? Kao da nema ni trunke potencijala ni u strukturiranim reprezentantima, ni u individualnim borcima za nacionalnu rehabilitaciju i promociju dići glas protiv ovog monumenta. Kao Hrvat duboko sam se stidio urušavanja svakog spomenika koji se podigao na račun hrvatskih zločina. Kao nesrbin samo sam duboko zaprepašćen samopodizanjem nacionalnih spomenika na račun nacionalnih zločina. U Srbinju zločinac je sebi podigao spomenik, lingvistički spomenik. Nitko ga ne ruši. Svi nisu učestvovali u zločinima i ko to tvrdi, laže. Ali svi šutnjom učestvuju u spomeniku. I dokle god šute o spomeniku, morat će šutjeti i o svim ostalim zločinima koji su u to ime počinjeni. Neka se stide, ili kako hoće, oni koji su ga pravili - mislim na zločin - koji su ga pravili i potakli, ali neka se zapitaju o šutnji onih koji pristaju na Srbinje. Ko se nije aktivno uprljao krvlju u pokolju Foče, danas se pasivno prlja u šutnji pristanka.
Nemam ja problema s imenom Srbinje. Ja nisam nikad ni u Foči bio, a kamoli da ću poć' u Srbinje. Kad bi put preko Srbinja bio i najkraći put od tačke A do tačke B, preferirat ću putovanje preko Anchoragea, jer prošavši kroz Srbinje BIO SAM U SRBINJU, a majci ga tamo nit' hoću nit' želim biti. Neka bude ko je učestvovao, neka bude ko je imenovao, neka budu koji su pristajali i koji pristaju. Kakav milionski grad! Ali zašto ti, mili moj i mila moja, pristajaše? Ne stoji Srbinje, nit' počiva na hiljadama muslimanskih (bošnjačkih) žrtava, nego na tebi i tvom šutljivom pristanku on se utemeljio. Ne znajući ili znajući, to pitaj sebe. Veliki si ktitor imena, imenskog hrama kakvog savremena historija ne pamti. Nemoj se prati nepristankom, nego pobunom. Ima trenutaka kada nepristanak ili šutnja ništa ne pravda. Naprotiv, sve omogućuje i zato se i nemoguće dešava. Ja najmanje pozvan, ipak kad je fočansko-srbinjsko pitanje u pitanju svoju rekoh. A zapravo ne rekoh nego izbljuvah, propištah, kako ne bih urliknuo. A urliče mi se odavno i od samog početka. I to ne zbog naučenih i osvjedočenih saznanja o ljudskoj prirodi, nego zbog bolnih šutnji cijelog jednog kolektiviteta, koji sebe, bar u Srbiji, manje voli nego što sam ga ja bilo kada najmanje volio.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Foca je i danas Foca, ali nikako zaslugom vas trojice sto se kongresom zovete.

Naziv ove teme je "Indirektna demokratija". Cilj je obraditi argumente za i protiv ovog principa, kojim bi se ukinulo nepravedno entitetsko uredjenje drzave, ali i obezbjedio mehanizam koji bi omogucavao da konstitutivni narodi u BiH nisu konstitutivni samo na papiru.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

...
Last edited by zavrzlama on 20/06/2006 03:18, edited 1 time in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Zavrzlama, molim te drzi se teme. Teritorijalni integritet BiH vise nije ugrozen jer bi se Bosnjaci (ponovo) suprotstavili pokusaju podjele. Tema je predlozeni model uredjenja drzave.
Jedina alternativa i rjesenje za BIH je da konacno EU i amerika stanu iza drzave BIH i jasno ukazu da nema podjele i da BIH zasluzuje demokratiju i zakone kao i sve druge normalne zemlje.
To nije moguce jer je BiH specificna po tom sto u istoj zive tri konstitutuvna naroda. Malo matematike sa izbora odrzanih prije 4 godine ;

Sulejman TIHIC SDA 184,056 37.7 % glasova za bosnjackog clana Predsjednistva
Dragan COVIC HDZ 109,816 61.8 % glasova za hrvatskog clana Predsjednistva

37.7 % Bosnjaka glasa za Tihica a 61.8 % Hrvata za Covica i opet Tihic ima vise glasova od Covica. Recimo SDA uz Bosnjaka kandiduje i Hrvata za predsjednistvo. Tih 184,056 Bosnjaka uz Tihica, zaokruzi i Hrvata iz SDA.

Tako Bosnjaci mogu izabrati svog Hrvata da predstavlja Hrvate u drzavnim ustanovama a Covic, HDZ i hrvatski konstitutivni narod mogu samo gledati kako im Bosnjaci biraju vodjstvo.

Ovaj se recept ne moze primjeniti na Srbe samo zato sto "Srpska" nominira kandidate za drzavne organe upravljanja. Ako se ukine entitete, Bosnjaci bi mogli napraviti isti ovaj potez kandidujuci "svog" Srbina da predstavlja narod koji ga uopste nije birao. .

Da bi se ovo rijesilo, potrebno je doci do pravedne formule koja bi osiguravala s jedne strane pravedan izborni proces i pod dva, ukidanje nefunkcionalnog entitetskog uredjenja. Mislim da bi sistem indirektne demokratije imao opravdanje za nasu specificnu situaciju.
boric

Post by boric »

37.7 % Bosnjaka glasa za Tihica a 61.8 % Hrvata za Covica i opet Tihic ima vise glasova od Covica. Recimo SDA uz Bosnjaka kandiduje i Hrvata za predsjednistvo. Tih 184,056 Bosnjaka uz Tihica, zaokruzi i Hrvata iz SDA.
sta je ovdje u procentima nejasno??
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Jedina alternativa i rjesenje za BIH je da konacno EU i amerika stanu iza drzave BIH i jasno ukazu da nema podjele i da BIH zasluzuje demokratiju i zakone kao i sve druge normalne zemlje.
A ko to brrani. Sto se ne uvede?! Niko sa strane ne brani uvodjenje demokratije, postivanje ljudskih prava i ispunjene medjunarodnih promjena.
boric

Post by boric »

JahijaJilic wrote:
A ko to brrani. Sto se ne uvede?! Niko sa strane ne brani uvodjenje demokratije, postivanje ljudskih prava i ispunjene medjunarodnih promjena.
A ko to brrani. Sto se ne uvede?! Niko sa strane ne brani uvodjenje demokratije, postivanje ljudskih prava i ispunjene medjunarodnih promjena
nije ovo sve pobrojano bas svojstveno Balkanu i najnizi komandircic u Opstini voli da se qurci i izigrava Pasu.da nema otpora demokratiji ima Jahija,samo koliko ti to primijecujes!!

znaju oni otkud njima opasnost dolazi,da nije ovako davno bi Bosna izasla iz krize.ko hoce dobro Bosni mora raditi u korist Bosne a ne tamo nekih entitetskih hijerarhija,a svaki kanton pun nekih ministarstava a ovi u manjem entitetu su posebna prica..sad je uBosni zakon jaceg i brzeg na oruzju kao nekad na divljem zapadu!!
RizinoPolje

Post by RizinoPolje »

znaju oni otkud njima opasnost dolazi,da nije ovako davno bi Bosna izasla iz krize.ko hoce dobro Bosni mora raditi u korist Bosne a ne tamo nekih entitetskih hijerarhija,a svaki kanton pun nekih ministarstava a ovi u manjem entitetu su posebna prica..sad je uBosni zakon jaceg i brzeg na oruzju kao nekad na divljem zapadu!!
Potpisujem, ali da da se pridrzavamo reda. Jesu "ovi" iz manjeg entiteta posebna prica, ali prva prica su ocito "svaki kanton pun nekih ministarstava". dane huskaju kao oni iz Gorazda predsjednik parlamenta (!) - znaci imaju i vladu - "napastovao novinarke".

Da ne bude bacaju prasinu u oci. Dok se narod bavi "manjim" entitetom, da oni nastave pljacku i drzavnih i federalnih i kantonalnih dobara. A ocito se za njih ne zna sta je cije, pa uzmi sta hoces.

Sporedno ili uzgredno pitanje je koliko bi kantona naprivali kad bi se kao ukinuo "manji" entitet. Nisu kantoni kao puni nekih ministarstava, oni i jesu punih svakavih ministarstava. U Federaciji po zvanicnim izvjestajima postoji 135 ministrstava i to zna svatko u EU. EU se yayebala do neba pa ne zna kako da izidje iz "obaveza" prema najocitijim kriminalcima.
Batonus

Post by Batonus »

Ako vidis u tome rjesenje cemu trosak na sve te nivoe. Jednostavno DOM NARODA koji ce se birati direktno izborima, svaki narod po 15 predstavnika. Bez Predstavnickog doma, Skupstina entiteta, Doma naroda na entitetskim nivoima...zamisli te ustede... nista od ovog nije potrebno drzavi... to je to....
dzanum

Post by dzanum »

Ovim bi se stekli preduslovi za ukidanje entiteta.

eh, da znas jastreb, ja sam o ovome davno razmisljala
doduse, nikad nisam isla tako daleko da parlament dijelim na trecine tj. zastupnicki dom, ali shvatam da bi to bio eventualni ustupak...

no, uopce nisam sigurna da bi RS ikada pristala na ukidanje entiteta

a sto bi? veci organizacioni problem ima federacija - s srednjim nivoom vlasti tj. kantonima

ali mozda bi se u pocetku mogao pokusati napraviti deal sa hrvatima oko rasformiravanja kantona - svi bismo lakse disali - a i opcine bi imale daleko vecu lokalnu samoupravu

ideja u principu nije losa, ali je zbog trenutne situacije tesko izvodljiva - mada mislim da bi izborne jedinice ipak trebale drugacije biti organizovane, ne moze jedna opcina novi grad sa gomilom stanovnika da daje jednak broj zastupnika k'o kupres
(postoji li opcina kupres uopce?)
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Image

Umjesto sto bi predstavnike u ova tri organa vlasti birali gradjani, iste bi imenovali klubovi opstina. Klub opstina s vecinskim bosnjackim stanovnistvom bi imenovao bosnjacke predstavnike, a ovo pravilo bi se odnosilo i na imenovanja od strane kluba opstina s vecinskim hrvatskim odnosno srpskim stanovnistvom. Ovako Bosnjaci ne bi mogli odrediti ko ce predstavljati Hrvate, odnosno Srbe u drzavnim organima uprave, a Srbi vise ne bi imali razlog da brane (ocigledno nefunkcionalno) entitetsko uredjenje drzave.
senada

Post by senada »

Uloga visokog redstavnika se konacno mijenja.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

Jastreb35 wrote:Image

Umjesto sto bi predstavnike u ova tri organa vlasti birali gradjani, iste bi imenovali klubovi opstina. Klub opstina s vecinskim bosnjackim stanovnistvom bi imenovao bosnjacke predstavnike, a ovo pravilo bi se odnosilo i na imenovanja od strane kluba opstina s vecinskim hrvatskim odnosno srpskim stanovnistvom. Ovako Bosnjaci ne bi mogli odrediti ko ce predstavljati Hrvate, odnosno Srbe u drzavnim organima uprave, a Srbi vise ne bi imali razlog da brane (ocigledno nefunkcionalno) entitetsko uredjenje drzave.
ti ozbiljno mislis da ce nesto biti bolje sa ovakvim parlamentom? :-)

sta ce se promijeniti?

azdaja sa 3 glave, a sve 3 hoce da otkinu jedna drugu.... :(

a sa pravom veta drzava nikad nece makac naprijed....

a sta je sa manjinama? one nikada nece moci biti izabrane?
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Vozdra, ovo je trenutno stanje parlamenta. Razlika je u nacinu biranja. Bilo bi korisno da se upoznas sa materijom o kojoj zelis raspravljati. Trenutni nacin direktnog biranja daje Bosnjacima mogucnost da preglasaju bosanske Hrvate, pa da umjesto Jovica bosanske Hrvate u Predsjednistvu predstavlja jedan od Hrvata iz SDA.

Sto se tice veta, radi se o elementarnom nacinu zastite od preglasavanja. Postoje tijela u kojima je preglasavanje prihvatljivo, ali mora postojati i mehanizam zastite vitalnih interesa konstitutivnih naroda. Samo se tim garancijama moze vratiti povjerenje i ukinuti entitete. Ili ocekujes da Srbi ukinu "Srpsku" vjerujuci tebi na rijec da nece biti preglasani ?

BiH je domovina Srba koliko i Bosnjaka ili Hrvata. Nametanjem "vecinskih" rjesenja, srpsko trazenje selameta van BiH postaje sasvim opravdano, jer u tom slucaju njihova "konstitutivnost" vrijedi manje od papira na kojem je definisana. Prosli smo kroz rat nazalost, te otud i nepovjerenje. Bosnjaci moraju dokazati Srbima da se ukidanjem entiteta srpskom narodu nece nametati volja vecinskog bosnjackog naroda. Ako ti imas bolju ideju od institucionalizacije prava veta, podijeli istu s nama.
clan2

Post by clan2 »

Bolan Jastrijebe, nije problem u Bosni ovo sto ti sad tumacis ( a moram priznati radis to dobro), nego je problem, a sto i ja i ti znamo , kako je do stanja, koje ti nazivas trenutno, doslo??
I ko ti je pomogao ( a sto Bosnjo, cak i danas nece da vidi) a i ko ti pomaze i danas! Otkopavaju se masovne grobnice sirom Bosne, a ti pricas kako neces da budes preglasan! Hitler je za svoga vremena bio puno jaci od tebe, i za svoga vremena unaprijedio Njemacku i izvadio je iz trenutne ekonomske krize u koju je bila zapala, zaposlio siroke narodne mase (neke u privredi, a neke u onoj "privredi" na kojoj je nastala "tvoja" polovina "oslobodjene teritorije") , al Jevreji nikad , pa cak ni danas, 60- i kusur godina kasnije, ne rekose :"Ovo je trenutno stanje na terenu!" Nego se borise za svoju pravdu, i sto i postigose! A danas, Suljo Tihic, kaze Bosnjacima netreba Tuzba, netreba odsteta! Kaze ti Ceric, na stratistu 8 500 hiljada zrtava, :"Ovdje je brat ubio brata!"
O moj Jastrebe, kazu ti :"Nemozes imati referendum", a daju ti etnicki cistu teritoriju, da njom upravljas, i misle neko ce te drugi sprijeciti da ga provedes!
O moj Jastrijebe, lahko je tebi!
mostarac

Post by mostarac »

Jastrebe sve dok Hrvati u Bosni i Hercegovini ogromnom vecinom budu radili za interese hrvatske,a ne za interese Bosne i Hercegovine i sve dok hrvati u Bosni i Hercegovini budu gledali prema Zagrebu, a ne prema Sarajevu i sve dok hrvati u BiH budu prije svega ovu zemlju smatrali nuznim zlom i svojom macehom, sve dok Hrvati u BiH ovu zemlju ne pocnu konacno jednom voliti, sve dok Hrvati u BiH budu imali secesionisticke namjere, sve dok hrvati u BiH dominantno budu podrzavali fasizam HDZ-a, sve dok Hrvati u BiH budu isli za Puljicem i Pericem kao sinonimima politike Hrvata u BiH, sve dok... sve do tog momenta ce uvijek naci nesto da budu ugrozeni i sve do tog momenta ce im uvijek smetat neka stvar i uvijek ce plakati i nema tu nikakvog straha od preglasavanja. Danas je preglasavanje sutra je nesto drugo. Jednostavno vecina i to dominantna Hrvata u BiH ovu zemlju ne voli i ne samo da je ne voli nego je istinski i iz dna duse mrzi. E sve dok je tako osjecat ce se ugrozenim, jer jednostavno vecina Hrvata u BiH zeli da se ogradi jednim torom, da zaokruzi rezultate genocida i dobije svoj tor gdje ce se samo oni pitat i gdje ce zajebavat ovu zemlju, jer je ne vole i gdje ce po starom dobrom obicaju potkradat drzavu.
E TO JE PROBLEM!!!
dzanum

Post by dzanum »

Jastreb35 wrote:Image

ok, nije ti ovo lose uopce, jer na najnizem nivou imamo direktno biranje, ako sam dobro shvatila - nesto kao opcstinsko vijece, pa onda oni delegiraju jednog u ime opcstine

ovaj prijedlog bi mogao sutra proci kad bi u bih zivjeli normalni politicari i normalni ljudi

ali, dodik prvi nema sanse da pristane na takvo sto - sprema se da zasjedne na cetiri godine, a onda ko zna, mozda i na duze
sto bi on sam sebi izmicao stolicu - eno vidi vijesti na drugom topicu oko rasporedjivanja sredstava dobijenih od poreza

i naravno, ovo sto govori mostarac - hrvati koji bi izgubili adute za podjebavanje, a to im se nikako ne svidja ( mada bih se ja ovdje ogradila samo na hercegovce, ali oni su najglasniji)

ovo tvoje moze, ali za nekih 15 godina, ako i tada, uz bozju pomoc
pola_cilo

Post by pola_cilo »

mostarac wrote:Jastrebe sve dok Hrvati u Bosni i Hercegovini ogromnom vecinom budu radili za interese hrvatske,a ne za interese Bosne i Hercegovine i sve dok hrvati u Bosni i Hercegovini budu gledali prema Zagrebu, a ne prema Sarajevu i sve dok hrvati u BiH budu prije svega ovu zemlju smatrali nuznim zlom i svojom macehom, sve dok Hrvati u BiH ovu zemlju ne pocnu konacno jednom voliti, sve dok Hrvati u BiH budu imali secesionisticke namjere, sve dok hrvati u BiH dominantno budu podrzavali fasizam HDZ-a, sve dok Hrvati u BiH budu isli za Puljicem i Pericem kao sinonimima politike Hrvata u BiH, sve dok... sve do tog momenta ce uvijek naci nesto da budu ugrozeni i sve do tog momenta ce im uvijek smetat neka stvar i uvijek ce plakati i nema tu nikakvog straha od preglasavanja. Danas je preglasavanje sutra je nesto drugo. Jednostavno vecina i to dominantna Hrvata u BiH ovu zemlju ne voli i ne samo da je ne voli nego je istinski i iz dna duse mrzi. E sve dok je tako osjecat ce se ugrozenim, jer jednostavno vecina Hrvata u BiH zeli da se ogradi jednim torom, da zaokruzi rezultate genocida i dobije svoj tor gdje ce se samo oni pitat i gdje ce zajebavat ovu zemlju, jer je ne vole i gdje ce po starom dobrom obicaju potkradat drzavu.
E TO JE PROBLEM!!!

Sto im bolan Mostarac pokvari ceif .Oni navijaju za Hrvatsku u nogometu , ( ihhhhhh da je HVO bio na Trebevicu sto bi mostovi padali u Miljacku ) a Praljak i Prlic su bili popularniji u Sarajevu nego li u Grudama.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Za clan2 i mostarca;

Patriotsko djelovanje : Insistiranje na tom da ne postoji kolektivna krivica, nego da su separatisticki, odnosno nacionalisticki elementi u drustvu anomalija. Jacanje dijaloga, uz simultano sudsko procesuiranje zlocina pocinjenih u ratu. Uostalom, SIPA i sud u Sarajevu nisu u potjeri za srpskim narodom nego za pociniteljima ratnih zlocina, nebitno kojem narodu pripadali. Jacanje pravne drzave, cak i kada se vide samo obrisi iste. Fokusiranje na buducnost, te definisanje metoda djelovanja kojim ce se BiH profilirati u jaku drzavu, domovinu tri konstitutivna naroda. Analiziranje stanja drustva a da bi se definisali problemi i moguca rjesenja.

Antibosansko djelovanje : Insistiranje na tom da postoji kolektivna krivica, te da su separatisticki, odnosno nacionalisticki elementi u drustvu norma, a ne izuzetak. Miniranje dijaloga, konstantnim trazenjem da se srpski, odnosno hrvatski narod izvine Bosnjacima. Relativiziranje pravne drzave teorijama zavjere te konsekventna polarizacija gradjana. Fokusiranje na proslost, te uporno rusenje mostova koji su neophodni za sanaciju BiH kao domovine tri naroda. Nametanje "vecinskih" rjesenja preglasavanjem.

Vas dvojica izgleda niste svjesni da se drzava mora graditi s ljudima koji su nas do juce pokusavali ubiti i koje smo mi do juce pokusavali ubiti. Ubiti, da. Danas s tim ljudima radimo na zajednickim obavjestajnim sluzbama, vojsci, policiji, vladi, skolstvu, zdravstvu, itd. Ne radi se o politickim razmiricama tipa zeleni - konzervativci. Kod nas se ubijalo.

Problem koji imamo jeste strah od preglasavanja, te je potrebno rijesiti ovaj problem. Tema se tice preglasavanja i dao sam prijedlog moguceg rjesenja. Ako imate sta reci na temu preglasavanja Hrvata, odnosno Srba od strane Bosnjaka, volio bih cuti moguca rjesenja. A za svadje tipa "ko je poceo rat" imate stotine drugih tema na forumu.

Jedan prijedlog je da se definisu klubovi opstina sa bosnjackim, hrvatskim odnosno srpskim vecinskim stanovnistvom. Ti bi klubovi imenovali kadrove za drzavna tijela upravljanja, te bi se tako osigurala stvarna konstitutivnost naroda.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

.....
Last edited by zavrzlama on 20/06/2006 03:20, edited 1 time in total.
dzanum

Post by dzanum »

@ zavrzlama

covjek govori o mogucnosti ukidanja etniteta - ne mozes se deklarativno boriti za ukidanje entiteta - a zauzvrat nuditi gradjanski uredjenu drzavu
i apsolutno je u pravu, sa ovakvim (sadasnjim) sistemom biranja bosnjaci mogu odrediti hrvatima ko ce biti njihov clan u predsjednistvu
srbi koji zive u federaciji ne mogu uticati na to ko ce biti srpski clan predsjednistva itd.
iako postoji odredba o konstitutivnosti sva 3 naroda na cijeloj teritoriji, ti znas da se ona ne provodi u potpunosti

slazem se s tobom u vezi zadatka politicara u rs - kocenje bih do iznemoglosti - ali mora i u toj rs postojati neko ko vidi da to nicemu ne vodi, jer istovremeno i sebe koce

mislim da je ovo rjesenje dobro, ali da sada, u ovom trenutku, tj. u buduce 4 godine nema sansi da bude usvojeno
zavrzlama

Post by zavrzlama »

....
Last edited by zavrzlama on 20/06/2006 03:22, edited 1 time in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

zavrzlama, postojanje "Srpske" se pravda strahom od bosnjacke majorizacije. Znas li sta bi se desilo bez entiteta a uz SDA koja kandiduje "svoje" Srbe i Hrvate ? Evo primjer sa izbora odrzanih prije 4 godine ;

Mirko SAROVIC SDS 180,212 glasova
Dragan COVIC HDZ 109,816 glasova
Sulejman TIHIC SDA 184,056 glasova

Bosnjaci na tim izborima nisu imali mogucnost da na drzavnom nivou glasaju za Hrvata i Srbina iz SDA. Sta bi se desilo da su mogli ? Pa ovih 184,056 biraca (vjerovatno Bosnjaka) bi bosanskim Srbima i Hrvatima nametnuli vodjstvo, urinirajuci po navodnoj konstitutivnosti ova dva naroda.

To je problem, grbove i zastave se moze preko noci zamijeniti, to smo vec vidjeli na djelu. Problem je insistiranje Bosnjaka na ovakvom politickom sistemum, a koje samo jaca strah Srba i Hrvata od nametnutih rjesenja.

"Srpsku" se smatra tvrdjavom. A ako vec trazimo da taj narod izadje iz tvrdjave, red je da im ponudimo nekakve garancije. Sve dok postoji mogucnost da se majorizacija sprovede u djelo, tesko ce biti naci saveznike za bezentitetsku BiH medju Srbima. Bosnjaci jesu najvise stradali u ratu, ali im to ne daje za pravo da forsiraju politicko uredjenje drzave koje samo njima odgovara. Kada Bosnjaci Srbima ponude prijedlog uredjenja drzave, koje ne omogucava Bosnjacima da svojom brojnoscu odrede predstavnike Srba, poziv za ukidanje "Srpske" ce se cuti glasnije iz srpskog naroda. Ali danas im se nudi samo "gradjanski" prijedlog da im Bosnjaci biraju predstavnike u organima vlasti. Navodno "konstitutivni" bosanski Hrvati, taj izbor vise i nemaju.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

....
Last edited by zavrzlama on 20/06/2006 03:24, edited 1 time in total.
Post Reply