INCEST

Rasprave o vjerskim temama.
modni detalj

#1 INCEST

Post by modni detalj »

zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?
ako je incest grijeh, to znachi da smo mi u startu svi greshni i da po istim ne bi trebali ni postojati!

volio bih chuti par mishljenja bez shupljiranja :)
morti

Post by morti »

incest...bolest
modni detalj

Post by modni detalj »

prochitaj pitanje
morti

Post by morti »

modni detalj wrote:prochitaj pitanje
nemoj se ljutiti odmah :D :D

pošto ne vjerujem da je sve počelo od adama i eve ili adema i have nemam stav...
modni detalj

Post by modni detalj »

ne ljutim se...samo sam reagovao bez emocija..kao i sada uostalom...
LudoALudjiJA

#6 Re: INCEST

Post by LudoALudjiJA »

modni detalj wrote:zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?
ako je incest grijeh, to znachi da smo mi u startu svi greshni i da po istim ne bi trebali ni postojati!

ako mogu da pokusam objasniti...
incest je bio nuzan za produzenje covjecanstva, ako incestom zoves opcenje izmedju djece Adama i Eve (Adema a.s. i Have a.s.)
on u pocetku nije bio grijeh...
on je u to prvo doba covjecanstva bio normalan i rasiren, te niko na njeg nije gledao kao grijeh...medjutim, Bozijom voljom su genetske informacije koje su prenosene izmedju najblizih srodnika bile ciste u smislu da nisu vodile degenerizimima i deformacijama, mentalnim ili fizickim
tek objavom koju je Mojsije (Musa a.s.) dobio u Egiptu je incest zabranjen, upravo od strane Boga...
ajeti kazu da nijedan zakon nije ukinut, a da to nije ucinjeno donosenjem boljeg od njeg...kao i to da se Bozije objave trebaju slijediti, jer su one najbolje za covjeka, makar to covjek i ne znao...degenericna djeca bliskih srodnika u novijoj istoriji (pretpostavljam da ta istorija nastaje nakon objave date Mojsiju) su dokaz za te Bozije rijeci
modni detalj

Post by modni detalj »

hvala ti na vremenu koje si utroshio da mi ovo objasnish.

mozhda se nasha dva svjetonazora razlikuju u temelju, jer vidim, da vjerujes u chuda i temporalno ogranicheno stavljanje zakona logike van upotrebe a ja u to ne vjerujem. logika je konstanta od postanka svemira i ona ne moze biti stavljena van upotrebe.

tako da nema svrhe da dalje polemishemo, no josh jednom: hvala na trudu :)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

modni detalj wrote:hvala ti na vremenu koje si utroshio da mi ovo objasnish.

mozhda se nasha dva svjetonazora razlikuju u temelju, jer vidim, da vjerujes u chuda i temporalno ogranicheno stavljanje zakona logike van upotrebe a ja u to ne vjerujem. logika je konstanta od postanka svemira i ona ne moze biti stavljena van upotrebe.

postujem :)
a nema na cemu

pozdrav
MUNAFIK

#9 Re: INCEST

Post by MUNAFIK »

modni detalj wrote:zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?

pa meni je sasvim LOGICNO da je na pocetku ljudskog roda incest bio dozvoljen, jer kako bi se inace ljudska rasa rasirila.
i sasvim mi je logicno to sto je incest zabranjen nakon sto se ljudska rasa rasirila....

a sasvim mi je NELOGICNAN tvoj zakljucak da smo svi u startu grijesni i da ne bi trebali postojati!!!
modni detalj

#10 Re: INCEST

Post by modni detalj »

MUNAFIK wrote: pa meni je sasvim LOGICNO da je na pocetku ljudskog roda incest bio dozvoljen, jer kako bi se inace ljudska rasa rasirila.
i sasvim mi je logicno to sto je incest zabranjen nakon sto se ljudska rasa rasirila....

a sasvim mi je NELOGICNAN tvoj zakljucak da smo svi u startu grijesni i da ne bi trebali postojati!!!
KAKO NESHTO MOZHE BITI LOGICHNO PA NELOGICHNO PA OPET LOGICHNO....

ne razumijem ovaj preskok....logichno je da su se sestra i brat mogli razmnozhavati, ali kad je Bog rekao da je to zabranjeno, onda postaje nelogichno :?

haloooo?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

modni detalj wrote:hvala ti na vremenu koje si utroshio da mi ovo objasnish.

..logicni zakljuchci se mogu donositi u procesu misljenja, ali isto ne vazi u ljudskom ponasanju, koje je dokaz da logika nije konstanta od postanka svemira...jer ljudi cesce postupaju suprotno onome shto logika nalaze...
...nazalost ili na srecu, kako kad..
Elizabeth_Bathory

#12 Re: INCEST

Post by Elizabeth_Bathory »

Pa sada po meni mnoge stvari iz religije nemaju logike,npr. jednom kazu da samo mi svi braca i sestre,a dugi put da je incest grijeh. Ali ne trudim se ja da kontam te religijske dogme! Bezze :roll:
LudoALudjiJA

#13 Re: INCEST

Post by LudoALudjiJA »

modni detalj wrote: KAKO NESHTO MOZHE BITI LOGICHNO PA NELOGICHNO PA OPET LOGICHNO....

ne razumijem ovaj preskok....logichno je da su se sestra i brat mogli razmnozhavati, ali kad je Bog rekao da je to zabranjeno, onda postaje nelogichno :?

haloooo?
bojim se da mijesas logicno i dozvoljeno, a i pravis preskok preko datog objasnjenja
MUNAFIK

#14 Re: INCEST

Post by MUNAFIK »

LudoALudjiJA wrote:
modni detalj wrote: KAKO NESHTO MOZHE BITI LOGICHNO PA NELOGICHNO PA OPET LOGICHNO....

haloooo?
bojim se da mijesas logicno i dozvoljeno, a i pravis preskok preko datog objasnjenja
mislim da se nema sta dalje reci. hvala ti LudoALudjiJA :) :-D :-) :) :)
LudoALudjiJA

#15 Re: INCEST

Post by LudoALudjiJA »

MUNAFIK wrote:mislim da se nema sta dalje reci. hvala ti LudoALudjiJA :) :-D :-) :) :)
ma nista :) , situacija kad se nema sta reci se, kazu, pojavi kad se covjek ozeni, pa odluci saslusati sta zena ima reci...nakon toga su rijeci izlisne, moze se samo potvrdno klimnuti glavom, pa se dati na izvrsenje ili se bez kimanja (da se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme) odmah dati na izvrsenje naredbe :)
MUNAFIK

#16 Re: INCEST

Post by MUNAFIK »

LudoALudjiJA wrote:
MUNAFIK wrote:mislim da se nema sta dalje reci. hvala ti LudoALudjiJA :) :-D :-) :) :)
ma nista :) , situacija kad se nema sta reci se, kazu, pojavi kad se covjek ozeni, pa odluci saslusati sta zena ima reci...nakon toga su rijeci izlisne, moze se samo potvrdno klimnuti glavom, pa se dati na izvrsenje ili se bez kimanja (da se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme) odmah dati na izvrsenje naredbe :)
ma tad covjek i punicu mora slusat, i nema klimanja glavom nego odmah na posao.... :sad: :sad:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

:)

znas kako kazu: "ako vec ne mogu birati svoje roditelje, mogu odabrati punca i punicu" :D
Sarajevska Princeza

#18 Re: INCEST

Post by Sarajevska Princeza »

Koje je ovo racionaliziranje. Incest i treba da bude smrtni grijeh, zato nemoj da pronalazis razloge da ga opravdas jer ga ne mozes opravdati. Drug ti ne znas sa 100% sigurnoscu kako se u stvari odigrala citava scena kreiranja covjecanstva, ocigledno da izabiras scenu koja ti najvise pase da bi incest mogao da opravdas. Drugo, u kom vijeku ti zivis? Vrijeme pecina je davno proslo. Zasto sluzi razum? Sta inteligencija ljudi na pocetku covjecanstva je bila ISTA kao i sada? :lol:

****Pa uze im onda puno vremena da izume kompjuter, telefon i struju. :D****

Vrlo su mi poznate te price u kome agresor objasnjava zrtvi kako je incest ovo ili ono - filozofije raznih vrsta od bioloskih pa do religioznih pokusaja da se nadje (samo da se nadje) koji nacin da se incest logicki opravda, cista navlakusa da se zrtva mentalno ubjedi kako je seks te vrste u redu. U stvari da li je ovo ubjedjivanje za zrtvu ili za samog agresora, ja ja........ samo diskutujemo. Srecom.

Tvoja objasnjenja? Ma daj :lol: Hajde da pricamo o psihi agresora. :D
Last edited by Sarajevska Princeza on 30/08/2004 02:33, edited 1 time in total.
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

LudoALudjiJA wrote::)

znas kako kazu: "ako vec ne mogu birati svoje roditelje, mogu odabrati punca i punicu" :D
... u kom slucaju ne zelis da ti roditelji budu ujedno i punac i punica :)

Ergo... incest se (ne) isplati, mada postoji izreka koja kaze da:

Incest is OK, as long as it stays in the family

Ili druga (sa plakata za predstavu "Edip"):

Incest - a game that everyone in the family can play

Da ne govorimo o natpisima sa majica:

It's all relative in West Virginia*, ili

West Virginia - No life-guard at the gene-pool

Valjda ima jos koja dobra?

*West Virginia je stereotipicno na glasu po jakim, hm, rodbinskim vezama :)
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

dobro kazu. zato meni babo uvjek kaze prvo gledaj u mamu pa onda kcer :) :-D :) :-D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

MoodSwingeR wrote:

... u kom slucaju ne zelis da ti roditelji budu ujedno i punac i punica :)

Ergo... incest se (ne) isplati, mada postoji izreka koja kaze da:

Incest is OK, as long as it stays in the family

Ili druga (sa plakata za predstavu "Edip"):

Incest - a game that everyone in the family can play

Da ne govorimo o natpisima sa majica:

It's all relative in West Virginia*, ili

West Virginia - No life-guard at the gene-pool

Valjda ima jos koja dobra?

*West Virginia je stereotipicno na glasu po jakim, hm, rodbinskim vezama :)
koliko se sjecam sta sam napisao, a vrlo je lako odskrolovati nazad, upravo je Bog ZABRANIO incest, koji je prije toga postojao i ako gledas religijske izvore i pecinskog promiskuitetnog covjeka iz teorije evolucije...ta zabrana koju ja i kao vjernik, a i mimo vjere podrzavam i postujem se desila prije nekih 3500 godina...tako da mi se cini da si, osim sto si sklon ukucavanju u google pojmova poput "incest aforisms black humor", sklon si i da pogresno adresiras svoje rijeci...sreca pa ne radis u Postama BH :D , nikad penzioneri ne bi dobili penziju...osim ako to gore sto si napisao nije tvoj licni stav podrzavanja incesta, posto se nigdje jasno ne deklarises
LudoALudjiJA

#22 Re: INCEST

Post by LudoALudjiJA »

Sarajevska Princeza wrote: Vrlo su mi poznate te price u kome agresor objasnjava zrtvi kako je incest ovo ili ono - filozofije raznih vrsta od bioloskih pa do religioznih pokusaja da se nadje (samo da se nadje) koji nacin da se incest logicki opravda, cista navlakusa da se zrtva mentalno ubjedi kako je seks te vrste u redu. U stvari da li je ovo ubjedjivanje za zrtvu ili za samog agresora, ja ja........ samo diskutujemo. Srecom.

Tvoja objasnjenja? Ma daj :lol: Hajde da pricamo o psihi agresora. :D
Princezo, bojim se da ce se modni detalj, sa kojim se ja, btw, nista ne slazem, sloziti sa mnom da si skroz fulila sve sto si napisala i da nema veze sa onim sto je on htio reci i rekao, niti sa topikom
ulicar

#23 Re: INCEST

Post by ulicar »

Ako gledas na svete knjige tako kako ih gledas, rek'o Bog i tacka, onda neces shvatiti nikada zasto je incest zabranjen. Ukoliko pogledas na svete knjige kao knjige koje imaju potporu u nauci, onda mozda i shvatis.

U genetici ucis o postojanju dominantnih i recesivnih gena. Da pojednostavim za forum, recesivni geni su "losi" dominantni su "dobri". Kada se pojavi dominantni i recesivni gen u istoj jedinki, dominantni preovlada (imas matematicke formule koje to pojasne)

Inbreeding tehnikama se recesivni geni potvrdjuju, jer nema dolaska dominantnog gena. Time se u principu, sto duze traje, prave jedinke koje su genetski slabije od jedinki koje su nastale bez inbreedinga. Eto, zato je u svetim knjigama, koje su prije svega zakon, stavljeno da je incest grijeh, jer narod koji je incestuozan proizvodi jedinke koje su sklonije bolesti i slicno.

Mojsije je vjerovatno vidio da se nakon 40 godina lutanja po pustinji pocela radjati djeca iz veza oceva i kcerki, majki i sinova, brace i sestara, koja su imala visok procenat mortaliteta i sabrao dva i dva i rekao Bog porucuje da je zabranjen incest.

Taj zakon ide toliko daleko da je zabranjeno imati vezu sa sestrama, majkama i slicno iz jedne familije, iako je muskarac iz druge, a sve u svrhu jacanja genetskog koda.

Nadam se da je sada jasnije.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

skoro sve to stoji, tj. svo naucno objasnjenje je tacno...samo, zar nije malo cudno da je Mojsije bio tako nadaren geneticar da je skontao sta je razlog visoke smrtnosti u njegovom narodu? zasto je to morao skontati bas Mojsije koji usput donosi jos dosta zakona i tvrdi da su od Boga, a ne neko drugi i prije njega, kad je citavu raniju istoriju covjecanstva, pa i jevrejskog visestoljetnog zivota u Egiptu, incest bio nacin zivota? zar nije barem cudno znacenje ajeta da nijedan zakon nije ukinut, a da nije donesen bolji i da treba slijediti Knjigu, jer je ona najbolja za covjeka, makar to covjek i ne znao? zar nije cudno da se degenericna djeca spominju tek nakon te objave i njenog nepostivanja? zar mislis da je ta objava donesena nakon 40 godina lutanja kad je Mojsije imao dovoljno vremena da skonta visoku smrtnost? zar ne znas kad je donesena i kad je Mojsije umro?
ocito se necemo sloziti, ali mi je drago sto posredno priznajes da je ono sto vjernici smatraju Bozijom rijecju kao ispravno potvrdjeno milenijumima kasnije u medicini
MoodSwingeR

Post by MoodSwingeR »

@ LudoALudjiJA:

Ja sam citirao upravo ono sto sam namjeravo citirati, i sto se u tom treuntku ucinilo kao zgodna sala. Ako si ti to shvatio pogresno (i osobno), zao mi je - tvoj me stav kao takav uopce ne zanima (ni ja tebi ne nudim svoj), pa ga ne moras ni ponavljati. Google sa ovim nema nikakve veze, kao, uostalom, ni BH Posta sa penzijama - penzija ionako nejma :)
Post Reply