ako je incest grijeh, to znachi da smo mi u startu svi greshni i da po istim ne bi trebali ni postojati!
volio bih chuti par mishljenja bez shupljiranja
ako mogu da pokusam objasniti...modni detalj wrote:zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?
ako je incest grijeh, to znachi da smo mi u startu svi greshni i da po istim ne bi trebali ni postojati!
postujemmodni detalj wrote:hvala ti na vremenu koje si utroshio da mi ovo objasnish.
mozhda se nasha dva svjetonazora razlikuju u temelju, jer vidim, da vjerujes u chuda i temporalno ogranicheno stavljanje zakona logike van upotrebe a ja u to ne vjerujem. logika je konstanta od postanka svemira i ona ne moze biti stavljena van upotrebe.
tako da nema svrhe da dalje polemishemo, no josh jednom: hvala na trudu
pa meni je sasvim LOGICNO da je na pocetku ljudskog roda incest bio dozvoljen, jer kako bi se inace ljudska rasa rasirila.modni detalj wrote:zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?
KAKO NESHTO MOZHE BITI LOGICHNO PA NELOGICHNO PA OPET LOGICHNO....MUNAFIK wrote: pa meni je sasvim LOGICNO da je na pocetku ljudskog roda incest bio dozvoljen, jer kako bi se inace ljudska rasa rasirila.
i sasvim mi je logicno to sto je incest zabranjen nakon sto se ljudska rasa rasirila....
a sasvim mi je NELOGICNAN tvoj zakljucak da smo svi u startu grijesni i da ne bi trebali postojati!!!
..logicni zakljuchci se mogu donositi u procesu misljenja, ali isto ne vazi u ljudskom ponasanju, koje je dokaz da logika nije konstanta od postanka svemira...jer ljudi cesce postupaju suprotno onome shto logika nalaze...modni detalj wrote:hvala ti na vremenu koje si utroshio da mi ovo objasnish.
mozhda se nasha dva svjetonazora razlikuju u temelju, jer vidim, da vjerujes u chuda i temporalno ogranicheno stavljanje zakona logike van upotrebe a ja u to ne vjerujem. logika je konstanta od postanka svemira i ona ne moze biti stavljena van upotrebe.
tako da nema svrhe da dalje polemishemo, no josh jednom: hvala na trudu
Pa sada po meni mnoge stvari iz religije nemaju logike,npr. jednom kazu da samo mi svi braca i sestre,a dugi put da je incest grijeh. Ali ne trudim se ja da kontam te religijske dogme! Bezzemodni detalj wrote:zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?
bojim se da mijesas logicno i dozvoljeno, a i pravis preskok preko datog objasnjenjamodni detalj wrote: KAKO NESHTO MOZHE BITI LOGICHNO PA NELOGICHNO PA OPET LOGICHNO....
ne razumijem ovaj preskok....logichno je da su se sestra i brat mogli razmnozhavati, ali kad je Bog rekao da je to zabranjeno, onda postaje nelogichno
haloooo?
mislim da se nema sta dalje reci. hvala ti LudoALudjiJALudoALudjiJA wrote:bojim se da mijesas logicno i dozvoljeno, a i pravis preskok preko datog objasnjenjamodni detalj wrote: KAKO NESHTO MOZHE BITI LOGICHNO PA NELOGICHNO PA OPET LOGICHNO....
ne razumijem ovaj preskok....logichno je da su se sestra i brat mogli razmnozhavati, ali kad je Bog rekao da je to zabranjeno, onda postaje nelogichno
haloooo?
ma nistaMUNAFIK wrote:mislim da se nema sta dalje reci. hvala ti LudoALudjiJA![]()
![]()
![]()
![]()
ma tad covjek i punicu mora slusat, i nema klimanja glavom nego odmah na posao....LudoALudjiJA wrote:ma nistaMUNAFIK wrote:mislim da se nema sta dalje reci. hvala ti LudoALudjiJA![]()
![]()
![]()
![]()
, situacija kad se nema sta reci se, kazu, pojavi kad se covjek ozeni, pa odluci saslusati sta zena ima reci...nakon toga su rijeci izlisne, moze se samo potvrdno klimnuti glavom, pa se dati na izvrsenje ili se bez kimanja (da se ne bi gubilo dragocjeno vrijeme) odmah dati na izvrsenje naredbe
... u kom slucaju ne zelis da ti roditelji budu ujedno i punac i punicaLudoALudjiJA wrote:![]()
znas kako kazu: "ako vec ne mogu birati svoje roditelje, mogu odabrati punca i punicu"
koliko se sjecam sta sam napisao, a vrlo je lako odskrolovati nazad, upravo je Bog ZABRANIO incest, koji je prije toga postojao i ako gledas religijske izvore i pecinskog promiskuitetnog covjeka iz teorije evolucije...ta zabrana koju ja i kao vjernik, a i mimo vjere podrzavam i postujem se desila prije nekih 3500 godina...tako da mi se cini da si, osim sto si sklon ukucavanju u google pojmova poput "incest aforisms black humor", sklon si i da pogresno adresiras svoje rijeci...sreca pa ne radis u Postama BHMoodSwingeR wrote:... u kom slucaju ne zelis da ti roditelji budu ujedno i punac i punicaLudoALudjiJA wrote:![]()
znas kako kazu: "ako vec ne mogu birati svoje roditelje, mogu odabrati punca i punicu"
Ergo... incest se (ne) isplati, mada postoji izreka koja kaze da:
Incest is OK, as long as it stays in the family
Ili druga (sa plakata za predstavu "Edip"):
Incest - a game that everyone in the family can play
Da ne govorimo o natpisima sa majica:
It's all relative in West Virginia*, ili
West Virginia - No life-guard at the gene-pool
Valjda ima jos koja dobra?
*West Virginia je stereotipicno na glasu po jakim, hm, rodbinskim vezama
Princezo, bojim se da ce se modni detalj, sa kojim se ja, btw, nista ne slazem, sloziti sa mnom da si skroz fulila sve sto si napisala i da nema veze sa onim sto je on htio reci i rekao, niti sa topikomSarajevska Princeza wrote: Vrlo su mi poznate te price u kome agresor objasnjava zrtvi kako je incest ovo ili ono - filozofije raznih vrsta od bioloskih pa do religioznih pokusaja da se nadje (samo da se nadje) koji nacin da se incest logicki opravda, cista navlakusa da se zrtva mentalno ubjedi kako je seks te vrste u redu. U stvari da li je ovo ubjedjivanje za zrtvu ili za samog agresora, ja ja........ samo diskutujemo. Srecom.
Tvoja objasnjenja? Ma dajHajde da pricamo o psihi agresora.
Ako gledas na svete knjige tako kako ih gledas, rek'o Bog i tacka, onda neces shvatiti nikada zasto je incest zabranjen. Ukoliko pogledas na svete knjige kao knjige koje imaju potporu u nauci, onda mozda i shvatis.modni detalj wrote:zashto je u religiji incest smrtni grijeh ako je po tumachenju sve do jedne chovjechanstvo nastalo od jednog jedinog brachnog para?