Imperativ mira u BiH

Locked
BiH-x

#176 Re: Imperativ mira u BiH

Post by BiH-x »

Ahmmed wrote:A od jeseni 1995? Onda su krenuli da okupiraju ili???
Ocigledno :-)
cyprus

#177 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:Koje obrtanje teza, nevjerovatan si :)

Ja tu nemam šta da vidim. To sam vidio davno. Oni koji su "branili republiku Srpsku" počinili su etničko čišćenje i genocid.
Posljednjom rečenicom potvrđuješ ono što ja tvrdim. S tim što ti izgleda vjeruješ da postoje narodi koji su genetski predodređeni da prave genocid i oni koji to nisu. Ja baš i ne...
cyprus

#178 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Tada je ABiH uz pomoć NATO-a, HV-a i HVO-a krenula u kontranapad... Jel ja nešto pogrešno kazujem? :?
Ahmmed

#179 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:

Ja tu nemam šta da vidim. To sam vidio davno. Oni koji su "branili republiku Srpsku" počinili su etničko čišćenje i genocid.
Posljednjom rečenicom potvrđuješ ono što ja tvrdim. S tim što ti izgleda vjeruješ da postoje narodi koji su genetski predodređeni da prave genocid i oni koji to nisu. Ja baš i ne...
Bezobrazna ti je tvrdnja. I ničim argumentirana.Ne bacamo grah, govorimo o činjenicama.Da li je Armija BiH počinila genocid?
Ahmmed

#180 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:
Tada je ABiH uz pomoć NATO-a, HV-a i HVO-a krenula u kontranapad... Jel ja nešto pogrešno kazujem? :?
Kako karakteriziraš taj kontranapad? Okupacijom, oslobađanjem?
rogoz

#181 Re: Imperativ mira u BiH

Post by rogoz »

...eh,u zemlji u kojoj se svake godine obavljaju masovne dzenaze(dok dzelati iz prikrajka uz pivo i gusle uzivaju u velicanstvenom zanosu ostvarenog posla a po nalogu tamo njihovog boga)govoriti o miru je kao kad pubertetlija stvara imaginarni svijet...
cyprus

#182 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:
cyprus wrote:

Bezobrazna ti je tvrdnja. I ničim argumentirana.Ne bacamo grah, govorimo o činjenicama.Da li je Armija BiH počinila genocid?
Nije. A da pojednostavim svoju rečenicu... Ti smatraš da bošnjačka odbrana ne može uzrokovat genocidne posljedice kao što je uzrokovala srpska ''odbrana''...?

Eto poklonio sam ti i navodnike kako bi ih vjerovatno i ti postavio... samo mi reci da li ti tako razmišljaš. Da ili ne?
Ahmmed

#183 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

Govorimo iskustveno. Kroz primjere iz prošlog rata. Ne hipotetički.

Pustimo sad nagađanja šta bi bilo, kad bi bilo....
cyprus

#184 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:
cyprus wrote:
Kako karakteriziraš taj kontranapad? Okupacijom, oslobađanjem?
Okupacija i oslobađanj su za mene sinonimi. Kroz čitavu historiju, ono što je za jedne bilo oslobođenje, za druge je bila okupacija
Ahmmed

#185 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

Opet filozofija.
U jesen 1995, još nije bilo RS. Bila je RBiH, međunarodno priznata država, za značajnim dijelom okupirane teritorije. Jedina legalna vojna snaga u zemlji bila je Armija BiH.No,temeljem Splitskog sporazuma i jedinice HV su u tom periodu rata legalno boravile na teritoriju BiH.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#186 Re: Imperativ mira u BiH

Post by plain vanilla »

da ja opet upitam jel dosta price o ratu? :roll:

pa valjda u naslovu teme je mir
cyprus

#187 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:Govorimo iskustveno. Kroz primjere iz prošlog rata. Ne hipotetički.

Pa ako govorimo o nekoj ''budućoj potrebi za odbranom'', onda se ne možemo zadržati samo na primjeru proteklog rata. Dakle pojednostavljujem još: da li ti misliš da bi bošnjačka politika jednog dana mogla da uradi ono što je srpska radila 90-tih?
Ahmmed

#188 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:
Ahmmed wrote:Govorimo iskustveno. Kroz primjere iz prošlog rata. Ne hipotetički.

Pa ako govorimo o nekoj ''budućoj potrebi za odbranom'', onda se ne možemo zadržati samo na primjeru proteklog rata. Dakle pojednostavljujem još: da li ti misliš da bi bošnjačka politika jednog dana mogla da uradi ono što je srpska radila 90-tih?
Opet ti kažem....nema potrebe da razgovaramo hipotetički.
Imaš, sve ovo vrijeme, snažnu potrebu za izjednačavanjem. Neodoljivu potrebu. Pa makar i kroz hipotetička pitanja.
Ahmmed

#189 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

I da ponovim:

Bošnjačka politika, kako je ti nazivaš, imala je priliku da napravi , na teritoriju koji je kontrolirala od 1992 do 1995, ono što je napravila srpska politika. Pa nije napravila.
jutarnji

#190 Re: Imperativ mira u BiH

Post by jutarnji »

cyprus wrote: Nije. A da pojednostavim svoju rečenicu... Ti smatraš da bošnjačka odbrana ne može uzrokovat genocidne posljedice
Ne moze, Bosnjake niko nije kljukao pricom da je neki narod genetski otpad, kao sto je Bilja trubila u tintare svojim
sljedbenicima. Ne znam ni za jedan mit kod Bosnjaka koji bi se mogao porediti sa naricanjem u gorskom vijencu
u kojem se poziva na istragu poturica, guslarskim bljuvotinama gdje svaki drugi wannabe stih govori jednu te istu
stvar, "kolji baliju".
itd, itd...
Bilo kome da ispires mozak od rodjenja takvim nebulozama, pretvorices ga prije ili kasnije u hejtera kojem je ni po
jada povuci obarac.
cyprus

#191 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:Opet filozofija.
U jesen 1995, još nije bilo RS. Bila je RBiH, međunarodno priznata država, za značajnim dijelom okupirane teritorije. Jedina legalna vojna snaga u zemlji bila je Armija BiH.No,temeljem Splitskog sporazuma i jedinice HV su u tom periodu rata legalno boravile na teritoriju BiH.
Ako to jeste filozofija, onda se bez nje ne može doći do potpunog razumjevanja situacije. Evo ti primjer iz prošlog rata na kojem insistiraš. Dakle, Bosansko Grahovo. Iako ga je vojska koja je imala legalitet osvojila, 99% tadašnjih i prijeratnih, pa i današnjih stanovnika ga ne doživljava kao oslobođanje, već suprotno...

Što se tiče legaliteta tu se slažemo. I na ovom forumu se može primjetiti kako ja baš na njemu najviše i insisitram. Da se legalitet poštovo i 1992. ništa od onih strahota se ne bi desilo.
jutarnji

#192 Re: Imperativ mira u BiH

Post by jutarnji »

cyprus wrote:Iako ga je vojska koja je imala legalitet osvojila, 99% tadašnjih i prijeratnih, pa i današnjih stanovnika ga ne doživljava kao oslobođanje, već suprotno...
Sumnjam da ces naci Svabu koji je pad Berlina 1945 dozivio kao oslobodjenje...
Ahmmed

#193 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:
Ahmmed wrote:Opet filozofija.
Ako to jeste filozofija, onda se bez nje ne može doći do potpunog razumjevanja situacije. Evo ti primjer iz prošlog rata na kojem insistiraš. Dakle, Bosansko Grahovo. Iako ga je vojska koja je imala legalitet osvojila, 99% tadašnjih i prijeratnih, pa i današnjih stanovnika ga ne doživljava kao oslobođanje, već suprotno...

Što se tiče legaliteta tu se slažemo. I na ovom forumu se može primjetiti kako ja baš na njemu najviše i insisitram. Da se legalitet poštovo i 1992. ništa od onih strahota se ne bi desilo.

Ti stanovnici Bosanskog Grahova, te 1995, imali su status pobunjenika protiv centralne vlasti u Sarajevu,sa separatističkim namjerama. osjećaji ne igraju veliku ulogu u ovoj priči.

Šta podrazumijevaš pod poštivanjem legaliteta 1992?
cyprus

#194 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:I da ponovim:

Bošnjačka politika, kako je ti nazivaš, imala je priliku da napravi , na teritoriju koji je kontrolirala od 1992 do 1995, ono što je napravila srpska politika. Pa nije napravila.
Tačno, ne znam zašto misliš da ja to sporim, iako se prilično dosta može raspravljati o politici Bošnjaka 92-95... Samo se ne bih složio da se ista politika u nekom eventualnom budućem sukobu ne može ispoljit u nekom drugom, mračnijem obliku. (ovo je više odgovor jutarnjem) Ni njemačka politika nije bila ista u Prvom i Drugom svjetskom ratu... Niti je ista pozicija Jevreja bila u Drugom svjetskom ratu i Arapsko-izraelskim ratovima.

Ne tvrdim ja da će to biti tako niti da je to izvjesno... Samo kažem da nije nemoguće, jer ne vjerujem da postoje narodi koji mogu počinit genocid i oni koji to ne mogu... Zato sam vrlo skeptičan pri svakoj najavi nekih budućih odbrana :roll:
Klodovik

#195 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Klodovik »

cyprus wrote:

Tačno, ne znam zašto misliš da ja to sporim, iako se prilično dosta može raspravljati o politici Bošnjaka 92-95... Samo se ne bih složio da se ista politika u nekom eventualnom budućem sukobu ne može ispoljit u nekom drugom, mračnijem obliku. (ovo je više odgovor jutarnjem) Ni njemačka politika nije bila ista u Prvom i Drugom svjetskom ratu... Niti je ista pozicija Jevreja bila u Drugom svjetskom ratu i Arapsko-izraelskim ratovima.

Ne tvrdim ja da će to biti tako niti da je to izvjesno... Samo kažem da nije nemoguće, jer ne vjerujem da postoje narodi koji mogu počinit genocid i oni koji to ne mogu... Zato sam vrlo skeptičan pri svakoj najavi nekih budućih odbrana :roll:
Ovdje se dobro zna ko je počinio genocid. A obzirom na činjenicu da se politika Srbije prema BiH ne mijenja već dugi niz godina, tvoja skepsa baš i nije potpuno opravdana.
Ahmmed

#196 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

cyprus wrote:

Može se raspravljati o svemu, posebno o onome zašto postoje činjenice. pa tako i o politici legalne bosanskohercegovačke Vlade u pomenutom periodu.
I ti upravo navodiš primjere politika o kojima postoje činjenice. Ne hipoteze.
Ništa nije nemoguće.
Ne vjerujem ni ja da postoje narodi koji mogu počiniti genocide i oni koji to ne mogu.
Ali, zbog toga nisam skeptičan prema najavama ljudi da su spremni braniti svoju domovinu. Posebno onih ljudi,koji su imali priliku za mnogo toga mračnog, ali je, hvala Bogu, nisu iskoristili.
cyprus

#197 Re: Imperativ mira u BiH

Post by cyprus »

Ahmmed wrote:Ti stanovnici Bosanskog Grahova, te 1995, imali su status pobunjenika protiv centralne vlasti u Sarajevu,sa separatističkim namjerama. osjećaji ne igraju veliku ulogu u ovoj priči.
Za razliku od legaliteta, okupacija/oslobađanje su subjektivni pojmovi, što je na primjeru B. Grahova najočitije...
jutarnji wrote:Sumnjam da ces naci Svabu koji je pad Berlina 1945 dozivio kao oslobodjenje...
Naravno. Htio sam i taj primjer navest, ali sam se prepo da bi Ahmmed mogo stvoriti neke paralele koje meni nisu ni na kraj pameti. :roll: To potvrđuje da je status oslobađanja i okupacije prilično relativan pojam.
Ahmmed wrote:Šta podrazumijevaš pod poštivanjem legaliteta 1992?
Ne bi mi vjerovao, al isto što i ti :-D
pustopoljina

#198 Re: Imperativ mira u BiH

Post by pustopoljina »

naravno da ne postoje genocidni i negenocidni.
jedni od prvih i krvolocnih boraca za izraelsku drzavu, bili su oni koji su prezivjeli holokaust.
nije svaki covjek koji je prezivio holokaust viktor frankl.
neki su bili u deir yassin-u.

i naravno, pricanje u potencijalu ne mijenja proslost.
Ahmmed

#199 Re: Imperativ mira u BiH

Post by Ahmmed »

cyprus, polako izlazimo na zelenu granu :)
jutarnji

#200 Re: Imperativ mira u BiH

Post by jutarnji »

cyprus wrote:Naravno. Htio sam i taj primjer navest, ali sam se prepo da bi Ahmmed mogo stvoriti neke paralele koje meni nisu ni na kraj pameti. To potvrđuje da je status oslobađanja i okupacije prilično relativan pojam.
Zasto relativan pojam? Stanovnici Berlina ulazak Rusa i Amera nisu dozivljavali kao oslobodjenje, ali je zato ostatak
svijeta odahnuo jer je najvece zlo koje je svijet ikad vidio porazeno. I sta sad trebam pitati nekog u Grahovu kako
je on dozivio dan kad vise nije mogao povlaciti kanap na haubici i razvaljivati Bihac?
Locked