imovina vjerskih zajednica

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
silence_is_sexy

#1 imovina vjerskih zajednica

Post by silence_is_sexy »

u hrvatskoj su objavljene informacije o imovini institucija i preduzeca i u tamo se kaze da je katolicka crkva u hrvatskoj nalazi medju 5 najbogatijih "gospodarskih adresa" nakon ine, T-coma, TDR-a i HEP-a, a znatno ispred konzuma...

ne moram valjda napomenuti da od svih "gospodarskih adresa" jedino crkva nije duzna polagati racune za svoje "poslovanje" (tj. poslovanje im je netransparentno).

http://www.glasistre.hr/?c829884ce4d429 ... 04,,85632,

pitam se kakva je situacija kod nas... mi jadni i cemerni, imamo 3 velika igraca na tom "gospodarskom" polju. bogatstva vjerskih zajednica, posebno u nekretninama, su ogromna i nakon zavrsetka procesa restitucije ce biti jos veca... u ovom procesu ce mnoge institucije (npr. sarajevskog univerziteta) ostati "bez krova nad glavom"... koliko znam... npr. zgrada ekonomskog se vraca pravoslavnoj crkvi, dok zgrada (doduse razvaljena) sumarstva se vraca katolickoj crkvi etc. ne znamo ni kolikim sredstvima raspolaze islamska vjerska zajednica ili koliku rejs ili kardinal puljic ima platu, iz kojih izvora...

jel' ta netransparentnost po vama ok il' vam se dize kosa na glavi...?
debela

Post by debela »

dize mi se kosa na sam pomen vjerskih zajednica :x
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sad ce dusebriznici da vam objasne kako su sve u stvari u pitanju donacije i kako je ova tema u stvari zlonamjerna i zeli srusiti ugled nasih u narodu omiljenih vjerskih zajednica :oops:
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

1. netransparentnost apsolutno nije ok, jerbo se na sve ima placati porez...naravno, to svakako nisu podaci za mahalu i zutu stampu, nego za finansijske institucije...

2. isto tako mislim da je potpuno nepravedno ponistavati odluke umrlih osoba koje svjesno svoju imovinu ostavljaju vjerskoj zajednici, i takve nekretnine oduzimati, to se, ipak, zove kradja, u ovom slucaju drzavna (pa se legalizuje)...imali smo dovoljno iskustava u proteklim decenijama...
Murisno1

Post by Murisno1 »

a ne kontam sta je sad problem sa imovinom vjerskih zajednica, jel mislite da su pokrane ili osuđujete odluke umrlih koji ostavljaju imovinu vjerskim zajednicama (bilo kojim) ?
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

cijela stvar je u tome sto niko od nas ne zna kako i na koji nacin finansijski posluju vjerske zajednice... naravno da je ok kada neko "zavjesta" svoju imovinu crkvi ili IZ, ali cisto sumnjam da se iz tih izvora finansiraju gradjevinski pothvati kolosalnih razmjera ili da vjerski sluzbenici dobijaju plate... za tako razvijenu strukturu je neophodno imati konstantan priliv sredstava, a to tesko da moze biti postignuto samo na osnovu "milodara"...

pitanje je i da li vjerske zajednice placaju poreze. posebno poreze na imovinu i porez na prihode... da li ce npr. IZ da placa PDV na kurbane ili organizovanje hadzdza? da li katolicka crkva placa porez a prihode iz medjugorja...? da li trebaju da ih placaju uopste?
1. netransparentnost apsolutno nije ok, jerbo se na sve ima placati porez...naravno, to svakako nisu podaci za mahalu i zutu stampu, nego za finansijske institucije...
s ovim se ne slazem... svi podaci trebaju biti taransparentni tj. dostupni javnosti... kao sto su transparentni podaci do kojih dodju revizori prilikom provjere poslovanja npr. predsjednistva bih, pa pri tome saznamo da je troglavo predsjednistvo potrosilo 2 miliona vise nego sto je trebalo...

pitam se da li bi se na vjerske glavesine gledalo isto kada bi se slucajno saznalo da je puljiceva plata 15,000, a cericeva 10,000 eura? (ove je naravno samo nagadjanje bez osnove ali problem i jeste sto do "osnove" ne mozete doci i samo nagadjanja i ostaju...).

da li neko zna da li su vjerske zajednice u bih budzetski korisnik tj. da li se od drzavnih prihoda dio novca odvaja u tu svrhu?

ako jesu da li mislite da je to ok, a ako nisu da li mislite da bi to trebale postati...?
Last edited by silence_is_sexy on 22/12/2005 14:43, edited 1 time in total.
vesela

Post by vesela »

Murisno1 wrote:a ne kontam sta je sad problem sa imovinom vjerskih zajednica, jel mislite da su pokrane ili osuđujete odluke umrlih koji ostavljaju imovinu vjerskim zajednicama (bilo kojim) ?
Ne znam jesu li "pokrane" i ne osudjujem odluke umrlih, ali bih voljela znati koliko i sta imaju. Nadam se da nemaju "imunitet".

Nisam raskopusa jer se u demokratskoj drzavi moze sve pitati.

Odgovor se ne mora dobiti, al' bih ja voljela znati.
Murisno1

Post by Murisno1 »

A i da su ukrali vjerovatno ti ne bi ponudili to u odgovoru i kada bi ga dobila! :)

Ne znam jesu li "pokrane" i ne osudjujem odluke umrlih, ali bih voljela znati koliko i sta imaju. Nadam se da nemaju "imunitet".

meni uopšte nije upitno koliko i šta imaju jer sumnjam da su do imovine dolazili nekim zezcim ilegalnim putem , problem je sto ta imovina luksuzno stoji i služi skroz drugoj svrsi nego sto bi možda trebala da bude s obzirom na to da nose onaj prefiks "vjerske"!
:-?
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

silence_is_sexy wrote:cijela stvar je u tome sto niko od nas ne zna kako i na koji nacin finansijski posluju vjerske zajednice...
...mali je problem kod nas sto bi bas svako da zna sve, cak i ono sto ga se ne tice...te stvari ne treba SVAKO da zna, ali bi drzavni sluzbenici, oni kojima je to posao, MORALI znati...naravno, rijec je o povjerljivim informacijama, pa ni firme ne oglasavaju u novine i na radio koliko im sef i sluzbenici zaradjuju...

silence_is_sexy wrote:naravno da je ok kada neko "zavjesta" svoju imovinu crkvi ili IZ, ali cisto sumnjam da se iz tih izvora finansiraju gradjevinski pothvati kolosalnih razmjera ili da vjerski sluzbenici dobijaju plate... za tako razvijenu strukturu je neophodno imati konstantan priliv sredstava, a to tesko da moze biti postignuto samo na osnovu "milodara"...
...privatno vlasnistvo (njiva, kuca, nakit, whatever), koje se pri zdravoj pameti testamentom ostavi vjerskoj zajednici, je neprikosnoveno i nedodirljivo i niko nema pravo barkati u to...
silence_is_sexy wrote:pitanje je i da li vjerske zajednice placaju poreze. posebno poreze na imovinu i porez na prihode... da li ce npr. IZ da placa PDV na kurbane ili organizovanje hadzdza? da li katolicka crkva placa porez a prihode iz medjugorja...? da li trebaju da ih placaju uopste?
trebaju i moraju placati poreze, nijedan pojedinac niti ustanova se ne smije stavljati iznad zakona drzave u kojoj se nalaze...
silence_is_sexy wrote:
s ovim se ne slazem... svi podaci trebaju biti taransparentni tj. dostupni javnosti... kao sto su transparentni podaci do kojih dodju revizori prilikom provjere poslovanja npr. predsjednistva bih, pa pri tome saznamo da je troglavo predsjednistvo potrosilo 2 miliona vise nego sto je trebalo...
odgovor sam vec gore napisao...dodao bih samo to da ni tebi, vjerovatno, ne bi bilo drago da se visina tvog licnog dohotka premece po kuloarima ili mahalama...zamislimo da i podaci o zdravstvenom stanju moraju biti transparentni??? kao sto za bolest postoji odgovorno lice koje ZNA (u ovom slucaju ljekar), tako i za finansije moraju postojati odgovorne osobe (u ovom slucaju sluzbenici za oporezivanje ili kako se vec zove) - oni moraju voditi racuna o tome da sve bude legalno i po zakonu...pored njih postoje jos i osobe koje nadgledaju njihov rad, kao i oni koji se bore protiv korupcije...oni moraju biti upoznati sa stanjem, i niko drugi...

silence_is_sexy wrote:pitam se da li bi se na vjerske glavesine gledalo isto kada bi se slucajno saznalo da je puljiceva plata 15,000, a cericeva 10,000 eura? (ove je naravno samo nagadjanje bez osnove ali problem i jeste sto do "osnove" ne mozete doci i samo nagadjanja i ostaju...).
...AKO se sve odvija legalno, dakle ako se vjerska zajednica, u principu, tretira kao firma sa svojim prihodima i izdacima, te ako uredno placa porez, onda apsolutno nikoga nema zanimati da li puljic ili ceric zaradjuju 100 km ili 100 000 000 km, to je stvar zajednice...(sasvim je druga stvar da li cu ja kao pojedinac pristupiti ili ostati u takvoj zajednici koja na ovakvoj bijedi dijeli basnoslovne plate)

silence_is_sexy wrote:da li neko zna da li su vjerske zajednice u bih budzetski korisnik tj. da li se od drzavnih prihoda dio novca odvaja u tu svrhu?

ako jesu da li mislite da je to ok, a ako nisu da li mislite da bi to trebale postati...?
...vjerske zajednice NE SMIJU biti budzetski korisnici, jer cu u tom slucaju i ja osnovati svoju kombajnovsku vjersku zajednicu i zahtijevati da me drzava donira...apsolutni nonsense, vjerska zajednica treba da zivi od svojih vjernika i od svog poslovanja (izdavanje zemljista pod zakup, npr.) i kapak...
danas

Post by danas »

_BosanaC wrote:Sad ce dusebriznici da vam objasne kako su sve u stvari u pitanju donacije i kako je ova tema u stvari zlonamjerna i zeli srusiti ugled nasih u narodu omiljenih vjerskih zajednica :oops:
:lol: :lol: :lol: 8-)
vesela

Post by vesela »

Murisno1 wrote:A i da su ukrali vjerovatno ti ne bi ponudili to u odgovoru i kada bi ga dobila! :)

meni uopšte nije upitno koliko i šta imaju jer sumnjam da su do imovine dolazili nekim zezcim ilegalnim putem , problem je sto ta imovina luksuzno stoji i služi skroz drugoj svrsi nego sto bi možda trebala da bude s obzirom na to da nose onaj prefiks "vjerske"!
:-?
stoji i ovo sto kazes
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Iskoristite zakon o informiranju, navedena pitanja uputite vjerskim zajednicama, oni vam, pozakonu, na njih moraju odgovoriti u narednih 15 dana, ako vam ne odgovore, tužite ih Sudu za ljudska prava u Strazburu :D
Post Reply