Imigriramo u Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ding-dong

#1 Imigriramo u Sarajevo

Post by ding-dong »

Iako rijetko ali i ovdje ima primjera ljudi iz visokorazvijenih zemalja koji dolaze u Sarajevo da zive. I nisu zaposleni u OSCE ili OHR-u. Sta mislite o ovome? Pogotovo jer veliki broj ljudi iz Sarajeva bi zelio otici u zemlje odakle neki od novih stanovnika Sarajeva dolaze.
Lonchich

Post by Lonchich »

Nisu svi u OHR-u ili OSCE-u, neki su i u UNDP-ju ili EUPM-u. :D :x Mlate pare, blago im se sto postojimo.

Uglavnom mi idu na zivce.
Lonchich

Post by Lonchich »

Nisu svi u OHR-u ili OSCE-u, neki su i u UNDP-ju ili EUPM-u. :D :x Mlate pare, blago im se sto postojimo.

jeftinifilmovi

Post by jeftinifilmovi »

Ima nas koji smo dosli sto smo morali, a nismo nigde zaposleni.
Stvarno strasno.
http://www.jeftinifilmovi.150m.com
Lonchich

Post by Lonchich »

jeftinifilmovi wrote:Ima nas koji smo dosli sto smo morali, a nismo nigde zaposleni.
Stvarno strasno.
http://www.jeftinifilmovi.150m.com
Famozan PR, svaka cast! :-D
Kwaheri

#6 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Kwaheri »

ding-dong wrote:Iako rijetko ali i ovdje ima primjera ljudi iz visokorazvijenih zemalja koji dolaze u Sarajevo da zive. I nisu zaposleni u OSCE ili OHR-u. Sta mislite o ovome? Pogotovo jer veliki broj ljudi iz Sarajeva bi zelio otici u zemlje odakle neki od novih stanovnika Sarajeva dolaze.
Ima. Tacno. Mogu li se znati razlozi njihova dolaska? Npr.

a) ne mogu naci posao u domovini?
b) ...
i dalje...
Lace

Post by Lace »

Lonchich wrote:Nisu svi u OHR-u ili OSCE-u, neki su i u UNDP-ju ili EUPM-u. :D :x Mlate pare, blago im se sto postojimo.

a ambasade :D

i meni :D
Lonchich

Post by Lonchich »

Lace wrote:
Lonchich wrote:Nisu svi u OHR-u ili OSCE-u, neki su i u UNDP-ju ili EUPM-u. :D :x Mlate pare, blago im se sto postojimo.

a ambasade :D

i meni :D
Evo ruke :D
Drvosjeca iz Dejcica

#9 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zena wrote:
ding-dong wrote:Iako rijetko ali i ovdje ima primjera ljudi iz visokorazvijenih zemalja koji dolaze u Sarajevo da zive. I nisu zaposleni u OSCE ili OHR-u. Sta mislite o ovome? Pogotovo jer veliki broj ljudi iz Sarajeva bi zelio otici u zemlje odakle neki od novih stanovnika Sarajeva dolaze.

b) ...
i dalje...
Misionari razlicitih crkvi. Ja poznajem jedan par srednjih godina sa dvoje djece koji je u SA dosao jos 1996. godine. Njihov zadatak je da sire istinu o Isusu kroz razna predavanja, osobne kontakte i prijateljstva sa lokalnim stanovnistvom. Mislim ljudi su skroz O.K, simpaticni, nenametljivi, ogrijesio bih se kada bi rekao drugacije, ali po meni njihovi motivi su uputni... :roll:
tuhaj27

#10 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by tuhaj27 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
zena wrote:

b) ...
i dalje...
Misionari razlicitih crkvi. Ja poznajem jedan par srednjih godina sa dvoje djece koji je u SA dosao jos 1996. godine. Njihov zadatak je da sire istinu o Isusu kroz razna predavanja, osobne kontakte i prijateljstva sa lokalnim stanovnistvom. Mislim ljudi su skroz O.K, simpaticni, nenametljivi, ogrijesio bih se kada bi rekao drugacije, ali po meni njihovi motivi su uputni... :roll:
Izgleda neznaju da i muslimani vjeruju u Isusa :)
Kwaheri

#11 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Kwaheri »

zena wrote:

b) ...
i dalje...
evo, ima i pod b)

mogli bi se dodati ovdje i misionari iz recimo S. Arabije...ako ne ogranicimo ovo visokorazvijenih samo na EU i SAD, sta mislite?
dakle, pod b) bi mogli biti misionari "lovci na dushe" zvanicnih religijskih ustanova ali i alternativaca tipa "samospoznaja" "bienergija" "arheoloska istrazivanja" :D itd...
Drvosjeca iz Dejcica

#12 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

zena wrote:
evo, ima i pod b)

mogli bi se dodati ovdje i misionari iz recimo S. Arabije...ako ne ogranicimo ovo visokorazvijenih samo na EU i SAD, sta mislite?
dakle, pod b) bi mogli biti misionari "lovci na dushe" zvanicnih religijskih ustanova ali i alternativaca tipa "samospoznaja" "bienergija" "arheoloska istrazivanja" :D itd...
Pa sigurno da ima misionara iz S. Arabije recimo, mada ih licno nikad nisam upoznao za razliku od ovih drugih. Mislim ne mora to odmah po defaultu biti u negativnoj konotaciji.
Kwaheri

#13 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Kwaheri »

zena wrote:
evo, ima i pod b)

Pa sigurno da ima misionara iz S. Arabije recimo, mada ih licno nikad nisam upoznao za razliku od ovih drugih. Mislim ne mora to odmah po defaultu biti u negativnoj konotaciji.
Ne mora. Zasto bi? Ovdje ih sabiremo, dakle, ko su i kojim povodom je dobrodošao :D . Slazem se, da ne sudimo nikome... vec da ih pobrojimo po razlozima zasto su tu... Ako se slazemo da svi ovi mogu pod b)...

Ima li c) ?
Poslovni ljudi... npr.

d) spijuni npr. (iskljucili smo OHR, itd i ambasade :D )...ima li takvih?

e) ...
Lonchich

#14 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Lonchich »

zena wrote:

b) ...
i dalje...
Oni rade na procenat. Mene su vise put pokusavali preobratiti americki omladinci maskirani u ucitelje engleskog. Kao, oni su studenti volonteri koji Bosance uce jezik. Nikako da ih se rijesim, jos uvijek me zovu na citanja Biblije.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ima primjera itekako.

Imam dvojicu prijatelja, jedan Norvezanin, drugi Amerikanac koji su dosli ovdje u okviru stranih organizacija, vise ne rade taj posao ali zele da ostanu ovdje i nastave zivot.

Zive kao i ostali bosanci, pokusavajuci da skontaju posao koji donosi profit dovoljan za neki normalan zivot.

Nikakve crkve i slicne gluposti
Kwaheri

#16 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Kwaheri »

A wrote:
Lonchich wrote:Oni rade na procenat. Mene su vise put pokusavali preobratiti americki omladinci maskirani u ucitelje engleskog. Kao, oni su studenti volonteri koji Bosance uce jezik. Nikako da ih se rijesim, jos uvijek me zovu na citanja Biblije.
U moj vakat, profesori su poticali ucenike da uce engleski tako sto su im dilali Bukovskog na engleskom. 8-)
Kako se vremena mjenjaju... :oops:
poslije Bukovskog dosao OHR :D :D
...sta li poslije ovog 8-)
nejse, nabrajamo...i dalje...dakle dobili smo i

e) obicni ljudi :)

p.s.
Lonchicu, jel besplatno to citanje Biblije...
ajd shibni na PP neki kontakt s tim "uciteljima citanja "... :) ako mozhe...
Lonchich

#17 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Lonchich »

zena wrote:
A wrote:
Lonchich wrote:Oni rade na procenat. Mene su vise put pokusavali preobratiti americki omladinci maskirani u ucitelje engleskog. Kao, oni su studenti volonteri koji Bosance uce jezik. Nikako da ih se rijesim, jos uvijek me zovu na citanja Biblije.
U moj vakat, profesori su poticali ucenike da uce engleski tako sto su im dilali Bukovskog na engleskom. 8-)

p.s.
Nije sala, nije sala.

Imas studentski klub "Svaki Student" u Vrazovoj gdje se okupljaju ti isusoljupci.
tuhaj27

#18 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by tuhaj27 »

Lonchich wrote:
zena wrote: Ima. Tacno. Mogu li se znati razlozi njihova dolaska? Npr.

b) ...
i dalje...
Oni rade na procenat. Mene su vise put pokusavali preobratiti americki omladinci maskirani u ucitelje engleskog. Kao, oni su studenti volonteri koji Bosance uce jezik. Nikako da ih se rijesim, jos uvijek me zovu na citanja Biblije.
Mene i mog jarana su isto pokusala preobratit. Mi cutimo oni pricaju. Pitamo kakvo imate rjesenje protiv side droge? Kaze sve stoji u Bibliji.
Na kraj mi njima kazemo mi smo muslimani i u Islamu imamo sve odgovore, oni se skamene i ni rijeci da pregovore, i mi se pozdravimo i odemo. :lol:
Kwaheri

#19 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by Kwaheri »

tuhaj27 wrote:
Lonchich wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Misionari razlicitih crkvi. Ja poznajem jedan par srednjih godina sa dvoje djece koji je u SA dosao jos 1996. godine. Njihov zadatak je da sire istinu o Isusu kroz razna predavanja, osobne kontakte i prijateljstva sa lokalnim stanovnistvom. Mislim ljudi su skroz O.K, simpaticni, nenametljivi, ogrijesio bih se kada bi rekao drugacije, ali po meni njihovi motivi su uputni... :roll:
Mene i mog jarana su isto pokusala preobratit. Mi cutimo oni pricaju. Pitamo kakvo imate rjesenje protiv side droge? Kaze sve stoji u Bibliji.
Na kraj mi njima kazemo mi smo muslimani i u Islamu imamo sve odgovore, oni se skamene i ni rijeci da pregovore, i mi se pozdravimo i odemo. :lol:
...i tako vi, bez upitnika, velish s obje strane ostaste...vi sa svojim, oni sa svojim odgovorima...dobra je stvar da ste se pozdravili...
:)
ding-dong

Post by ding-dong »

Imal' iko iz Zagreba ili Ljubljane da se odlucio doseliti u Sarajevo? A da nije misionar naravno...
rasta

Post by rasta »

ma dosli trosit lovu pa ce opet nazad kad ponestane...
paul

Post by paul »

Njemac sam i godinu dana sam radio u Rajvosa u humanitarnoj. Sa srednjoškolcima na seminarima itd. Iako mi se svidjelo kod vas u Bosni i Hercegovini, a osobito u Sarajevu.
Priznajem vam da je moj životni san da se jednog dana za stalno vratim u Sarajevo, da uzmem sebi i partnerici kućicu skromnu na Bistriku i da povazdan sjedim u bašti, ispijem kahvu po kahvu i igram šah s komšijama (u isto vrijeme žena mi napravlja sirnicu i zeljanicu, ili makar ćevape uz lepinju).

Samo još neki poslić da skontam. Odkad je zabranjena prodaja falsifikovanih CD-ova teško mi je zaraditi koju paru i za teži kriminal duša mi je previše mehka.

Haj' vozdra i nemojte misliti o svakome strancu da samo boravi u vašoj maloj zemlji zato što mora, radi posla ili čega već...
Lonchich

Post by Lonchich »

http://www.euforbih.org/vacancy/salary_scale.htm

Evo vam malo komparativnih brojeva da se zabavite:)
H

#24 Re: Imigriramo u Sarajevo

Post by H »

Lonchich wrote:
zena wrote:
A wrote: U moj vakat, profesori su poticali ucenike da uce engleski tako sto su im dilali Bukovskog na engleskom. 8-)

p.s.
Nije sala, nije sala.

Imas studentski klub "Svaki Student" u Vrazovoj gdje se okupljaju ti isusoljupci.
Upoznam prije par dana lika, iz Floride. Dijelio neke letke o knjizi i filmu Da Vinčijev kod. Dogovorim se sa njim da mu snimim par bosanskim filmova i da se nađemo da mu dam. Helem, danas sam ga vidio i pričao sa njim o religiji nekoliko sati. Tip mi je u razgovoru spomenuo par puta 'svaki student', i ja skontam da je to jedino što zna reći na bosanskom pa ubacuje. Lik ima neka svoja uvjerenja koja su pravo čudna. Pored toga što smatra da svi pripadnici njegove crkve idu u raj BEZ OBZIRA ŠTA URADILI U ŽIVOTU I KAKAV GRIJEH POČINILI, ima takvo mišljenje da u islamu griješnicima NE SLJEDUJE NIKAKVA KAZNA.
Tek sad vidim, to 'svaki student' je ustvari organizacija. :roll:
H

Post by H »

paul wrote:Njemac sam i godinu dana sam radio u Rajvosa u humanitarnoj. Sa srednjoškolcima na seminarima itd. Iako mi se svidjelo kod vas u Bosni i Hercegovini, a osobito u Sarajevu.
Priznajem vam da je moj životni san da se jednog dana za stalno vratim u Sarajevo, da uzmem sebi i partnerici kućicu skromnu na Bistriku i da povazdan sjedim u bašti, ispijem kahvu po kahvu i igram šah s komšijama (u isto vrijeme žena mi napravlja sirnicu i zeljanicu, ili makar ćevape uz lepinju).

Samo još neki poslić da skontam. Odkad je zabranjena prodaja falsifikovanih CD-ova teško mi je zaraditi koju paru i za teži kriminal duša mi je previše mehka.

Haj' vozdra i nemojte misliti o svakome strancu da samo boravi u vašoj maloj zemlji zato što mora, radi posla ili čega već...
E ako si ti Njemac.... :-)
Ja znam par Bosanaca koji poznaju ovako dobro pravopis. :D
Post Reply