Imena u Bosni i Hercegovini
-
konami666
#1026 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
I šta je zaključak, zašto se u Bosni prihvaćanjem islama stanovništvo odreklo vlastitog identiteta? Koliko znam Albanci se nisu odrekli svojih imena. Da li je razlog kako bi se dodvorili svojim okupatorima? Da li su i tu bile neke poreske olakšice?
-
Vjecita_zavrzlama
#1027 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ja mislim da je razlog sto smo ostali kao manjina medju slavenima ovih prostora.Npr albanci su vecina muslimani pa njima nista ne znaci zvao se Alban ili Muhamed, i Turci su vecinski muslimani pa im nista ne znaci jesi li OghuZ ili Muhamed.Bosanski muslimani su ovdje manjina, imas katolike i pravoslace isti jezik isto sve, radi toga se drzimo tih imena vise.Mada je i to kod nas politicki, sekularni bosnjak ce imat djecu Benjamin Isak Sara Ema a religiozni Hamza Muhamed Aisa itd itd
A da ne priicamo da je do prije rata i kod nas ”islamsko” ime stiglo nestat( pogledaj kako se zove vecina od 1970 pa naprijed, armin arnela sanela mirsad denis).. sto ukazuje jos vise na politiku.I vjerovatno opet idemo ka istom trendu kako se budem EU jaca, vec sada je podjela na ”vjernicki” i ”sekularni” dio populacije vidljiva, kako gore rekoh.
-
4L0n3
#1028 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Ala dzemo bijedic i njegova djeca. Ljudi su isli u korak s vremenom, i znali gdje i s kim zive. Ne bih rekao da se iko samim tim odrekao svog identiteta, sta god to bilo.
Pitanje, kakav bi to tacno bio “identitet” zitelja pred-osmanske bosne kojeg su se neki odrekli, a neki navodno nisu?
-
Vjecita_zavrzlama
#1029 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Danasnji su malo mudriji, ne daju djeci imena ranko i marina ali sara i mak, da je na svakoj stolici4L0n3 wrote: ↑17/10/2025 10:22Ala dzemo bijedic i njegova djeca. Ljudi su isli u korak s vremenom, i znali gdje i s kim zive. Ne bih rekao da se iko samim tim odrekao svog identiteta, sta god to bilo.
Pitanje, kakav bi to tacno bio “identitet” zitelja pred-osmanske bosne kojeg su se neki odrekli, a neki navodno nisu?
-
4L0n3
#1030 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Samo nek su ziva i zdravaVjecita_zavrzlama wrote: ↑17/10/2025 19:10
Danasnji su malo mudriji, ne daju djeci imena ranko i marina ali sara i mak, da je na svakoj stolici4L0n3 wrote: ↑17/10/2025 10:22Ala dzemo bijedic i njegova djeca. Ljudi su isli u korak s vremenom, i znali gdje i s kim zive. Ne bih rekao da se iko samim tim odrekao svog identiteta, sta god to bilo.
Pitanje, kakav bi to tacno bio “identitet” zitelja pred-osmanske bosne kojeg su se neki odrekli, a neki navodno nisu?![]()
-
konami666
#1031 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Izvini ali nisam razumio pitanje, mozes li elaborirati?4L0n3 wrote: ↑17/10/2025 10:22Ala dzemo bijedic i njegova djeca. Ljudi su isli u korak s vremenom, i znali gdje i s kim zive. Ne bih rekao da se iko samim tim odrekao svog identiteta, sta god to bilo.
- navedeni
#1032 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
Meni je lijepo ime Faruk ili Tarik, znam da nisu nova imena moderna neka, ali ja volim ta stara imena
- dr_Evil
#1033 Re: Imena u Bosni i Hercegovini
I opet ponavljam, ovdje su svi uzeli neka imena. Ne znam da se neko dijete zvalo Marija ili Ivan prije nego je krscanstvo doslo macem na nase prostore, a ako cemo o imenima za vrijeme Kr.Bosne onda je vjerovatno pravoslavno zivlje zadrzalo najvise tih imena, mada i kod njih je sve manje. Ne zove se nijedna Hrvatica Tuga i Buga, niti jedan Hrvat je Klukas, Lobel, Kosjenc, Muhlo i Hrvat. Slusao sam nekog tipa koji prica o vlastitom imenu Hrvat, ne prezimenu, koje je nosilo neki statusni simbol - kad sam vec kod ove 5 originalne hrvatske brace.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑04/08/2025 08:19Ja mislim da je razlog sto smo ostali kao manjina medju slavenima ovih prostora.Npr albanci su vecina muslimani pa njima nista ne znaci zvao se Alban ili Muhamed, i Turci su vecinski muslimani pa im nista ne znaci jesi li OghuZ ili Muhamed.Bosanski muslimani su ovdje manjina, imas katolike i pravoslace isti jezik isto sve, radi toga se drzimo tih imena vise.Mada je i to kod nas politicki, sekularni bosnjak ce imat djecu Benjamin Isak Sara Ema a religiozni Hamza Muhamed Aisa itd itd
A da ne priicamo da je do prije rata i kod nas ”islamsko” ime stiglo nestat( pogledaj kako se zove vecina od 1970 pa naprijed, armin arnela sanela mirsad denis).. sto ukazuje jos vise na politiku.I vjerovatno opet idemo ka istom trendu kako se budem EU jaca, vec sada je podjela na ”vjernicki” i ”sekularni” dio populacije vidljiva, kako gore rekoh.
Eh sad, svi koji zele imena koja ne zvuce tako, zelim da postavim jedan mali dio kako moderni emancipovani bosanski katolik razmislja o tome:
Pocinje na 42:50.
-
Vjecita_zavrzlama