Ime ruze

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Lojo_Hasanovic

#1 Ime ruze

Post by Lojo_Hasanovic »

Jel iko procitao knjigu Ime ruze od Umberta Eka?
Kakvi su utisci kod onih koj su procitali???
Komentari?
:roll: 8-) 8)
Belminator

Post by Belminator »

Klasicno postmodernisticko dijelo. Naslanja se na druge tekstove ( intertekstualnost ), mada sam Eko je doktorirao na kulturi s. v. u ovom slucaju imao je knjigu nekog opata Valleta, koja doslovno prenosila je rukopis iz 14 stoljeca, koji je pronađen u samostanu u Melku. Taj tekst je Eko uklopio u okvir krimi romana. Dakle klasični okvir krimi romana; desilo se je ubistvo( u ovom slucaju ubistva ) i da bi rasvjetlili slucaj, dakle da bi otisli korak u buducnost, moramo se vratiti dva koraka u proslost. Također preuzeo je strukturu Dekamerona, jer je knjiga podjeljena na dane, sate... a i Ime ruze u nekoj mjeri govori o izopacenosti s.v. kao i Dekameron pa cu ja biti slobodan da i na tom polju uspostavim nekakav paralelizam ova dva djela. Također slikoviti prikazi koje Eko koristi kao sredstvo oneobicavanja, jednostavno se igra sa citaocem, pruza mu mogucnost da ravnopravno sa Vilimom i Adsonom rijesi zagonetku, vec je ranije viđeno nesto slicno kod Edgara Alana Poa, koji je i zacetnik toga, a vec se time koristi i Paul Auster u Njujorskoj trilogiji... Dakle Ime ruze je klasicno i jedno od najznacajnijih djela postmodernizma... a odlika postmodernizma jeste naslanjanje na druge, vec od ranije postojece, tekstove. Moji utisci, pa sjajno je djelo, posebno mi se sviđa ideja na koji je nacin i zbog cega je u stvari slijepa starina ubijao, super je sto je to povezano sa Aristotelovom knjigom smijeha, genijalno zaista. Eco je za mene licno uz Paul Austera ,G.G. Marqueza i Itala Calvina najbolji pisac danasnjice...
Last edited by Belminator on 16/05/2005 11:02, edited 1 time in total.
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Hej a dal je ta Aristotelova knjiga smijeha stvarno postojala?
Da li i danas posotoji?
Ovaj komentar si ti napisao/la sam/a ili si odnekle kopirao/la?
:roll: :-) :-)
Belminator

Post by Belminator »

Komentar sam naravno napisao sam, nema potrebe da kopiram nesto cime sam se bavio na trecoj godini studija u okviru naratologije koja se bavi strukturom djela ( obrađuju se sve moguce vrste, od vica preko bajke pa do krimi romana ) i u okviru modernog romana na cetvrtoj godini studija... No, meni je drago ako ti izgleda kao da sam ga kopirao, znaci da nesto vrijedi...Pa ja sam licno imao u rukama od Aristotela jedino prvi dio Poetike, pa to je uglavnom kao teorija knjizevnosti a tice se tragedije kao zanra ( kada je uporedis sa recimo Solarovom "Teorijom knjizevnosti" nema tu neke razlike, uglavnom se sve nadovezuje na to sto je Aristotel rekao ), no postoji kao sto znam i druga Aristotelova knjiga ( drugi dio Poetike ) koja se bavi komedijom, nju nisam nikada imao u rukama, ali postoji, na tu je knjigu Eco i aludirao...
Last edited by Belminator on 16/05/2005 11:02, edited 1 time in total.
Himera

Post by Himera »

Ja več pšo faliti knigu al mi Belminator uze sve veselje :roll: :roll: Ma neka komentar je pravi al je fazon dobro umotan u krimi priču 8-) 8-) Mora da je bila 10-ka na faksu ha Belmice? :wink:
Belminator

Post by Belminator »

Hehe hvala Himera :) ... nije bila 10-ka, bila je 7 ali eto, obzirom da je to jedan od najtezih predmeta na faksu( naratologija ) i ljudi izlaze po nekoliko puta, dobra je i ta 7... mada upravo su to i predmeti na kojima najvise i naucis... Suvremeni roman jeste bila 10, ma Tvrtko Kulenovic to predaje a on je prava legenda potrebno mu je da kazes dvije recenice ali da pogodis sustinu i zaradis 10... Ma uopste postmodernizam i modernizam je blesav zaista... Evo npr uzmi Uliksa od Joyca, ko bi rekao da to djelo naslanja se na Homerovu Odiseju i da on tu pravi dekonstrukciju mita u smislu nema vise junaka poput Odiseja, Leopold Bloom je Odisej danasnjeg vremena i sto odes od kuce do grada napravio si Odiseju, ili drugim rijecima mit je mrtav... Tako ti je i sa Imenom ruze moras se dobro udubiti u djelo i poznavati masu drugih djela da bi otkrio na sta Eco sve aludira, na koja se djela naslanja ali to meni i jeste cool...
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

Znaci ta Aristotelova knjiga smijeha sto je pozdero onaj starac Jorge je pravo rijteka??? Jel jos uvijek zabranjena? :roll: :shock:
@Belminator za ovaj tvoj komentar ja konto il si napravila copy+paste ili mi se javio neki knjizveni k tipa Milenka Jergovica! U svakom slucaju svaka cast!Eh nemoj sad da ti se podigne... :D :D :D
Belminator

Post by Belminator »

Hey Hasanovicu izvini ja sam totalno zastranio sa odgovorom, no znas vec kako ti je to u zivotu nas Bosanaca i Hercegovaca, brdo nekih obaveza pa tako da se nadam da ne izgleda glupo sto ti odgovaram tek nakon 10-tak dana... pa dobro sigurno da bi ti neke preciznije informacije o ovome mogao bolje dati neki filozof kome je Aristotel uza specijalnost, no na knjizevnosti mi smo radili samo o O pjesnickom umjecu, kod Dzevada Karahasana i isto to na prvoj godini iz filozofije kao općeg predmeta, to ti je u stvari taj prvi dio poetike.. e sad da je taj drugi dio koji se tice smjeha danas zabranjen cisto sumnjam kada nije zabranjena otvorena scena oralnog seksa između Keri Fox i nekog mulca ( ne znam kako se zove lik, novozelandski je glumac, no jasno se vidi njegova kita u njezinim ustima ) u ljubavnom filmu Intimatic ili Ken Park, zasto da bude zabranjena jedna drevna knjiga koja se tice smijeha... No s.v. ti je bio sasvim nesto drugo u to doba crkvena hijerarhija je obezvrijeđivala ljudsko tijelo i ovozemaljski zivot, kao nesto prolazno, kao precicu za onaj drugi svijet... Pa ti je donji dio ljudskog tijela bio zabranjen, smatran je nemoralnim, necasnim i zbog fizioloskih potreba prije svega... E onda ti je u doba renesanse doslo do velikog prevrata, posebno se istakao Fransoa Rable sa svojim djelom Gargantua i Pantagruel gdje on postupkom karnevalizacije afirmise ljudsku tijelesnost, sve porive i potrebe ljudskoga tijela, i to na jedan groteksan nacin, npr div Grgantua nakon sto se popisa u njegovom pisu se podavi citava vojska neprijatelja... Ili na tri lista opisuje cime cisti dupe pa se na kraju najradije zadovolji sa pticom zbog mekoce perija... Pa tako po pitanju s.v. ne treba da te cudi sto je i ta knjiga bila zabranjena jer to je bio jedan od najmracnijih perioda ljudske povijesti... Vec sam ti rekao da ja tu knjigu o smijehu nikada nisam imao u rukama, knjiga je odista stvarana, no sta je sada sa njom, da li se moze i gdje naci, ne znam, postoje kompetentniji ljudi po tom pitanju koji bi ti mogli dati odgovor... haha hvala ti na komplimentima no nema razloga da se uzdizem daleko sam ja ispod knjizevnog nivoa Miljenka Jergovica :-) ... no hvala ti opet lijepo je cuti koju pohvalu sa vremena na vrijeme...
Lojo_Hasanovic

Post by Lojo_Hasanovic »

@Belimantoru bas mi je drago da sam naso osobu na ovom forumu s kojom mogu raspravljat o knjizevnosti na jedan realannacin, a posbeno o djelima koja su se meni dopala...nebitno je posle kolko vremena odgovoris...ja sam isto imo u palnu ako ne uspijem upisat nista drugo onda bosnaki jezik i knjizvenost, al sva srec dobio sam ono sto sam trazio...al ope volim da citam knjige, t o mi je strast!
Ma dobro ja ti to shvacam zasto je ta knjiga smijeha bila zabranjena, shvacam ja i taj period u kom se zivjelo...historija je ionako uz geografiju jedini predmet koji mi ide od ruke :D
Nego sta rece za ovog Franasa Rabla i jos nekog , kako se ljudi tacno zovu?? kako se zovu tacno njihova djela??? Da ih potrazim, izgledaju mi pravo zanimljivi....
Ja inace ne bi umio napisat vake komentare za neko knjizevno djelo ko sto si ti napisao, ja bi ti nesto nako skroz jednostavno i skroz skromno, izgledali bi ko dar su ih pisali vlasicki cobani!baj d' vej ja sve konto ti zensko a ono musko :D
Ko je ta Keri Fox??? :?
haj et fino je procitat komentare o nekom djelu bez nacionalistickih i fasistickih predrasuda... :-) :)
Belminator

Post by Belminator »

Kery Fox ti je glumila u Welcome to Sarajevo, glavna zenska uloga, novinarka... Spomenuo sam ti djelo od James Joyce-a Uliks, i to ti je prvi roman toka svijesti. U njemu ti je prikazano 24 sata u zivotima troje Dublinaca. Leopold Bloom ti hoda Dublinom, razmislja o svemu i svacemu, susrece se sa raznim likovima, prijateljima a za to vrijeme mu poznanici jebu zenu. Zapetljan je roman I tesko razumljiv,cak ti je zavrsni monolog Moly Bloom, dakle Leopoldove zene koji se prostire na 40 str, sve jedna recenica, bez zareza. Kada je tek izasao taj roman, to je bilo nesto sasvim novo u to vrijeme, pa su ga ( Joycea dakle ) pitali da objasni strukturu tog djela, na sta je on izvadio mapu Dublina, rasirio je i rekao; evo, ovo vam je struktura moga Uliksa... na osnovu toga mozes zakljuciti i o kakvom se djelu radi. Drugi roman koji sam ti naveo je od Francoa Rable-a Gargantua i Pantagruel, i on ti dakle obara sve na cemu se s.v. zasnivao, cak i samu strukturu srednjevjekovnog romana gdje su postojali, e sad ne znam da li ce ti to bas biti jasno, dakle postojali su vertikalni nizovi koji su vodili od dna materije do vrha duha, ili od Lucifera do Boga, za to ti je Danteova Bozanstvena komedija najbolji primjer, e kod Rablea imas sasvim drugacije, horizontalne ( zemaljske ) nizove; niz tjelesnosti, pijanstva, rođenja, smrti, smijeha I sl... i on te nizove kombinuje npr. kada Pantagruelu prilikom porađaja umre majka njegov otac Gargantua se cas smije od radosti jer je dobio sina, cas place zbog tuge za svojom zenom, tu ti je dakle kombinovan niz smijeha sa nizom smrti, samim time on smrt obezvrjeđuje... Ili kako se rodio Gargantua? Njegova majka se najela cvaraka, ispalo joj je guzno crijevo od naprezanja a sam Gargantua se otisnuo iz materice, upao u zilu na vratu i rodio se kroz uho, tu ti je Rable kombinovao niz tjelesnosti, niz jela I pica, niz praznjenja, niz rođenja. Naravno ako zelis da uđes dublje u knjizevnost, dakle da zaronis ispod povrsine onog osnovnog sto se radi u srednjim skolama I cita onako iz razonode, to su djela koja moras procitati. Mnogi se recimo dive Paulu Koelju kao da je npr on tvorac filozofskog romana, pa kazu joj kakav je covo fol skontao, kako mnogo toga mozes spoznati iz njegovih romana, kao filozofija pojednostavljena sirim masama, a ne znaju da je jos prije nekoliko stotina godina Volter napisao Kandid-a prvi filozofski roman, upravo takav roman kakve Koeljo pise, gdje nemas retardiranja radnje statickim motivima, vec sve se svodi samo na to da se izvuce ta krajnja misao, I da citaoc moze reci; e vidis, tako ti je to u zivotu znaci, ovaj pisac mi je otvorio oci..
Xwoman

Post by Xwoman »

Naravno da sam procitala Ime Ruze. Belminator je i meni zacepio usta svojim strucnim komentarima :D. Knjiga je dobra. Ipak, Fukoovo klatno mi je vise priraslo srcu ocito zbog tematike, kako su oba slicna po strukturi.

Nego, nalazim jako zgodnu ovu informaciju o intertekstualnosti na koju u literaturi nailazim, a ne znam o cemu se radi. Znaci odlika suvremenog romana, a? Kao da se, s jedne strane, vise nema nesto sustinski novo reci, te se vezu niti oslanjajuci se na bracu po duhu ;) Ili je pak rijec o prirodnom slijedu, kontinuumu ljudske misli koji da bi izrazio obuhvatnost kojoj tezi nalazi zgodnim da upetlja i drugog, autoritet, te na taj nacin ustedi koji list hartije, a i uputi citaoca dalje ... ???

No, svako pakuje svoje djelo s odredjenom namjerom, a neminovno snazno obojeno samim sobom / jako tesko je izaci iz vlastite orbite svoga malog a tako velikog ja i ucestvovati u svijetu otvoren kao tek njegovo ogledalo, ne?:)/. Nacin na koji Eko ukazuje na odredjene domene ljudskog zivota dopada mi se, kao i teme koje odabira. Isto tako, nije plitak, nije jeftin sto je jako, jako vazno. Covjek je dostojanstven u svakom trenutku svog literarnog iskaza. Ovo potonje nikako ne bih mogla reci za spomenutog Koelja, supljeg plagijatora - vasarskog pisca. Alhemicar mu je jadna kopija vec pisanih djela (Demijan npr. koliko se sjecam) i ne moramo ici uopste daleko u proslost kako B. napomenu Voltera(hvala na ifo :)) da vidimo koga je, zapravo, prepisao i to ocajno lose (pokazatelj prepisivacevih licnih kapaciteta i afiniteta). Dalje od Alhemicara nisam htjela s njim da idem, za razliku od Eka, Rusdija...

Paul Auster i Ital Calvin - da li je moguce kod nas u bibliotekama naci nesto na posudbu? Za mene ovo su sasvim nepoznata imena, no kako su u istom kosu s Markesom i Ekom strpana i to od strane osobe obrazovanije od mene (pozdrav pozdrav!!! :D) - jako sam zainteresovana.

Lijepi pozdrav ljubiteljima U. Ecca
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

Extra je sve Belminator napisao, moji komplimenti :-D Nego kad smo kod U. Eka ja sad citam njegovo "Ostrvo dana predjasnjeg". Prilicno zanimljivo i tesko moram priznati. Jel Belminator tu da nabrzinu analizira djelo? :D :D :D
Belminator

Post by Belminator »

Dajte ljudi hvala vam ali nemojte da pretjerujete. Koga hvale taj se na kraju i pokvari pa se moze desiti da se umislim kako sam dosegao vrh i da nista dalje ne trebam da radim te ostatak zivota provedem u kafani kao vecina nasih umjetnika, naravno mislim na one koji nisu imali srecu kao Hemon npr ili pak Jergovic da se ispale iz ovoga Dzehenema... Ostrvo dana predasnjeg sam citao nekad na trecoj godini, pa koliko se toga sjecam, djelo u formi prerađenog i adaptiranog tuđeg teksta, tj. u formi citata. Vodi citaoca u vrijeme kada se nauka napokon pocela odvajati od magije i praznovjerja, u vrijeme gdje znanje predstavlja glavnu moc, a politika i religija dobile su nove tokove. Eko je bas jednom izjavio da je zelio pisati o necem novom, te da mu je veliki izazov predstavljalo pisati o prirodi. I to je upravo ovo djelo koje ti citas, djelo koje se intezivno bavi prirodom i naukama kao sto su geografija, astronomija, fizika, hemija. Samim tim djelo je puno izraza na latinskom i talijanskom jeziku, kao i strucnih izraza vezanih za brodogradnju, astronomiju, geografiju, religiju, mitologiju i sl. Jos sto je zanimljivo da su naslovi poglavlja formulisani tako da nas navode kao da se tu radi o zbirci eseja. Sve te karakteristike otezavaju povrsno citanje i zahtijevaju koncentraciju, intelektualno citanje ili kao sto ti kazes vec djelo je zanimljivo i tesko. Sto se tice intertekstualnosti, i masovne primjene u postmodernoj knjizevnosti X woman, trebas da znas da postmodernisti sa svojom knjizevnosti nemaju namjeru da mijenjaju svijet, oni samo zele da u svoja djela ubace vec postojecu knjizevnu tradiciju. Ne znam jesi li citala Gospodin Fo od Kucija, to ti je ocit primjer intertesktualnosti na Robinzona Kruso-a. Engleskom piscu Danijelu Defou ( koji je ujedno tvorac djela Robinzon Kruso ) novinarka koja je kao zaglavila na otoku sa Robinzonom i Petkom pripovijeda. E sad Petko cijelo vrijeme skace i mase rukama jer su mu divljaci na otoku odsjekli jezik, a na samome ostrvu nije bilo takve vegetacije niti zivotinja, da bi se sta od toga moglo prezalogajiti. Dakle napravio je jednu simpa parodiju na to djelo. Calvina i Austera mozes naci u nasim bibliotekama ali nisu ti oni bas pisci za zabavu, to je vise literatura za studente knjizevnosti, hajde dobro Auster i nekakao on se ej vec okusao u svemu pa cak i u Hooliwod-u, ali Calvino je komplikovan, zagonetan sta vise a djela su mu cista naratologija. Ne znam jesi li se imala prilike susresti sa djelima Karlosa Fuentesa, prije svega sa njegovim romanom-enciklopedijom Terra Nostra... to je nesto genijalno i nad sve ludo. Radnja tece retrospektivno od 90-tih u Parizu, gdje su svijetom zavladale neciste sile, pa se je Ajfelov toranj pretvorio u kokosinjac zbog cega samoubice ocajavaju jer nemaju vise tako dobro mjesto za bacanje i jos svasta nesto se poremetilo. Pa se vraca cak na dvor Filipea Lijepog, gdje se najvise i zadrzava te na kraju se knjiga zavrsava na koncu 1999-e i doceku novog milenija, kada je procenat stanovnistva porastao do te mjere da se moralo pristupati masovnoj egzekuciji. Posebno je zanimljiva njegova dekonstrukcija povjesti u tom djelu, npr. za vrijeme Fillipea Lijepog Amerika kao jos nije bila otkrivena, nego se jos uvijek vjeruje da je zemlja ploca. Zatim svijet je u iscekivanju tri antikrista sa krizom na leđima i sest prstiju na nogama , a jedan od njih je Don Huan, pravi knjizevni Don Huan Tirsa de Moline, također u djelo je Fuentes zamisli ubacio i Don Kihota, Marquezovog Aureliana Buendiu, kao i velikog pisca dramskih antikomada rumuna Eugena Joneska, koji upravo na kraju daje prijedlog o masovnom pogubljenju stanovnistva. Nije izostavio Fuentes ni otkrivanje novih kontinenata o kojima saznaju upravo od jednog od ta tri antikrista, a sam citaoc je povremeno u kozi tog lika ( uvođenje citaoca u djelo, uotrebom drugog lica ). Tokom cijeloga djela Fuentes djeluje kao filozof, a svoje misljene izrazava kroz spoljnju i unutrasnju fokalizaciju svojih likova. Tu ti je sadrzana citava filozofija o zivotu, smrti, vjeri... Da ti ne kvarim cejf pricajuci uzmi procitaj, to ti je djelo na 1500 str. koje se cita u jednome dahu. A sto se tice Koelja, sta da ti kazem i ja sam ostao samo na Alhemicaru, definitivno ga nemam namjeru dalje citati, jer pored toga sto nemam neko veliko misljenje o autoru, uopste filozofski roman nije meni drag zanr. Ja volim puno statickih motiva, volim opise koji traju po 10 str. Ako se desio neki okrsaj recimo volim da mi opisuje sve od same bitke do isukanih crijeva i izbusenih lubanja nakon borbe, a ne kao Koeljo; bila je borba bla bla zestoka, poginulo toliko ljudi i hajdemo dalje...
Lijep pozdrav :thumbup:
Xwoman

Post by Xwoman »

... ........ Radnja tece retrospektivno od 90-tih u Parizu, gdje su svijetom zavladale neciste sile, pa se je Ajfelov toranj pretvorio u kokosinjac zbog cega samoubice ocajavaju jer nemaju vise tako dobro mjesto za bacanje i jos svasta nesto se poremetilo. Pa se vraca cak na dvor Filipea Lijepog, gdje se najvise i zadrzava te na kraju se knjiga zavrsava na koncu 1999-e i doceku novog milenija, kada je procenat stanovnistva porastao do te mjere da se moralo pristupati masovnoj egzekuciji. Posebno je zanimljiva njegova dekonstrukcija povjesti u tom djelu, npr. za vrijeme Fillipea Lijepog Amerika kao jos nije bila otkrivena, nego se jos uvijek vjeruje da je zemlja ploca. Zatim svijet je u iscekivanju tri antikrista sa krizom na leđima i sest prstiju na nogama ...
:lol: :lol: :lol: sjajno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostrvo dana predjasnjeg - jest pomalo zahtjevno, no zanimljivo je kako otvara pogled u proslost i to kroz dobro prikazane likove. Mene je jezuita oborio s nogu :D

To glede Robinsona nisam citala, no podsjetio si me na knjigu "Petko ili limbovi pacifika" M. Tournier-a koji isto tako voli uzeti mit, poemu ili nesto trece i obradit je kroz roman. Dobro pise i on. Ajd sad iznenadi me i kazi da ne znas ko je pisac Belminator:D

Lijepi pozdrav ljubiteljima U.Ecca,
X - odoh se malo boxat sad ;)

B. - opisi na po 10 stranica!?? ahhhh... A ja mislila da je ta "sorta" izumrla :D
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

@ belminator

HVala ti puno za tumacenje. Ostrvo je potesko za citanje. Tebe je uzivanje pratiti, svi moji komplimenti. I ne smatram da sam pretjerao. Hvala ti jos jednom :-D :-D
Belminator

Post by Belminator »

Michel Tournier francuski knjizevnik znam, za njega su specificni i lajt- motivi. Kao sto si ti rekla voli obrađivati mitove i stalno se vracati nekim temama koje ga zaokupljuju, kao npr ona o zrcalnim blizancima Haru i Hadu... upoznat sam sa njegovim radom no ne bas nesto i zaokupljen sa njim...
Pa slazem se da raja ne obozavaju bas duge opise, retardiranje radnje statickim motivima, no ja sam ti uglavnom i samim diplomskim radom se odlucio i specijalizovao upravo za stilistiku, pa kao jedan stilista volim kada je sve to lijepo u detalje istancano i umjetnicki upakovano. Događaj iskreno i ne mora mi biti nesto poseban, najvise volim knjige gdje se ne desava nista specijalno, recimo porodicne sage poput Budenbronkovih od Tomasa Mana iz njemackog građanskog realizma ili poput Gogoljevih Mrtvih dusa iz ruskoga realizma. Ali ono sto također zahtijevam jeste bogato knjizevno znanje samoga autora.
Da Fuentes je sjajan i neces pogrijesiti ako Teru Nostru procitas, i ako je veoma opsezna ja sam je vec 4 puta procitao, negdje sam na internetu nalazio par odlomaka iz te knjige pa iskopam li ih opet postiracu ti ovde na forumu pa te mozda privuce i sam stil, jer Fuentes je sjajan zaista glede svega i veoma perverznan pisac.
Belminator

Post by Belminator »

_BaykoNoor_ wrote:@ belminator

HVala ti puno za tumacenje. Ostrvo je potesko za citanje. Tebe je uzivanje pratiti, svi moji komplimenti. I ne smatram da sam pretjerao. Hvala ti jos jednom :-D :-D
Nema na cemu drug, hvala tebi na komplimentima. :)
Pompadour

Post by Pompadour »

Profesore, profesore, ja samo da dodam da Eko nije doktorirao na kulturi nego na semiotici, nekako mi dodje bitno udariti medju izmedju to dvoje pa eto...nije da cijepidlacim, a mozda i jeste :-) . Ima li neko komentar na prvih desetak stranica Baudolina na "narodnom" jeziku? Citajuci Otvoreno djelo (Opera Aperta) otvara se citav jedan svijet kroz koji se i Eko da pribliziti. Nisam se nesto odusevila Tajanstvenim plamenom kraljice Loane mada ima sjajnih remniniscenicija (ljepota intredisciplinarnosti :-D ).

Uzdravlje 8)
Belminator

Post by Belminator »

Sreca tvoja da ti nisam profesor, smjesta bi ti upisao keca :x ... salim se :P ... Eco je, ako cemo vec da ulazimo u detalje, i ako se ne volim baviti necijom biografijom, ali Eco jeste profesor semiotike na univerzitetu u Bolonji, no nije diplomirao na semiotici. Eco je diplomirao na filozofiji, tacnije estetici, na univerzitetu Turin, a na temu estetskog u srednjem vijeku, nakon cega je radio kao urednik kulture na RAI-u i da vise ne idem u detalje jer zaista se ne volim baviti tuđim zivotom jer svaka biografija, posebno covjeka u Ecovim godinama nekako mi simbolira prolazak vremena a starosti se uzasavam :( , djeluje poremeceno znam, ali svakavih nas je na dunjaluku ebi ga...
Taj roman sto si spomenula "Baudolin" to je novi roman jel tako, nisam ga imao priliku, niti sad trenutno imam vremena citati ali cuo sam da se tu Eco vraca na temu o srednjem vijeku... zanima me, mogu ti reci, pa hajde ako si procitala ili pak kada ga procitas, ako jos nisi, reci kakvi su utisci pa kad budem imao vremena, tacnije oslobodim se neke literature koja mi je potrebna oko nekoga posla, pa da i tu knjigu dodam na spisak ovih sa kojim namjeravam da prezimim :zzzz:
Pozdrav :)
Hazarska_princeza

Post by Hazarska_princeza »

E bas mi je drago da se na ovom forumu raspravlja i o literaturi.

Jedno pitanje za Belminatora (ili bilo koga ko se razumije):
Da li si procitao "Hazarski recnik" Milorada Pavica?
To mi je jedna od najdrazih knjiga medutim nisam imala priliku da
procitam i muski dio, tako da nisam uspjela da saznam razliku, a voljela bih.
Pompadour

Post by Pompadour »

he he, profesore...cuj keca... :? tako li se podstice mladost na rad i ucenje, pa i u sali...lele...Nego, usvajam djelimicno, nije ni meni do pozitivizma, i onako ga ne podnosim. Baudolino nije "novo" djelo, posljednje je koliko me moj slabasni um sluzi, Tajanstveni plamen kraljice Loane. Glede ovog prvo pomenutog, cuj citala???, PROcitala :) i ne bih sad da elaboriram ovdje, to je tvoj posao :D nego srdacno preporucujem, volim te utopijske sarade (Eko se u gotovo svakoj knjizi vraca srednjem vijeku, zar ne?)...Sad, da imam vremena kao sto nemam citala bih je jos jednom pa da se nosimo bijeli dan do podne :D. Zivjeli,
Belminator

Post by Belminator »

Nekoliko Pavicevih djela, među kojima i Hazarski rijecnik, procitao sam cisto onako vlastitom voljom, kroz studije se nisam susreo sa njegovom literaturom tako da bi ti neki kavalitetniji sud o njemu mogao dati sigurno kolega sa odsjeka za knjizevnost naroda BiH jer oni rade koliko ja znam i pisce iz susjednih nam zemalja. Pa ukoliko je kolega kojeg licno poznajem, naravno njegov identitet nemam pravo ofirati, a oglasava se ovde, dakle posjeti li ovu temu i osjeti li se raspolozen bolje bi bilo da ti to on pojasni. A koliko ja znam, tacnije koliko se sjecam iz jednog Pavicevog interwjua, jer ja sam procitao samo muski primjerak, razlika je u jednom odlomku koji pokazuje to da muskarac svijet dozivljava van sebe, u svemiru, dok zena svemir nosi u sebi. Danas Hazarski rijecnik izlazi u jednom dijelu, samo u zenskom dok je muski dio ubacen u njega, valjda zbog ekonomike samog izdavastva. Jos sam negdje procitao Pavicevu izjavu gdje on to djelo objasnjava upravo na primjeru Uliksa kojeg sam ja naveo gore, jer u Uliksu, dakle muskom romanu, imas zenski kraj tacnije monolog Moly Bloom, koji također, sam naveo gdje ona pripovijeda kako su muskarci svinje, kako spava sa Leopoldovim friendovima, svestenikom itd... eto ne smijem dalje ulaziti u diskuiju o Pavicu jer bojim se da se ne provalim, i ovo sto sam napisao javi li se neko od kolega koji bolje poznaje Pavica i procitao je oba primjerka, lako me moze demantovati :oops:
Vjerovatno da cu u skorije vrijeme opet citati to djelo, citao sam ga prije 7 godina otprilike i znatno mi je potonulo u moru druge literature i to mahom obavezne koju sam iscitao nakon njega, tako da moram malo osvjeziti utiske...
Belminator

Post by Belminator »

Pa madame Pompadour mene su u srednjoj skoli jedinice insanom napravile, te tako ti ja imam dojam da je to vrlo efikasno sredstvo. No bez brige, buduce generacije osnovaca, srednjoskolaca a boga mi i studenata mogu komotno da odahnu jer kako sam jednom liku na raspravi o Faustu, ovde na forumu, vec rekao Belminator nikada nece biti profesor iz toga razloga sto jedan tako ozbiljan posao nije za neodgovornog covjeka poput mene... Dobro nisam se ja bas precizno izrazio Baudolino nije najnovije djelo ali obzirom da se, kada je Eco u pitanju, jos uvijek uveliko citaju Ime ruze i Fukoovo klatno koje su napisane negdje 1984, i ta se moze smatrati relativno novom, obzirom da je izdata 2001 god. Da Ecu je srednji vijek jako omiljena tema... Ok mlada damo poslusacu te i uvrstiti i tu knjigu na vec pomenuti spisak. Ma daj cuj moj posao, ja ovako s vremena na vrijeme ovde malo prodiskutujem i to najcesce sam sa sobom, obzirom da su ove teme gdje ej moj glas ( da se tako izrazim ) najcesci i najmanje posjecene, to mozes vidjeti i po broju ucitavanja. Sto je i razumljivo obzirom da raja koja citaju iz zabave a ne iz neke profesije uglavnom vole diskutovati na toj nekakvoj osnovnoj razini teme i ideje i sigurno da zadiranje u samu strukturu djela nije im posebno zanimljivo, mnogi koje ja znam misljenja su da sve ono lijepo samim time stice neku tehnicku dimenziju, mada se ne slazem sa tim. Mozda ces zato cesto i cuti da knjizevni su kriticari veliko zlo. Ok da ne duzim vise, znaci i ti ne gajis bas neko visoko misljenje o pozitivizmu, odnosno o proucavanju knjiz. djela na osnovu cinjenica iz autorovog zivota :shock:
Imas lijep pozdrav :) i nemoj da puno kontriramo jedno drugome jer ce jedva docekati da nas proglase novim forumskim parom, znas po onoj ko se tuce taj se voli :kiss:
Hazarska_princeza

#24 Ime ruze

Post by Hazarska_princeza »

Belminator wrote:Nekoliko Pavicevih djela, među kojima i Hazarski rijecnik, procitao sam cisto onako vlastitom voljom, kroz studije se nisam susreo sa njegovom literaturom tako da bi ti neki kavalitetniji sud o njemu mogao dati sigurno kolega sa odsjeka za knjizevnost naroda BiH jer oni rade koliko ja znam i pisce iz susjednih nam zemalja. Pa ukoliko je kolega kojeg licno poznajem, naravno njegov identitet nemam pravo ofirati, a oglasava se ovde, dakle posjeti li ovu temu i osjeti li se raspolozen bolje bi bilo da ti to on pojasni. A koliko ja znam, tacnije koliko se sjecam iz jednog Pavicevog interwjua, jer ja sam procitao samo muski primjerak, razlika je u jednom odlomku koji pokazuje to da muskarac svijet dozivljava van sebe, u svemiru, dok zena svemir nosi u sebi. Danas Hazarski rijecnik izlazi u jednom dijelu, samo u zenskom dok je muski dio ubacen u njega, valjda zbog ekonomike samog izdavastva. Jos sam negdje procitao Pavicevu izjavu gdje on to djelo objasnjava upravo na primjeru Uliksa kojeg sam ja naveo gore, jer u Uliksu, dakle muskom romanu, imas zenski kraj tacnije monolog Moly Bloom, koji također, sam naveo gdje ona pripovijeda kako su muskarci svinje, kako spava sa Leopoldovim friendovima, svestenikom itd... eto ne smijem dalje ulaziti u diskuiju o Pavicu jer bojim se da se ne provalim, i ovo sto sam napisao javi li se neko od kolega koji bolje poznaje Pavica i procitao je oba primjerka, lako me moze demantovati :oops:
Vjerovatno da cu u skorije vrijeme opet citati to djelo, citao sam ga prije 7 godina otprilike i znatno mi je potonulo u moru druge literature i to mahom obavezne koju sam iscitao nakon njega, tako da moram malo osvjeziti utiske...
Ok. Pokusat cu da nadem i muski dio.
U svakom slucaju hvala puno...
Post Reply