Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
-
ponosni
#1 Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Navedite nazive svih mjesta i krajeva koje poznajete, a da su preimenovana u zadnjih 100 godina u srpski/srpska. I napišite ako znate okolnosti preimenovanja (doseljenje stanovništva, rat, referendum...).
Stalno me buni kad vidim da se nešto što ima naziv Republika Srpska koristi za neki teritorij u BiH. Ja sam za to da se svatko zove kako hoće, ali ipak, pitam se nije li naziv Republika Srpska jednostavno srpska obrada starog naziva Hrvatska iz imena Republika Hrvatska... Jer logično bi bilo da se zove Srpska Republika, kako su se i zvale te njihove SAO, a ne AOS.
Kako je nastao naziv Republika Srpska? Ne samo da ta teritorijalna jedinica BiH teži biti država, iako je nastala na etničkom čišćenju, nego joj je i ime konstruirano tako da je trajno u funkciji posrbljivanja. Forsiranjem riječi srpski i srpska želi se vjerojatno dokazati i u podsvijest staviti da to nešto pripada Srbima/Srbiji. Zvuči nevjerojatno, ali može li to biti slučajno? Je li to moguće izvesti u 21. vijeku, u doba moderne tehnologije, pismenosti i memorije?
Kako je moguće da se pristaje na ovakav naziv u službenim dokumentima, a npr. Makedoniji se ne da to ime, jer postoji i grčka Makedonija, iako Makedonija odavno nosi svoje ime? I onima koji se žele izjašnjavati kao Bošnjaci ili Bosanci to se osporava s raznim argumentima. Ali Srpska je neupitna.
Što čuješ kada ti zazvoni u uhu Republika Srpska? Ja čujem nepravdu, zločin, klanje, silovanje...
Čujem svjetsku sramotu i sramim se što sam čovjek.
I sramim se što ulazimo u takvu nemoralnu i pokvarenu Europu.
I zato, za kraj, pozdrav svima iz prijateljske države Republike Hrvatske i uz video spot Vatrogasaca:
Stalno me buni kad vidim da se nešto što ima naziv Republika Srpska koristi za neki teritorij u BiH. Ja sam za to da se svatko zove kako hoće, ali ipak, pitam se nije li naziv Republika Srpska jednostavno srpska obrada starog naziva Hrvatska iz imena Republika Hrvatska... Jer logično bi bilo da se zove Srpska Republika, kako su se i zvale te njihove SAO, a ne AOS.
Kako je nastao naziv Republika Srpska? Ne samo da ta teritorijalna jedinica BiH teži biti država, iako je nastala na etničkom čišćenju, nego joj je i ime konstruirano tako da je trajno u funkciji posrbljivanja. Forsiranjem riječi srpski i srpska želi se vjerojatno dokazati i u podsvijest staviti da to nešto pripada Srbima/Srbiji. Zvuči nevjerojatno, ali može li to biti slučajno? Je li to moguće izvesti u 21. vijeku, u doba moderne tehnologije, pismenosti i memorije?
Kako je moguće da se pristaje na ovakav naziv u službenim dokumentima, a npr. Makedoniji se ne da to ime, jer postoji i grčka Makedonija, iako Makedonija odavno nosi svoje ime? I onima koji se žele izjašnjavati kao Bošnjaci ili Bosanci to se osporava s raznim argumentima. Ali Srpska je neupitna.
Što čuješ kada ti zazvoni u uhu Republika Srpska? Ja čujem nepravdu, zločin, klanje, silovanje...
Čujem svjetsku sramotu i sramim se što sam čovjek.
I sramim se što ulazimo u takvu nemoralnu i pokvarenu Europu.
I zato, za kraj, pozdrav svima iz prijateljske države Republike Hrvatske i uz video spot Vatrogasaca:
- osa
#2 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
e zemljak, zemljak, pa nije li i kod nas sve hrvatsko, do apsurda.
- ružmarin-a
#3 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Zove se tako, da ne bi nakon prekida braka iz interesa sa Federacijom joj mijenjala prezime
baš, fakat s predumišljajem urađeno
nisu ni Vojvodina ni Kosovo republike bile u Srbiji
(ja se sjetim žene, koja je bila bosanka, ali tokom trajanja rata u BiH, sjedeći u frizerskom salonu u Srbiji, kod muslimanke, naglasila prkosno da ona nije iz Bosne, već iz Republike Srpske ili srpske republike, ne znama kako su je vabili tada i da više nije Bosanka, da je alergična kad joj se to kaže...mene je uhvatila jeza kao tinejdžerku tada, vidjela sam joj mržnju u očima, i zaista...šta reći)
baš, fakat s predumišljajem urađeno
nisu ni Vojvodina ni Kosovo republike bile u Srbiji
(ja se sjetim žene, koja je bila bosanka, ali tokom trajanja rata u BiH, sjedeći u frizerskom salonu u Srbiji, kod muslimanke, naglasila prkosno da ona nije iz Bosne, već iz Republike Srpske ili srpske republike, ne znama kako su je vabili tada i da više nije Bosanka, da je alergična kad joj se to kaže...mene je uhvatila jeza kao tinejdžerku tada, vidjela sam joj mržnju u očima, i zaista...šta reći)
-
ponosni
#4 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Pozdrav svima!
@osa
Ako je Kostajnica s dvije strane granice, normalno da se mora napraviti razlika, pa je nazvana Hrvatska Kostajnica. Ili imamo i Hrvatski Leskovac, itd.
Najčudnija stvar je bio naziv Hrvatska zajednica Herceg Bosna, ali to je iza nas. A bar se ni to nije zvalo Hrvatska Republika Herceg Bosna, jer bi tek onda bila zbrka
Ali čekaj malo, neka se nitko ne ljuti i ne vrijeđa, ali stekao sam dojam da je tih preimenovanja u "srpska" u zadnjem ratu bilo dosta, a tako i u ranijim periodima. Srpska sjeverna palanka (Grenland), Srpska južna planka (Australija), Republika Srpska, srpski Bog, itd.
@osa
Ako je Kostajnica s dvije strane granice, normalno da se mora napraviti razlika, pa je nazvana Hrvatska Kostajnica. Ili imamo i Hrvatski Leskovac, itd.
Najčudnija stvar je bio naziv Hrvatska zajednica Herceg Bosna, ali to je iza nas. A bar se ni to nije zvalo Hrvatska Republika Herceg Bosna, jer bi tek onda bila zbrka
Ali čekaj malo, neka se nitko ne ljuti i ne vrijeđa, ali stekao sam dojam da je tih preimenovanja u "srpska" u zadnjem ratu bilo dosta, a tako i u ranijim periodima. Srpska sjeverna palanka (Grenland), Srpska južna planka (Australija), Republika Srpska, srpski Bog, itd.
- osa
#5 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
recimo hrvatska vojska, pa pobogu čija bi drugo u hrvatskoj i bila zašto nije vojska hrvatske, o telekomu, elektroprivredi, silnim sportskim društvima, televiziji da ne govorim. da se razumijemo nemam ja ništa protiv ovakvih naziva, ali čemu gledati u tuđe dvorište kad je i naše slično.ponosni wrote:Pozdrav svima!
@osa
Najčudnija stvar je bio naziv Hrvatska zajednica Herceg Bosna, ali to je iza nas. A bar se ni to nije zvalo Hrvatska Republika Herceg Bosna, jer bi tek onda bila zbrka![]()
-
ponosni
#6 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
@osa
Hvala što mi otvaraš oči. Možda si u pravu, ali nije mi to isto.
Ime organizacije, ili tvrtke od nacionalnog značaja je jedno, a ovo je drugo.
To je uobičajeno u svijetu, ako ćemo se ravnati po svijetu.
Čak se i društvo sakupljača markica zove po imenu zemlje iz koje dolazi, ili društvo sportaša, ili ljubitelja ptica.
Iskreno govoreći, može se reći da su Srbi u BiH "uspjeli", a Hrvati nisu (bez obzira na kronologiju tko je počeo prvi), a da smo se mi (Hrvati) i oni (Srbi) pokazali kao ista govna.
Ili se pokušati opravdati i reći da su Hrvati vidjeli da će se BiH raspasti ili reći i da je ni mnogi Hrvati nisu voljeli, pa su se htjeli i oni pripojiti Hrvatskoj da budu jednom mirni.
Bez obzira koliko volim svoj narod, pokušavam shvatiti i razloge drugih strana.
Ipak, nije mi poznato i da su Hrvati na razini gradova u BiH mijenjali nazive u "hrvatski".
Možda nisu imali priliku?
Zna li itko što o tome je li bilo pokušaja dok je bilo prilike?
I neka netko nabroji imena takvih nasilno pohrvaćenih naziva gradova, sela, mjesta i posrbljena imena takvih srpskih gradova, imena, sela.
Čak se i društvo sakupljača markica zove po imenu zemlje iz koje dolazi, ili društvo sportaša, ili ljubitelja ptica.
Iskreno govoreći, može se reći da su Srbi u BiH "uspjeli", a Hrvati nisu (bez obzira na kronologiju tko je počeo prvi), a da smo se mi (Hrvati) i oni (Srbi) pokazali kao ista govna.
Ili se pokušati opravdati i reći da su Hrvati vidjeli da će se BiH raspasti ili reći i da je ni mnogi Hrvati nisu voljeli, pa su se htjeli i oni pripojiti Hrvatskoj da budu jednom mirni.
Ipak, nije mi poznato i da su Hrvati na razini gradova u BiH mijenjali nazive u "hrvatski".
Možda nisu imali priliku?
I neka netko nabroji imena takvih nasilno pohrvaćenih naziva gradova, sela, mjesta i posrbljena imena takvih srpskih gradova, imena, sela.
-
ponosni
#7 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
[quote="ponosni"]
quote]
Evo našao sam da ta organizacija zapravo stvarno zvala Hrvatska Republika Herceg Bosna.
Sranje.
Mislim da je potreban novi post na ovu temu, jer sam sve zabrljao.
Mislim da naziv Hrvatska Republika Herceg Bosna može biti jednog dana ponovo aktualan ali tek ukoliko se svi stanovnici BiH (svi narodi) odluče svojom voljom ujediniti s Hrvatskom na konfederalnom principu, uz obrazloženje da je Herceg Bosna stari naziv za Bosnu i Hercegovinu.
A to će uz našu nesavjest i netoleranciju biti nikada. Eto, baš sam tražio lisicu a istjerao medvjeda.
Zašto ujediniti? Zbog geografskih razloga, jer zbog političkih neće.
Dakle, pitanje je: nađite gradove i sela koja se u BiH odnedavna (navedite godinu od prilike) po novome zovu Hrvatski i Srpski.
quote]
Evo našao sam da ta organizacija zapravo stvarno zvala Hrvatska Republika Herceg Bosna.
Sranje.
Mislim da je potreban novi post na ovu temu, jer sam sve zabrljao.
Mislim da naziv Hrvatska Republika Herceg Bosna može biti jednog dana ponovo aktualan ali tek ukoliko se svi stanovnici BiH (svi narodi) odluče svojom voljom ujediniti s Hrvatskom na konfederalnom principu, uz obrazloženje da je Herceg Bosna stari naziv za Bosnu i Hercegovinu.
A to će uz našu nesavjest i netoleranciju biti nikada. Eto, baš sam tražio lisicu a istjerao medvjeda.
Zašto ujediniti? Zbog geografskih razloga, jer zbog političkih neće.
Dakle, pitanje je: nađite gradove i sela koja se u BiH odnedavna (navedite godinu od prilike) po novome zovu Hrvatski i Srpski.
-
ponosni
#8 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Ma shvatio sam a se sve dublje zapetljavam.
@osa dobro si me sredio.
Ono sa nazivom Hrvatska Republika Herceg Bosna bilo je dobronamjerno neka se netko ne nađe uvrijeđen. Odlazim s foruma i neću vas više gnjaviti.
Jebi ga.
@osa dobro si me sredio.
Ono sa nazivom Hrvatska Republika Herceg Bosna bilo je dobronamjerno neka se netko ne nađe uvrijeđen. Odlazim s foruma i neću vas više gnjaviti.
Jebi ga.
-
ponosni
#9 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
recimo hrvatska vojska, pa pobogu čija bi drugo u hrvatskoj i bila zašto nije vojska hrvatske, o telekomu, elektroprivredi, silnim sportskim društvima, televiziji da ne govorim. da se razumijemo nemam ja ništa protiv ovakvih naziva, ali čemu gledati u tuđe dvorište kad je i naše slično.[/quote]osa wrote:
Znači, ako bi pisao Vojska Hrvatske, Nogometni savez Hrvatske, i sl. to bi bilo poštenije (svi građani, ne samo Hrvati) i točnije? To je ipak stvar pravopisa. Riječ Hrvatska je imenica i hrvatska je pridjev. Zatim ne kaže li se vinski ocat, a ne ocat od vina, ili violinski ključ, a ne ključ (od) violine, itd. Osa, ne kaže li se mađarski ples, ili ples Mađarske? Ciganska muzika, ili muzika Cigana?
Prepuštam temu drugima, ja odlazim u povijest kako sam i rekao u ranijem postu.
Odgovaram jedino na privatne poruke ako ih bude.
Mirno raspravljajte i budite mi dobri
- karanana
#10 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
ponosni, neces sada naci niti jedan grad ni mjesto sa tim prefixom. a poslije rata ih je bilo mnogo sa prefixom srpski, ali je cini mi se ashdown sve poukidao, sve osim imena entiteta. a bili su koliko se ja sjecam: srpski brod, srpsko sarajevo i sve opstine unutar toga grada su imale prefix srpski, srbinje (foca), srbobran (donji vakuf - oslobodjen prije kraja rata tako da se staro ime vratilo samim oslobadjanjem), knezevo (kulen vakuf - ovo se i dalje zove knezevo, valjda zato jer nikon ne vrijedja). ima i mjesto u posavini negdje okolo broda koje se zove srbac. nisam 100% siguran ali mislim da se ovo mjesto tako zvalo i prije rata.
eto, to je bilo. ne znam da se i na sta stavljalo od gradova prefix hrvatski, osim na imena sportskih timova i drustvenih/javnih preduzeca koja su bila na teritoriji pod kontrolom hvo-a.
i sta je poenta svega ovoga?
eto, to je bilo. ne znam da se i na sta stavljalo od gradova prefix hrvatski, osim na imena sportskih timova i drustvenih/javnih preduzeca koja su bila na teritoriji pod kontrolom hvo-a.
i sta je poenta svega ovoga?
- osa
#11 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
ima primjera, recimo gornji vakuf nazvaše hrvatskim imeno uskoplje.ponosni wrote:@osa
Ipak, nije mi poznato i da su Hrvati na razini gradova u BiH mijenjali nazive u "hrvatski". Možda nisu imali priliku?
- karanana
#12 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
da, u pravu si. sjetih se te greske neki dan ali je nisam ispravio.TreeHugger wrote:
Knezevo se prije rata zvalo Skender Vakuf, a ne Kulen Vakuf, i da Srbac se i prije rata tako zvao.
a u mjesanim hrvatsko/bosnjackim zajednicama je napravljen kompromis sa povlakom: gornji vakuf-uskoplje, prozor-rama....
-
mostarac
#13 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
strasno bitna tema. predlazem da joj se dodjeli naziv "ne propusti"
I dok se mi bavimo tako vaznim stvarima, oni nam iz kornera upucuju centarsut za PDV od 23%, al to je nebitna stvar.
I dok se mi bavimo tako vaznim stvarima, oni nam iz kornera upucuju centarsut za PDV od 23%, al to je nebitna stvar.
- osa
#14 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
kupuj u hrvatskoj dobit ćeš povrat pdv-a.mostarac wrote:strasno bitna tema. predlazem da joj se dodjeli naziv "ne propusti"
- BSn
#15 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Cisto s historijsko stajalista, interesuje me kad je Tomislavgrad imenovan tim nazivom?
- karanana
#16 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
meni je na zalost bitno hoce li mi se mjesto zvati srpsko, hrvatsko, bosnjacko....nesto.......moram to da znam jer mi odasilje poruku jesam li pozeljan ili nepozeljan i da li tu pripadam ili ne.
ne znam da li se tomislavgrad prije duvna zvao tomislavgrad, ali najnovija promjena se desila 90-91.
ne znam da li se tomislavgrad prije duvna zvao tomislavgrad, ali najnovija promjena se desila 90-91.
- BSn
#17 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
karanana wrote:meni je na zalost bitno hoce li mi se mjesto zvati srpsko, hrvatsko, bosnjacko....nesto.......moram to da znam jer mi odasilje poruku jesam li pozeljan ili nepozeljan i da li tu pripadam ili ne.
Danke. Znaci prije rata, ipak.
- osa
#18 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
prvi put mislim 1925 kad je u čast sina kralja aleksandra tako nazvan (kažu s figom u džepu jer se mislilo na prvog hrvatskog kralja koji je krunjen na duvanjskom polju), nakon 2. sv. rata vraćeno je ime duvno, pa ponovo pred rat ime tomislav grad, izvorno ime je duvno.BSn wrote:Cisto s historijsko stajalista, interesuje me kad je Tomislavgrad imenovan tim nazivom?
-
goran5
#19 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Navedite nazive svih mjesta i krajeva koje poznajete, a da su preimenovana u zadnjih 100 godina u srpski/srpska. I napišite ako znate okolnosti preimenovanja (doseljenje stanovništva, rat, referendum...).
Kako je nastao naziv Republika Srpska? Ne samo da ta teritorijalna jedinica BiH teži biti država, iako je nastala na etničkom čišćenju, nego joj je i ime konstruirano tako da je trajno u funkciji posrbljivanja. Forsiranjem riječi srpski i srpska želi se vjerojatno dokazati i u podsvijest staviti da to nešto pripada Srbima/Srbiji. Zvuči nevjerojatno, ali može li to biti slučajno?
Je li to
Druze u BiH ti je sve preimenovano i kod Srba i kod Hrvata i kod Bosnjaka.
Srbi: Foca = Srbinje ( ukinuto ) , Knezevo = Skender Vakuf , Stara Mahala u BL cini mi se Obilicevo
Ulice imas od Draze Mihajlovica , Kralja Petra Karadjordjevica Ujedinitelja pa sve do starih partizanskih imena itd (malo nespojivo ).
Hrvati: Siroki Brijeg = Listica , Tomislav Grad = Duvno , Hr. dio opcine Jablanica = Prozor -Rama itd.
Bosnjaci : Uglavnom se svodi na preimenovanja ulica i javnih objekata
At Mejdan = park Cara Dusana , ul.Zelenih Beretki = ul.JNA , Put Mladih Muslimana = Sarajevska zaobilaznica , Zmaja od Bosne = Radomira Putnika , Bosanski Kult.Centar = Kult. Centar Djuro Djakovic itd.
Mislim ne pokusavaj upamtiti izgubit ces se
-
Vukašin
#20 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Srbcu je izvorno ime Svinjar. Srbac je tek od 1933. godine.TreeHugger wrote:Srbac se i prije rata tako zvao.
-
niiip
#21 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Joj Vukashine , ja mislio ti se zaje...es ! Ono fakat istina hahahaVukašin wrote:TreeHugger wrote:Srbac se i prije rata tako zvao.
Srbcu je izvorno ime Svinjar. Srbac je tek od 1933. godine.![]()
- osa
#22 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
nije li to tek provokacija prema sugrađanima islamske vjeroispovjesti.Vukašin wrote:Srbcu je izvorno ime Svinjar. Srbac je tek od 1933. godine.TreeHugger wrote:Srbac se i prije rata tako zvao.![]()
-
oldplague
#23 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
Pokušaj nacionalnog pomirenja. Ako se ne varam, ideja nastala u glavi Maksa Luburića.Ulice imas od Draze Mihajlovica , Kralja Petra Karadjordjevica Ujedinitelja pa sve do starih partizanskih imena itd (malo nespojivo ).
-
Orbini
#24 Re: Ime Republika Srpska i sve nove Srpske
To je politika. Navodno asicijacija na turski period i turska imena naselja. A sam Beograd ima i dalje Karaburmu,Tas-majdan, Adu Ciganliju, Kalemegdan,... a kao u Banjaluci ce da ispravljaju istoriju revnosnije negoli u prijestonici.TreeHugger wrote:goran5 wrote:Srbi: Foca = Srbinje ( ukinuto ) , Knezevo = Skender Vakuf , Stara Mahala u BL cini mi se Obilicevo
Ulice imas od Draze Mihajlovica , Kralja Petra Karadjordjevica Ujedinitelja pa sve do starih partizanskih imena itd (malo nespojivo ).
Obilicevo u Banjaluci se prije zvao Mejdan, a Lazarevo se zvao Budzak, mada ih i dalje svi Banjalucani zovu starim imenima. Nova imena ce da zazive tek kod novijih generacija, ljudi su navikli na stara, a navike se nije lako rijesiti
To je politika zastrasivanja i kulturniji nastavak etnickog ciscenja. Uzmi napr. imena ulica,.. u vecini naselja sa srpskom vecinom i dalje su normalna imena poput: Prijedorska, prigradski put, zeljeznicka, Stevana Mokranjca, Jovana Cvijica,.... a u naseljima sa prijeratnim vecinskim muslimanskim stanovnistvom se ulice obavezno zovu: Stefana Decanskog, popa Urosa, srpskih junaka, brace Jugovica, vojvode Pece, Od Zmijanja Rajka,...
To ti je sa namjerom da se ogadi ne samo povratak nego i povrat imovine.
- Mx