ime bebe

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Neposlusna

#501 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

zvončica5 wrote:Nikad mi nije bilo jasno kako neko može dati djetetu ime poput Srđan, Suzana, Nenad
Suzana u sustini i nije lose, jedino sto mi se ne svidja sto se ime odma od pocetka skrati pa se na kraju svede na Suza ili Zana.
neprilagodjena

#502 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Meni je Arsen ljepo ime.
Secer_033

#503 Re: ime bebe

Post by Secer_033 »

Neposlusna wrote:Secer, samo gledaj svoj plan i pusti sta narod govori. :-D

Zasto bi ime Alija bilo muslimansko a npr. Luna ne. U ostalom, covjek cini ime a ne ime covjeka.

Moja malena se zove Luena i svi su znali kakva sam ja tvrdoglava sto se imena tice, tako da nije niko nista ni predlagao. Najvaznije je da se ja i muz slozimo oko imena, a sta drugi pricaju. Boli me .............. :lol:

Posto sam sad opet trudna i ocekujemo sada pisonju, mnogo se hvataju za glavu kakvo cemo ime da mu damo. :-) :lol:
Molim te javi mi, jedva cekam da cujem. Cula sam za ime Luana (i love it) ali Luena prvi put cujem. Prelijepo je :D
StupskaBitanga

#504 Re: ime bebe

Post by StupskaBitanga »

Meni je lijepo žensko ime Emona (Ljubljana) i Atina
Muško Leon i Armin
Mr. Brightside

#505 Re: ime bebe

Post by Mr. Brightside »

StupskaBitanga wrote:Meni je lijepo žensko ime Emona (Ljubljana) i Atina
Muško Leon i Armin
ovo drugo :thumbup:
;-)
Neposlusna

#506 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

Secer_033 wrote:

Zasto bi ime Alija bilo muslimansko a npr. Luna ne. U ostalom, covjek cini ime a ne ime covjeka.

Moja malena se zove Luena i svi su znali kakva sam ja tvrdoglava sto se imena tice, tako da nije niko nista ni predlagao. Najvaznije je da se ja i muz slozimo oko imena, a sta drugi pricaju. Boli me .............. :lol:

Posto sam sad opet trudna i ocekujemo sada pisonju, mnogo se hvataju za glavu kakvo cemo ime da mu damo. :-) :lol:
Molim te javi mi, jedva cekam da cujem. Cula sam za ime Luana (i love it) ali Luena prvi put cujem. Prelijepo je :D
Javicu sigurno kad se pisonja rodi.

A moja Luena je trebala u stvari biti Luana, ali dva mjeseca prije poroda ovde Holandski princ dobije curicu i dadne joj ime Luana, tako da smo mi srednje slovo promijenili, nismo bas htjeli da bude kao da ih kopiramo.

Jeste li se vi vec odlucili oko imena?
Neposlusna

#507 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

:D
Muško Leon i Armin
I meni se svidja Leon, ali muz nece ni da cuje. Kolega mu se zove Leon pa kaze nece da ga podsjeca na njega.
semmy

#508 Re: ime bebe

Post by semmy »

Neposlusna wrote::D
Muško Leon i Armin
I meni se svidja Leon, ali muz nece ni da cuje. Kolega mu se zove Leon pa kaze nece da ga podsjeca na njega.

leon :thumbup:

musko - Adi
zensko - Tajra
Secer_033

#509 Re: ime bebe

Post by Secer_033 »

Neposlusna wrote:
Secer_033 wrote:

Javicu sigurno kad se pisonja rodi.

A moja Luena je trebala u stvari biti Luana, ali dva mjeseca prije poroda ovde Holandski princ dobije curicu i dadne joj ime Luana, tako da smo mi srednje slovo promijenili, nismo bas htjeli da bude kao da ih kopiramo.

Jeste li se vi vec odlucili oko imena?
Pa ti u Holandiji? I ja zivim u NL. Sjecam se kad je princ maloj dao ime Luana, sjeti se moje komsinice, ona se zvala Luan, i to ime mi je lijepo. Ja nisam trudna, valja mi prvo naci momka pa onda sve ostalo. nego mi zanimljiva tema. Malo, malo cujem neko cudno nase ime pa se pitam sta su im roditelji mislili kad su ima davali imena.
Neposlusna

#510 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

Vidi se da mi ovi importirani Holandjani imamo ukusa oko davanja imena djeci. :D :D
Bellydancesuperstar

#511 Re: ime bebe

Post by Bellydancesuperstar »

znam ja jedno muško ali ne govorim nikome, možda mi zatreba. :D (kakve sam sreće, trebat će mi :D a i tako je malo muških neutralnih a da su lijepa)
sad kad sam se sjetila tog imena, sad se ne bih bunila da je opet muško, barem se ne bih gnjavila s imenom :lol:
BSn

#512 Re: ime bebe

Post by BSn »

Svidjaju mi se kratka imena (tri, cetiri slova), al nikako ovi nadimci-imena tipa Ado, Adi, Huso...

Favorit zenska imena: Mia, Ena, Ema, Ines, Maja. (mada je ovo vec izlizano).
Suzana je lijepo ime, al mi nekako previse depresivno :roll:
Šošana isto pravo lijepo ime, al nekako nezgrapno zvuci kod nas.
Musko mi je i ljepse i zvucnije Lav, nego Leo.

Inace su mi arapska imena pravo lijepa i zvucna. :)
Samo da ne pocnu davati turska. Trostruki prelom jezika dok izgovoris.

@Neposlusna, cije je ime Luena? Mislim, znam da je tvoje kcerke :D , al iz kojeg jezika i sta znaci?
Neposlusna

#513 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

BSn wrote:@Neposlusna, cije je ime Luena? Mislim, znam da je tvoje kcerke :D , al iz kojeg jezika i sta znaci?

Vjeruj mi, stvarno ne znam.
Znam da je Luana porijeklom Njemacno ime, isto kao i Luan. Ali posto smo se mi predomislili i dali joj ime Luena umjesto Luana, porijeklo ti ne bih znala reci.

Sveznani Google kaze da u Angoli postoji grad pod tim nazivom. :lol:
Bellydancesuperstar

#514 Re: ime bebe

Meni se čini da je situaciji s imenima u Sarajevu katastrofa. Ima nekoliko imena koja se no stop vrte i sve inačice tog imena. Također izmišljena ko fol neutralna imena koja da prostite zvuče jadno.

Ajla, Alina, Ajlin ....blabla
Sara, Sajra, Sarina, Zerina...isto ime
Lejla, Lajla, opet Ajla...blabla
Emir, Amir, Amar....

ZAŠTO POBOGU SVI MORAJU IMATI ISTA IMENA??? U čemu je problem???

Sad me popljute, ali ja kad vidim popis dječjih imena u igraonici ili u parku kad ih rodbina zove, vidim kako ljudi nemaju uopće mašte i kako su opterećeni što će drugi reći pa ajde neka je neko već prihvaćeno ime.
Bambi_na_kofeinu

#515 Re: ime bebe

Post by Bambi_na_kofeinu »

Bellydancesuperstar wrote:Meni se čini da je situaciji s imenima u Sarajevu katastrofa. Ima nekoliko imena koja se no stop vrte i sve inačice tog imena. Također izmišljena ko fol neutralna imena koja da prostite zvuče jadno.
Pa ne bih rekla da je to slučaj samo sa Sarajevom i našim prostorima a i ne čini mi se da ima toliko veze sa opterećenošću šta će ko reći.
U Italiji su i dalje najčešća imena tipa Giulia, Sofia, Alessandro...
U Francuskoj Lucas, Emma, u Njemačkoj Alexander i Marie, u Americi i dalje najčešća imena tipa Jacob, Michael, Emily, Elisabeth...

Možda se ljudima prosto ne da izražavati maštovitost tako što će dijete nazvati Peaches Honeyblossom, Maddox, Shiloh i Sin :D
velikibrnjo

#516 Re: ime bebe

Post by velikibrnjo »

Bellydancesuperstar wrote:Meni se čini da je situaciji s imenima u Sarajevu katastrofa. Ima nekoliko imena koja se no stop vrte i sve inačice tog imena. Također izmišljena ko fol neutralna imena koja da prostite zvuče jadno.

Emir, Amir, Amar....

Sad me popljute, ali ja kad vidim popis dječjih imena u igraonici ili u parku kad ih rodbina zove, vidim kako ljudi nemaju uopće mašte i kako su opterećeni što će drugi reći pa ajde neka je neko već prihvaćeno ime.
Znas ne moraju svi imati ista imena, ali svi zele LIJEPA imena
pa bolje da ti dijete ima lijepo ime, taman ih bilo jos 4 u ulici s istim imenom
nego da ga obiljezis do kraja zivota

znam milion Emira, Amira, ali to mi je ime uvijek lijepo (Princ, zapovjdnik, vladar)
Bolje da si Amar i Emir, nego hulio julio kevin dzastin itd
E tako je i sa lejlom, lajlom, sarom bla bla
Lejla je lijepo ime, ima ih milion, ali bolje Lejla nego lijanad andrijana koreana dzulijana i sve neke izvedenice
I nek se ovi gore uvrijede ali ja ne mogu zamisliti dijete s nekakvim cudnim holandskim, svedskim, kineskim imenima, vamo prezime ic vic itd :-)
mzungu

#517 Re: ime bebe

Post by mzungu »

Emir, Amir, Amar....

Jadno :roll:

Kcerka mi nosi jedno od ovih imena gore, meni najljepse na svijetu. Nema potrebe da te mi pljujemo...
Mis mekinjas

#518 Re: ime bebe

Post by Mis mekinjas »

Vidim Sara ime baš svi vole.
Lijepo, ali zapravo bezze. :roll:
zelenashica

#519 Re: ime bebe

Post by zelenashica »

Emir, Amir, Amar....

I moje si okačio/okačila :shock: :D neka si ba,samo ima jedan problem....

Nimalo me ne zanima tvoje mišljenje! :lol:
Neposlusna

#520 Re: ime bebe

Post by Neposlusna »

Ja ne razumijem zasto curu napadate, dala je samo svoje misljenje, a vi se odma osjecate prozvani. Bez veze stvarno.
neprilagodjena

#521 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Djaba napadate curu :roll: :roll:

Ima pravo da napise svoje misljenje!
metar_drva

#522 Re: ime bebe

Post by metar_drva »

udarila na ego, pa sad treba vratit stostruko :D
žuti

#523 Re: ime bebe

Post by žuti »

haris, emir, hamza

sve najljepse :)
Bellydancesuperstar

#524 Re: ime bebe

Nisam ja rekla da su to ružna imena, samo kažem da su stvarno prečesta.

Iako ne kažem da ne postoji mogućnost da baš ja svoju kćerku nazovem Sara :lol:
ali nakon što čujem da je svaka druga, mislim da ipak neću koliko god mi to ime odgovaralo iz više razloga.
Secer_033

#525 Re: ime bebe

Post by Secer_033 »

Bellydancer upravu si. Meni su se prije svidjala imena Sara, Jasmina i lejla ali kod nas 80% djevojaka se tako zovu tako da su mi ta imena izlizana. Ajla mi se svidja ali ima Ajlica u mom uzem krugu pa bi bilo glupo dati ta imena.

Hamza mi je uzasno ime. Godinama ga slusam i jos uvijek mi para usi. Isto kao Ajsa, Fatma i Harun. Merima mi se prije ni malo nije svidjalo, u zadnje vrijeme mi bas lijepo ime.

Mislim da ce nasoj raji u buducnosti sve teze biti dati fino ime svojoj djeci. Iako su imena Ajla, Lejla, Amra, Amela itd popularna, svako ima bar nekoga u familiji ili u raji sa takvim imenom. Posto su imena kao Mukelefa, Sefika, Mukadesa, Sabahudin malo staromodna (cak se i neke nane i dede tako ne zovu) a hocemo djeci da damo fino, lijepo ime moramo izmIsljati imena. Po mogucnosti neka neutralna imena jer ne bi htjeli da nam dijete poprijeko gledaju zato sto je katolik, musliman ili pravoslavac. Zalosno, ali sto jest, jest.

Za nasu dijasporu je sve to teze jer nasi moraju izabrati imena koja su lagana za izgovorit, a i napisati. Zivim preko 15 godina u holandiji i jos uvijek mi ne znaju izgovoriti ime.

Nasi su ovdje sad poceli davati imena poput Nadia. Dosta marokanki, alzirki, i antilijanki se tako zovu a svaka druga k***a da izvinete.
Post Reply