Iz Dalmacije sam.
Planiram doći u Sarajevo već duže vrijeme. I doć ću.
Nažalost samo na jedan dan.
Točnije od 1h do 20h.
Šta obavezno moram posjetit u to malo vremena.
.....vi ste moj turistički vodić.
Beg_Babic wrote:1 sat je vrijeme rucka-obavezno cevapi (ne u zelji),pite,dolme ili nesto tako........
Eh sad ako volis tu je posjeta Katedrale (malo slikanja),Sebilja,Begove,careve dzamije,odes na zmajevac (imas odlican pogled na grad),malo prohodas po carsiji....tako nekako![]()
![]()
![]()
http://www.sarajevo-tourism.com/bos/default.wbspkotoriban wrote:Ovako.
Iz Dalmacije sam.
Točnije od 1h do 20h.
Compos_Sui wrote:http://www.sarajevo-tourism.com/bos/default.wbspkotoriban wrote:Ovako.
Iz Dalmacije sam.
Točnije od 1h do 20h.
Compos_Sui wrote:a sto se tice kahveotidji u "Morića han"...u blizini sebilja na Bascarsiji..mozes tu pitati da te neko uputi (mi smo jako gostoljubiv narod pa ce ti svatko pomoci
)
pa Bascarsiju moras obici..citav Stari grad ustvarikotoriban wrote:
tu ima mali milion inf. mogu tjedan dana razgledavat'.
mene zanima, po vama, što je najbolje.
vi stvano dalmatinci volite Sakotoriban wrote:Ovako.
Iz Dalmacije sam.
Točnije od 1h do 20h.
Eborg wrote:Ma da ne zbunimo chovjeka s tako opcenitim natuknicama...U svakom sluchaju dobrodoshao/la u nashu zemlju!![]()
Elem,mislim da je najpametnije da se prebacish do Alipashine dzhamije u Titovoj.Od te tachke pjeshke samo pichish prema Bashcharshiji nekih 10 min. (pitaj nekoga da ti pokazhe smjer).Tako cesh proci Predsjednishtvo,Vjechnu vatru i uci u Ferhadiju.Tu opet samo pravo i proci cesh park,,Novu pravoslavnu crkvu,Katedralu,Begovu dzhamiju i doci do Bashcharshije.
Shto se jela tiche pita je tradicionalno najbolja u buregdzhinici "Bosna",dok bih ti cevape preporuchio u "Mrkvi ili u "Petici" kod Haseta (kada dodjesh na saaaaaami kraj te duge ulice bit cesh pred jednom dzhamijom.Lijevo ti je Sebilj (nahrani golubove!) a ti idi desno pored shadrvana (fontane) i uci cesh u ulichicu gdje su restorani i sve ove nabrojane buregdzhinice,cevabdzhinice i ashchnice.Tu je odmah pored i Vijecnica.U svakom kaficu na Bashcharshiji trazhi "tursku kahvu" i dobit cesh dzhezvicu (mislim da je to najjache u Travniku,dobijesh josh cigaru i rahat-lokum uz to
).
Kada ti to dosadi pitaj nekoga da ti pokazhe smjer prema obali Miljacke.Kroz par ulichica cesh doci na obalu i onda idi suprotnim smjerom nego do tada...Da malo vidish i austro-ugarske gradjevine.Proci cesh Narodno pozorishte,Prvu Gimnaziju,Likovnu akademiju,Pravni fakultet i doci na Skenderiju (veliki plato).I onda vidish tachku s koje si krenuo-Alipashinu dzhamiju...
![]()
Dalje bih preporuchio Vrelo Bosne poshto pretpostavljam da si sa svojim autom.
DaysleepeR wrote:a guy from rolling fish town
MK Rolling Fish Kotoriba
Amazonka27 wrote:vi stvano dalmatinci volite Sakotoriban wrote:Ovako.
Iz Dalmacije sam.
Točnije od 1h do 20h.
.....vi ste moj turistički vodić.Ja sam upoznala jednu splicanku na netu...igrale yamba na zokiju...sad je svake godine u Sa
Cim je izasla iz autobusa gurnula sam joj cevap u usta i odvela je da pije vode sa Bascarsije
a Sebilj je
Bujrum u Sa
Ma ne...Samo da se ne uplasish da je daleko...Trebat ce ti minimalno 3 sata...kotoriban wrote:hvala ti mnogo. znaci sarajevo turist može obać u 10 min? hehe. zezam se...
nego, moš li malo objasnit pojmove....
''ashchnice'' i ''rahat-lokum''
jel postoji riječnik bosanskog?![]()

Eborg wrote:Sinj nam je dao Mirka Hrgovica,BH reprezentativca u fudbalu,samo naprijed!![]()
BTW,nisu svi ovdje Sarajlije...Ali eto,da podijelim ono shto znam...