+1zvizdan wrote:Evo jos malo predaja iz ove kategorije:
Imam Džafer, a.s., rekao je: „Kad se naš Qaim pojavi, ljudima će vid i sluh tako osnažiti da ništa neće ometati njihovu vezu s Imamom. Imam će im se, gdje god bio, izravno obraćati, a oni će ga čuti i vidjeti baš kao da je među njima.“ (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 336)
Poslanik islama, s.a.v.a.s., rekao je: „Allah će mu, s raznih strana svijeta, okupiti onoliko ljudi koliko ih je bilo na Bedru. A on će imati ploču na kojoj će biti zapisani podaci o njegovim drugovima, njihov broj, imena, gradovi, narav, čak i njihova porodična loza. Oni su ljudi na najvišem stupnju vjerovanja... (pa do kraja predaje) (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 310-311)
Poslanik islama, s.a.v.a..s, rekao je: „Tada (za Mehdijeve vlasti) ljudi će tražiti nekog ubogog kome bi mogli dati zekjat ili sadaku, ali neće biti takvoga, jer, milošću Božijom, neće više biti potrebitih.“ (Bisharat al-Islam, str. 256; Ilzam al-Nasib, str. 230)
Imam Sadik, a.s., rekao je: "Dvije godine prije stvaranja tijela, Bog upostavi bratstvo među dušama. Kad se pojavi Qaim između nas, Ehli-bejta, oni čije je bratstvo uspostavljeno na nebesima naslijeđivat će jedni druge onako kako sada krvna braća, oni od istoga oca i majke, naslijeđuju jedni druge.“ (Al-Faqih, sv. 4, str. str. 254; Bihar al-Anwar, str. Sv. 6, str. 249 i sv. 101, str. 367)
Imam Sadik, a.s., rekao je: „Kad Qaim ustane, porušit će zatečeni Mesdžidul-Haram i vratit će mu njegov prvobitni oblik.“ (Al-Irshad, str. 364; Ghaybah Tusi, str. 297; Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 332)
Imam Sadik, a.s., rekao je: „Tako mi Boga, doista će Mehdijeva pravda prodrijeti u domove ljudi onako kako u njih prodiru vrućina ili studen.“ (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 362; Ghaybah Nu'mani, str. 159)
Imam Rida, a.s., rekao je: „Kada se Mehdi pojavi, uspostavit će u društvu takvu pravdu i poredak da niko više neće moći tlačiti drugoga.“ (Ihtibat al-Hudah, sv. 3, str. 496)
Imam Bakir, a.s., rekao je: „Kada Qaim od nas, Ehli-bejta, ustane, on će javna dobra razdijeliti među ljudima ravnopravno i odnosit će se prema svima pravedno.“ (Ghaybah, Nu'mani, str. 237; Bihar al-Anwar, sv. 51, str.29)
Imam Bakir, a.s., rekao je: „Mehdi će darivati ljude dvaput godišnje, a plate će biti dijeljene dvaput mjesečno; on će uspostaviti takvu jednakost među ljudima da se više neće moći naći nekoga kome bi se dalo zekjat. Ljudi će nuditi zekjat onima koje budu smatrali siromašnijim od sebe, ali ovi će odbijati, govoreći: 'Nama taj novac ne treba.'“ (Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 390; Hilyah al-Abrar, sv. 2, str. 642)
Imam Bakir, a.s., rekao je: „Za Mehdijeve vlasti neće u svijetu ostati ruševnog mjesta, a da neće biti obnvoljeno i unaprijeđeno.“ (Kamaluddin, sv. 1, str. 331; Wafi, sv. 2, str. 112; Nur as-Saqalayn, sv. 2, str. 212)
Imam Sadik, a.s., rekao je: „Za vladavine našega Qaima, ljudski vijek će se mnogo produžiti i ljudi će imati mnogo djece.“ (Bihar al-Anwar, sv. 53, str. 62; Khara'idž, sv. 2, str. 489)
Imam Husein, a.s., rekao je: „Za Mehdijeve vlasti, u svijetu neće ostati paralizirane, slijepe ili bolesne osobe, a da, milošću Božijom, neće biti izliječena.“ (Irshad, str. 363; Wafi, sv. 2, str. 113)
zvizdan wrote:Imam Sadik, a.s., govori o stanju ljudi u vremenu pred dolazak Imama Mehdija, a.s. Navodi 119 predznaka, to bi bilo previse za foruma, pa evo nekih:
- kad vidiš da se ubija istinu i one koji ju iznose;
- kad vidiš da su silništvo i nepravda svuda prevladali;
- kad vidiš da se pristalicama zablude daje prednost u odnosu na prostalice istine;
- kad vidiš da se zlo čini javno i niko ga ne pokušava spriječiti;
- kad vidiš da zločinitelji bivaju podržani i potaknuti u onome što čine, pa se laži koje govore ne vraćaju njima samima;
- kad vidiš da dječake odijevaju i dotjeruju kao djevojčice;
- kad vidiš da žene međusobno spolno opće i stupaju u brak;
- kad vidiš da se sve više hvali one koji su zabludjeli i kad bude mnoštvo ulizica i onih koji podilaze moćnicima;
- kad vidiš da ljudi imetak troše na ono što im neće donijeti zadovoljstvo Božije, a nikoga nije briga za to;
- kad vidiš da se susjedi međusobno uznemiravaju i to postane normalno;
- kad vidiš da je sve više muškaraca i žena koji zarađuju prostitucijom;
- kad vidiš da žena podržava svoga muža u činjenju bluda;
- kad vidiš da je postalo normalno krivo svjedočiti;
- kad vidiš da ljudi vjeru tumače shodno vlastitim mišljenjima, a ne shodno Knjizi Božijoj;
- kad vidiš da se među državnim službenicima uobičajilo davati i uzimati mito;
- kad vidiš da muškarci jedu hljeb koji su zaradile njihove žene radeći nedolične poslove;
- kad vidiš da je kockanje postalo javna stvar;
- kad vidiš da se alkohol toči i prodaje javno, i to postane uobičajeno;
- kad vidiš da se muslimanke bez zazora podaju nevjernicima;
- kad vidiš da se učene i poštovanja dostojne ljude ponižava kako bi se umililo nepravednim vladarima;
- kad vidiš da onoga ko voli Ehli-bejt budu vrijeđali i nazivali lažljivcem te ne budu prihvatali njegov šehadet;
- kad vidiš da ljudima teško pada čuti istinu, ali zato rado slušaju laži;
- kad vidiš da vladari ponižavaju vjernike kako bi se umilili nevjernicima;
- kad vidiš ljude kako idu u rat i na hadždž, a da to što rade ustvari nije zarad Boga;
- kad vidiš da se krv ljudi prolijeva lahko i često;
- kad vidiš da ljudi gomilaju imetak, a ne pada im na pamet dati zekjat;
- kad vidiš da se i mrtve vadi iz njihovih grobova i uznemirava ih se;
- kad vidiš da se ljudi natječu u tome ko će više zaraditi na nedozvoljen način;
- kad vidiš da ljudi klanjaju zato da bi vili viđeni kako obavljaju namaz;
- kad vidiš kako se omalovažava onoga ko traži halal zaradu, a hvali onoga ko zarađuje haramom;
- kad vidiš kako Mekka i Medina postupaju na način kojim Bog nije zadovoljan, a tamošnjim ljudima to postane normalno;
- kad vidiš da se poštovanje među ljudima stječe samo imetkom;
- kad vidiš da ljudi ne mare za nebeske znakove koji im se budu ukazivali;
- kad vidiš da se ljudi prema spolnom činu odnose kao životinje i kad to postane normalno;
- kad vidiš da je čovjek tužan ako mu prođe dan a da u njemu nije činio kakvu opačinu;
- kad vidiš da ljudi uzimaju novac zato što uče ezan i predvode namaz;
- kad vidiš džamije pune ljudi sklonih ogovaranju, onih koji se ustvari ne boje Boga;
- kad vidiš da se s minbera govori o bogobojaznosti i skromnosti, a oni koji to pričaju sami nisu ni bogobojazni ni skromni;
(Bihar al-Anwar, sv. 52, str. 256)
Minuciozno viđenje naše epohe. Jednostavno nevjerovatno...