Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post Reply
VjecitiStudent

#26 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

Drinski wrote:A zasto ti idu tamo, zasto je Tesla otisao, sada se prepiru ciji je TEsla, sto se nisu tada prepirali da ga zadrze, zasto Ajnstajn nije otisao u Rusiju ili napr. Brazil i sl.?
I ono sto mi "ulazemo" u nase strucnjake nije niti 1 promil koliko "oni" ulazu u svoje strucnjake.
Istinito, USA troši ogromne novce na nauku i istraživanje, no u to kremu se uspije plasirati tek mali broj imigranata. Što ne znači da ostali stručnjaci nisu dobrodošli da donose profit u običnim firmama.
Cijela famozna lutrija za useljenje u USA je na tu temu, ne ubacuje se tu ime 'nako pa šta računar izbaci.

Nemoj naš sadašnji "sistem" porediti sa bilo čime u razvijenom dijelu svijeta, molim te.
http://www.klix.ba/forum/bh-univerzitet ... 27151.html
DoZeN

#27 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Drinski wrote:
DoZeN wrote: Ako vec citiras sta sam napisao u pocetnom postu, mozes citirati i ono sto sam rekao:Iz BIH ili Balkana treba da ide onaj koji se pati od gladi,i koji nema para za cigarete,svi ostali ce se udariti u stvarnost.
Evo citirao sam, ja da sam kakav Tesla, nobelovac, poznati profesor na kakvom tehničkom ili medicinskom fakultetu ili neko od ostalih iz takve plejade, odmah bih kidnuo, i to iz 100 razloga počev od ličnih, preko porodičnih do profesionalnih.
EDIT: mene je odvijek fasciniralo: prvo, njihova otvorenost i fleksibilnost u prihvatanju i integraciji "tuđeg" (ma šta to značilo) i drugo, ulaganje u razvoj nauke i tehnologije, u svakom pogledu.
Ja shvatam tvoju poentu i u pravu si
Ali ja ti mogu reci i drugu stranu medalje,ja znam nase ljude koji rade dobre poslove,zaradjuju i po 80 000$ godisnje cak i vise,ili manje,oni kazu da su odluku da dodju u Ameriku donjeli s mozgom a ne srcem,a to sto si donjeo odluku uz pomoc "mase u glavi" ne znaci da te nece srce boliti.Ti ljudi nisu ulizice, i jedan od takvih ljudi koji sada ima blizu 60 godina mi je rekao da npr u Sarajevu 70 i neke na Birou za zaposljavanje je bilo oko 5 ljudi,samo 5 ljudi hej?
Ja znam da nije radio samo onaj koji nije htjeo, nemoj se samo svadjati na poslu,ostaces dugo na tom poslu, i ako te izbace,onda te Radnicki savjet vrati ponovo na posao :)
Ja znam uporediti i uporedjujem, i video sam razne ljude sa raznih strana svijeta, i o tome je ovaj topic.
Drinski

#28 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

ne mogu da otvorim video, ali nema veze, ovo sto ja kazem:
1. receno je na jednoj sjednici Vrhovnog savjeta odbrane i
2. to će ti potvrditi svako ko je radio na primarnoj emisiji bilo kada.
ta emisija se radi elektronski, knjigovodstveno, a postoji formula koja racuna koliko efektive treba u opticaju.
agnostic_front

#29 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

DoZeN wrote:Ja shvatam tvoju poentu i u pravu si
Ali ja ti mogu reci i drugu stranu medalje,ja znam nase ljude koji rade dobre poslove,zaradjuju i po 80 000$ godisnje cak i vise,ili manje,oni kazu da su odluku da dodju u Ameriku donjeli s mozgom a ne srcem,a to sto si donjeo odluku uz pomoc "mase u glavi" ne znaci da te nece srce boliti.Ti ljudi nisu ulizice, i jedan od takvih ljudi koji sada ima blizu 60 godina mi je rekao da npr u Sarajevu 70 i neke na Birou za zaposljavanje je bilo oko 5 ljudi,samo 5 ljudi hej?
Ja znam da nije radio samo onaj koji nije htjeo, nemoj se samo svadjati na poslu,ostaces dugo na tom poslu, i ako te izbace,onda te Radnicki savjet vrati ponovo na posao :)
Ja znam uporediti i uporedjujem, i video sam razne ljude sa raznih strana svijeta, i o tome je ovaj topic.
Otprilike kao danas u državnim firmama, ljepota :D
ambienta

#30 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by ambienta »

1. Imali smo komunisticku drzavu zato sto je bio jak sistem i zato sto su ljudi TEGLILI , bile radne akcije , generacije od 1945 pa do 1975 su se NARADILE ! ,
2. druga stvar OTIMALA se zamlja i kuće ljudi , znaci jel neko imao malo vise otimano je , kako to sad da objasnis i uradis , hajde da se otme kriminalicima i korumpiranim politicarima , ali ima ih koji su stekli svojim radom !
3. od smrti Tita 1980 - 1990 je islo strmoglavo dole, spijuni , generali su se borili za vlast i pare koji su radnici naradili u fabrikama a koji je bio od Wall Streeta pa do Svicarski banaka , znaci borba za pare...
4. 1980 - 1990 je bilo idi na fakultet da nebi morao raditi , djaba kada ti primitivca naselis u grad i on je doprionio razvoju drzave , ali onda on svoje djete neda da radi nego suse nagomilivali kadrovi u drzavnim preduzecima, pile se kafe , i sve je pocelo propadati , nazalost ,sam se sistem zbog mentaliteta urusio , nismo znali efikasno preci na sistem socijalne demokratije kao u Skandinaviji a moglo se da je bilo autoriteta , Tito je to drzao na okupu , kad je od umro tolike nacije niko vise nije mogao odrzati
5. Interesne grupe iz zapadnog kapitalizma pomocu spijuna su pomogle da se brze razvlai drzava , sa nacionalizmom , zlocinima , a sve da se uzmu pare a kasnije budemo robovi , sto su tu "Muslimani" iz BiH najvise nastradali je splet okolnosti jer niko bas i nevoli Muslimane u Europi pa smo kolateral .
6. Mene je jasno da su neki bili placeni da se ti zlocini urade, jasno mi je da su mediji i akadameja nauka Srbije isto radili po necijem nalogu i parama , ali opet na to sve kada komsija komsiji dodje ma sta mu neko rekao za njega i onda izvrsi zlocin nad njim i porodicom , to mi nije bilo jedino jasno i dan danas.
agnostic_front

#31 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

Drinski wrote:ne mogu da otvorim video, ali nema veze, ovo sto ja kazem:
1. receno je na jednoj sjednici Vrhovnog savjeta odbrane i
2. to će ti potvrditi svako ko je radio na primarnoj emisiji bilo kada.
ta emisija se radi elektronski, knjigovodstveno, a postoji formula koja racuna koliko efektive treba u opticaju.
Mislio sam druže Drinski više figurativno, više figurativno.
Drvosjeca iz Dejcica

#32 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

agnostic_front wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Arsene Wenger wrote: Bili smo Švicarska dok što smo živjeli od tuđih para, u vrijeme dok smo bili potrebni kao tampon zona prema Sovjetskom savezu. Čim je pao Sovjetski savez, a Zapad zavrnuo pipu, nastaše problemi... Bilo nam je dobro kao što je i Grcima prije nedavnog kolapsa privrede... Isto *ranje, malo drugačije okolnosti...
Greška. Novac i vanjski dug nije uništio Jugoslaviju. Danas je recimo jedna Slovenije više zadužena nego Ex-Yu u ono doba.
Čuuuj, a zašto je Topčider radio 24/7, odakle devalvacija dinara, odakle inflacije?
Dok je sistem koliko-toliko funkcionisao Marković je 90' vrlo dobro sproveo reforme, 1DM je bio 7dinara, inflacija je bila obuzdana. To nekontrolisano štampanje se desilo krajem 1991 početkom 1992. godine kada je ovaj izgubio izbore i kada je bilo očito da se bliži katastrofa. Tada više nije bilo sistema.
Drinski

#33 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

DoZeN wrote: Ja shvatam tvoju poentu i u pravu si
Ma daleko od toga da "stari sistem" nije valjao u mnogočemu ali je bilo i losih stvari, ali generalno, taj sistem je:
a) bio neodrziv i
b) od "prica iz starine" nema puno vajde (ko ce danas nekoga poslati na ORA-u i sl.).
madner

#34 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

To je posljedica protivustavnih odluka Srbije koje su se stavile iznad federalnih institucija. Uvod u rat.
agnostic_front

#35 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

agnostic_front wrote:Čuuuj, a zašto je Topčider radio 24/7, odakle devalvacija dinara, odakle inflacije?
Dok je sistem koliko-toliko funkcionisao Marković je 90' vrlo dobro sproveo reforme, 1DM je bio 7dinara, inflacija je bila obuzdana. To nekontrolisano štampanje se desilo krajem 1991 početkom 1992. godine kada je ovaj izgubio izbore i kada je bilo očito da se bliži katastrofa. Tada više nije bilo sistema.
Zašto je Marković sprovodio reforme? Zašto je obuzdavao inflaciju? Mislim, odakle inflacija.
Drvosjeca iz Dejcica

#36 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

agnostic_front wrote:
agnostic_front wrote:Čuuuj, a zašto je Topčider radio 24/7, odakle devalvacija dinara, odakle inflacije?
Zašto je Marković sprovodio reforme? Zašto je obuzdavao inflaciju? Mislim, odakle inflacija.
Jer je bilo sistema i odgovornosti za razliku danas. Recimo u onom sistemu nakon ovakvih poplava i katastrofalne reakcije nadležnih službi odmah bi bila sprovedena reforma civilne zaštite i svih drugih službi.
madner

#37 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

Zato sto je, kao posljedica MMF reformi doslo do naglog rasta inflacije, padanja zivotnog standarda i socijalnih nemira u drustvu. Takozvana sok terapija, eksperimentalno oprobana na Jugoslaviji. Ispostavilo se da pozitivni rezultati nisu bili u skladu sa ocekivanjima. :D
VjecitiStudent

#38 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

agnostic_front wrote:
Greška. Novac i vanjski dug nije uništio Jugoslaviju. Danas je recimo jedna Slovenije više zadužena nego Ex-Yu u ono doba.
Čuuuj, a zašto je Topčider radio 24/7, odakle devalvacija dinara, odakle inflacije?

Obratno, Markovićev program reformi je zaustavio inflaciju. Onda se 1991. dešava upad Srbije u platni sistem, kada bukvalno otimaju milijarde iz saveznog proračuna da bi mogli plaćati socijalni mir i budući rat i inflacija ponovo počinje, da bi vrhunac imala u krnjoj Yu, '93 - '96.
Markovićeva vlada je nestala tek raspadom zemlje, savezni izbori nikada nisu bili održani.
No, tadašnji ekonomski problemi ex-Yu su zaista dječija igra u odnosu na ono što je snašlo Grčku.
Do raspada zemlje je došlo prvenstveno kao rezultat namjera i akcija Srbije da promjeni odnose unutar Federacije u svoju debelu korist, koji su zatim bili pomognuti separatizmom Slovenije i Hrvatske i debelim interesom Zapada da se još jedna socijalistička zemlja uruši.
piupiu

#39 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by piupiu »

Drinski wrote:
DoZeN wrote: Ja shvatam tvoju poentu i u pravu si
Ma daleko od toga da "stari sistem" nije valjao u mnogočemu ali je bilo i losih stvari, ali generalno, taj sistem je:
a) bio neodrziv i
b) od "prica iz starine" nema puno vajde (ko ce danas nekoga poslati na ORA-u i sl.).
Ne postoji sistem koji je neodrziv, samo ljudi koji odlucuju sta je odrzivo i sta ne, i u sta ce ulagati svoju energiju, a u sta ne. Drustveni sistemi nisu nikakva bozanska datost.
agnostic_front

#40 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jer je bilo sistema i odgovornosti za razliku danas. Recimo u onom sistemu nakon ovakvih poplava i katastrofalne reakcije nadležnih službi odmah bi bila sprovedena reforma civilne zaštite i svih drugih službi.
Tu se slažem donekle, ali obično kad se nešto reformiše, pokušava se od loše situacije napraviti bolja, zar ne?

madner wrote:Zato sto je, kao posljedica MMF reformi doslo do naglog rasta inflacije, padanja zivotnog standarda i socijalnih nemira u drustvu. Takozvana sok terapija, eksperimentalno oprobana na Jugoslaviji. Ispostavilo se da pozitivni rezultati nisu bili u skladu sa ocekivanjima. :D
Kako je MMF uopšte mogao da vrši "šok terapiju" u Jugoslaviji?
Ja mislim da je, ako se ne varam, inflacija je pratila SFRJ od njenog početka.
L u c i f e r

#41 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by L u c i f e r »

DoZeN wrote:Nedavno je u USA izasao novi film Dinesh D'Souza "America: Imagine the World Without Her" koji govori da je Amerika zemlja gdje su slobode najvise,da je kapitalizam najbolji itd.To ne bi bilo ni malo cudno,jer je to jos jedan u nizu propagandnih filmova, da ovaj rodjeni Indijac nije rekao jednom u tom filmu: ''Ja volim Ameriku,jer ja znam zivot bez Amerike
Meni se odmah vratise scene na pocetku mog boravka preko oceana,kada sam poceo ici na ESL class,gdje nas je bilo oko 30-tak i bas toliko zemalja iz citavog svijeta, kada nam je ucitelj pokazao cetkicu za zube da nam pokaze kako se zubi peru,i gdje nam je na tabli pokusao da objasni kako se sabiraju i oduzimaju trocifreni brojevi.
Ja sam mu rekao da sam to ucio u drugom razredu osnovne skole,on me je zacudjeno gledao,i rekao je:Ima onih koji to ne znaju.Ili kada sam mu pricao o egipatskim piramidama,a on me mrtav hladan upita:Zasto ti to znas?

Zivjeci preko okeana,a daleko od Bosne upoznao sam razne nacije i razne culture, pa tako sam upoznao ljude kojima je Pol Pot bio predsjednik u Kambodzi gdje je mnogo mladih ljudi poginulo u njegovoj vojsci, o zivotu u Somaliji,da su ljudi u Indiji imali automobile,ali da ti automobile nisu imali pod,o raznim nacijama u Africi.Da se Rusi ljute kada kazemo da je kod nas bio komunizam jer kazu da mi i ne znamo sta znaci sta je zaista komunizam,Ja razumijem ljude koji im je bolje ovde nego u njihovim zemljama odakle poticu, to je i razumljivo, ali Amerika je dobra samo za onoga ko ne zna bolje, ili da preciziram:Amerika nije nista posebno, i ne samo Amerika nego citava Evropa i Canada,za Australiju ne znam,jer nisam nikada ni bio.
Mnogi iz BIH hoce da odu, i to je razumljivo, ali u Ameriku i Evropu treba da ide onaj koji se pati gladan dole,ili koji nema za cigarete,svi ostali ce se brzo razocarati, i svoje ce godisnje i praznike provoditi u BIH,umjesto da idu na bolja mjesta u svijetu.Sjecam se oca koji je imao mjesec dana godisnjeg,more,100% zdrastveno osiguranje itd.Nasi ljudi koji su dolazili iz Njemacke kada ih je Njemacka s noge na nogu izbacivala i slala sa Ameriku,prva im je recenica bila kada su se susretali sa zivotom u USA:Jebo ti ovo :)
Moja namjera nije da uzdizem u vazduh "onaj sistem" a ponizavam zapadni sistem, moja je namjera da se kaze istina, jednom je Senad Hadzifejzovic rekao kako Bosanac dobro i marljivo radi tamo gdje ima Sistema,a da u BIH zabusavaju,mozda se nikada necu ni vratiti u BIH,a mozda se sutra i vratim,ali kao neko ko je 80-tih zivio u Sarajevu,za olimpijadu, kada je Zeljo igrao polufinale Kupa UEFA,kada je Sarajevo bio muzicka prestolnica ex Yuge, za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje.
Mi zaista nismo znali sta smo imali, ali onaj koji ne postuje svoju zemlju,postovace tudju zemlju,onaj koji ne postuje svog gospodara,postovace tudjeg gospodara.
Treba ipak reci istinu u oci,kao onomad na partiskom sastanku. :bih:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
madner

#42 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by madner »

Pa inflacija sama po sebi nije negativna pojava. Drzava koja ima visok rast mora imati i visoku stopu inflacije. Jedna skola kaze da ako zelis povecati rast privrede, povecaj inflaciju.
Hiperinflacija jeste negativna stvar. :D
Tako da je inflacija do 1980, kada je BDP rastao svake godine bila sasvim normalna stvar. Problem je nastao kada 1980 dolazi do krize, te ekonomija stagnira.

Lova je tih dana bila oskudna na svjetkom trzistu te je Jugoslavija ulazila u kreditne arazmane sa MMFom. Ovaj je iste uslovljavao reformama (kao i danas, samo sto danas ne traze radikalne poteze).
L u c i f e r

#43 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by L u c i f e r »

@dozen
Pitanjce iz radoznalosti: ako me oči ne varaju na avataru ti je O'Riley, jel iz zajebancije, podrške, ili nečeg trećeg...? :)
agnostic_front

#44 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

madner wrote:Pa inflacija sama po sebi nije negativna pojava. Drzava koja ima visok rast mora imati i visoku stopu inflacije. Jedna skola kaze da ako zelis povecati rast privrede, povecaj inflaciju.
Tako da je inflacija do 1980, kada je BDP rastao svake godine bila sasvim normalna stvar. Problem je nastao kada 1980 dolazi do krize, te ekonomija stagnira.

Lova je tih dana bila oskudna na svjetkom trzistu te je Jugoslavija ulazila u kreditne arazmane sa MMFom. Ovaj je iste uslovljavao reformama (kao i danas, samo sto danas ne traze radikalne poteze).
Dakle, dok se može štampaj, kad zapadnemo u krizu skontaćemo nešto. Stoga možemo da zaključimo (nadam se) da raj na zemlji zvani SFRJ nije bio bez problema.
DoZeN

#45 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

L u c i f e r wrote:@dozen
Pitanjce iz radoznalosti: ako me oči ne varaju na avataru ti je O'Riley, jel iz zajebancije, podrške, ili nečeg trećeg...? :)
zajebancije vise,iako mislim da ono sto radi,radi veoma dobro, tj manipulise sa onim koji ga gledaju svaku vece.
On je Money Whore,ali ko to nije u kapitalizmu? Kada mi zafali samoljublja i kada hocu da nahranim svoj ego,pogledam njegovu jednu emisiju. :) kao i Senada sa FACE TV
VjecitiStudent

#46 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

agnostic_front wrote:
madner wrote:Pa inflacija sama po sebi nije negativna pojava. Drzava koja ima visok rast mora imati i visoku stopu inflacije. Jedna skola kaze da ako zelis povecati rast privrede, povecaj inflaciju.

Dakle, dok se može štampaj, kad zapadnemo u krizu skontaćemo nešto. Stoga možemo da zaključimo (nadam se) da raj na zemlji zvani SFRJ nije bio bez problema.
Ekonomskih problema je naravno bilo, no to je neuporedivo sa problemima koje imaju današnja Grčka ili Portugal, koje se, gle čuda, nit raspadaju, nit ratuju.
Nije se Jugoslavija raspala zbog ekonomije, već zbog kombinacije unutrašnjih politikih sila i pogodnog vanjskog istorijsko-političkog trenutka, gdje je ekonomija opet poslužila kao zgodan kusur.
DoZeN

#47 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

piupiu wrote:
Ne postoji sistem koji je neodrziv, samo ljudi koji odlucuju sta je odrzivo i sta ne, i u sta ce ulagati svoju energiju, a u sta ne. Drustveni sistemi nisu nikakva bozanska datost.
Bojim se da je nasa nesreca pocela sa smrcu Tita, nase podrucije "place " za crvrstom rukom
Vec 80-tih se moglo vidjeti da se polako raspada sistem,vec se tada od ukupno 8 radnih sati,radilo 4 sata.
70-tih u Pretis u Vogoscu nisi mogao uci u patikama, 80-tih se sve pocelo krasti,i poceo je raditi ko sta hoce.
L u c i f e r

#48 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by L u c i f e r »

DoZeN wrote:
L u c i f e r wrote:@dozen
zajebancije vise,iako mislim da ono sto radi,radi veoma dobro, tj manipulise sa onim koji ga gledaju svaku vece.
On je Money Whore,ali ko to nije u kapitalizmu? Kada mi zafali samoljublja i kada hocu da nahranim svoj ego,pogledam njegovu jednu emisiju. :) kao i Senada sa FACE TV
Ahaa, pretpostavio sam tako nešto... :D
Ja opet uživam gledati kad ga Jon Stewart dere u svom šou... :izet:
cenecimoveocino

#49 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by cenecimoveocino »

Image
sanjin_1

#50 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by sanjin_1 »

Kolika je bila stopa nezaposlenosti u bisoj drzavi?
Kolika je bila stopa inflacije? (prije Markovica i fore sa konvertibilnim dinarom)
Upotreba, u tadasnje vrijeme, savremenih tehnologija?
Koliko kilometara autoputa?
itd..itd...
Post Reply