Meni se odmah vratise scene na pocetku mog boravka preko oceana,kada sam poceo ici na ESL class,gdje nas je bilo oko 30-tak i bas toliko zemalja iz citavog svijeta, kada nam je ucitelj pokazao cetkicu za zube da nam pokaze kako se zubi peru,i gdje nam je na tabli pokusao da objasni kako se sabiraju i oduzimaju trocifreni brojevi.
Ja sam mu rekao da sam to ucio u drugom razredu osnovne skole,on me je zacudjeno gledao,i rekao je:Ima onih koji to ne znaju.Ili kada sam mu pricao o egipatskim piramidama,a on me mrtav hladan upita:Zasto ti to znas?
Zivjeci preko okeana,a daleko od Bosne upoznao sam razne nacije i razne culture, pa tako sam upoznao ljude kojima je Pol Pot bio predsjednik u Kambodzi gdje je mnogo mladih ljudi poginulo u njegovoj vojsci, o zivotu u Somaliji,da su ljudi u Indiji imali automobile,ali da ti automobile nisu imali pod,o raznim nacijama u Africi.Da se Rusi ljute kada kazemo da je kod nas bio komunizam jer kazu da mi i ne znamo sta znaci sta je zaista komunizam,Ja razumijem ljude koji im je bolje ovde nego u njihovim zemljama odakle poticu, to je i razumljivo, ali Amerika je dobra samo za onoga ko ne zna bolje, ili da preciziram:Amerika nije nista posebno, i ne samo Amerika nego citava Evropa i Canada,za Australiju ne znam,jer nisam nikada ni bio.
Mnogi iz BIH hoce da odu, i to je razumljivo, ali u Ameriku i Evropu treba da ide onaj koji se pati gladan dole,ili koji nema za cigarete,svi ostali ce se brzo razocarati, i svoje ce godisnje i praznike provoditi u BIH,umjesto da idu na bolja mjesta u svijetu.Sjecam se oca koji je imao mjesec dana godisnjeg,more,100% zdrastveno osiguranje itd.Nasi ljudi koji su dolazili iz Njemacke kada ih je Njemacka s noge na nogu izbacivala i slala sa Ameriku,prva im je recenica bila kada su se susretali sa zivotom u USA:Jebo ti ovo
Moja namjera nije da uzdizem u vazduh "onaj sistem" a ponizavam zapadni sistem, moja je namjera da se kaze istina, jednom je Senad Hadzifejzovic rekao kako Bosanac dobro i marljivo radi tamo gdje ima Sistema,a da u BIH zabusavaju,mozda se nikada necu ni vratiti u BIH,a mozda se sutra i vratim,ali kao neko ko je 80-tih zivio u Sarajevu,za olimpijadu, kada je Zeljo igrao polufinale Kupa UEFA,kada je Sarajevo bio muzicka prestolnica ex Yuge, za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje.
Mi zaista nismo znali sta smo imali, ali onaj koji ne postuje svoju zemlju,postovace tudju zemlju,onaj koji ne postuje svog gospodara,postovace tudjeg gospodara.
Treba ipak reci istinu u oci,kao onomad na partiskom sastanku.