Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post Reply
DoZeN

#1 Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Nedavno je u USA izasao novi film Dinesh D'Souza "America: Imagine the World Without Her" koji govori da je Amerika zemlja gdje su slobode najvise,da je kapitalizam najbolji itd.To ne bi bilo ni malo cudno,jer je to jos jedan u nizu propagandnih filmova, da ovaj rodjeni Indijac nije rekao jednom u tom filmu: ''Ja volim Ameriku,jer ja znam zivot bez Amerike
Meni se odmah vratise scene na pocetku mog boravka preko oceana,kada sam poceo ici na ESL class,gdje nas je bilo oko 30-tak i bas toliko zemalja iz citavog svijeta, kada nam je ucitelj pokazao cetkicu za zube da nam pokaze kako se zubi peru,i gdje nam je na tabli pokusao da objasni kako se sabiraju i oduzimaju trocifreni brojevi.
Ja sam mu rekao da sam to ucio u drugom razredu osnovne skole,on me je zacudjeno gledao,i rekao je:Ima onih koji to ne znaju.Ili kada sam mu pricao o egipatskim piramidama,a on me mrtav hladan upita:Zasto ti to znas?

Zivjeci preko okeana,a daleko od Bosne upoznao sam razne nacije i razne culture, pa tako sam upoznao ljude kojima je Pol Pot bio predsjednik u Kambodzi gdje je mnogo mladih ljudi poginulo u njegovoj vojsci, o zivotu u Somaliji,da su ljudi u Indiji imali automobile,ali da ti automobile nisu imali pod,o raznim nacijama u Africi.Da se Rusi ljute kada kazemo da je kod nas bio komunizam jer kazu da mi i ne znamo sta znaci sta je zaista komunizam,Ja razumijem ljude koji im je bolje ovde nego u njihovim zemljama odakle poticu, to je i razumljivo, ali Amerika je dobra samo za onoga ko ne zna bolje, ili da preciziram:Amerika nije nista posebno, i ne samo Amerika nego citava Evropa i Canada,za Australiju ne znam,jer nisam nikada ni bio.
Mnogi iz BIH hoce da odu, i to je razumljivo, ali u Ameriku i Evropu treba da ide onaj koji se pati gladan dole,ili koji nema za cigarete,svi ostali ce se brzo razocarati, i svoje ce godisnje i praznike provoditi u BIH,umjesto da idu na bolja mjesta u svijetu.Sjecam se oca koji je imao mjesec dana godisnjeg,more,100% zdrastveno osiguranje itd.Nasi ljudi koji su dolazili iz Njemacke kada ih je Njemacka s noge na nogu izbacivala i slala sa Ameriku,prva im je recenica bila kada su se susretali sa zivotom u USA:Jebo ti ovo :)
Moja namjera nije da uzdizem u vazduh "onaj sistem" a ponizavam zapadni sistem, moja je namjera da se kaze istina, jednom je Senad Hadzifejzovic rekao kako Bosanac dobro i marljivo radi tamo gdje ima Sistema,a da u BIH zabusavaju,mozda se nikada necu ni vratiti u BIH,a mozda se sutra i vratim,ali kao neko ko je 80-tih zivio u Sarajevu,za olimpijadu, kada je Zeljo igrao polufinale Kupa UEFA,kada je Sarajevo bio muzicka prestolnica ex Yuge, za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje.
Mi zaista nismo znali sta smo imali, ali onaj koji ne postuje svoju zemlju,postovace tudju zemlju,onaj koji ne postuje svog gospodara,postovace tudjeg gospodara.
Treba ipak reci istinu u oci,kao onomad na partiskom sastanku. :bih:
Cherry-Cherry

#2 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Cherry-Cherry »

Potpis :thumbup:

Očekuj sad hiljade komentara, kako prije nije ništa valjalo, kako su nam upalili svjetlo... i kako si ti naravno salonac, komunjara itd...
agnostic_front

#3 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

haha :lol: :lol: :lol:
Drinski

#4 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

DoZeN wrote:, kada nam je ucitelj pokazao cetkicu za zube da nam pokaze kako se zubi peru,i gdje nam je na tabli pokusao da objasni kako se sabiraju i oduzimaju trocifreni brojevi.
Ja sam mu rekao da sam to ucio u drugom razredu osnovne skole,on me je zacudjeno gledao,i rekao je:Ima onih koji to ne znaju.
Pa dobro ti je tip kazao, jel ti mislis da su u USA svi imigranti doktori nauka?
karanana

#5 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by karanana »

Sta je poenta? Bilo bolje, sad ne valja i to je to. Ali u isto vrijeme se govori da ne valja nigdje i da je i sad najbolje u svojoj zemlji. Naravno, to se i dalje pise iz zemlje koja se pljuje.
VjecitiStudent

#6 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

Cherry-Cherry wrote:Potpis :thumbup:

Očekuj sad hiljade komentara, kako prije nije ništa valjalo, kako su nam upalili svjetlo... i kako si ti naravno salonac, komunjara itd...
I da smo sad u svojoj vjeri, na svojoj zemlji, da nam prije nisu dali da se zovemo Bošnjacima, i da izvanredni Esed Radeljaš ko Bošnjak nije mogao dogurati dalje od portira, itd. itd.
Arsene Wenger

#7 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Arsene Wenger »

:lol: Čuj ovoga što nam iz daljine priča kako je u Bosni dobro, a razgulio čim je kriza počela poslije olimpijade... :-)
DoZeN

#8 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

karanana wrote:Sta je poenta? Bilo bolje, sad ne valja i to je to. Ali u isto vrijeme se govori da ne valja nigdje i da je i sad najbolje u svojoj zemlji. Naravno, to se i dalje pise iz zemlje koja se pljuje.
Poenta je da smo bili "Svicarska" za 90% zemalja ostatka svjeta,to je cinjenica, ja ne pricam o Titu i Komunizmu,ja pricam o tome da sam znao kako se peru zubi, da auto ima pod,i da sam znao kako se sabira i oduzima trocifreni brojevi

i da,ja ne pljujem zemlju gdje sada zivim, to si pogresno protumacio, Borat je to najbolje objasnio u svom filmu
DoZeN

#9 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Arsene Wenger wrote::lol: Čuj ovoga što nam iz daljine priča kako je u Bosni dobro, a razgulio čim je kriza počela poslije olimpijade... :-)
posle Dejtona,i to nekoliko godina posle
Sonac

#10 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Sonac »

Još jedan nostalgičar za olimpijadom i osamdesetim a brat bratu tad nisi imao više od 5-6 godina :D
Drinski

#11 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

Ma mozes ti pisati sta god zelis, ali tvrditi :" za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje." , dok svi koji nesto vrijede (ili bar vecina) ide u USA, koja ima sistem koji savrseno funkcionise, je ipak stvar tvoje nostalgije.
agnostic_front

#12 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

Pa za njega Zapad nije ništa posebno, to je njegovo mišljenje i treba ga poštovati, ali kada se počnu ubacivati riječi poput "činjenice" i tako to, onda ostaje samo: :lol: :lol: :lol: :lol:
DoZeN

#13 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by DoZeN »

Drinski wrote:Ma mozes ti pisati sta god zelis, ali tvrditi :" za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje." , dok svi koji nesto vrijede (ili bar vecina) ide u USA, koja ima sistem koji savrseno funkcionise, je ipak stvar tvoje nostalgije.
Nostalgije za zivotom iz SFRJ, ja zivim dobro i ovde, ja pricam o svojim zapazanjima,i o citatu tog indijca koji ljubi americku zemlju,ja ipak razmisljam svojom glavom.
Ako vec citiras sta sam napisao u pocetnom postu, mozes citirati i ono sto sam rekao:Iz BIH ili Balkana treba da ide onaj koji se pati od gladi,i koji nema para za cigarete,svi ostali ce se udariti u stvarnost.
Adriatic

#14 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Adriatic »

De nas vi prosvijetlite kako nam je sada bolje.
Drinski

#15 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

DoZeN wrote: Ako vec citiras sta sam napisao u pocetnom postu, mozes citirati i ono sto sam rekao:Iz BIH ili Balkana treba da ide onaj koji se pati od gladi,i koji nema para za cigarete,svi ostali ce se udariti u stvarnost.
Evo citirao sam, ja da sam kakav Tesla, nobelovac, poznati profesor na kakvom tehničkom ili medicinskom fakultetu ili neko od ostalih iz takve plejade, odmah bih kidnuo, i to iz 100 razloga počev od ličnih, preko porodičnih do profesionalnih.
EDIT: mene je odvijek fasciniralo: prvo, njihova otvorenost i fleksibilnost u prihvatanju i integraciji "tuđeg" (ma šta to značilo) i drugo, ulaganje u razvoj nauke i tehnologije, u svakom pogledu.
Arsene Wenger

#16 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Arsene Wenger »

DoZeN wrote:
karanana wrote:Sta je poenta? Bilo bolje, sad ne valja i to je to. Ali u isto vrijeme se govori da ne valja nigdje i da je i sad najbolje u svojoj zemlji. Naravno, to se i dalje pise iz zemlje koja se pljuje.
Poenta je da smo bili "Svicarska" za 90% zemalja ostatka svjeta,to je cinjenica, ja ne pricam o Titu i Komunizmu,ja pricam o tome da sam znao kako se peru zubi, da auto ima pod,i da sam znao kako se sabira i oduzima trocifreni brojevi

i da,ja ne pljujem zemlju gdje sada zivim, to si pogresno protumacio, Borat je to najbolje objasnio u svom filmu
Bili smo Švicarska dok što smo živjeli od tuđih para, u vrijeme dok smo bili potrebni kao tampon zona prema Sovjetskom savezu. Čim je pao Sovjetski savez, a Zapad zavrnuo pipu, nastaše problemi... Bilo nam je dobro kao što je i Grcima prije nedavnog kolapsa privrede... Isto *ranje, malo drugačije okolnosti...
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

DoZeN wrote:
Drinski wrote:Ma mozes ti pisati sta god zelis, ali tvrditi :" za mene Zapad nije nista posebno,za mene plocnici New Yorka,Chicaga,Toronta,Vancouvera nisu nista posebno, oni su ipresija za one koji ne znaju za bolje." , dok svi koji nesto vrijede (ili bar vecina) ide u USA, koja ima sistem koji savrseno funkcionise, je ipak stvar tvoje nostalgije.
Nostalgije za zivotom iz SFRJ, ja zivim dobro i ovde, ja pricam o svojim zapazanjima,i o citatu tog indijca koji ljubi americku zemlju,ja ipak razmisljam svojom glavom.
Ako vec citiras sta sam napisao u pocetnom postu, mozes citirati i ono sto sam rekao:Iz BIH ili Balkana treba da ide onaj koji se pati od gladi,i koji nema para za cigarete,svi ostali ce se udariti u stvarnost.
Teško da ljudi kod nas to shvate, taj Indijac je vjerovatno preživljavao sa 1$ sedmično u indiji i naravno da će ljubiti Ameriku jer sada može zaraditi 400$ sedmično a kada pošalje 20$ sedmično kući ovi njegovi u Indiji misle da se sam Krišna vratio na zemlju. Mi koji smo rođeni ili djelimično rasli u bivšoj Jugoslaviji smo imali mnogo, mnogo više u materijalnom (a Boga mi i duhovnom) smislu nego cijeli istočni blok zajedno.
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Arsene Wenger wrote:
DoZeN wrote:

Bili smo Švicarska dok što smo živjeli od tuđih para, u vrijeme dok smo bili potrebni kao tampon zona prema Sovjetskom savezu. Čim je pao Sovjetski savez, a Zapad zavrnuo pipu, nastaše problemi... Bilo nam je dobro kao što je i Grcima prije nedavnog kolapsa privrede... Isto *ranje, malo drugačije okolnosti...
Greška. Novac i vanjski dug nije uništio Jugoslaviju. Danas je recimo jedna Slovenije više zadužena nego Ex-Yu u ono doba.
VjecitiStudent

#19 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

Drinski wrote:
DoZeN wrote: Ako vec citiras sta sam napisao u pocetnom postu, mozes citirati i ono sto sam rekao:Iz BIH ili Balkana treba da ide onaj koji se pati od gladi,i koji nema para za cigarete,svi ostali ce se udariti u stvarnost.
Evo citirao sam, ja da sam kakav Tesla, nobelovac, poznati profesor na kakvom tehničkom ili medicinskom fakultetu ili neko od ostalih iz takve plejade, odmah bih kidnuo, i to iz 100 razloga počev od ličnih, preko porodičnih do profesionalnih.
EDIT: mene je odvijek fasciniralo: prvo, njihova otvorenost i fleksibilnost u prihvatanju i integraciji "tuđeg" (ma šta to značilo) i drugo, ulaganje u razvoj nauke i tehnologije, u svakom pogledu.
A mene tvoja naivnost fascinira. Neko drugi potroši ogromne novce da obrazuje stručnjaka i onda ga oni dobiju besplatno, u njegovoj najproduktivnijoj dobi.
Drinski

#20 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

A zasto ti idu tamo, zasto je Tesla otisao, sada se prepiru ciji je TEsla, sto se nisu tada prepirali da ga zadrze, zasto Ajnstajn nije otisao u Rusiju ili napr. Brazil i sl.?
I ono sto mi "ulazemo" u nase strucnjake nije niti 1 promil koliko "oni" ulazu u svoje strucnjake.
VjecitiStudent

#21 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by VjecitiStudent »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Arsene Wenger wrote:
DoZeN wrote: Poenta je da smo bili "Svicarska" za 90% zemalja ostatka svjeta,to je cinjenica, ja ne pricam o Titu i Komunizmu,ja pricam o tome da sam znao kako se peru zubi, da auto ima pod,i da sam znao kako se sabira i oduzima trocifreni brojevi

Greška. Novac i vanjski dug nije uništio Jugoslaviju. Danas je recimo jedna Slovenije više zadužena nego Ex-Yu u ono doba.
Onaj vanjski dug je bio smiješan (20 milijardi USD 1990., odnosno 32 milijarde USD sada, kada se doda inflacija, tek nešto veći od sadašnjeg GDP-a uboge BiH i tek nešto veći od slovenačkog sadašnjeg duga (28 milijardi USD))
Drinski

#22 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

ma taj dug je samo katalizirao unutrasnje probleme, ali iskreno mislim da su ameri rasturili Yugu preko MIlosevica i dr.igraca.
agnostic_front

#23 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

Arsene Wenger wrote: Bili smo Švicarska dok što smo živjeli od tuđih para, u vrijeme dok smo bili potrebni kao tampon zona prema Sovjetskom savezu. Čim je pao Sovjetski savez, a Zapad zavrnuo pipu, nastaše problemi... Bilo nam je dobro kao što je i Grcima prije nedavnog kolapsa privrede... Isto *ranje, malo drugačije okolnosti...
Čuuuj, a zašto je Topčider radio 24/7, odakle devalvacija dinara, odakle inflacije?
Drinski

#24 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by Drinski »

agnostic_front wrote:
Arsene Wenger wrote: Bili smo Švicarska dok što smo živjeli od tuđih para, u vrijeme dok smo bili potrebni kao tampon zona prema Sovjetskom savezu. Čim je pao Sovjetski savez, a Zapad zavrnuo pipu, nastaše problemi... Bilo nam je dobro kao što je i Grcima prije nedavnog kolapsa privrede... Isto *ranje, malo drugačije okolnosti...
Čuuuj, a zašto je Topčider radio 24/7, odakle devalvacija dinara, odakle inflacije?
samo da se zna: ta prica da stamparija na Topčideru nije stizala da zavrsi posao stampanja novca nije tacna, novac se "emituje" knjigovodstveno, virtuelno, onaj na kontu samo dopiše iznos prema iznosu primarne emisije, a naštanca se samo manja kolicina novca, prema posebnoj formuli.
agnostic_front

#25 Re: Imali smo, nismo znali sta smo imali

Post by agnostic_front »

Drinski wrote: samo da se zna: ta prica da stamparija na Topčideru nije stuzala da zavrsi posao stampanja novca nije tacna, novac se "emituje" knjigovodstveno, virtuelno, onaj na kontu samo dopise iznos prema iznosu primarne emisije, a naštanca se samo manja kolicina novca, prema posebnoj formuli.

:D
Post Reply