Ima li života u svemiru?
-
Juliuscezar
#51 Re: Ima li života u svemiru?
A zasto se ocekuje da bi vanzemaljcima trebali isti ili slicni uslovi uslovima koji postoje na zemlji. Zasto se apsolutno drugacija civilzacija ne bi razvila pod drugim uvjetima npr. bez kisika i vode ? Zasto toliko ocekujemo te radio signale, mozda oni koriste nesto totalno drugacije sto ne mozemo ni zamisliti ?
-
nocnaptica986
#53 Re: Ima li života u svemiru?
putovanje brzinom svjetlosti nije rjesenje jer toliku kolicinu enrgije nikada necemo moci dobiti..sto objekat vise ubrzava to mu je potrebna veca kolicina energije..da bi dosli na 99% brzine svjetlosti potreban je beskonacan izvor energije sto je dovoljno da se putovanje brzinom svjetlosti odbaci..i nije dovoljno brzo sto je vec netko spomenuo
sto se tice warp-a,ma koliko to izgledalo nemoguce,naucnici nase su se vec pozabavili ovom temom i zakljucili,na osnovu pokusa itd,da je to moguce i izvedivo uz tehnologiju i odredjeni nivo znanja koju jos ne posjedujemo ali cemo je sigurno imati u buducnosti
postoje 3 velika problema:
negativna energija da bi se otvorili prostor-vrijeme (o kojoj znamo jako,jako malo ali istrazivanja u cernu i ovom novom koji se gradi u usa bi mogle pomoc u rijesavanju ovog problema)
teknicki tj inzinjerski problemi u konstrukciji tom motora i broda (sto je najlaksi dio od ova 3 )
energija (prije se mislilo da je potrebna energija jednaka nasem suncu ali nedavni izracuni pokazuj da je potrebno mnogo,mnogo,mnogo manje ali opet puno iz danasnje perspektive)
sto se tice zivota u svemiru,nijedna pojava nije jedinstvena i karakteristicna samo na jednom podrucju..postoje bezbroj crnih rupa,zvijezda,planeta galaksija itd i nevidim zasto bi zivot bio jedinstven i lokaliziran samo na zemlji...svemir jednostavno funkcionira po principu ako ima nesto na jednom mjestu ima i na drugom,trecem...e sad lakse je otkrit crnu rupu udaljenu milione ly nego zivo bice od 1-2 metra ali to neznaci da ne nepostoji

sto se tice warp-a,ma koliko to izgledalo nemoguce,naucnici nase su se vec pozabavili ovom temom i zakljucili,na osnovu pokusa itd,da je to moguce i izvedivo uz tehnologiju i odredjeni nivo znanja koju jos ne posjedujemo ali cemo je sigurno imati u buducnosti
postoje 3 velika problema:
negativna energija da bi se otvorili prostor-vrijeme (o kojoj znamo jako,jako malo ali istrazivanja u cernu i ovom novom koji se gradi u usa bi mogle pomoc u rijesavanju ovog problema)
teknicki tj inzinjerski problemi u konstrukciji tom motora i broda (sto je najlaksi dio od ova 3 )
energija (prije se mislilo da je potrebna energija jednaka nasem suncu ali nedavni izracuni pokazuj da je potrebno mnogo,mnogo,mnogo manje ali opet puno iz danasnje perspektive)
sto se tice zivota u svemiru,nijedna pojava nije jedinstvena i karakteristicna samo na jednom podrucju..postoje bezbroj crnih rupa,zvijezda,planeta galaksija itd i nevidim zasto bi zivot bio jedinstven i lokaliziran samo na zemlji...svemir jednostavno funkcionira po principu ako ima nesto na jednom mjestu ima i na drugom,trecem...e sad lakse je otkrit crnu rupu udaljenu milione ly nego zivo bice od 1-2 metra ali to neznaci da ne nepostoji

- karanana
#54 Re: Ima li života u svemiru?
ISIS se moze golim okom vidjeti sa zemlje. bilo je preleta preko bosne i vidio sam ga. medjutim.....taj tvoj opis objekta koji si vidio na nebu je predetaljan za ISIS. ISIS na nebu izgleda kao sjana zvijezda koja fura nebom. nije toliko ogromno i nije moguce vidjeti i izbrojati sijalice koje si ti izbrojo. ISIS je otprilike kao nesto sjajnija venera koja se krece poprilicno brzo. brze nego kad vidis avion kako leti.SukiJr wrote:Hej ljudi jedno pitanje da li se ISS može vidjeti golim okom iz BiH? Ako se pitate zašto ovo pitanje e pa iz razloga što sam prije 2-3g jednog vedrog dana navece vidio nešto na nebu u obliku leteceg pravougaonika sa 8 svjetala na jednoj i još 8 na drugoj dok je prostor izmedu bio crn s tim da kako se kretao zvijezde ispred njega su nestajale i ponovo se po prolasku pojavljivale kako se kretalo u pravcu juga, uglavnom meni je izgledalo ogromno poput zgrade i pojava je zavrsila za 2-3min. Ne bih rekao da su "oni", ali nešto jeste bilo. Da li bi baš takav mogao biti ISS i sa tom brzinom?
to sto si ti vidio je klasicna letjelica vanzemaljaca.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#55 Re: Ima li života u svemiru?
Bas sam ovo htio da napisem ..ISS je jedna svijetleca tackica na nebu i niposto ne moze zaklanjati zvijezde ... objekat koji se vidio je ili puno blizi ili puno veci ali tesko da je ISS. Nije ISS jedini vjestacki objekat koji se vidi golim okom, moguce je vidjeti jos neke satelite a oni koji se razumiju, mogu odmah da skontaju i da li je USA ili Ruski na osnovu pravca kretanja ...karanana wrote:ISIS se moze golim okom vidjeti sa zemlje. bilo je preleta preko bosne i vidio sam ga. medjutim.....taj tvoj opis objekta koji si vidio na nebu je predetaljan za ISIS. ISIS na nebu izgleda kao sjana zvijezda koja fura nebom. nije toliko ogromno i nije moguce vidjeti i izbrojati sijalice koje si ti izbrojo. ISIS je otprilike kao nesto sjajnija venera koja se krece poprilicno brzo. brze nego kad vidis avion kako leti.SukiJr wrote:Hej ljudi jedno pitanje da li se ISS može vidjeti golim okom iz BiH? Ako se pitate zašto ovo pitanje e pa iz razloga što sam prije 2-3g jednog vedrog dana navece vidio nešto na nebu u obliku leteceg pravougaonika sa 8 svjetala na jednoj i još 8 na drugoj dok je prostor izmedu bio crn s tim da kako se kretao zvijezde ispred njega su nestajale i ponovo se po prolasku pojavljivale kako se kretalo u pravcu juga, uglavnom meni je izgledalo ogromno poput zgrade i pojava je zavrsila za 2-3min. Ne bih rekao da su "oni", ali nešto jeste bilo. Da li bi baš takav mogao biti ISS i sa tom brzinom?
A za bold dio, Karanana se vjerovatno sali ...sto bi rekao opet Niel Tyson ... NLO dakle NEIDENTIFIKOVANI leteci objekat ...NEIDFENTIFIKOVANI ....aha buduci da je NEIDENTIFIKOVAN, onda mora da je vanzemaljska letjelica
-
sumirprimus
#56 Re: Ima li života u svemiru?
stani zar je isis vec i na nebu?
- Hajvan
#57 Re: Ima li života u svemiru?
ima.
treca planeta od zvijezde zvane Sunce:

treca planeta od zvijezde zvane Sunce:

- zateznistub
- Rockefeller
-
Baton_Ilirski
#60 Re: Ima li života u svemiru?
Pa sad se sjetih sto na ovom forumu nema nekih tema, pa zato jer se uvijek svedu na naklapanje univerzalnih sveznalica i konkretnih neznalica..
-
ciza_bliza
#61 Re: Ima li života u svemiru?
Nema života u Bosni, to je sigurno.
-
SukiJr
#62 Re: Ima li života u svemiru?
Eto onda ljudi vidio sam NLO možda me uskoro posjete i oni iz Man in Black no otom potomUnscarD wrote:Bas sam ovo htio da napisem ..ISS je jedna svijetleca tackica na nebu i niposto ne moze zaklanjati zvijezde ... objekat koji se vidio je ili puno blizi ili puno veci ali tesko da je ISS. Nije ISS jedini vjestacki objekat koji se vidi golim okom, moguce je vidjeti jos neke satelite a oni koji se razumiju, mogu odmah da skontaju i da li je USA ili Ruski na osnovu pravca kretanja ...karanana wrote:ISIS se moze golim okom vidjeti sa zemlje. bilo je preleta preko bosne i vidio sam ga. medjutim.....taj tvoj opis objekta koji si vidio na nebu je predetaljan za ISIS. ISIS na nebu izgleda kao sjana zvijezda koja fura nebom. nije toliko ogromno i nije moguce vidjeti i izbrojati sijalice koje si ti izbrojo. ISIS je otprilike kao nesto sjajnija venera koja se krece poprilicno brzo. brze nego kad vidis avion kako leti.SukiJr wrote:Hej ljudi jedno pitanje da li se ISS može vidjeti golim okom iz BiH? Ako se pitate zašto ovo pitanje e pa iz razloga što sam prije 2-3g jednog vedrog dana navece vidio nešto na nebu u obliku leteceg pravougaonika sa 8 svjetala na jednoj i još 8 na drugoj dok je prostor izmedu bio crn s tim da kako se kretao zvijezde ispred njega su nestajale i ponovo se po prolasku pojavljivale kako se kretalo u pravcu juga, uglavnom meni je izgledalo ogromno poput zgrade i pojava je zavrsila za 2-3min. Ne bih rekao da su "oni", ali nešto jeste bilo. Da li bi baš takav mogao biti ISS i sa tom brzinom?
A za bold dio, Karanana se vjerovatno sali ...sto bi rekao opet Niel Tyson ... NLO dakle NEIDENTIFIKOVANI leteci objekat ...NEIDFENTIFIKOVANI ....aha buduci da je NEIDENTIFIKOVAN, onda mora da je vanzemaljska letjelica
- karanana
#63 Re: Ima li života u svemiru?
ako oni svako malo dolaze u relativno malim brodovima i onda idu negdje nazad kuci, pa onda opet dodju itd...., onda mora da posjeduju nevjerovatnu tehnologiju u smislu putovanja, mozda imaju mogucnost da prolaze kroz nesto kao sto mi spekulisemo i nazivamo crvotocinama, jer pretpostavljam da nisu na mjesecu, marsu pa vjerovatno niti bilo gdje u nasem solarnom sistemu, sto znaci da su strasno daleko.
- sinuhe
#64 Re: Ima li života u svemiru?
Je li dozvoljeno stupiti u kontakt sa vanzemaljcima?
Znam da su neki negodovali kad je emitovan jedan 'vako jaci radio signal.
Mislim da je ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arecibo_message
Mislim da je ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arecibo_message
- So What!