Ima li života poslije demokratije?

Post Reply
ssahic11

#1 Ima li života poslije demokratije?

Post by ssahic11 »

kamo dalje rođače??
HORN1

#2 Re: Ima li života poslije demokratije?

Post by HORN1 »

Šta kazati na ovakvo pitanje.
Ja bih se pitao ima li života poslije libelarnog kapitalizma. Demokratija je za mene uredu, međutim nametnuti nekome neki oblik demokratije koji tebi odgovara a drugome neodgovara i nije demokratija.
Evo naprimjer razvijene zemlje nameću slobodnu trgovinui to odgovara njima i njihovom stanovništvu ali nerazvijenim i zemljama u razvoju ne odgovara jer ih vodi u moderno robstvo.
Većina građana će se zalagati za slobodnu trgovinu neshvaćajući posljedice tog po njih i njihovu državu.
Nerazvijeni nemaju tehnologiju uslove a u mnogim slučajevima ni znanje da mogu biti konkurentni u takvim uslovima slobodne trgovine. Kao posledicu nekonkurentnosti imamo propadanje domaće proizvodnje a stim i ukidanje radnih mjesta pa mnogi ostaju bez prihoda pa da bi još neko vrijeme opstali prodaju djedovinu i zadužuju se što ih u krajnjem slučaju dovodi u položaj slabih i modernih robova. Razvijeni namećući slobodnu trgovinu direktno uništavaju cjele narode jer im nameću da kupuju putem proizvoda i radne sate stanovnika razvijenih zemalja i onemogućavaju prodaju radnih sati nerazvijenima uvodeći im razna ograničenja kao što su vize radne dozvole i drugu papiriologiju koja sprečava nerazvijene da ako već nemogu prodati svoj rad kod kuće da ga prodaju na drugim tržištima.
Znači demokratija je po njihovom da oni imaju pravo da ti slobodno prodaju svoj rad putem slobodnog tržišta roba jer to njima odgovara a ti njima nemožeš isto tako prodati svoj rad putem slobodnog tržišta radne snage.
Zašto imati slobodnu trgovinu roba a neimati slobodnu trgovinu radne snage.
Šta je demokratija, dali je demokratija kad ti imaš na svojoj zemlji izvor vode i ja kažem da svi imamo pravo na slobodan pristup vodi dok ja na svojoj zemlji imam izvor nafte i mineralne vode i kažem to je moje i ako hoćeš neku količinu ja ću ti je prodati uz cijenu koja meni odgovara.
Za mene je prihvatljiva demokratija jednakihih pravila koje će izglasati većina sa pravom da ih promjene ako se pokažu kao pogrešna.
uvjek dobar gost

#3 Re: Ima li života poslije demokratije?

Post by uvjek dobar gost »

... Dok vječno vladaju tri iste partije..... naravno da nema, vidi nas, otiđimo u Vareš, Glamoč, Drvar, Livno, Vitez, Jajice, Miljevinu.... otiđimo skupa kako bi imali pravu percepciju... jel svjetla lažnog velegrada zamutila su većini vizuru...

Ukoliko se uskoro 0nešto ne promijeni u aktuelnim politikama i njihovim konceptima... ova zemlja će ostati pusta, nju će naseljavati populacija starija od 40 godina koju će izdržavati dijaspora.... te na taj način i dalje kupovati će se socijalni mir...

Suština demokratije... izgubljena je u prevodu... nešto slično desilo se i sa vjerama.... ljudi su pogan !
Post Reply