Ovo smo vec vidjeli, tacnije gledali 45 godina... Vecini je dosadilo, pa bi sta bi...nikola 1 wrote:U nekoj Mopasanovoj pripoveci ima jedan dionizijski opis proleća koji se završava rečima da bi u takve dane po svim uglovima trebalo izlepeti oglase: „Građanine francuski, proleće je, čuvaj se ljubavi.“ Možda bi u Bosni trebalo opominjati čoveka da se na svakom koraku, u svakoj misli i svakom, i najuzvišenijem, osećanju čuva mržnje, urođene, nesvesne, endemične mržnje. Jer toj zaostaloj i ubogoj zemlji, u kojoj žive zbijeno dve različite vere, trebalo bi četiri puta više ljubavi, međusobnog razumevanja i snošljivosti nego drugim zemljama. A u Bosni je, naprotiv, nerazumevanje, koje povremeno prelazi u otvorenu mržnju, gotovo opšta karakteristika stanovnika. Između raznih vera jazovi su tako duboki da samo mržnja uspeva ponekad da ih pređe. Znam da mi se na to može odgovoriti, i sa dosta prava, da se u tom pogledu ipak primećuje izvestan napredak, da su ideje XIX veka i ovde učinile svoje, a da će sada posle oslobođenja i ujedinjenja sve ići mnogo bolje i brže. Bojim se da nije sasvim tako. (Ja sam, čini mi se, za ovo nekoliko meseci dobro video strašne međusobne odnose meću ljudima raznih vera i raznih narodnosti u Sarajevu!) � tampaće se i govoriće se svuda i svakom prilikom: „Brat je mio, koje vere bio“ ili „Ne pita se ko se kako krsti, neg čija mu krvca grije prsi“. „Tuđe poštuj, a svojim se diči“, „Integralno narodno jedinstvo ne poznaje verskih ni plemenskih razlika“. Ali oduvek je u bosanskim građanskim krugovima bila dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim rečima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako-tako mržnju, ali je uklanja i ne sprečava u rastenju. Bojim se da i pod pokrovom svih savremenih maksima mogu u tim krugovima da dremaju stari nagoni i kainovski planovi, i da će živeti dok god ne budu potpuno izmenjene osnove materjalnog i duhovnog života u Bosni. A kad će doći to vreme, i ko će imati snage da to? Jednom će doći, ja u to verujem, ali ovo što sam video u Bosni ne ukazuje na to da se tim putem već sada ide. Naprotiv.tbv wrote:Zivjeti u jednoj zemlji koja je multikultularna, a u njoj samo prepoznati negativu, a uz to jos mrzjeti istu zemlju i zeljeti njen kraj, ma koliko zalosno bilo, vise je maloumno. Mrznja nije proizvod zemlje i zemlja je najmanje kriva za to, za mrznju su krivi oni sto joj zele zlo i sto je svojataju i pokusavaju razbiti od pamtivjeka. Bosna i Hercegovina je opstala do danas, a opstace jos mnogo vise nego sto je do sad, ili u suprotnom, sto Dino kaze - "ne bude li Bosne tada nece biti ni nas". Jedino rjesenje u Bosni i Hercegovini koje bi zadovoljilo sve tri strane je da oni negativci koji mrze ovu zemlju pokupe svoje kofere i iz nje odu jednom za sva vremena. BiH bi tako postala zemlja ljudi koji je vole, i na kraju bi svi zajedno dostojanstveno zivjeli, a zemlja Bosna i Hercegovina bi tad postala ponosna na sinove svoje.
Torovi majka... Toplo, ko fol sigurno, svi siti i sretni, smrdi, doduse, ali od smrada niko nije umro...